4.1 Esiopetusta täydentävä varhaiskasvatus ja iltapäivätoiminta

Teksti

Aamu- ja iltapäivätoiminnassa järjestetään esiopetusta täydentävän varhaiskasvatuksen aamutoimintaa klo 7.00 alkaen ennen opetuksen alkua. Esiluokkalaisten täydentävä varhaiskasvatus ja 1.-2.luokkalaisten iltapäivätoiminta alkaa esiopetus- tai koulupäivän päätyttyä päivästä riippuen klo 11.15-13.30 ja kestää enintään klo 17 saakka. Toiminnassa on 31 lasta (tilanne 14.8.2023).

Toiminnan tavoitteena on edistää myös yhteisöllisyyttä ja vastuullisuutta. Lapsille annetaan mahdollisuus päivittäin vapaaseen leikkiin, lepoon ja koululaisille myös ohjattua läksytukea. Toiminta sisältää esiopetusta täydentävän varhaiskasvatuksen aamuhoidon lapsille aamupalan ja iltapäivisin välipalan. Lapsille on ohjattua pienryhmätoimintaa koulun erilaisissa toimintaympäristöissä. Koulunkäynninohjaajat suunnittelevat kuukausipalaverissaan tulevan periodin pienryhmätoiminnan vaihtoehdot, joista lapsi voi valita mieleisensä.

Esiopetuksen oppilaiden osalta täydentävän varhaiskasvatuksen hallinnolliset ratkaisut koordinoi varhaiskasvatus-ohjaaja Satu Komscha (esiluokkalaisten hoito- ja maksuasiat). Toiminnan koordinoijana on rehtori yhdessä koulunkäynninohjaajien kanssa.

1 – 2. luokkalaisten iltapäivätoiminnan paikat haetaan Wilman kautta lomakkeella. Rehtori tekee päätökset myönnettävistä paikoista.

Aamu- ja iltapäivätoiminnasta vastaavat koulunkäynninohjaajat Marica Nikkanen, Sirpa Couprie, Kirsi ja Tuisku Kovanen (osa-aikaisesti), Miika Tuominen (1.9.2023 saakka), Maria Vildén (osa-aikaisesti) ja Mervi Willberg. Heidän lisäksi oppituntien ja iltapäivätoiminnan ohjaajajoukko täydentyy yhdellä lisähenkilöllä, joka aloittaa viimeistään syyskuussa. Syyslukukauden alussa on sijaisjärjestelyjä. Oppituntien aikana em. ohjaajat tukevat ja ohjaavat oppilaita siten, että kukin ohjaaja on oman työjärjestyksensä mukaisesti omassa nimikkoluokassaan/-luokissaan tai oman vahvuusalueensa oppiaineen oppitunnilla. Näin vahvistetaan oppilaan saaman tuen vaikuttavuutta.



Iltapäivätoiminnan turvallisuudesta

Esiopetusta täydentävän varhaiskasvatuksen eli aamu- ja iltapäivätoiminnan osalta edellytetään, että toiminnan järjestäjällä on lapsen katoaminen varhaiskasvatuksesta – suunnitelma. Koulun täydentävän varhaiskasvatuksen toimijoina ovat koulunkäynninohjaajat. Esiopetus- tai perusopetusikäisen iltapäivähoidossa olevan lapsen katoamisen tilanteessa työvuorossa olevat koulunkäynninohjaajat etsivät yhteistyössä kadonneen lapsen siten, että he sopivat aikailematta vielä iltapäivätoiminnassa olevien lasten valvontavastuuseen jäävän henkilön/jäävät henkilöt, heillä kaikilla on mukanaan puhelin yhteydenpitoa varten ja he sopivat keskenään etsintäalueet. Onnistuneen etsinnän tai tuloksettoman tilanteen tilanteessa yksi koulunkäynninohjaajista soittaa toiminnasta vastaavalle rehtorille tai tämän poissa ollessa vararehtorille ja kertoo tilanteen. Mikäli lasta ei etsinnöistä huolimatta löydetä, yksi koulunkäynninohjaajista soittaa poliisille sekä lapsen huoltajalle ja kertoo tilanteen. Jatkotilanne toteutetaan tässä tapauksessa poliisin antamien ohjeiden mukaisesti. 

Työvuorossa olevat koulunkäynninohjaajat antavat toisilleen tilanteessa tarvittavan henkisen tuen. Rehtori tai hänen poissa ollessaan vararehtori soittaa tilanteen ratkeamisen jälkeen työntekijälle/-tekijöille ja keskustelee tilanteen kokemuksista. Seuraavana päivänä esimies kokoaa edellisenä päivänä työvuorossa olleet koulunkäynnin ohjaajat ja keskustelee kokoavasti tilanteesta. Esimies järjestää tarvittaessa matalalla kynnyksellä koulunkäynninohjaajille mahdollisuuden keskusteluun ja jäsentämiseen työterveyshuollon työpsykologin kanssa.