Uskonto

Tavoitteet vuosiluokalla 4

VUOSILUOKKA: 4

TUNTIMÄÄRÄ: 1 VUOSIVIIKKOTUNTI

Opetuksen tavoitteet

Opetuksen keskeiset sisältöalueet

Opetuksen yksityiskohtaisempia sisältöjä

T1, T2, T3,

T4, T5, T7,

T8, T11

 

S1 Suhde omaan uskontoon

1. Evankeliumit Uuden Testamentin keskeisenä sisältönä

2. Jeesuksen keskeisiä elämänvaiheita

3. Jeesuksesta kertovia ihmekertomuksia

4. Jeesuksen vertaukset ja opetukset

5. Isä meidän –rukous

6. Rakkauden kaksoiskäsky ja kultainen sääntö

7. Kristilliset juhlapäivät: erityisesti pääsiäinen ja helluntai

8. Tärkeimmät kristilliset toimitukset

9. Seurakunnan keskeiset työtehtävät

10. Raamatun käyttöön tutustuminen

T3, T4, T5, T6, T7, T8, T9, T10, T11

S2 Uskontojen maailma

1. Kristinuskon vaikutus yhteiskunnassa

2. Suomi ja muut Pohjoismaat luterilaisen kirkon keskeisenä alueena

3. Erilaisten maailmankatsomusten kunnioittaminen

4. Lasten oikeuksien sopimus

T4, T6, T7, T8, T9, T10, T11, T12

S3 Hyvä elämä

1. Kultainen sääntö yksilön valintoja ohjaavana positiivisena ohjeena

2. Asiallinen käyttäytyminen uskonnollisissa tilaisuuksissa ja tilanteissa

3. Ihmisten erilaisuuden kunnioittaminen

4. Omien valintojen taustalla vaikuttavat arvot

5. Omien mielipiteiden rakentava ilmaisu eettisissä kysymyksissä

Tavoitteet vuosiluokalla 2

Oppiaineen tehtävä

Uskonnon opetuksen tehtävänä on antaa oppilaille laaja uskonnollinen ja katsomuksellinen yleissivistys. Opetus perehdyttää oppilaita opiskeltavaan uskontoon ja sen monimuotoisuuteen. Se tutustuttaa uskonto- ja katsomusperinteisiin Suomessa sekä uskontoihin ja katsomuksiin muualla maailmassa. Oppiaine edistää uskonnon ja kulttuurin välisen suhteen ymmärtämistä sekä uskontojen ja katsomusten monilukutaitoa. Opetus antaa monipuolista tietoa uskonnoista ja auttaa ymmärtämään niistä käytävää keskustelua. Oppilaita ohjataan kriittiseen ajatteluun sekä tarkastelemaan uskontoja ja katsomuksia eri näkökulmista. Opetuksessa pohditaan uskon ja tiedon suhdetta sekä uskonnoille ominaista kieltä, symboliikkaa ja käsitteistöä. Uskonnon opetus antaa valmiuksia uskontojen ja katsomusten dialogiin, jota käydään sekä katsomusten sisällä että niiden välillä. Opetus kannustaa oppilaita kunnioittamaan elämää, ihmisarvoa sekä omaa ja toisen pyhää.

Opetuksessa tutustutaan opiskeltavan uskonnon ja muiden uskontojen sekä katsomusten eettiseen ajatteluun ja rohkaistaan oppilaita pohtimaan omakohtaisesti eettisiä kysymyksiä. Opetus tukee oppilaan itsetuntemusta, itsensä arvostamista ja elämänhallintataitojen kehittymistä koko perusopetuksen ajan. Opetus antaa oppilaalle aineksia oman identiteetin, elämänkatsomuksen ja maailmankatsomuksen rakentamiseen ja arviointiin. Uskonnon opetus tukee oppilaan kasvua yhteisön ja demokraattisen yhteiskunnan vastuulliseksi jäseneksi ja maailmankansalaiseksi.

Vuosiluokilla 1-2 uskonnon opetuksen tehtävänä on ohjata oppilaita tuntemaan ja arvostamaan omaa uskonnollista ja katsomuksellista taustaansa sekä kohtaamaan arvostavasti uskonnollista ja katsomuksellista moninaisuutta omassa luokassa ja koulussa sekä lähiympäristössä. Tähän opetus antaa perustietoja ja -taitoja sekä ajattelun välineitä. Oppilaita rohkaistaan tunnistamaan ja ilmaisemaan tunteitaan ja omia mielipiteitään sekä harjaantumaan toisten tunteiden tunnistamisessa ja mielipiteiden huomioon ottamisessa. Oppilaita kannustetaan ihmettelemään, kyselemään ja osallistumaan keskusteluun. Oppilaita ohjataan toimimaan vastuullisesti ja oikeudenmukaisesti.