Kouluruokailu

Kouluruokailu

Säännöllinen ruokailu auttaa jaksamaan ja keskittymään koulutyöhön sekä uusien asioiden oppimiseen. Koulussamme oppilaalle tarjotaan kouluvuoden jokaisena päivänä maksuton, lämmin kouluateria. Lautasmallin mukaisesti koottu ateria kattaa noin kolmasosan lapsen päivittäisestä ravinnontarpeesta.

Koulussamme oppilaat ruokailevat:

  • klo 10.50-12

Ruokalista löytyy Palveluliikelaitoksen nettisivuilta.


TIEDOTE PERUSKOULUISSA OPISKELEVIEN OPPILAIDEN HUOLTAJILLE JA LUKIOIDEN OPISKELIJOILLE

Erityisruokavalioiden ja uskonnollisten / eettisten / ruokavaliorajoitusten toteutus kouluruokailussa

Kouluruokailun tavoitteena on ylläpitää ja edistää oppilaan terveyttä ja työtehoa. Kouluruokailu on osa koulun oppilashuoltoa ja samalla osa koulun kasvatus- ja opetustyötä.

Porin kaupungin peruskouluissa ja lukiossa oppilaalle tarjotaan sairauden vaatima erityisruokavalio. Uskonnolliset ja eettiset ruokarajoitukset otetaan myös huomioon. 

Huoltajan / opiskelijan ilmoitus koululle riittää, kun kyseessä on / ovat 

  • uskonnolliset syyt tai noudattaa kasvisruokavaliota, johon kuuluu myös maitotuotteet ja kananmuna.
  • rajoitetun ajan (enintään kaksi kuukautta) kestävä ruokavaliohoitokokeilu esim. ruoka-allergiaan liittyen, lääkärin tai muun terveydenhuollon henkilöstön ohjeiden mukaan
  • keliakiaruokavalio, mukaan liitetään kopio lääkärin B-todistuksesta
  • vähälaktoosinen tai laktoositon ruokavalio
  • diabetes
  • ruoka-aineallergioista toimitetaan lääkärin todistus keittiölle 

Sähköiseen ilmoituslomakkeeseen löytyy linkki Wilmasta ja Sivistystoimialan nettisivuilta. 

  • Täytä sähköinen lomake heti lukuvuoden alkaessa (viimeistään syyskuun puoliväliin mennessä)
  • Sähköinen lomake ohjautuu suoraan keittiölle ja koulusihteerille
  • Terveydenhoitaja keskustelee erityisruokavalioista terveystarkastusten yhteydessä
  • Erityisruokavaliolomakkeita ei toimiteta terveydenhoitajalle 

Hävikkiruuan välttämiseksi pyydämme teitä ilmoittamaan keittiöön, mikäli erityisruokavaliota noudattava lapsenne ei osallistu esim. loman vuoksi kouluruokailuun. Jos erityisruokavaliota ei ole noudatettu 2 viikkoon ilman ilmoitettua syytä, ei erityisruokavaliota enää valmisteta. 

Uuden tietosuojalain tultua voimaan, erityisruokavaliolomakkeessa kysytään myös huoltajan suostumus tietojen siirtoon erityisruokavaliorekisteriin sekä oppilaan nimen näkymiseen ruoka-annoksen päällä. Rekisteriin siirtyy oppilaan nimi ja ruokavaliotieto. Nimen merkitseminen annokseen on joissakin ruokavalioissa turvallisuuskysymys, jolla varmistetaan että oppilas saa hänelle sopivan ruoan.

ERITYISRUOKAVALIOT

Vähälaktoosinen

Vähälaktoosisen ruokavalion saa huoltajan ilmoittamana. Kouluruoka on vähälaktoosista/laktoositonta, lukuunottamatta muutamaa poikkeusta joissain kohteissa, kuten maitopohjaisia puuroja ja/tai joitakin jälkiruokia. Vähälaktoosisessa ruokavaliossa on alle 1 g laktoosia/ateria, jos ruokajuomana käytetään laktoositonta maito- tai piimäjuomaa. Tämä sopii valtaosalle laktoosi-intoleranteista. Laktoositonta maitojuomaa on tarjolla automaattisesti kaikille laktoosi-intoleranteille.

Laktoositon ruokavalio 

Jos oppilas tarvitsee laktoosittoman ruokavalion, saa sen myös huoltajan ilmoittamana. 

Kasvisruokavalio 

Kasvisruokavalioon tulee sitoutua koko lukuvuodeksi. Koulussa tarjottava kasvisruoka on maitotuotteita sisältävää kasvisruokaa. Huoltajan, oppilaan tai opiskelijan halutessa kananmunalla, kalalla tai broilerilla täydennettynä niinä päivinä, kun kalaa tai broileria on ruokalistalla. Vegaani -kasvisruokavaihtoehdon osalta on oltava yhteydessä terveydenhoitajaan. (ohjaus ravitsemusterapeutille) 

Keliakiaruokavalio 

Keliakiadiagnoosin varmistuttua huoltaja toimittaa lääkärintodistuksen keittiölle tai opettajan kautta keittiölle. Todistus toimitetaan vain kerran koulua kohti. Koulun vaihtuessa kopio vanhasta lääkärintodistuksesta riittää. 

Diabetes

Tarvittaessa ateriasuunnitelma toimitetaan, jos tarvitaan koulupäiväaikana välipalaa tai oppilas tarvitsee apua hiilihydraattien arvioinnissa koulunhenkilökunnalta. Vanhemmat voivat ottaa tarvittaessa yhteyttä terveydenhoitajaan ennen koulun alkua. 

Ruoka-aineallergia 

Ruoan valmistajalle allergiaruokavalio asettaa suuret vaatimukset, koska niiden kohdalla toimitaan aina niin kuin vaarana olisi vakava allerginen reaktio. Siksi allergisten lasten vanhempien tulisikin selkeästi tuoda esille kouluissa vain ne ruoat, jotka ovat allergioiden hoitoon perehtyneen lääkärin avulla selvitetty todellisiksi ja vakaviksi ongelmiksi. Valtakunnallisen allergiaohjelman mukaan lievissä ruoka-aineallergioissa maistaminen ja siedättäminen on tärkeää, koska näin siedättämällä allergioista paraneminen on todennäköistä. Suurin osa lieviä allergioita potevista oppilaista sietää kasviksia kypsänä tai saa oireita vain osasta lajikkeista tai vain siitepölykauden aikaan. Tämän vuoksi kouluruokailussa ruokavaliosta jätetään pois vain ne ruoka-aineet, joiden on kokeiluun perustuen todettu aiheuttavan vakavia oireita. Lievää oireilua (ohimenevä suun kutina tai kirvely ja ihon punoitus) aiheuttavia ruoka-aineita ei tarvitse välttää. 

Jos oppilaalla on vaikea allergia mille tahansa ruoalle, tulee hoitavan lääkärin tehdä siitä lääkärintodistus, joka toimitetaan keittiölle joko suoraan tai opettajan kautta. Ruoka-allergioiden osalta todistus on voimassa korkeintaan yhden vuoden kerrallaan. Prick- testilistoja ei hyväksytä todistuksena vaan prick-testien tulokset tulee allergiaa perehtyneen lääkärin arvioida ja vain niitä ruoka-aineita vältetään, joista tulee voimakkaita oireita.