L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen

Vuosiluokat 1-2

Ruosniemen koulussa tieto- ja viestintäteknologiaa käytetään oppimisen kohteena ja välineenä. Monipuolisen viestintäteknologian käytön avulla kehitetään myös oppilaan monilukutaito sekä pyritään vahvistamaan oppilaan aktiivista roolia oppimisessa.

Alkuopetuksessa työskentely pohjautuu leikkeihin ja peleihin. Niiden avulla harjoitellaan tieto- ja viestintäteknologian perustaitoja. Oppilaille tarjotaan mahdollisuuksia harjoitella tekstin tuottamisen ja käsittelyn ja kuvan tuottamisen alkeita. Opittuja taitoja hyödynnetään oppimisen välineenä eri oppiaineissa.

Opetuksessa hyödynnetään sähköisiä oppimisympäristöjä. Oppimisympäristöissä työskentelyn myötä kehitetään oppilaiden vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja. Yhteisöllisessä oppimisessa korostetaan hyviä käytöstapoja ja jokaisen oppilaan tuotoksen arvostamista. Vuorovaikutuksellisessa työskentelyssä kannustetaan vertaisoppimiseen ja luovaan yhteistyöhön.


Vuosiluokat 3-6

Oppilaita ohjataan käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa monipuolisesti eri oppiaineissa. Teknologiaa hyödynnetään tiedonhankinnassa ja käsittelyssä sekä ongelmien ratkaisemisessa ja uuden tiedon tuottamisessa. Tiedonhankinnassa harjoitellaan arvioimaan tiedon luotettavuutta ja käyttämään erilaisia lähteitä monipuolisesti.

Koulussa tarjotaan oppilaille mahdollisuuksia käyttää erilaisia laitteita ja ohjelmia. Oppilaita ohjataan tunnistamaan laitteiden ja ohjelmien erilaisia käyttötarkoituksia ja toimintalogiikkaa. Ohjelmien monipuolisen käytön myötä heille kehittyvät valmiudet tekstin ja kuvan tuottamiseen ja käsittelyyn sekä videon ja animaation luomiseen. Opiskelussa hyödynnetään teknologian tuomia mahdollisuuksia omien tuotosten tallentamiseen verkkoympäristöihin ja pilvipalveluihin.

Oppimisympäristöissä työskentely ja verkkoviestintä mahdollistavat vuorovaikutteisten pedagogisten käytäntöjen hyödyntämisen. Vuorovaikutuksellisen työskentelyn kautta pyritään vahvistamaan oppilaan oppimismotivaatiota ja yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. Oppilaita rohkaistaan luovaan yhteistoimintaan ja ideoiden jakamiseen. Vuorovaikutuksellisessa viestinnässä korostetaan oppilaan vastuuta omasta toiminnastaan ja käytöksestään.

Oppilaita ohjataan viestintäteknologian turvalliseen käyttöön. Huomiota kiinnitetään tietoturvaan, yksityisyyden suojaan tai emotionaaliseen turvallisuuteen. Tiedonhankinnassa ja tuotosten jakamisessa korostetaan tekijänoikeuksien perusteiden tuntemista. Hakupalveluiden käytössä harjoitellaan tiedon kriittistä arviointia.

Oppilaat oppivat havainnoimaan tieto- ja viestintätekniikan merkitystä ja vaikutuksia lähiympäristönsä toiminnassa. Heitä ohjataan tarkkailemaan teknologian vaikutusta omaan arkeen ja luomaan pohjaa teknologian ergonomiselle ja kestävälle käytölle. Oppilaat harjaantuvat arvioimaan tieto- ja viestintätekniikan vaikutusta ihmisten väliseen vuorovaikutukseen.

Seuranta ja arviointi

  • Toimenpiteiden toteuttamisesta huolehditaan ja toteutumista arvioidaan koulun vuosisuunnitelman yhteydessä
  • Opettaja arvioi ja dokumentoi oppilaiden edistymistä osana oppiaineiden arviointia
  • Oppilaan tuotoksia kerätään sähköiseen portfolioon, josta oppilaan on helppo seurata omaa kehittymistään
  • Suullinen arviointi ja vuosittaiset arviointikeskustelut