Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Nykytilanteen kartoitus

Koulumme viides- ja kuudesluokkalaisille suunnattujen, lokakuussa 2020 tehtyjen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokyselyn tulokset olivat kaiken kaikkiaan positiiviset. Tasa-arvokyselyyn vastanneista oppilaista lähes 84% piti kouluaan tasa-arvoisena. Viisitoista prosenttia ei osannut ottaa asiaan kantaa. Oppilaat määrittelivät tasa-arvoisen koulun muun muassa seuraavasti: Kaikkia kuunnellaan ja arvostetaan. Kaikkia kohdellaan samalla tavalla. Tasa-arvoinen koulu on koulu, joka hyväksyy kaikenlaiset ihmiset.

Oppilailta kysyttiin, kohtelevatko opettajat tyttöjä ja poikia samalla tavalla. Vain kahdeksan prosenttia oppilaista oli sitä mieltä, että sukupuoli vaikuttaa siihen, miten oppilasta kohdellaan. Yksitoista prosenttia oppilaista koki, että he käyttäytyisivät toisin koulussa, jos olisivat toista sukupuolta. Noin 86 % oppilaista tunsi, että koulussa saa olla oma itsensä ja ilmentää sukupuoltaan haluamallaan tavalla. 13 % ei osannut ottaa kantaa asiaan.

Yli 90 % oppilaista koki, että kaikkia oppilaita kannustetaan samalla tavoin sukupuolesta riippumatta. Yhdeksän prosenttia katsoi opettajan asettavan oppilaille erilaisia vaatimuksia sukupuolesta riippuen. Vain yksi oppilas näki sukupuolen vaikuttavan opintosuoritusten arviointiin.

Oppilaat kertoivat tulevansa mielellään kouluun. Vain kolme prosenttia vastasi tähän kielteisesti. Yksikään oppilas ei katsonut koulun olevan turvaton paikka ja enemmän kuin kolme neljäsosaa kertoi koulusta löytyvän aikuisen, jonka puoleen voi kääntyä huolineen. 

Yhdenvertaisuuskyselyssä 90 % koki koulun yleisen ilmapiirin hyväksi, ja yli 83 % oli sitä mieltä, että oppilaat voivat yhdessä osallistua koulutyön suunnitteluun. Oppilaat ovat havainneet koulussa varsin vähän nimittelyä, syrjintää ja ennakkoluuloja. Ne, jotka kertoivat tällaisista ongelmista, kokivat, että niihin on myös puututtu.

Noin viidesosa oppilaista kokee, että opiskelua vaikeuttavia tekijöitä ei huomioida riittävästi opetuksessa ja koejärjestelyissä. Noin 39 % vastaajista on sitä mieltä, että koulun tilat eivät ole esteettömät.

Koulukohtaiset kehittämiskohteet ja konkreettiset toimenpiteet

Ruosniemen koulun tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi on pohdittu kehittämiskohteita. Nämä konkreettiset toimenpiteet on määritelty nykytilanteen kartoituksen perusteella (10/2020). Tasa-arvosuunnitelmasta valitaan yksi kehittämiskohde toteutettavaksi kolmen vuoden aikana. Tasa-arvosuunnitelman päivityksen yhteydessä arvioidaan kehittämiskohteen toimenpiteiden toteutumista ja vaikutusta. Suunnitelma päivitetään kolmen vuoden välein.

Tasa-arvon edistäminen koulussa voidaan toteuttaa pitkäjänteisellä kehittämistyöllä kaikkien toimijoiden ja sidosryhmien yhteistyön kautta. Oppilaskuntatoiminnan myötä korostetaan oppilaiden osallisuuden yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoisuutta. 


Kehittämiskohteet

1. Tasa-arvon ylläpitäminen

Tasa-arvon ylläpitämiseksi opettajan on aina pyrittävä kohtaamaan oppilas yksilönä ilman asenteisiin vaikuttavia stereotyyppisiä sukupuolikäsityksiä. Myöskään arvioinnissa esim. käyttäytymisen suhteen minkäänlaiset sukupuoleen liittyvät stereotypiat eivät saa vaikuttaa. Jaottelua sukupuolen mukaan on syytä tehdä ainoastaan silloin, kun se on toiminnan kannalta tarkoituksenmukaista ja perusteltavissa. 

Myös henkilökunnan on tärkeää näyttää tasa-arvon toteuttamisessa hyvää esimerkkiä. Esimerkiksi koulun sisäisten työtehtävien jakamisessa ei ketään saa suosia eikä syrjiä sukupuolen tai muun siihen verrattavissa olevan ominaisuuden perusteella.

Kaikenlaiseen sukupuoleen perustuvaan syrjintään, sukupuolittuneeseen nimittelyyn ja epäasialliseen kohteluun suhtaudutaan vakavasti ja puututaan välittömästi. Niitä pyritään myös ehkäisemään ennalta tuomalla asiaa esiin sopivien oppimiskokonaisuuksien kautta. 

Historiallinen lähestymistapa naisten aseman kehitykseen toteutuu viidensillä ja kuudensilla luokilla mm. historian ja yhteiskuntaopin oppimateriaalien kautta. Erilaisissa oppimistilanteissa huolehditaan siitä, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet ilmaista itseään sukupuolesta riippumatta.

2. Turvallinen ja yksilöitä tukeva koulunkäynti

Yhdenvertaisuuteen kuuluu myös kaikkien oikeus turvalliseen koulunkäyntiin. Kiusaamista ja toisten epäasiallista kohtelua ehkäistään yhteistoimintaa ja ryhmäytymistä edistämällä. Koulussa on myös kiusaamisen vastainen työryhmä, joka selvittää järjestelmällisesti mahdolliset kiusaamistapaukset. Nämä tilastoidaan ja analysoidaan aina lukuvuoden lopussa.

Turvallisuuteen kuuluu myös oikeus siihen, että oppilas huomioidaan yksilönä ja kiinnitetään huomiota hänen yksilöllisiin tarpeisiinsa. Oppilaiden yhdenvertaisuuskyselyssä esiin nostama koetilanteiden järjestäminen on asia, johon pyritään kiinnittämään huomiota. Se voi toteutua esimerkiksi kokeen tekemisenä erityisopettajan valvonnassa rauhallisemmassa ympäristössä tai kokeen suorittamiseen tarvittaessa lisäaikaa antamalla. Kaikessa opetuksessa pyritään huomioimaan erilaiset oppijat monipuolisia opetusmenetelmiä käyttämällä. Uuden koulun suunnittelussa otetaan vahvasti huomioon esteettömyyden vaatimukset.


Toimenpiteiden toteutumisen arviointi

Kehityskohteisiin liittyvien toimenpiteiden arviointia tehdään vuosittaisen, oppilaille ja huoltajille suunnatun arviointikyselyn avulla. Kolmen vuoden kuluttua suoritetaan taas 5.- ja 6.- luokkien oppilaille tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely.