L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu

Vuosiluokat 1-2

Ruosniemen koulu tukee oppilasta monitasoisen yhteiskuntamme ymmärtämisessä sekä oman identiteetin rakentamisessa. Oman identiteetin muodostumisessa korostuu läheiseen kulttuuriympäristöön tutustuminen. Oppilaille tarjotaan mahdollisuuksia tutustua kulttuuriperintöön sekä taiteeseen ja muuhun kulttuuritarjontaan opetuksen ja erilaisten vierailujen avulla. Oppilaita ohjataan arvostamaan oman perheensä ja yhteisönsä perinteitä ja tapoja.

Koulun arkiset tilanteet luovat monia tilaisuuksia toimia erilaisten ihmisten kanssa. Oppilaita rohkaistaan myönteiseen vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön. Vuorovaikutuksessa korostuu ystävällisyys ja hyvät käytöstavat. Koulun arjessa luodaan oppilaalle mahdollisuuksia harjoitella itsensä ilmaisemista rakentavasti ja ohjataan asettumaan toisen asemaan. Oppilaat tutustuvat ”Lapsen oikeuksien” -sopimuksen pääperiaatteisiin ja pohtivat, mitä ne tarkoittavat heidän elämässään ja toiminnassaan.

Ruosniemen koulussa kannustetaan oppilaita kokeilemaan erilaisia ilmaisutapoja ja nauttimaan tekemisen ja ilmaisun ilosta. Oppilaita kannustetaan kehittämään käden ja koko kehon taitoja ilmaisun välineenä.

Vuosiluokat 3-6

Ruosniemen koulussa oppilaita ohjataan tuntemaan ja arvostamaan omia sosiaalisia, kulttuurisia, uskonnollisia, katsomuksellisia ja kielellisiä juuriaan. Oppilaita kannustetaan pohtimaan näiden taustojen merkitystä omaan kulttuuri-identiteettiinsä. Oppilaat tutustuvat opetuksen ja mahdollisten vierailijoiden avulla myös kulttuuriseen monimuotoisuuteen. Tämä vahvistaa oppilaan omaa identiteettiä ja kehittää kykyä suvaitsevaisuuteen sekä ymmärrystä kulttuurieroja ja niiden taustoja kohtaan. Oppilaita ohjataan analysoimaan median vaikutusta kulttuuriseen moninaisuuteen ja pohtimaan siihen liittyviä eettisiä näkökulmia.

Oppilaita kannustetaan kokemaan ja tulkitsemaan taidetta ja kulttuuria. Heitä myös rohkaistaan pohtimaan omia mahdollisuuksiaan vaikuttaa ja luoda uutta kulttuuria.

Koulun arjessa näkyy ihmisoikeuksien tunteminen ja niiden mukainen toiminta. Oppilaita ohjataan arvostamaan muita ihmisiä ja tuetaan empatiakyvyn kehittymistä. Oppilaita ohjataan tarkastelemaan asioita ja tilanteita erilaisista näkökulmista. Kunnioitusta ja luottamusta muita ihmisryhmiä ja kansoja kohtaan vahvistetaan kaikessa toiminnassa.

Koulutyöskentelyssä harjoitellaan monipuolisesti vuorovaikutusta, yhteistyötä ja hyvää käytöstä. Opetuksessa tuetaan oppilaiden kehittymistä monipuolisiksi ja taitaviksi kielenkäyttäjiksi sekä äidinkielellään että muilla kielillä. Oppilaita rohkaistaan itsensä ilmaisemiseen vähäiselläkin kielitaidolla. Itseilmaisun opetuksessa kannustetaan taitojen hallinnan lisäksi kekseliäisyyteen ja mielikuvituksen käyttöön.

Seuranta ja arviointi

  • Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu näkyvät koulun arjessa; oppituntien sisällöissä ja päivittäisissä vuorovaikutustilanteissa.
  • Toimenpiteiden toteuttamisesta huolehditaan, opettaja dokumentoi oppilaiden edistymistä.
  • Oppilaalle annettava taitoihin ja tietoihin kohdistuva suullinen arviointi on jatkuvaa.