Lukuvuositiedotteet 2023-24 ja lomakkeet (järjestyssäännöt)

Rannankylän koulun järjestyssäännöt

Rannankylän koulun järjestyssäännöt

 

- Käyttäydyn hyvien tapojen ja ohjeiden mukaisesti koulussa ja koulupäivien aikana. Vältän rumaa kielenkäyttöä.

- Olen ystävällinen ja avulias kaikkia kohtaan. Otan huomioon kaverini ja koko koulun henkilökunnan.

- Suojelen yhteistä ja kaverieni omaisuutta. Korvaan tahallisesti aiheuttamani vahingon.

- Opiskelen ahkerasti häiritsemättä muita, käytävän työpisteissä huomioin erityisesti muiden luokkien tarvitseman työrauhan. Ruokailen kauniisti opettajan ohjaamalla paikalla. Pyrin syömään ottamani ruoka-annoksen.

- Huolehdin, että minulla on koulussa mukana tarvittavat opiskeluvälineet ja opiskeluvarusteet. Käytän omaa puhelinta vain opettajan luvalla, puhelin on repussa äänettömänä koulun aikana.

- Panen käytössä olleet välineet paikoilleen. Suljen iPad- ja Android-laitteilta avaamani sivut. Kirjaudun tietokoneelta ulos ja sammutan sen päivän päättyessä. 

- Muulloin kuin oppitunnin aikana olen sisällä vain opettajan luvalla. En mene sisälle koulurakennukseen ennen koulun alkua. Kovalla pakkasellakin voin olla sisällä vain opettajan luvalla.

- Koulualueelta poistun vain opettajan luvalla. Vietän välitunnin sille varatulla alueella. En oleskele polkupyörien alueella. Koulun loputtua en oleskele tarpeettomasti koulualueella.

- Koulukyytiä odotan siihen tarkoitukseen osoitetussa paikassa. Koulukyydityksessä noudatan kuljettajan ohjeita.

- Noudatan näitä sääntöjä lisätäkseni omalta osaltani koulumme työniloa ja viihtyvyyttä.

 

 

 

Koulun henkilökunta ja oppilaat

Turvallinen koulu

Turvallinen koulu

Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi kiusaamiselta, väkivallalta ja häirinnältä

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukaan koulun oppilashuoltosuunnitelmaan tulee sisältyä suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä.

Kiusaamisen, väkivallan ja erilaisen häirinnän ehkäisy on tärkeä osa koulujen yhteisöllistä oppilashuoltotyötä. Perusopetuslain mukaan jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön, johon kuuluu psyykkinen, sosiaalinen sekä fyysinen ulottuvuus.

Tässä suunnitelmassa kuvataan Opetushallituksen ohjeistuksen mukaisesti kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän tunnistaminen, ehkäiseminen ja niihin puuttuminen.

Mitä kiusaaminen on?

Kiusaamista on se, että yhdelle ja samalle oppilaalle aiheutetaan toistuvasti vahinkoa tai pahaa mieltä.

Hiljaista kiusaamista on esimerkiksi ryhmästä eristäminen, selän takana puhuminen, tuijottaminen, ilmeily, selän kääntäminen, vaikeneminen ja huokailu.

Sanallista kiusaamista on esimerkiksi nimittely, juoruilu, ilkkuminen, nauraminen, kuiskuttelu ja uhkailu.

Fyysistä kiusaamista on esimerkiksi töniminen, tavaroiden ottaminen ja piilottelu, vaatteista repiminen ja lyöminen.

Kännykän tai netin kautta kiusaaminen on esimerkiksi huhujen levittäminen, mustamaalaus, töykeät ja ilkeät kommentit, halveksunta, uhkailu ja ärsyttäminen, noloksi tekeminen, epämiellyttävät vihjailevat viestit, yksityisen tiedon jakaminen tai toisen huijaaminen oman yksityisen tiedon jakamiseen, ryhmästä eristäminen ja poissulkeminen tai ryhmään lisääminen luvatta.

Riidat ja erimielisyydet eroavat kiusaamisesta siinä, että ne ovat usein hetkellisiä, eikä niiden kohteeksi joudu yksi ja sama oppilas.

Mitä väkivalta ja aggressiivisuus ovat?

Kaikki toiminta, mikä rikkoo ihmisen oikeutta fyysiseen ja henkiseen koskemattomuuteen, on väkivaltaa. Aggressiivisuus on käytöstä, jolla tuotetaan toisille harmia ja jossa toisen tunteista ei välitetä. Aggressiivisuutta esiintyy suorana väkivaltana sekä epäsuoremmassa muodossa alistamisena, mitätöimisenä ja huomioimatta jättämisenä.

 

 

Mitä häirintä on?

Häirinnällä tarkoitetaan toisen tai toisten arvon ja koskemattomuuden tarkoituksellista tai tosiallista loukkaamista siten, että luodaan epämiellyttävä, kiusallinen, nöyryyttävä, halventava, uhkaava, vihamielinen tai hyökkäävä ilmapiiri.

Sukupuolista häirintää on ei-toivottu huomio, joka liittyy sukupuoleen. Se voi olla esimerkiksi alentava tai halventava puhe toisen sukupuolesta, sukupuoleen liittyvä kiusaaminen ja teot, jotka saavat tuntemaan olon pelokkaaksi, loukkaantuneeksi, noloksi, kiusaantuneeksi tai vihaiseksi.

Seksuaalista häirintää on muun muassa vihjailu ja seksuaalisesti värittyneet vitsit, pukeutumista, vartaloa ja yksityiselämää koskevat puheet ja kysymykset. Ehdottelu, vaatiminen, fyysinen koskeminen ja lapsen tai nuoren altistaminen ikään kuulumattomalle seksuaalisuudelle on seksuaalista häirintää. Häirintää voi tapahtua myös puhelimen ja netin välityksellä.

 

Kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ehkäiseminen

Koulun henkilökunta ohjaa oppilaita vastuuntuntoon ja hyvään käytökseen. On tärkeää luoda turvallinen kouluyhteisö, jossa korostetaan yhteisöllisyyttä, hyvinvointia ja työrauhan ylläpitämistä.

Kiusaamis-, väkivalta- ja häirintätilanteita ennaltaehkäistään luomalla luottamuksen ilmapiiri, joka kannustaa kertomaan kiusaamisesta, väkivallasta tai häirinnästä aikuisille. Aikuisten tulee olla kiinnostuneita lasten ja nuorten kuulumisista, huolehtia riittävästä valvonnasta ja puuttua heti ongelmallisiin tilanteisiin.

Koululla on mm. kirjatut järjestyssäännöt, tasa-arvo- ja yhdenmukaisuussuunnitelma sekä kurinpitosuunnitelma. Säännöt ja kirjatut toimintatavat ovat osa koulun turvallisuussuunnitelmaa.

Koulussa harjoitellaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Kaikkien koulussa työskentelevien tulee kohdella toisiaan kunnioittavasti ja tasavertaisesti.

Koulun henkilökunta on tietoinen ja sitoutunut kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ennaltaehkäisevään toimintaan ja näihin puuttumiseen. Koulussa pyritään avoimeen vuorovaikutukseen ja suvaitsevan toimintakulttuurin syntymiseen. Kaikille tehdään selväksi, ettei minkäänlaista kiusaamista, syrjintää, väkivaltaa tai häirintää hyväksytä.

Koulussa on käytössä oppilaskunta- sekä kummioppilastoimintaa.

Koulun toimintatavoista ja ohjeista tiedotetaan huoltajia vanhempainilloissa ja koulun kotisivuilla.

 

 

Kiusaamiseen, väkivaltaa ja häirintään puuttuminen

Koulussa puututaan kaikkeen epäasialliseen käyttäytymiseen ja kielenkäyttöön. Oppilaita rohkaistaan kertomaan kiusaamisesta, häirinnästä ja epäkohdista koulun henkilökunnalle ja huoltajille. Kun henkilökunnalle tulee tieto tai epäily kiusaamisesta tai häirinnästä, tiedon saanut aikuinen selvittää tilannetta asian vaatimalla tavalla niin, että oppilaat saavat kuulluksi tulemisen kokemuksen.

  • Yksittäisessä tilanteessa tilanteen havainnut aikuinen keskustelee ja selvittää tilanteen yhdessä osallisten kanssa
  • Epäasialliseen käytökseen ja häirintään puututaan heti ja tarvittaessa järjestetään asiasta kasvatuskeskustelu
  • Toistuvaan kiusaamiseen tai häirintään puututaan koulussa sovittujen käytänteiden mukaisesti.

 

Kiusaamiseen puuttumisen toimintamalli

  1. Oppilaita rohkaistaan kertomaan kiusaamisesta. Puuttumisen pohjana voi olla havainto, epäilys tai oppilaan/huoltajan huoli.
  2. Jokainen koulussa työskentelevä aikuinen puuttuu kiusaamistilanteeseen heti.
  3. Sovitaan asian selvittämisestä vastaavat aikuiset. Selvitetään mitä on tapahtunut ja ketkä ovat osallisia.
  4. Keskustelu kiusatun kanssa.
  5. Keskustelu kiusaajan kanssa/ kiusaamiseen osallistuneiden oppilaiden kanssa.
  6. Tiedotetaan tilanteesta asianosaisten huoltajia.
  7. Jatkotoimenpiteet: esim. anteeksipyyntö, yhteinen keskustelu, lupaukset, kurinpitorangaistukset. Sovitaan tarvittaessa tuki ja jälkihoito.
  8. Tarvittaessa kutsutaan kiusatun ja kiusaajan huoltajat koululle tapaamiseen.
  9. Sovitaan tapauskohtaisesti tilanteen seuranta ja seurantakeskustelu.

Seurantakeskustelussa kiusatun kanssa selvitetään tilannetta, onko kiusaaminen loppunut/jatkunut. Kiusaajalta kysytään, ovatko yhdessä tehdyt lupaukset pitäneet. Tarkoituksena on saada aikaan pysyvä muutos, jotta kiusaaminen ei toistu.

  1. Tilannetta seurataan aktiivisesti koulun kaikkien aikuisten avulla.
  2. Jos toimintamallin mukainen käsittely ei auta, ryhdytään jatkotoimenpiteisiin:
  • Kiusaamista jatkanut oppilas kutsutaan huoltajineen koululle keskustelemaan asiasta.
  • Pyydetään kuraattorin apua.
  • Kutsutaan koolle yksilöllinen oppilashuoltotyöryhmä.
  • Otetaan yhteys lastensuojeluun/poliisiin.

Häirintään puuttuminen

  • Tilanteen havainnut on velvollinen puuttumaan asiaan ja viemään asiaa eteenpäin
  • Tapahtumankulku selvitetään ja osapuolia kuullaan
  • Keskustellaan huolta herättävästä asiasta oppilaan kanssa kahden kesken
  • Ollaan tarvittaessa yhteydessä huoltajiin
  • Ilmoitetaan rehtorille tietoon tulleesta häirinnästä
  • Arvioidaan, onko häirintää tapahtunut ja päätetään toimenpiteistä sekä seurannasta
  • Häirintään syyllistyneelle määrätään tarvittavat seuraamukset
  • Ilmoitetaan asiasta vakavuusasteen mukaisesti oppilashuoltohenkilöstölle
  • Oppilashuolto tarjoaa tarvittavan tuen asianosaisille
  • Vakavimmissa tapauksissa ilmoitetaan asiasta lastensuojeluun
  • Jos asiassa epäillään rikosta, tehdään tutkintapyyntö poliisille

 

Koulun ilmapiiriä arvioidaan aktiivisesti havainnoimalla ja oppilaille tehtävillä kyselyillä. Kouluterveydenhuolto seuraa oppilaiden hyvinvointia terveystarkastusten yhteydessä. Koulun yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä seuraa ja arvioi tilannetta luokkien ja koko koulun tasolla.

Kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ennaltaehkäisystä ja puuttumisesta tiedotetaan lukuvuoden alussa oppilaita ja huoltajia. Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi kiusaamiselta, väkivallalta ja häirinnältä löytyy koulun Peda.net-sivulta.

Jokaisen lukuvuoden alussa käydään henkilökunnan kanssa läpi Suunnitelma oppilaiden suojelemiseksi kiusaamiselta, väkivallalta ja häirinnältä. Suunnitelmaa päivitetään tarvittaessa.

Kodin ja koulun yhteistyö

Kodin ja koulun yhteydenpito

 

Opettajan tavoittaa varmimmin Wilmalla ja sähköpostilla, ellei häntä puhelimella satu saamaan kiinni.

Wilma on pääasiallisin yhteydenpitoväline. Opettaja laittaa Wilmaan yhteisiä viestejä ja myös koko koulun viestejä tulee Wilman kautta. Viesteihin voi vastata ja tuleekin vastata, jos tarvetta ilmenee.

Wilmaan ilmoitetaan oppilaspoissaolot merkitsemällä ko. päivän ja tunnin kohdalle poissaolon syy.

Jos Wilmatunnus katoaa tai unohtuu, niin uutta tunnusta voi kysyä koulutoimistosta.

 

Perusopetuslaki 35§ velvoittaa oppilasta osallistumaan perusopetukseen, jollei hänelle ole erityistä syytä tilapäisesti myönnetty vapautusta. Poissaoloon koulusta tarvitaan aina lupa. Lupa anotaan erillisellä kaavakkeella, joka on käytössä kaikilla kouluilla Pielavedellä. Lupakaavakkeen voi tulostaa koulun sivulta tai kysyä omalta opettajalta. Luokanopettaja voi myöntää luvan enintään kolmen (3) päivän poissaoloon. Neljän koulupäivän tai sitä pidempään poissaoloon, kuitenkin enintään kaksi (2) viikkoa, luvan voi myöntää koulunjohtaja. Tätä pidemmät poissaololuvat myöntää koulutuslautakunta. Muissa kuin sairaustapauksissa lupa pyydetään etukäteen.

 

Koululta koulukyytiin lähtö on valvottua. Koulukyydistä poisjäännistä on oltava huoltajalta lupa etukäteen. Toistuva kyydistä poisjäänti harrastusten vuoksi tulee ilmoittaa omalle opettajalle.

 

Koulun portaalissa on linkit luokkien omille sivuille ajankohtaisia tietoja varten.

Koulun portaali: https://peda.net/pielavesi/perusopetus/rannankylän-koulu

 

Sähköposti: etunimi.sukunimi@pielavesi.fi

Koulukyytiohje

Koulukyytiohjeet

 

Koulukyydin odottaminen

-odotan koulukyytiäni pysäkillä rauhallisesti, mahdollisimman kaukana ajoradasta.

-koulun pihassa odotan merkkiviivan takana jonossa.

-en voi varata esim. repullani jonon paikkaa.

-käytän pimeään aikaan turvaliiviä tai heijastimia.

-annan linja-autolle selkeän pysähtymismerkin.

-odotan kunnes auto on pysähtynyt.

-nousen autoon rauhallisesti ja tervehdin kuljettajaa ja esitän linja-autokorttini.

-annan etusijan pienemmille lapsille sekä vanhuksille.

 

Matkan aikana

*matkustan istuen.

*vältän kovaäänistä puhetta, annan kuljettajalle työrauhan.

*laitan roskat roskakoriin

*pidän huolen tavaroistani, annan toisten tavaroiden olla (esimerkiksi

pipon yms.) rauhassa.

*kiitän kyydistä ja astun alas autosta vasta sitten kun se on pysäh-

tynyt

*ylitän tien vasta sitten kun linja-auto on mennyt, eikä se peitä

reittini näkyvyyttä.

* Bussikorttini on henkilökohtainen ja enkä anna sitä toisen

käyttöön. Matkustan vain sen matkan, mikä korttiin on

kirjattu. Jos bussikorttini katoaa, ilmoitan siitä viipymättä. Voin

saada varakortin lainaksi. Mikäli korttini on pitkään hukassa,

lunastan uuden.

* Mikäli huomaan, että omaisuuttani (esim. reppu) on jäänyt

autoon, kerron siitä heti aikuiselle.

* Ilmoitan epäkohdista (esim. kiusaamisesta koulumatkalla)

aikuiselle.

 

 

Olemme laatineet kuljetusoppilaita varten koulukyyditysohjeet, jotta oppilaat voisivat matkustaa entistä turvallisemmalla mielellä. Koulussa ohjeet on käsitelty kaikkien luokkien kanssa. Toivomme, että kertaatte ohjeet vielä yhdessä kotona. Kiitos!

perheneuvola

Sari Rytkönen Tuula Heiskanen
sosiaalityöntekijä psykoterapeutti, taideterapeutti
p. (040) 1779 124 p. (040) 1472 522
sari.rytkonen@keitele.fi tuula.heiskanen@keitele.fi

Tukea ja neuvontaa on mahdollista saada myös puhelimitse tai sähköpostilla. Puhelinkeskusteluun on hyvä varata aika.