Hautausmerkintöjen etsintä Hiskin avulla

Jälkipolviselvitys päättyy selvityksen kohteena olevan henkilön kuolemaan. Rippikirjaan on usein merkitty risti kuolleen henkilön nimen viereen ja kuolinaika aukeaman oikeaan laitaan poistumissyysarakkeeseen. Edellä esitetyssä Hirvelän talossa näin on Marian, Edlan ja Liisan kohdalla. [Juho Kustaa vanhemman (s. 1825) kerrotaan siirtyneen vuonna 1870 Salomon ja Antin kanssa saman kirjan sivulle 209. Tämän tähden myös ehtoollismerkinnät loppuvat vuoteen 1870. Mainittakoon myös, että sekä Juho Kustaan sekä hänen isänsä Salomon lisätietokentässä on viittauksia rikoskirjan (Br.B.) sivuihin.]
Kuva: Ylihärmän rippikirja 1866-1872, s. 131, Hirvelä.

Aina kuolemasta ei ole mainintaa rippikirjassa tai se voi olla epäselvä tai puutteellinen. Hirvelän rippikirjasivulla ei ole ihan selvää, onko Salomo vanhemman (s. 1802) kohdalla risti vai ei, mutta lisätietokentässä on kuolinaika kuitenkin. Rippikirjan merkinnöille on syytä etsiä vahvistusta haudattujen luettelosta.

Kätevimmin hautausmerkintöjen etsintä käy Hiskin avulla. Hakuehdoiksi riittävät etunimi, mahdollisesti patronyymi, sekä kuolinajan rajaus rippikirjaan mahdollisesti merkityn kuolinajan perusteella tai esimerkiksi ehtoollismerkinnöistä päättelemällä. Tarvittaessa hakuehtona voi käyttää myös henkilön syntymäpäivää, mutta haudattujen luetteloihin kirjatuissa kuolinijissä on usein virheitä, joten kovin tiukkaa aikarajausta ei kannata tehdä. Kuitenkin, jos kirjattu kuolinikä vastaa täsmälleen kuolinpäivän ja muusta yhteydestä tunnetun syntymäpäivän erotusta, voidaan tätä pitää lisävahvistuksena sille, että merkintä koskee juuri etsittyä henkilöä.

Kuva: Ylihärmään haudattujen valitseminen hakukohteeksi Hiskissä.


Kuva: Hakuehdot Salomo Hirvelän hautausmerkinnän löytämiseksi.

Onnistuneen haun tulokseksi saadaan rivi, jolla on tiedot henkilön kuolinpäivästä, hautauspäivästä, asuinpaikasta, nimistä, kuolinsyystä ja kuoliniästä. Kuolinsyiden suomennoksia voi etsiä Arno Forsiuksen tutkielmasta.

          Ikä
KuollutHaudattuKyläTaloHenkilöKuolinsyyvvkkvkopv
*22.4.1868 1.5.1868   Hirvelä Sytm. Salomon Eliasson   Tyfus 65 4   19

Taulukko: Salomo Hirvelän hautausmerkintä Hiskissä.

Kuva: Salomo Hirvelän hautausmerkintä haudattujen luettelossa.

Joskus hakuehtoja täytyy väljentää. Edlan hautausmerkintää ei löydä, jos hakuehdoksi asettaa patronyymin "Johan" tai "Juho", koska hänen patronyymikseen on hautausmerkinnässä kirjattu isän toinen nimi "Kustaa", "Gustaf".

          Ikä
KuollutHaudattuKyläTaloHenkilöKuolinsyyvvkkvkopv
*11.7.1868 16.7.1868   Hirvelä b:ded:r Edla Gustafsd:r   strypsjuka 3     16

Taulukko: Edla Hirvelän hautausmerkintä Hiskissä.

Pienten lasten kohdalle ei haudattujen luetteloissa useinkaan ole merkitty patronyymiä, vaan vanhemman (yleensä isän) nimi on kirjattu erikseen omaisena. Kunnarin Liisan hautausmerkintä löytyy etunimellä, syntymävuodella ja omaiskenttään kirjoitetulla isän etunimellä.

Kuva: Rippikirjan sivu, jolla mainitaan Liisan kuolleen.


Kuva: Hakuehdot Liisan hautausmerkinnän löytämiseksi.

            Ikä
KuollutHaudattuKyläTaloHenkilöKuolinsyyvvkkvkopv
*1.8.1855 5.8.1855     b. Lisa   okänd   9   9
    omainen: Sexman Joh. Joh:s:ns Gunnars

Taulukko: Liisa Kunnarin hautausmerkintä.