Haku rippikirjoista FamilySearchin avulla

Jälkipolviselvityksen aikana on tarpeen selvittää tutkittavan perhekunnan asuinpaikkoja, jälkeläisiä, jälkeläisten avioitumisia, sekä perhekunnan jäsenten kuolemia. Parhaiten tällaiset tiedot selviävät rippikirjoista, vaikka tiedot täytyykin tarkistaa myös kastettujen, vihittyjen ja haudattujen luetteloista rippikirjojen huolettoman kirjaustavan vuoksi.

Kirjautuminen

FamilySearch on englanninkielinen, mutta asiaa voi yrittää auttaa esimerkiksi Chromeen asennettavan Google kääntäjä -lisäosan avulla. Palvelun käyttäminen edellyttää myös käyttäjätunnusta, jonka saa ilmaiseksi rekisteröitymällä. Kurssia varten tarjolla on yhteiskäyttötunnus. Palveluun kirjaudutaan siirtymällä sisäänkirjautumissivulle oikean yläkulman "Sign In"-linkistä ja syöttämällä käyttäjätunnus ja salasana ja painamalla sinistä "Sign In"-painiketta.

käyttäjätunnus: <sensuroitu>
salasana: <sensuroitu>

Kuva: Linkki sisäänkirjautumissivulle (vieressä linkki rekisteröitymissivulle)

Kuva: FamilySearchin sisäänkirjautumislomake

Hakuehdot

FamilySearchissa on paljon muitakin ominaisuuksia, mutta lähdeaineistohakuun pääsee aina ylävalikon "Search">"Records"-linkin kautta. Linkki on ympyröity kuvassa punaisella. Linkistä aukeaa kuvan esittämä näkymä, joka on otsikoitu "Search Historical Records". Palvelu toimii siten, että haettavalle henkilölle määritellään hakuehtoja ennakkotietojen perusteella, minkä jälkeen haku käynnistetään, ja järjestelmä tuo esiin luettelon arkistonsa asiakirjoista, joissa esiintyy hakuehtoja vastaava henkilö.

Tärkeimmät hakuehdot ovat yleensä henkilön etunimi ja hänen syntymävuotensa. Näille on hakukentät "First Names", "Last Names" ja "Birth Year". Lisäksi, kun haluamme kohdistaa haun nimenomaan suomalaisiin asiakirjoihin ja nimenomaan rippikirjoihin, haku on syytä rajata myös asuinpaikan mukaan. Tätä varten saadaan hakukenttä esiin sinisellä ympyröidystä "Residence"-linkistä. Sukunimi-kenttä on usein hauissa liian rajoittava, sillä lapsuusaikana henkilöt kirjattiin perheessään usein pelkällä etunimellään ilman sukunimeä tai patronyymiä (esim. "Mattsson"). Toisinaan voidaan hakea myös asiakirjoja, joissa esiintyy haettavan henkilön puoliso. Tällöin lisätään "Spouse"-linkistä hakukentät puolison nimitietoja varten. Tosin on suomalaisten rippikirjojen osalta huomattavaa, että puolisosuhteet on usein kirjattu tietokantaan väärin.

Kuva: FamilySearchin asiakirjahaun hakutietolomake

Esimerkiksi, jos meillä on esipolvitaulun henkilö Jakob Johansson Gunnar s. 29.11.1858 Alahärmä (ks. kuva) ja Hiski-haun avulla ovat löytyneet hänen tarkat kastetietonsa (ks. kuva), voimme etsiä hänen kotiaan FamilySearchin rippikirja-arkistosta hakemalla etunimellä Jakob, syntymävuodella 1858 ja asuinpaikalla Alahärmä. FamilySearchiin ei ole kirjattu rippikirjoista mahdollista tietoa henkilön syntymäpaikasta, joten jos hakutulokseksi toivotaan rippikirjan sivua, syntymäpaikkaehtoa ei kannata asettaa. Asuinpaikkakentän kohdalle kannattaa klikata ruksi, joka tarkoittaa, että hakuehdon on osuttava täsmälleen, eikä muita ehdotuksia toivota tulosluetteloon. Haku käynnistyy sinisestä "Search"-painikkeesta.
Kuva: Ote esipolvitaulusta

*29.11.1858 4.12.1858     B:n Johan Johansson Gunnar h. Sanna Jakobsd:r 45 Jakob

Kuva: Ote Hiskiin tehdystä kastekirjahausta

Kuva: Esimerkki Jaakko Kunnaria koskevan rippikirjahaun hakuehdoista

Hakutulokset

Parhaassa tapauksessa haun tulokseksi saadaan luettelo, joka esittää FamilySearchin tietoja hakuehtoja vastaavista henkilöistä asiakirja-arkistossaan. Esimerkin tapauksessa heti ensimmäisellä rivillä on Jakob, joka on syntynyt ("birth") oikeaan aikaan ("29 November 1858") ja joka on asunut ("residence") Alahärmässä ainakin jonakin vuonna aikavälillä 1853-1860. Kuvassa on ympyröity sinisellä äsken syötetyt hakuehdot, joita pääsee halutessaan muuttamaan sivun vasemmassa reunassa. Punaisella on ympyröity kamerasymboli, josta pääsee tarkastelemaan kyseistä henkilötietuetta koskevaa asiakirjaa. Valokuva on täsmälleen sama kuin Kansallisarkiston digitaaliarkistossa oleva. Asiakirjasta saadaan tietoja muista Jaakon lapsuuskodin perheenjäsenistä ja perheen vaiheiden selvittämiseksi voidaan tehdä uusia vastaavia hakuja vanhempien tai sisarusten tiedoilla.

Kuva: Tulokset FamilySearchiin tehdystä esimerkkihausta


Kuva: Rippikirjan sivu, jolla haettu Jaakko esiintyy alimmaisena

Hakujen yhteydessä on syytä muistaa aineiston ajallinen rajoittuminen noin vuotta 1860 vanhempiin rippikirjoihin. Jos haulle ei tule tuloksia, voi kokeilla väljentää hakuehtoja esimerkiksi katkaisemalla haettavan nimen tähtimerkillä (*). "Jacobin" tapauksessa esimerkiksi "ja*". Tai Susannan tapauksessa vaikkapa "*sanna", jolloin hakutuloksiin tulevat sekä mahdolliset Sannat että Susannat.