Alahärmästä puuttuvat kirkonkirjat

Joiltain osin Hiskiä on myös täydennetty historiakirjoihin kuulumattomilla tiedoilla. Esimerkiksi Alahärmästä historiakirjat ovat tuhoutuneet noin vuosilta 1760-1778. Näitä tietoja on täydennetty seurakunnan vaivaiskassan tilikirjanpidosta saaduilla viitteellisillä tiedoilla eri seurakunnallisiin toimituksiin liittyvistä maksuista (kaste: barn christning ja hautaus: begrafning). Tileillä on tietoa myös vihityistä (bröllop), perinnönjaoista (arf skiften) ja vaivaisten kuolemista, mutta näitä tietoja ei ole Hiskissä. Vihityistä on tiedosto liitteenä: Vihityt Alahärmä 1760-1778.xls​.

Alla on esimerkki Heikkilän Kustaan Kustaa-pojasta, jonka syntymävuodelta 1761 ei ole säilynyt kastettujen luetteloa, mutta jolle on löydetty Hiskiin viitteellinen kastemerkintä vaivaiskassan tililtä. Mainittu päivämäärä ei tosiasiassa ole syntymäpäivä eikä kastepäivä, vaan päivä, jolloin isä-Kustaa on suorittanut maksun kasteesta. Maksu oli 1 ja 16 tuon ajan rahayksikköjä.

*  18.1.1761   Heickilä Gustaf     Gustaf (Gustafssons)
  alkup - MAKSU: 1:16
  alkup - MAKSUN_AIHE: barnchristning
Taulukko: Esimerkki Hiskissä olevasta Alahärmää koskevasta hautaustietorivistä, joka ei perustu haudattujen luetteloon, vaan joka on tuotu Hiskiin vaivaiskassan tililtä.

Kuva: Merkintä Heikkilän Kustaan Kustaa-pojan kasteen maksamisesta Alahärmän vaivaiskassan tilille 18.1.1761.

Alahärmästä puuttuvat myös rippikirjat vuosilta 1761-1790. Onnekkaasti pohjoisin Vuoskosken kylä asioi vuosina 1771-1776 Uudenkaarlepyyn seurakunnan suuntaan, joten kylän talojen tietoja on säilynyt Uudenkaarlepyyn rippikirjassaHenkikirjoista (ks. alla) saa auttavia tietoja ainakin vuosilta 1761-1774. Näissä Alahärmän talot esiintyvät Naarasluomaan kuuluvina. Vuosien 1775-1790 henkikirjoista ei ole tietoa.