Matkustus- ja maahantulokirjaukset
Suomalaissiirtolaisten tärkeimmät maihinnousupaikat 1900-luvun vaihteessa olivat
- Ellis Island, New York City, New York, United States,
- Boston, Suffolk, Massachusetts, United States ja
- Quebec City, Quebec, Canada.
Maahantulomerkintöjä voi hakea FamilySearchin aineistohaulla asettamalla hakuehtoihin aiemmaksi oleskelupaikaksi (Residence) Suomen (Finland) ja muuksi (Any) paikaksi jonkin satamakaupungeista. Tulokseksi saadaan suomalaisten tietoja laivayhtiöiden matkustajaluetteloista. Aikarajaus vähentää virheosumien määrää. Hakua voi toki ja on syytäkin rajata myös henkilön nimi- ja syntymäaikatiedoilla. Nimien vaihtuminen muuton yhteydessä, kirjoitusasujen suuri vaihtelu ja tietojen epätarkkuus kaikkiaan ovat tavallisia. Kaikki luetteloissa olevat suomalaiset matkustajat eivät välttämättä tule tulosluetteloon esimerkiksi siksi, että heidän lähtöpaikakseen on merkitty Venäjä tai vain jokin suomalainen kunta, jota järjestelmä ei tiedä suomalaiseksi.
Kuva: Hakuehtoja New Yorkin Ellis Islandin kautta vuosina 1902-1905 matkustaneiden löytämiseksi FamilySearchin aineistohaulla.
Haun tulokseksi saadaan osumia laivayhtiöiden matkustajaluetteloista. Henkilön perustietojen lisäksi tulosrivillä näkyy mahdollinen vastaanottajan nimi Relationships-sarakkeessa tunnisteella "muu" (other). Lupaavaa tulosriviä kannattaa tarkastella alkuperäisasiakirjan kuvasta, joka aukeaa kamerasymbolin kautta. Oikeaa riviä voi etsiä sivulta esimerkiksi sukunimen perusteella. Matkustajaa koskevissa tiedoissa saattaa olla esimerkiksi matkustajan ilmoittama matkan määränpää tai vastaanottajan tarkka osoite. Jos matkustaja matkasi jonkun, esimerkiksi kaverin tai sukulaisen, seurassa, heidän tietonsa on hyvinkin saattaneet päätyä luettelossa allekkaisille riveille, mikä sekin saattaa joskus auttaa etsinnöissä.
Kuva: FamilySearchin hakutulosluettelo, jossa on Ellis Islandille vuosina 1902-1905 saapuneita siirtolaisia.
Emil Akrénin tapauksessa selviää, että hän matkusti kahden serkun seurassa siskonsa luo Massachusettsin Quincyyn. Googlea voi käyttää apuna paikannimien tulkinnassa.
Kuva: Emil Akrénin ja seuralaisten tietoja matkustajaluettelossa.