Amiinit ja amidit

Typpiyhdisteet

Amiinit

Hiili voi sitoutua typpeen joko yksinkertaisella sidoksella tai kaksois- tai kolmoissidoksella. Tärkeimpiä typpeä sisältäviä orgaanisia yhdisteitä ovat amiinit, amidit ja aminohapot.

Amiinit ovat ammoniakin (NH3) johdannaisia, jossa yksi tai useampi typpeen liittynyt vety on korvattu hiilivetyketjulla. Amiinit jaotellaan primäärisiin, sekundäärisiin, tertiäärisiin ja syklisiin amiineihin. Amiinit ovat myös osa DNA-molekyyliä.

Amiinit voivat olla myös aromaattisia. Tunnetuin aromaattinen amiini on aniliini eli fenyyliamiini. Aniliinissa aminoryhmä on liittynyt bentseenirenkaaseen. 

Amidit

Amidit ovat karboksyylihappojohdannaisia. Amidi muodostuu, kun karboksyylihapon OH-ryhmä korvautuu amiinilla. Kondensaatioreaktiossa muodostuu sivutuotteena vettä. Amidin toiminnallinen ryhmä on amidisidos –CO–NH–. Sitä nimitetään myös peptidisidokseksi. Amidit luokitellaan rakenteeltaan primäärisiksi, sekundäärisiksi tai tertiäärisiksi sen mukaan, kuinka monta orgaanista ryhmään typpeen on liittyneenä. Amideja esiintyy monissa biologisissa molekyyleissä, kuten proteiineissa. Esimerkiksi muutamissa aminohapoissa on amidiryhmä.