Olympialaiset ja kestävä kehitys
Pariisin olympialaiset järjestettiin kesällä 2024.Pohdi, miten olympialaisia järjestettäessä toteutuvat kestävän kehityksen eri osa-alueet. Tuo esiin sekä hyviä puolia että haasteita kestävää kehitystä ja olympialaisia ajatellen.
Olympialaiset ovat iso kansainvälinen ja monilajinen urheilukisa, jonka juuret ovat antiikin Kreikassa. Nykymuodossa näitä kisoja on järjestetty yli sata vuotta. Kesäolympialaiset pidetään neljän vuoden välein ja kesällä 2024 urheilijat eri puolilta maailmaa kokoontuivat Ranskaan pääkaupunkiin Pariisiin. Tällaisessa valtavassa tapahtumassa on pitää tuoda esille myös kestävää kehitystä, sillä kisojen huomioarvo on merkittävä. Kun paljon urheilijoita, urheilijoiden avustajia, kisan organisaatioon kuuluvia henkilöitä ja kisaturisteja eri puolilta maailmaa matkustaa ja majoittuu samaan paikkaan, ovat myös ympäristövaikutukset suuria. Onkin tärkeää, että tapahtuman järjestäjät ovat jo etukäteen miettineet, miten kestävän kehityksen eri osa-alueet otetaan huomioon.
Vuoden 2024 kesäolympialaiset järjestettiin Ranskassa
Ekologinen kestävyys
+ kisapaikkoja oli hajautettu eri puolille Ranskaa ja maailmaakin. Esimerkiksi lainelautailu järjestettiin Tyynellämerellä Ranskan Polynesiassa Tahitin saarella. Näin saatiin ihmisten toiminnan aiheuttamaa kuormitusta jaettua laajemmalle alueelle.
+ Seinejoen vedenpuhdistukseen oli käytetty paljon resursseja. Joki oli tärkeässä roolissa, sillä siellä järjestettiin avajaiset ja Triatlonistien uimaosuus.
+Pariisin keskusta suljettiin autoilulta kisojen ajaksi. Turistit majoittuvat pääosin keskustan ulkopuolella ja pystyivät käyttämään metroa, joka Pariisissa on hyvin yhdistävä ja tehokas
-Kisojen ekologinen jalanjälki on silti huomattava etenkin siitä syystä, että henkilöliikenne kisoihin eri maailman maista tapahtui pääosin lentäen. Suihkulentokokeet käyttävät polttoaineena öljystä jalostettua kerosiinia ja hiilidioksidipäästöt ovat lentoliikenteessä suuret.
-Isoissa tapahtumissa roskat ja juomapullot päätyvät helposti muualle kuin asianmukaisiin kierrätysastioihin
Taloudellinen kestävyys
+Olympialaisissa ei saa näkyä sponsoreita. Tällöin esimerkiksi lentoyhtiöt eivät saa mainoksiaan esille vrt. Qatar Airways ja jalkapallo
-Kisaan osallistuvat valtiot ovat taloudelliselta kehittyneisyydeltään hyvin erilaisia. Köyhillä valtioilla voi olla haasteita kustantaa urheilijoita Pariisiin.
- Kustannukset. Pariisin kilpailujen järjestäminen vaati kolme suurta pääinvestointia: 1,5 miljardia euroa maksavan olympiakylän, 175 miljoonan euron uintistadionin sekä 138 miljoonan euron sulkapallo- ja voimisteluareenan. Ranskan valtio ja sen veronmaksajat maksoivat näistä suuren osan. Huolenaiheena on se, että onko tälle infrastruktuurille käyttöä jatkossa.
Kulttuurinen kestävyys
+ Tämä osa-alue toteutuu hyvin olympialaisissa. Eri kulttuureista tulevat ihmiset tapaavat ja ottavat toisistaan mittaa urheillen ja hyvässä hengessä. Kisojen televisiolähetyksiä seurasi miljardeja ihmisiä ympäri maailmaa ja tietämyt ja ymmärrys eri kulttuureja kohtaan lisääntyy.
+Avajaiset Seinejoella esittelivät upeasti Ranskan historiaa ja kulttuuria.
-Haasteena Venäjän ja Ukrainan sota. Miten suhtautua venäläisiin urheilijoihin.?
Sosiaalinen kestävä kehitys
+paralympialaiset järjestettiin varsinaisten kisojen jälkeen ja ne tuovat tärkeällä tavalla esille vammaisurheilua. Esimerkiksi porilainen Leo-Pekka Tähti sai pyörätuolikelauksessa 100 metrin kisassa pronssia.
-Pariisin kaduilta siirrettiin asunnottomia pois näkyviltä, jotta huono-osaisuus ei näkyisi katukuvassa.
- Naisurheilijat olivat aliedustettuina joissakin maissa, koska naisten urheilemista ei aina hyväksytä tietyissä valtioissa. Esimerkiksi Saudi-Arabia olympiajoukkueessa on ollut naisurheilijoita vasta vuodesta 2012.
Lopetuskappaleessa voisi pohtia, miten Los Angeles voisi petrata kestävän kehityksen osalta. Jos lopetuksesta tulee teennäinen, jätä se pois (BI ja GE).