Vuorovaikutustilanteet ja ryhmätyötaidot

1. Vuorovaikutus

"Ihmissuhteissa yksi tärkeä kommunikaation muoto on puhuminen. Siinä on läsnä paljon muutakin kuin puhutut tai kirjoitetut sanat. Myös eleet, ilmeet, äänenpainot, kosketus ja katseet ovat merkitseviä, ja ne luovat sanoille merkityksiä. Toisaalta kirjoittaminen antaa mahdollisuuden hitaampi tempoiseen vuorovaikutukseen." Väestöliitto.

Vuorovaikutus on kahden tai useamman ihmisen välillä käytyä kommunikaatiota. Vuorovaikutus voi ilmentyä puheena, eleinä, ilmeinä, katseina ja ääntelyinä. Muita muotoja ovat hymiöt, lyhenteet tai kuvat. Täten vuorovaikutusta ovat myös kirjalliset vuorovaikutuksen menetelmät, esimerkiksi sosiaalinen media, tekstiviestit ja sähköpostit.

Vuorovaikutukseen kuuluu käsiteltävän asian kuvailun lisäksi itseilmaisu: mitä tunnet ja ajattelet. Puhuminen sinänsä ei välttämättä ole vuorovaikutusta, jos siinä ei ole tarkoitus vuorovaikuttaa, vaan esimerkiksi vain vaihtaa informaatiota. Vuorovaikutukseen kuuluu myös toisen kuunteleminen ja kahdenvälisyys kaikenkaikkiaan.

Keskeisiä asioita muistaa vuorovaikutuksessa:

  • Ilmapiiri = esimerkiksi kiire, tiuskiminen, apaattisuus, vetäytyminen ja hiljaisuus ovat yleensä seurausta hankalasta ilmapiiristä (myös henkilökohtaiset asiat voivat tähän vaikuttaa)
  • Toisen todellinen kuunteleminen = älä kuuntele vain vastataksesi, vaan ymmärtääksesi toista
  • Ota toinen huomioon = puhuttele toista nimellä, kerro mistä olet samaa mieltä, rohkaise, kehu ja tue
  • Itseilmaisu = muista ilmaista omat tarpeesi vuorovaikutustilanteessa


Lähde:

2. Vuorovaikutus luokassa

Vuorovaikutusta voi luokassa tapahtua opettajan ja opiskelijan välillä, opiskelijoiden kesken parina tai pienryhmänä. Luokassa tapahtuvaan vuorovaikutukseen vaikuttavat useat asiat.

Teknisiä ja helposti korjattavia asioita ovat istumajärjestys ja äänenkuuluvuus. Jos vuorovaikutusta harjoittelevat ovat liian kaukana toisistaan, tai puhujan ääni ei ole muuten kuuluvaa, vaikuttaa tämä vuorovaikutukseen negatiivisesti. Tästä hyvä esimerkki on videoneuvottelu- tai puhelu.

Haastavampia asioita ovat ilmapiiri sekä rohkeus. Yksilön tulee olla tarpeeksi rohkea ilmaistakseen itseään, ja samalla ilmapiirin on oltava myönteinen ja kannustava. Tähän taas voivat vaikuttaa useat eri tekijät unen määrästä aiheen kiinnostavuuteen. Kaikki vaikuttaa kaikkeen vuorovaikutuksessa.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pohdi, mitkä asiat vaikuttavat sinun asenteesi, tunteisiisi ja ajatteluusi vuorovaikutustilanteessa.
Vaikuttavatko esim:
  1. Tietyt persoonallisuuden piirteet (olen ujo ja hiljainen, olen rohkea ja äänekäs).
  2. Opeteltu tapa kommunikoida (yleensä seurausta kaveripiiristä tai perheestä).
  3. Kokeeko tilanteen turvalliseksi (esim. onko opettaja tai ryhmän jäsen sellainen, joka lyttää ajatuksesi ja mielipiteesi, vai onko ryhmän ilmapiiri kannustava ja muut huomioon ottava).
  4. Tilannesidonnaisuus: käyttäydytkö vuorovaikutustilanteissa samalla tavalla kotona, harrastuksissa, koulussa, tietyn opettajan kanssa, tässä elämäntilanteessa, tänään vs. huomenna.

Yleensä kaikki vuorovaikutukseen liittyvät haasteet on ylitettävissä, kun kaikki osallistujat ovat avoimia ja rehellisiä kokemuksistaan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lähteet:

EDU- vuorovaikutus:
http://www.edu.fi/perusopetus/kielet/videoneuvottelu_kielten_etaopetuksessa/vuorovaikutus

"Oppilaiden keskinäinen vuorovaikutus kahdessa eri istumajärjestyksessä S2-oppitunneilla". Miina Gustafsson, seminaarityö. (Maaliskuu 2012)
http://blogs.helsinki.fi/kielen-ja-kirjallisuuden-didaktiikan-tutkimus/files/2011/10/Gustafsson.valmis.pdf

"Opetus sosiaalisena vuorovaikutuksena". Tampereen yliopisto: Opetus, ohjaus, oppiminen (2010).