Puhe-esityksen arvosanakuvaukset

Tavoitteet:

  • Oppilas osaa jakaa lukukokemuksiaan / kulttuurielämyksiään.
  • Oppilas osaa ilmaista mielipiteensä
  • Oppilas osaa perustella mielipiteensä uskottavasti.
  • Oppilas osaa esittää valmistellun puheenvuoron tai puhe-esityksen.
  • Oppilas ottaa esittäessään huomioon yleisönsä.
  • Oppilas käyttää joitakin havainnollistamisen keinoja.


Arvosana 10

Puhuja saa kuulijat kiinnostumaan. Puhuja ottaa kuulijansa huomioon. Katsekontakti säilyy läpi esityksen.

Esityksen rakenne on johdonmukainen. Aloitus herättää mielenkiinnon. Esitystä on vaivatonta seurata ja siitä muodostuu eheä kokonaisuus. Esitys on selkeästi jaksotettu ja siirtyminen aiheesta toiseen sujuvaa. Kuulijoitten mielenkiinto säilyy koko esityksen ajan. Lopetus on mietitty.

Puhuja ilmaisee ajatuksensa vakuuttavasti. Hän ottaa huomioon eri näkökulmat ja perustelee esittämänsä asiat vakuuttavasti ja monipuolisesti.

Puhujan esiintyminen on selkeää: äänen voimakkuus ja puheen nopeus ovat tilanteeseen sopivia, puhuja painottaa tärkeitä asioita ja sanoja. Esiintyminen on rauhallista.

Puhuja on miettinyt tilanteeseen sopivan kuvauspaikan/kuvauspaikat ja käyttää havaintovälineitä ja/tai muita tunnelmaa luovia keinoja esim. taustamusiikkia. Havaintovälineiden käyttö on taitavaa, harkittua ja se tukee esitystä.

Arvosana 9

Esityksessä on arvosanan 10 piirteitä, mutta se ei kaikin osin täytä korkeimman arvosanan vaatimuksia.

Arvosana 8

Puhuja saa kontaktin kuulijoihinsa, muttei ihan onnistu ylläpitämään sitä koko esityksen ajan. Puhe on kohdennettu kuulijoille.

Esitys on johdonmukainen ja sitä on helppo seurata. Keskeinen sisältö erottuu hyvin ja erilaiset ainekset muodostavat kokonaisuuden. Siirtyminen aiheesta toiseen voi olla töksähtävää. Puhuja aloittaa kiinnostavasti ja lopettaa tarkoitukseen sopivasti.

Esitys on koottu harkitusti. Mukana voi olla epäolennaisia asioita. Puhuja perustelee näkökantansa, mutta perustelut voisivat olla monipuolisempia ja vakuuttavampia.

Puhuja hallitsee esiintymistyylinsä ja se sopii hyvin tilanteeseen. Hän havainnollistaa esitystään esimerkein (esim. lukunäyte) ja käyttää tarkoituksenmukaisesti havaintovälineitä.

Arvosana 7

Esityksessä on arvosanan 8 piirteitä, mutta se ei kaikin osin täytä hyvän arvosanan vaatimuksia.

Arvosana 6

Puhuja on pyrkinyt laatimaan johdonmukaisen esityksen, mutta ei ole onnistunut. Puhuja voi esimerkiksi aloittaa vakuuttavasti, mutta lähtee sitten sivupoluille. Jäsentely ei ole kaikilta osin loogista. Erilaiset ainekset sekoittuvat epäjohdonmukaisiksi tai jäävät irrallisiksi.

Puhuja on koonut esitykseen perusteltua sisältöä, mutta lopputulos voi olla niukka. Esityksessä voi olla epäolennaisia asioita. Puhuja pyrkii perustelemaan näkökantansa, mutta perustelut eivät ole vakuuttavia tai niitä ei ole riittävästi.

Puhujan ilmaisu on enimmäkseen ymmärrettävää, mutta hän ei havainnollista esitystään riittävästi tai havainnollistaminen on epätarkoituksenmukaista tai harkitsematonta.

Arvosana 5

Esityksessä on joitakin arvosanan 6 piirteitä, mutta se on niukka ja valmistelematon. Puhuja ei pyri perustelemaan näkökantaansa. Ilmaisutapa voi olla epäasiallista.

Arvosana 4

Esitys jää pitämättä tai se on niukka ja valmistelematon.