Lukuvuosi 2018-19

Kolmannen lukuvuoden muisteloita

Kolmas lukuvuosi pyörähti käyntiin matkaa Buitenpostiin, Hollantiin suunnitellen. Sitä varten istuimme opeporukalla alas ja kävimme läpi lukuvuoden aikana luokissa työstettävät tehtävät ja opeteltavat laulut. Tämän projektivuoden lauluteemat tulevat jokaisen maan hittilistoilta. Laulun on hyvä olla helposti opittavissa ja myös sävellajiltaan sellainen, että oppilaat voivat sen oppia soittamaan. Valitsimme jo vuonna 1972 Syksyn sävel -kilpailusta tutun, menevän rallikappaleen 'Daada daada'. Lisäksi kuunneltavaksi muihin maihin valitsimme vielä Robinin 'Boom kah'n.
Erasmus-kerho aloitti toimintansa myös elokuussa, johon osallistui matkalle lähteneet lapset. Kerhossa työstimme mm. esitelmiä kotimaahamme liittyen ja harjoittelimme musiikkiesityksiä: nokkahuiluilla kaksiäänisesti 'Tutskovin polska' ja 'Daada daada'.
Luokissa työstettiin matkaan lähteville mukaan kortteja ja kirjeitä yhteistyöluokille eri maihin. Matka alkoi syyskuun viimeisenä päivänä ja suuntasi lentokoneella Amsterdamiin ja sieltä junalla Buitenpostiin. 12 lasta saivat viettää ikimuistoisen vaihtoviikon hollantilaisessa perheessä. Reissun jälkeen työstimme matkasta erilaisia videoklippejä.
Lokakuun alusta marraskuun puoliväliin on Erasmus-luokissa teemana Hollanti. Perehdymme kieleen, kulttuuriin, maantieteeseen jne. lapsen ikätaso huomioonottaen. Opimme hollantilaisten tämän vuoden laulun, kuuntelemme muutakin musiikkia ja ehkäpä osaamme teemakuukauden jälkeen myös puukenkätanssin. Matkalla kävimme puukenkämuseossa ja tutustuimme hollantilaisen Escherin taiteeseen. Niistä sai mahtavia ideoita oppitunneille työstettäväksi.
Marraskuussa työstimme jouluisia yllätyslaatikoita, jotka kuun lopussa lähtivät matkaan kohti ystävyyskouluja. Loppuvuoden teemana oli suomalaisuus, koska yllätyslaatikon sisällöksi halusimme kaikkea perinteistä ja suomalaista. Tammikuussa siirryimme projektissa tsekkiläiseen kulttuuriin ja perehdyimme sen maan ominaiseen musiikkiin ja muuhun. Vuoden ensimmäinen projektikokous järjestettiin Prahassa, jossa opettajaporukalla aloimme jo miettiä viimeistä vierailua Ranskassa, jossa olisi koko projektin loppukonsertti. 
Kevään edetessä tutustuimme vielä espanjalaiseen ja ranskalaiseen kulttuuriin, musiikkiin ja taiteeseen. Päämääränä oli viimeinen loppukonsertti myös omassa koulussamme, joka olisi toukokuun alkupuolella. Konsertin yhteydessä pidimme viimeisen näyttelyn projektin aikana työstetyistä taideteoksista sekä yhteistyömaista saapuneista yllätyksistä.
Koko projektin viimeinen kohokohta oli kuuden lapsen ja 4 aikuisen matka Touloniin, Ranskaan, jossa oli kansainvälinen loppukonsertti. Sen matkan myötä sanoimme hyvästit toisillemme, mutta emme toivon mukaan viimeistä kertaa. Tulevaisuudessa meillä on toiveena hakea uutta projektia yhdessä, sillä olihan Erasmusic menestys!