Tiivistelmä

Hapot, emäkset ja suolat

Vesiliuoksessa HAPPAMUUDEN aiheuttavat happojen luovuttamat vetyionit H+ eli protonit, jotka liittyvät vesimolekyyleihin muodostaen oksoniumioneja H3O+. Happojen nimissä on HAPPO-pääte ja kem.kaavoissa usein ensimmäisenä vetyä.

Vesiliuoksessa EMÄKSISYYDEN aiheuttavat emäksien vapauttamat hydroksidi-ionit OH-. Emäksien nimissä on HYDROKSIDI-pääte ja kem.kaavat yleensä päättyvät OH-ryhmään.

Hapot ja emäkset ovat syövyttäviä aineita väkevinä liuoksina. Tavallisia happoja ja emäksiä: HCl suolahappo, HNO3 typpihappo, H2SO4 rikkihappo, H2CO3 hiilihappo, H3PO4 fosforihappo, NaOH natriumhydroksidi, KOH kaliumhydroksidi, Ca(OH)2 kalsiumhydroksidi, Mg(OH)2 magnesiumhydroksidi. Happamia aineita ovat myös monet marjat, hedelmät ja virvoitusjuomat. Emäksisiä aineita käytetään kodeissa pesuaineina.

HAPPO-EMÄSINDIKAATTORI on aine, joka värinmuutoksella osoittaa liuoksen happamuuden tai emäksisyyden. Esim. lakmus, fenoliftaleiini, BTS, viherpuna, metyylipuna. Monet marjat, tee, punajuuri ja punakaali vaihtavat väriä happamuuden mukaan.

pH-luku kuvaa liuoksen happamuutta (emäksisyyttä) eli oksoniumionien (hydroksidi-ionien) määrää. Se voidaan määrittää karkeasti yleisindikaattoripaperilla ja tarkemmin pH-mittarilla. Liuos on neutraali pH-arvon ollessa n. 7. Liuos on sitä happamampi, mitä lähempänä ollaan nollaa, ja sitä emäksisempi, mitä lähempänä ollaan lukua 14.

NEUTRALOITUMISREAKTIOSSA muodostuu suolaa hapon (oksoniumionien) ja emäksen (hydroksidi-ionien) reagoidessa keskenään. H3O+ + OH- -> 2 H2O. Jos ioneja on yhtä paljon, syntyy neutraali liuos.

HAPPO + EMÄS -> SUOLA + VESI esim. HCl + NaOH -> NaCl + H2O

EPÄJALOT METALLIT liukenevat happoihin, jolloin vapautuu herkästi syttyvää vetykaasua.

HAPPO + METALLI -> SUOLA + VETY esim. 2HCl + Ca -> CaCl2 + H2

Metallioksidit ovat emäksisiä (Mg, Na) ja epämetallioksidit ovat happamia (S, N, C).

Luonnon happamoituminen: syyt (ilman CO2 ja fossiilisten polttoaineiden käyttö), synty (CO2, SO2, SO3, NOx, muodostavat happoja), seuraukset (harsuuntuminen, juurituhot, sienirihmastojen ja eliöiden kuoleminen, välttämättömien ravinteiden huuhtoutuminen, myrkyllisten raskasmetallien liukeneminen Al, Cd)

Puskurointikyky: kyky vastustaa happamuuden muutoksia, pH ei muutu pienten happo- tai emäslisäyksien jälkeen (maito, veri, luonnon vedet).