Valkokärpässieni (Amanita virosa)

Valkokärpässieni on laji, joka jokaisen sienestäjän olisi syytä tuntea sen myrkyllisyyden vuoksi. Se on yksi harvoista kuolettavan myrkyllisistä sienistä Suomessa. Sen myrkyt ovat solumyrkkyjä, jotka eivät häviä kypsentämällä eivätkä liukene keitinveteen.

Koska myrkyt ovat osin veteen liukenemattomia, ne eivät myöskään poistu elimistöstä virtsan mukana. Ensimmäiset myrkytysoireet ovat suolisto-oireita, kuten pahoinvointia ja vatsakipuja. Oireet voivat petollisesti helpottaa, kunnes hitaammin kehittyvät maksa- ja munuaisvauriot alkavat aiheuttaa omia oireitaan.

Valkokärpässieni on tuoreiden, paksusammaleisten metsien laji. Se elää symbioosissa kuusen ja lehtipuiden kanssa. Levinneisyys ulottuu Etelä-Lappiin saakka. Valkokärpässienen tuntomerkit ovat tarkkaan katsovalle suhteellisen selvät. Koko sieni on puhtaan valkoinen.

Lakki on vanhemmiten kellomaiseksi laakeneva. Jalassa on selvä rengas. Jalan tyvellä on tuppi, joka valkokärpässienellä tapaa olla väljempi kuin monilla muilla kärpässienillä.

Valkokärpässienen voisi sekoittaa valkoisiin herkkusieniin. Niilläkin on jalassa rengas, mutta jalan tuppi puuttuu. Herkkusienet ovat mustaitiöisiä, mikä näkyy helttojen värissä. Jo nuorilla herkkusienillä heltat ovat harmaantuvat, ja vanhoilla ne ovat aivan mustat. Valkokärpässienen heltat pysyvät vanhenevillakin sienillä puhtaan valkoisina.