Tiivistelmä
Tavoitteet
- Ymmärrät mitä kaupungistuminen tarkoittaa ja miten se on edennyt globaalisti.
- Pystyt tunnistamaan kaupunkirakenteelle ominaisia piirteitä.
- Osaat kertoa suomalaisten maassamuuton suunnista ja syistä muuttoon.
- Pystyt kertomaan muuttotappioalueiden sekä muuttovoittoalueiden ongelmista.
- Ymmärrät, että kaupungin ja sitä ympäröivän maaseudun välillä on tiivistä yhteistyötä.
- Osaat kaupungistumiseen ja maassamuuttoon liittyvät keskeiset termit.
Tiivistelmä
- Kaupunkien kasvu sai alkusysäyksen 1700-luvun loppupuolen teollistumiskehityksestä Euroopassa.
- Ensimmäiset Suomen kaupungit syntyivät rannikolle puolustettavuudeltaan ja kaupankäynnin kannalta sopiviin paikkoihin. Vanhimpien kaupunkiemme joukkoon kuuluvat mm. Turku, Ulvila, Naantali ja Porvoo.
- Myöhemmin kaupunkeja syntyi suurien ja merkittävien teollisuuslaitosten ympärille sekä liikenteen risteyskohtiin.
- Suomessa kaupungistuminen alkoi melko myöhään (vasta 1960-luvulla), kun ihmiset alkoivat siirtyä maaseudulta Etelä-Suomen suuriin kaupunkeihin teollisuuden palvelukseen.
- Voimakas maassamuutto on vaikuttanut muuttotappioalueiden syntymiseen. Näitä alueita löytyy erityisesti itä- ja pohjoisosista Suomea.
- Kaupungeissa eri toiminnot, kuten asuminen, teollisuus ja viheralueet ovat keskittyneet omille alueilleen. Kaupungin ydin on liikekeskus, johon hakeutuvat sellaiset toiminnot, jotka tarvitsevat asiakasvirtoja.
- Suomessa on hyvin erikokoisia keskuksia, mutta kaikilla niillä on kuitenkin ympärillään oma vaikutusalueensa. Vaikutusalueen laajuus riippuu pääasiassa keskuksen koosta ja sen palveluvarustuksesta.
- Avaintermit: metropoli, megalopoli, muuttovoittoalue, muuttotappioalue, nettomuutto, saavutettavuus, lähiö, esikaupunki, liikekeskusta, segregaatio, keskus, vaikutusalue, palveluvarustus, taajama, haja-asutus, väentiheys.
Sisällys Tehtävät Luvun alkuun