1. Ohjeita lähialueen tai kunnan tutkimiselle

Luvun sisällys

1.1 Tutkielma
1.2 Tiivistelmä maantiedon tutkimuksista

1.3 Kuntatutkimus oppiainerajat ylittävänä projektina
1.4 Kuinka lähden liikkeelle kuntia tutkiakseni?
1.5 Tekisinkö kuntatyön?

1.6 Tutkielman ja tutkimusten arviointia oppimisen edistämiseksi
1.7 Arviointi
1.8 Arvioinnin tiedostot

1.1 Tutkielma

Usean aineen oppimiskokonaisuus eheyttää oppimista ja maailmankuvaa

9.-luokalla on useimmissa kouluissa yhteiskuntaopin kurssi, jossa käsitellään suomalaisen yhteiskunnan toimintaa, äidinkielessä tutustutaan suomalaiseen kirjallisuuteen ja kirjailijoihin. Maantiedon kurssin sisältönä ovat Suomi ja lähialueet. Näiden kolmen aineen sisällöistä on helppo koota mielekäs oppimiskokonaisuus.

Tutkielman tekeminen on opettavaista työtä. Opit suunnittelemaan ja hallitsemaan isomman työkokonaisuuden. Tutkielman tapaan opiskellaan ja osoitetaan oppimista lähes kaikissa jatko-opinnoissa. Tutkielmaa tekemällä opit kurssin sisällöt pänttäämättä, mutta tehokkaasti, koska joudut koko ajan soveltamaan oppimaasi omaan tutkimuskuntaasi. Tutkielmaa tekemällä voit opiskella aika itsenäisesti.

Tutkielmassa voi helposti yhdistää usean oppiaineen tietoja ja taitoja. Itse kirjoittaminen ja tutkielman rakentelu on äidinkielen keskeistä osaamista, suomalaisen yhteiskunnan asioiden ymmärtämistä auttaa maantieteellisten taustojen ja maantieteellisten ajattelumallien käyttäminen.


Aluetutkimuksen teko yhdestä kunnasta opettaa maantiedon ja yhteiskuntaopin kurssien ydinsisältöjä ja taitoja

Suomen maantiedon kurssin sisältönä on luontevaa tehdä aluetutkimus esimerkiksi yhdestä kunnasta. Onko joku paikkakunta sinulle erityisen tärkeä? Siinä tapauksessa tutkimuksen tekosi on jo oikeastaan käynnistynyt.

Kun valitset kuntaa, pohdi seuraavia asioita. Saattaa olla eduksi, että olet oleskellut tutkimuskohteessasi (esimerkiksi kotikunta Suomessa, mummola, kesämökki, vakituinen lomakohde) ja toisaalta joku pienempi paikkakunta on ehkä helpompi tutkittava kuin esim. Helsinki. Yksittäinen kunta on parempi kuin esim. maakunta tai lääni, koska yhteiskuntaopin sisällöissä on paljon juuri kunnallisiin asioihin painottuvia sisältöjä ja kuntahan on Suomessa keskeinen hallinnollinen yksikkö. Lisäksi kunnista on saatavilla hyvin tietoja.

Voit tietysti myös kehitellä omaperäisempiä muotoja kuin tutkielman kirjoittamisen tulosten julkaisemiselle esim. nettisivu, video, blogi koko luokan kanssa ryhmätyönä omasta kotikunnasta tms.

Toiminnallista oppimista lähiympäristöä tutkimalla

Omaa lähiympäristöään voi tutkia monella tavalla ja monesta näkökulmasta. Ohessa on muutamia tutkimusideoita. Näistä voi koostaa kiinnostavia tutkimusprojekteja niin ikään moniaineisiin kokonaisuuksiin tai koko koulua yhdistäviin teemoihin.

1.2 Tiivistelmä maantiedon tutkimuksista

Maantiede on osittain luonnontiede ja osittain yhteiskuntatiede. Tieteellistä tietoa saadaan tutkimalla.

TUTKIMUKSEN VAIHEET
Tutkimuksen vaiheKuvaus
Ongelma Tutkimus alkaa uteliaisuudesta, kysymyksistä, ongelmista tai halusta selvittää jotain. (Esimerkiksi "Onpa kamalasti autoja aamulla koulumatkalla, iltapäivällä on paljon hiljaisempaa. Paljonkohan autoja oikeastaan menee koulun ohi?")
Tutkimuskysymys Tutkimuskysymys on selkeä kysymys tai oletus, johon tutkimuksessa yritetään saada vastaus tai varmistus. (Esim. Kuinka monta autoa keskimäärin ohittaa koulun klo 8–9 ja klo 14–15?).

Aluetutkimus on tärkeä työtapa maantiedossa. Sen avulla voidaan kuvailla jonkin alueen tärkeimmät piirteen ja ominaisuudet.

Toiminnallisilla tutkimuksilla voidaan havainnoida ja selvittää oman lähialueen monia ominaisuuksia, ihmisten viihtymistä tai kokemuksista asuinalueistaan yms.
Tiedonhankinta Tiedonhankinta internetistä, havintojen tekeminen sekä karttojen ja tilastojen tutkiminen ovat maantieteellisen tiedon rakentamisen alku. Lähteiden merkitseminen on osa tiedonhankintataitoja.
Raportointi Tutkimuksen raportointi (joko tutkielman muotoon, videoiksi, diaesityksiksi tms.) kokoaa omat havainnot, kirjallisen ja karttatiedon ja niistä tekemäsi johtopäätökset tutkimukseksi. Omien tulosten esittely on tärkeä taito elämässä missä tahansa opinnoissa, harrastuksissa, taloyhtiön kokouksissa yms.
Arviointi Tutkimuksen arviointi kohdistuu itse tutkimuksen tekemiseen koulussa, sen tuloksiin ja loppuraporttiin ja sen esittelyyn.

Kirjoita kommenttiin tutkimuskysymys, jota itse aiot selvittää.

1.3 Kuntatutkimus oppiainerajat ylittävänä projektina

Äidinkieli ja kirjallisuus: blogi työkaluna verkkotekstien tuottamisessa, ohjeet lähdetietojen merkitsemiseen, oikeakielisen tekstin tuottaminen

Maantieto: Ohjeet eri osa-alueista selvitettäville kokonaisuuksille.
Alla on ohjaavia ja auttavia kysymyksiä kuntatutkielman tekoon. Ne on laadittu siten, että ne käsiteltyään on käsitellyt koko Suomen maantietoa käsittävät sisältöalueet. Tutkielmaa voi pitää koko kurssin suorituksena, kunhan lisää vielä muutamia karttatuntemuksen testejä ja kurssikokeen.

Historia ja yhteiskuntaoppi: Historia tutkii asioita ajallisesti, maantieto ja maantiede alueellisesti - näiden yhteen nivominen. Esko Valtaojaa lainaten: "Tulevaisuutta rakennetaan aina ainakin osittain menneisyyden palikoista." Eli tulee perehtyä historiaan, jotta ymmärtäisimme nykyisyyttä ja tulevaisuutta.


Rauman vanha kaupungintalo.

1.4 Kuinka lähden liikkeelle kuntia tutkiakseni?

Kuntatutkielma on verkkotiedonhankintaa ja omaa ajattelua

Mistä saisit tietoa kunnista?

Tiedonhankinta on tekemistä:
  1. Mieti 2–5 hakusanaa ja niiden yhdistelmää ja tutki nettiä. Kirjoita muistiin löytämäsi hyvät linkit.
  2. Millaisia karttoja ja karttaohjelmia netistä löytyy? Tallenna linkit kirjanmerkkeihin.
  3. Mitä koulun kirjoista ja kartastosta löytyisi? Kirjoita muistiin mitä tietoja löytyy.

Muutama hyvä linkki avuksi:

  1. Tilastokeskuksen kuntatilastot
  2. Kuntavertailua kartalla
  3. Vertaile kuntia tietokannassa, tee tilastoja ja diagrammeja itse valitsemistasi aiheista. Sopii yhteistyöhön matematiikan kanssa. Vaatii kärsivällisyyttä.
Kartat kannattaa tehdä Paikkatietoikkunaa käyttäen.

1.6 Tutkielman ja tutkimusten arviointia oppimisen edistämiseksi

Minä itse ja opettaja arvioimme opiskeluani ja oppimistani

Usein ajattelemme, että maantiedon oppiminen on tietokilpailussa tarvittavien lisääntymistä. Se on paljon, paljon muutakin. Seuraavassa on muutamia tapoja arvioida tutkielmien ja tutkimusten tekoa tai yleistä maantiedon oppimista kurssin aikana. Näitä voi käyttää itsearviointiin ja tai keskustelun pohjana arvosanoja annettaessa tai väliarviointina kurssin aikana.


Maantiedon opetuksen tavoitteena on oppia paitsi maantiedon faktoja myös oppimisen taitoja yleensä:

Kaikkeen oppimiseen tarvitaan seuraavia taitoja:
havaintojen tekoa, vertailua, järjestämistä, luokittelua, riippuvuussuhteiden ymmärtämistä, loogista päättelyä ja kaiken lopuksi tietojen ja taitojen soveltamista tarvitsemiisi tilanteisiin.