Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, kommunikaation ja viittomakielisen ohjauksen osaamisala

Viittomakielen ohjaaja

Viittomakielen ohjaajan tutkinnosta saat lisätietoa Turun Kristillisen opiston kotisivuilta. Sieltä voit katsoa myös videoita ja lukea opiskelijan arvion koulutuksesta.

Viittomakielen ohjaaja osaa ohjata ja avustaa ammattimaisesti erityisesti

  • viittomakielisiä
  • kuulo- ja kuulonäkövammaisia
  • kuurosokeita
  • kehitysvammaisia sekä
  • asiakkaita, joilla on kielellisiä erityisvaikeuksia

Viittomakielen ohjaajan työ on monipuolista. Viittomakielen ohjaaja työskentelee kehitys-, puhe- ja kuulovammaisten sekä terveiden ohjaus- ja avustustehtävissä. Työpaikkoja on päiväkodeissa, kouluissa, järjestöissä, erilaisilla kursseilla, kerhoissa ja leireillä sekä hoitolaitoksissa. Ihmisläheisessä työssä suvaitsevaisuus, ystävällisyys, luotettavuus, joustavuus, kärsivällisyys ja hienotunteisuus ovat välttämättömiä ominaisuuksia.

Viittomakielen ohjaajan työtehtäviä ovat eri-ikäisten asiakkaiden ohjaaminen ja avustaminen elämän eri tilanteissa. Hänen tulee osata kannustaa ja motivoida asiakkaita. Erikoisosaamisensa vuoksi viittomakielen ohjaajat voivat toimia niin ohjaajina kuin avustajinakin sekä ryhmille että henkilökohtaisesti muun muassa dysfaattisten, sisäkorvaistutteen saaneiden, autististen, kehitysvammaisten, kuurojen, huonokuuloisten, kuuroutuneiden, kuurosokeiden, sokeiden ja heikkonäköisten parissa.

Viittomakieliset voivat olla kuuroja, huonokuuloisia tai kuulevia, joille viittomakieli on äidinkieli. Erityistä viitottua puhetta voivat käyttää myös huonokuuloiset ja aikuisena kuuroutuneet. Puhutun kielen ymmärtämistä voidaan tukea yksittäisillä puhetta tukevilla viittomilla puhevammaisten lasten kuntoutuksessa.

Erilaiset kommunikointitavat ovat viittomakielen ohjaajien erikoisosaamista. Asiakkaan tarpeen mukaan viittomakielen ohjaajat käyttävät kommunikoidessaan suomalaista viittomakieltä, viitottua puhetta, tukiviittomia, taktiilia viittomista, sormiaakkosviestintää, selkeää puhetta ja kirjoittamista sekä erilaisia puhetta tukevia ja korvaavia menetelmiä.

Viittomakielen ohjaaja toimii asiakkaiden tarpeiden mukaisesti muuttuvissa ympäristö- ja ohjaustilanteissa, joita ovat erilaiset hoito-, opetus-, arki- ja vapaa-ajan tilanteet sekä harrastukset. Hän auttaa asiakasta jokapäiväisen elämän toiminnoissa, joissa tämä ei selviydy itse, esimerkiksi asioimisessa kaupassa, pankissa, kirjastossa ja viranomaisten kanssa. Hän voi toimia myös avustajana ulkoilussa, matkalla, opiskelussa jne.

Ohjaajat voivat työllistyä myös koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan sekä erilaisille leireille ja kursseille. Osa ohjaajista toimii freelance-luontoisesti esimerkiksi oppaina kuurosokeiden asiakkaiden harrastustoiminnassa, ostoksilla tai sosiaalisessa kanssakäymisessä.

Viittomakielen ohjaaja suunnittelee ja toteuttaa lapsille ja aikuisille erilaista toimintaa. Hän ohjaa eri-ikäisiä muun muassa kulttuurillisissa harrasteissa ja taiteenaloilla tilanteeseen sopivin menetelmin: leikin, draaman, kädentaitojen, liikuntailmaisun ja kuvallisen ilmaisun keinoin.

Käytännön avustus- ja ohjaustoiminnassa painottuvat vastuu ohjattavien turvallisuudesta ja yhteistoiminnasta ympäristön kanssa. Viittomakielen ohjaaja suunnittelee ja toteuttaa erilaista toimintaa sekä kuntoutusta yhteistyössä muiden kuntoutustyöntekijöiden kanssa.

Viittomakielen ohjaajan yhtenä työn tavoitteena on kehittää viittomakielisiä palveluja ja siten edistää yhteiskunnallisten palvelujen tasavertaista käyttöä. Viittomakielinen ohjaus ehkäisee ennalta eriarvoistumista ja syrjäytymistä.

Työssään viittomakielen ohjaajan on osattava käyttää kuuloa ja puhetta tukevia apuvälineitä, kuten kuulolaitetta, puhesyntetisaattoria ja tietokonetta. Viittomakielisen viestinnän mahdollisuuksia lisäävät muun muassa kuvapuhelin ja liikkuvan kuvan käyttö tietoverkoissa. Ne eivät kuitenkaan korvaa henkilökohtaisen viittomakielisen kommunikaation merkitystä eivätkä poista avustustarvetta.

Viittomakielen ohjaaja tekee yhteistyötä usean tahon kanssa, kuten perheen, eri viranomaisten ja palveluntarjoajien kanssa. Toisaalta työ voi olla myös itsenäistä esimerkiksi henkilökohtaisena avustajana. Viittomakielen ohjaajan esimiehenä voivat toimia esimerkiksi päiväkotien johtajat ja koulujen rehtorit.

Viittomakielen ohjaaja tekee yleensä päivätyötä, mutta freelancetyössä työajat voivat olla epäsäännölliset.

Lähteet:

www.ammattinetti.fi
www.ammattiosaaja.fi
www.kuntatyo.fi
www.opintopolku.fi