Kunnan OPS-sisältö

Käsityön tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet ja tavoitteet vuosiluokilla 3-6

Käsityön opetuksessa noudatetaan valtakunnallista opetussuunnitelmaa, jossa on määritelty myös oppiaineen tehtävä.

Sisältöalueista muodostetaan kokonaisuuksia, jotka sisältävät ajankohtaisia ja monipuolisia oppimistehtäviä eri vuosiluokille. Sisällöissä toteutetaan käsityöllisin keinoin erilaisten materiaalien ja työmenetelmien tuntemista, ymmärtämistä ja ennakkoluulotonta soveltamista, muissa oppiaineissa ja oppimisympäristöissä opittua hyödyntäen.

Vuosiluokilla 3-4 syvennetään aiemmin opittua ja omaksuttua. Harjoitellaan ja kokeillaan käsitöiden tekemistä monipuolisesti. Kiinnitetään huomiota käsityövälineiden oikeaan työotteeseen ja harjaannutaan käsityövälineiden turvalliseen käyttöön. Innostetaan ja opitaan erilaisten tekniikoiden yhteensovittamista lapsen ideointia ja luovuutta hyväksikäyttäen. Työskentelyssä kiinnitetään aikaisempaa enemmän huomiota sisältöalueisiin S2 ( Suunnittelu), S3 (Kokeilu) ja erityisesti S4 (Tekeminen). Sisältöalueen S6 (dokumentointi ja arviointi) vähimmäisvaatimuksena on, että oppilas on käyttänyt tieto- ja viestintäteknologiaa osana ideointia, suunnittelua tai dokumentointia työskentelyprosessin aikana tai sen päätyttyä.

Tavoitteissa painottuvat T1( Vahvistaa oppilaan kiinnostusta käsin tekemiseen sekä innostaa keksivään, kokeilevaan ja paikallisuutta hyödyntävään käsityöhön), T2 ( Ohjata oppilasta hahmottamaan ja hallitsemaan kokonainen käsityöprosessi), T3 (opastaa oppilasta suunnittelemaan ja valmistamaan yksin tai yhdessä käsityötuote tai –teos), T4 (ohjata oppilasta tunnistamaan käsitteistöä sekä tuntemaan monia erilaisia materiaaleja ja työstämään niitä tarkoituksenmukaisesti), T5 (kannustaa oppilasta toimimaan pitkäjänteisesti ja vastuuntuntoisesti, huolehtimaan turvallisesta työskentelystä sekä valitsemaan ja käyttämään työhön sopivaa välineistöä) sekä T7 (ohjata oppilasta arvioimaan, arvostamaan ja tarkastelemaan vuorovaikutteisesti omaa ja muiden kokonaisen käsityön prosessia).

Tavoitteisiin liittyvät laaja-alisen osaamisen taidot laajenevat 3-4 vuosiluokilla kohtiin L2 (kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu) sekä L7 (osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen). Laaja-alaisen osaamisen tavoite L1 (ajattelu ja oppimaan oppiminen) on keskeinen läpi työskentelyn.

Käsityön oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet, ohjaus, eriyttäminen ja tuki käsityössä sekä arviointi vuosiluokilla 3-4 on kuvattu valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa sekä paikallisen opetussuunnitelman arviointiosuudessa.


Opetuksessa käytettäviä tekniikoita vuosiluokilla 3-4 (Putaanvirran koulu):
- ompeleminen: käsinompelu, kirjonta, koneompelu
- neulominen: silmukoiden luominen, edestakaisneule,päättely
- virkkaaminen: aloittaminen, ketju- ja kiinteäsilmukka
- huovutus
-kankaanpainanta, konekirjonta
- sahaus (kaarto)
- poraus
- ruuvaus
- pintakäsittely (maalaus)

Vuosiluokilla 5-6 kerrataan ja syvennetään aiemmin opittuja käsityötaitoja. Pyritään myös aiempaa enemmän soveltamaan jo opittua, S5 (soveltaminen), kuitenkin opetuksen painopiste edelleenkin tekemisessä S4. Tietotekniikkaa pyritään käyttämään osana ideointia, suunnittelua ja dokumentointia, S6 (dokumentointi ja arviointi). Työskentelyssä syvennetään jokaista käsityön tavoitteisiin liittyvää keskeistä sisältöaluetta aikaisempiin vuosiluokkiin verrattuna.

Oppiaineen tavoitteita T1-T7 syvennetään aikaisempiin vuosiluokkiin verrattuna. Pyritään vahvistamaan oppilaan identiteettiä käsin tekemisen keskiössä kiinnittämällä huomiota tavoitteeseen T3 (opastaa oppilasta suunnittelemaan ja valmistamaan yksin tai yhdessä käsityötuote tai –teos luottaen omiin esteettisiin ja teknisiin ratkaisuihin) sekä tavoitteeseen T7 (ohjata oppilasta arvioimaan ja tarkastelemaan vuorovaikutteisesti omaa ja muiden kokonaisen käsityön prosessia). Samalla pyritään herättelemään oppilaassa vastuullinen kuluttaja tavoitteen T8 (herättää oppilas arvioimaan kulutus- ja tuotantotapoja kriittisesti) mukaisesti.

Oppilaalla voi myös vuosiluokalla 5 olla mahdollisuus valita oman kiinnostuksensa mukaan opintojensa painopistealueeksi joko kovat tai pehmeät materiaalit (tekninen/tekstiili), mikäli opetuksen järjestäjä on kuntakohtaisesti niin päättänyt. Painotuksesta huolimatta opetukseen pyritään sisällyttämään elementtejä kummastakin osa-alueesta.

Opetuksessa pyritään kehittämään kaikkia tavoitteisiin liittyviä laaja-alisen osaamisen taitoja vuosiluokilla 5-6. Keskeisiä ovat edelleenkin L1 (ajattelu ja oppimaan oppiminen), L3 (itsestä huolehtiminen ja arjen taidot), sekä L4 (monilukutaito). Laaja-alaisen osaamisen taitoja L5 (tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen) sekä L6 (työelämätaidot ja yrittäjyys) painotetaan mahdollisuuksien mukaan.

Käsityön oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet, ohjaus, eriyttäminen ja tuki käsityössä sekä arviointi vuosiluokilla 5-6 on kuvattu valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa sekä paikallisen opetussuunnitelman arviointiosuudessa.

Opetuksessa käytettäviä tekniikoita vuosiluokilla 5-6 (Putaanvirran koulu):
- ompeleminen: käsin ja koneella (langoitus, puolaaminen, ompeleiden valinta)
- neulominen: oikea ja nurja silmukka, suljettu neule, kavennus, lisäys, päättely, viimeistely
- virkkaaminen: silmukoiden lisäys, neliö, ympyrä
- huovutus
- kankaanpainanta
- solmeilu
- konesahaus (kuvio-, lehtisahaus)
- koneellinen hionta; puu, metalli
- taonta
- kosaani
- puun sorvaus ( 6.lk)