Vieras kieli, A-oppimäärä

Kunnan OPS-sisältö

Vieraan kielen A1-englannin tavoitteet ja tehtävä


A1-kielen opiskelun tavoitteena on luoda pohjaa vieraan kielen opiskelulle leikinomaisin keinoin turvallisessa ja innostavassa ilmapiirissä ja herättää oppilaiden uteliaisuus kieliä kohtaan. A1-kielen opetuksen tehtävänä on myös herättää oppilaiden myönteinen asenne kielenoppimiseen ja vahvistaa oppilaiden luottamusta omin kykyihinsä oppia kieliä ja käyttää vähäistäkin kielitaitoa rohkeasti. Opetuksessa tarjotaan monipuolisia kokemuksia vieraasta kielestä sekä niihin liittyvistä kulttuureista. Opetuksessa korostuu oppimisen ilo, vaihtelevat työtavat, toiminnallisuus ja suullinen vuorovaikutus arkeen liittyvissä tilanteissa. Käsiteltävät aiheet voidaan valita yhdessä oppilaiden kanssa heitä itseään kiinnostavista asioista. Opetuksessa käsitellään monipuolisesti erilaisia aiheita. Opetuksen alussa oppilailta ei edellytetä luku- ja kirjoitustaitoa mutta opetuksen edetessä oppilaan omaa kiinnostumista ja osaamista näitä asioita kohtaan herätellään. Pääpaino on puhutussa kielessä, jota pyritään kuuntelemaan, ymmärtämään ja tuottamaan toiminnallisuuden avulla sekä luomaan elinikäinen kiinnostus kielen oppimista kohtaan.

Vieraan A1- kielen sisällöt tiivistetysti


Vieraan A1- kielen sisällöt tiivistetysti

Wiitaunionissa opiskellaan oppilaan arkielämään liittyviä aiheita ja niitä voidaan syventää oppilaiden kiinnostuksen mukaan.

1-2.luokan keskeiset sisällöt:

  • Tervehdykset, kuulumiset, itsestä kertominen, hyvästely
  • Kohteliaat sanonnat
  • Ohjeet, kiellot, käskyt ja pyynnöt
  • Numerot 1-20
  • Värit
  • Perhe
  • Eläimet
  • Ruoat ja juomat
  • Kehonosat
  • Juhlapyhät
  • Viikonpäivät, vuorokaudenajat, vuodenajat
  • Koulutarvikkeet
  • Vaatteet
  • Harrastukset

Lisäksi voidaan käsitellä oppilaiden itsensä ehdottamia aiheita ja kiinnostuksen kohteita. Sisältöjä syvennetään ja laajennetaan toisella luokalla.

Sisältöympyrä

ympyra.jpg

Vieraan kielen A1-oppimäärän työtapoihin ja oppimisympäristöihin liittyvät tavoitteet


Työtapojen valinnassa otetaan huomioon erilaiset ja eri taustasta tulevat oppijat sekä oppijoiden ikä. Työtavat ovat monipuolisia, oppilaslähtöisiä ja perustuvat pääasiassa suulliseen kielenkäyttöön. Työtapoina käytetään leikkiä, lauluja, loruja, draamaa, pelejä ja eri aisteja hyödyntävää toiminnallisuutta. Opetuksessa voidaan käyttää myös eri oppimateriaaleja mutta ne eivät ole pakollisia. Oppilaille tarjotaan suullisen vuorovaikutuksen lisäksi mahdollisuus tutustua kohdekieleen myös kirjoitetun kielen kautta. Oppimisessa voidaan hyödyntää koko koulua ja koulun lähiympäristöä sekä mahdollisuuksien mukaan myös verkkoyhteyksiä muiden kohdekieltä puhuvien kanssa.

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki vieraan kielen A1-oppimäärässä


Oppilaita ohjataan käyttämään rohkeasti kielitaitoaan. Opetusta järjestettäessä huomioidaan oppilaiden lähtökohdat ja opetusta voidaan tarvittaessa eriyttää. Oppilaalla on myös oikeus saada riittävä tuki oppimiseen. Wiitaunionissa on tarjolla vain englannin kielen opetus, joten oppilaita tutustutetaan muihin vieraisiin kieliin mahdollisuuksien mukaan.

Oppilaan oppimisen arviointi englannin kielen A1-oppimäärässä


Lukuvuoden aikana toteutettavan arvioinnin tehtävänä on ohjata oppimista kannustavan palautteen avulla, tukea vieraan kielen käyttöä sekä innostaa kielen opiskeluun. Oppilaalle tarjotaan monipuolisia mahdollisuuksia osoittaa osaamistaan. Harjoitellaan myös tekemään opettajan johdolla itse- ja vertaisarviointia. Oppilas saa lukuvuositodistukseen suoritusmerkinnän Wiitaunionin 1-2.luokkien arvioinnin periaatteiden mukaisesti.

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

ENGLANTI, MUU VIERAS KIELI, SAAMEN KIELI

Oppiaineen tehtävä

Kieli on oppimisen ja ajattelun edellytys. Kieli on mukana kaikessa koulun toiminnassa, ja jokainen opettaja on kielen opettaja. Kielten opiskelu edistää ajattelutaitojen kehittymistä. Se antaa aineksia monikielisen ja -kulttuurisen identiteetin muodostumiselle ja arvostamiselle. Sanavaraston ja rakenteiden karttuessa myös vuorovaikutus- ja tiedonhankintataidot kehittyvät. Kielten opiskelussa on runsaasti sijaa ilolle, leikillisyydelle ja luovuudelle.

Kieltenopetus on osa kielikasvatusta ja johdatusta kielitietoisuuteen. Oppilaissa herätetään kiinnostus kouluyhteisön ja ympäröivän maailman kielelliseen ja kulttuuriseen moninaisuuteen ja heitä rohkaistaan viestimään autenttisissa ympäristöissä. Koulussa ohjataan arvostamaan eri kieliä, niiden puhujia ja erilaisia kulttuureita. Sukupuolten tasa-arvoa kielivalinnoissa ja kielten opiskelussa vahvistetaan erilaisia oppilaita kiinnostavalla kielivalintatiedotuksella, rohkaisemalla oppilaita tekemään aidosti itseään kiinnostavia valintoja sukupuolesta riippumatta, käsittelemällä opetuksessa monipuolisesti erilaisia aiheita sekä käyttämällä vaihtelevia ja toiminnallisia työtapoja.

Kielten opiskelu valmistaa oppilaita suunnitelmalliseen ja luovaan työskentelyyn erilaisissa kokoonpanoissa. Oppilaille ja oppilasryhmille luodaan mahdollisuuksia verkostoitumiseen ja yhteydenpitoon ihmisten kanssa myös eri puolilla maailmaa. Tieto- ja viestintäteknologia tarjoaa yhden luontevan mahdollisuuden toteuttaa kieltenopetusta autenttisista tilanteista ja oppilaiden viestintätarpeista lähtien. Opetus antaa myös valmiuksia osallisuuteen ja aktiiviseen vaikuttamiseen kansainvälisessä maailmassa.

Opetus vahvistaa oppilaiden luottamusta omiin kykyihinsä oppia kieliä ja käyttää niitä rohkeasti. Oppilaille annetaan mahdollisuus edetä yksilöllisesti ja saada tarpeen mukaan tukea oppimiselleen. Opetus järjestetään niin, että myös muita nopeammin etenevät tai kieltä entuudestaan osaavat voivat edistyä.

Kielten opetuksessa kehitetään monilukutaitoa ja käsitellään erilaisia tekstejä. Lasten ja nuorten erilaiset kiinnostuksen kohteet otetaan huomioon tekstien valinnassa. Opetuksessa luodaan siltoja myös eri kielten välille sekä oppilaiden vapaa-ajan kielenkäyttöön. Oppilaita ohjataan hakemaan osaamillaan kielillä tietoa.

Englannin/muun vieraan kielen/saamen kielen opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 1-2

Koulussa ensimmäinen vieras kieli tai toinen kotimainen kieli alkaa useimmiten 3. vuosiluokalla. A-oppimäärän opetus voidaan kuitenkin aloittaa jo ennen 3. vuosiluokkaa. Tällöin noudatetaan A-oppimäärän opetussuunnitelman perusteita ottaen huomioon oppilaiden ikä.

Jo ennen A-oppimäärän opetuksen alkamista voidaan oppilaita tutustuttaa alustavasti joihinkin kieliin, kuten englantiin, saameen tai muuhun kieleen. Tällaista toimintaa kutsutaan kielisuihkuksi. Kielen tai kielten alkeita opitaan siinä laulaen, leikkien, pelaten ja liikkuen. Aiheet valitaan oppilaita kiinnostavista asioista yhdessä oppilaiden kanssa. Opetus voidaan toteuttaa muiden oppituntien yhteydessä, osana monialaisia oppimiskokonaisuuksia tai sille voidaan varata omia oppitunteja tai opetustuokioita. Kielisuihkua voidaan järjestää myös ylemmillä vuosiluokilla.