Kuvataide

Valinnainen kuvataide

KUVATAIDE
Laajuus 2 vvt
Vuosiluokat 8-9 lk

TAVOITTEET
Valinnainen kuvataide syventää ja laajentaa kaikille yhteisen kuvataiteen oppimäärän sisältöjä.

Kuvataide ohjaa oppilasta aktiiviseen ympäristön, taiteen ja visuaalisen kulttuurin havainnoimiseen, sekä soveltamaan erilaisia kuvailmaisun tapoja ja teknologioita omassa kuvallisessa työskentelyssään. Oppilasta kannustetaan ilmaisemaan kuvakulttuuriin liittyviä havaintojaan, ajatuksiaan ja tunteitaan, sekä rohkaistaan keskustelemaan niistä ennakkoluulottomasti perustellen. Oppilas harjaantuu soveltamaan erilaisia kuvatulkinnan menetelmiä. Hän ymmärtää taiteen ja muun visuaalisen kulttuurin merkityksen yksilölle, yhteisölle ja yhteiskunnalle. Oppilas tutustuu erilaisiin tapoihin kokea, ymmärtää, tuottaa ja tulkita taidetta sekä muuta visuaalista kultuuria. Hän tiedostaa taiteen, ympäristön ja visuaalisen kulttuurin ilmentämiä arvoja. Oppilas huomoi omassa kuvailmaisussaan kulttuurisen moninaisuuden ja edistää kestävän kehityksen päämääriä.

Kuvataide innostaa oppilasta ilmaisemaan havaintojaan ja ajatuksiaan kuvallisesti erilaisilla ilmaisutavoilla ja -välineillä monipuolisissa oppimisympäristöissä. Oppilasta kannustetaan soveltamaan työskentelyssään nykytaiteen mahdollisuuksia, jolloin hänen kuvallinen työskentelynsä monipuolistuu. Työskentely on ongelmakeskeistä, tutkivaa, kokeilevaa sekä itsenäistä ja yhteistoiminnallista. Oppilas saa kokemuksia kuvallisen viestinnän ja visuaalisen vaikuttamisen toteuttamisesta kouluyhteisössä ja sen ulkopuolella.


SISÄLLÖT VUOSILUOKALLA 8

Kuvallisen työskentelyn lähtökohtana ovat oman aikamme tuottamat kuvat eli ympäristömme kuvakulttuuri ja taiteen maailman kuvat. Sisältöjä valitaan monipuolisesti visuaalisen median ja taiteen kentältä huomioiden sekä globaalisuus, että kuvan erilaiset tehtävät yhteiskunnassa.
  • Työskentely on teemoitettua. Samaa ilmötä lähestytään useilla erilaisilla tavoitteilla, ilmaisutavoilla, tekniikoilla ja välineillä: piirtäen, maalaten, rakennellen, muotoillen, valokuvaten, koostaen, muuntaen, kuvaillen, analysoiden.
  • Oppilaan työskentely on pitkäjänteistä. Se perustuu kokeilevuuteen, luovaan ongelmanratkaisuun, suunnitelmallisuuteen sekä kuvallisen tiedon saavuttamiseen. Kurssin aikana oppilas toteuttaa monipuolisen teossarjan ja portfolion.

SISÄLLÖT VUOSILUOKALLA 9

Kuvallisen työskentelyn lähtökohtana on arkisen ympäristömme visuaalisuuden toteuttaminen omien kuvakulttuurien kautta. Sisältöjä valitaan rakennetusta ja muotoillusta ympäristöstä, luonnosta sekä digitaalisesta ympäristöstä.
  • Työskentely perehdyttää visuaaliseen suunnitteluprosessiin ja toteutukseen. Sen aikana muotoillaan erilaisia kouluympäristöön tai sen ulkopuolelle sijoittuvia projektiluonteisia teoksia, jotka voivat olla tilaajalähtöisiä tai oppilaiden omien kuvakulttuurien synnyttämiä.
  • Oppilaan rooli on aktiivinen ja vastuullinen. Pienryhmätyöskentely nostaa esille erilaiset vahvuudet ja harjaannuttaa tiimityötaitoja. Oppilas osallistuu aktiivisesti teoksen suunnitteluun ja saa kokemuksia yrittäjyydestä sekä omien ideoiden markkinoinnista.

Arviointi