Englanninkielinen opetus vuosiluokilla 1-6

VIERAS KIELI/SAAMEN KIELI, A1-OPPIMÄÄRÄ Tavoitteet ja sisällöt vuosiluokalla 1-2

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 muutokset ja täydennykset vuosiluokilla 1-2 koskevat A1-oppimäärän osalta myös laajamittaista kaksikielistä englanninkielistä opetusta 1.8.2019 alkavilla 1. ja 2. vuosiluokalla.  

VIERAS KIELI/SAAMEN KIELI, A1-OPPIMÄÄRÄ

Oppiaineen tehtävä

Vuosiluokilla 1–2 vieraan kielen ja saamen kielen opetuksen erityisenä tehtävänä on herättää oppilaiden myönteinen asenne kielenoppimiseen sekä vahvistaa oppilaiden luottamusta omiin kykyihinsä oppia kieliä ja käyttää vähäistäkin kielitaitoa rohkeasti. Opetus herättelee oppilaiden uteliaisuutta kieliin. Opetus tukee oppilaan kykyä havainnoida ja hyödyntää ympäröivässä maailmassa olevia kielellisiä ja kulttuurisia virikkeitä. Opetuksessa tarjotaan monipuolisia kokemuksia vieraasta kielestä tai saamen kielestä sekä niihin liittyvistä kulttuureista. Opetuksessa korostuu oppimisen ilo, vaihtelevat työtavat, toiminnallisuus ja suullinen vuorovaikutus arkeen liittyvissä tilanteissa. Käsiteltävät aihepiirit valitaan yhdessä oppilaiden kanssa heitä aidosti itseään kiinnostavista asioista. Opetuksessa käsitellään monipuolisesti erilaisia aiheita. Opetuksen alussa oppilaalta ei edellytetä luku- ja kirjoitustaitoa. Oppilaan kiinnostusta suullista ja kirjoitettua kieltä kohtaan herätellään ja lisätään. Vähitellen lisätään myös oppilaan kiinnostusta lukemista ja kirjoittamista kohtaan.

Vieraan kielen/saamen kielen A1-oppimäärän opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 1–2

 

Opetuksen tavoitteet

Opetuksen tavoitteista johdetut oppimisen tavoitteet

Tavoitteisiin littyvät sisältöalueet

Laaja-alainen osaaminen

Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

T1 tutustutaan, mitä kieliä ja kulttuureita koulussa, lähiympäristössä ja Suomessa on. Ohjata oppilasta tunnistamaan kohdekieli muista kielistä.

Oppilas oppii tiedostamaan kielellistä ja kulttuurista moninaisuutta arjessaan sekä tunnistamaan kohdekieli muista osaamistaan kielistä.

 

(tavoitetta ei arvioida)

S1 Pohditaan yhdessä, mitä kieliä koulussa, lähiympäristössä ja Suomessa puhutaan ja tutustutaan niissä esiintyviin kulttuureihin. Keskustellaan eri kielten yhtäläisyyksistä ja eroista.

L1, L2, L5, L7

T2 ohjata oppilasta arvostamaan omaa kielitaustaansa sekä kielellistä ja kulttuurista moninaisuutta

Oppilas oppii arvostamaan omaa kielitaustaansa sekä eri kieliä ja kulttuureja.

 

(tavoitetta ei arvioida)

S1 Pohditaan yhdessä kielellisen ja kulttuurisen moninaisuuden merkitystä ja arvoa eri yhteisöille.

L1, L2

Kielenopiskelutaidot

T3 tarjota oppilaalle mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä muiden kanssa ja toimia ryhmässä

Oppilas oppii yhteistyö- ja ryhmätyötaitoja.

S2 Harjoitellaan tekemään yhteistyötä ja työskentelemään pareittain ja ryhmissä.

L1, L2, L6

T4 ohjata oppilasta tekemään havaintoja kielestä ja kielenkäytös-tä sekä kehittämään kielellistä päättelykykyä

Oppilas oppii arvaamaan ja päättelemään sanojen ja ilmausten merkityksiä sekä tekemään havaintoja kielestä ja kielenkäytöstä.

 

(tavoitetta ei arvioida)

S2 Havainnoidaan pääsääntöisesti puhuttua kieltä. Harjoitellaan sanojen merkitysten päättelyä asiayhteyden, yleistiedon tai muiden kielten osaamisen perusteella.

L1, L4, L5

T5 tutustutaan yhdessä erilaisiin tapoihin oppia kieliä ja kokeillaan, millaiset tavat oppia kieliä sopivat oppilaalle parhaiten. Harjoitellaan yhdessä asettamaan tavoitteita kielten opiskelulle.

Oppilas oppii tunnista-maan, kokeilemaan, harjoittelemaan ja käyttämään erilaisia kielenopiskelutaitoja.

S2 Pohditaan, miten kieliä opitaan ja miten kieliä voi oppia. Harjoitellaan erilaisia tapoja opiskella kieltä. Harjoitellaan arvioimaan omaa kielitaitoa itse- ja vertaisarvioinnin keinoin käyttämällä esimerkiksi Eurooppalaista kielisalkkua.

L1, L7

Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa

T6 rohkaista oppilasta käyttämään kieltä monipuolisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa

Oppilas oppii käyttä-mään kieltä viestintä-kumppanin tukemana muutamissa yleisimmin toistuvissa viestintätilanteissa.

S3 Sisältöjen valinnan lähtökohtana ovat oppilaiden arki ja kiinnostuksen kohteet. Sisältöjä valitaan yhdessä oppilaiden kanssa. Keskeisiä sisältöjä ovat eri kielenkäyttötarkoituksiin liittyvät tilanteet, kuten tervehtiminen, hyvästely, omasta itsestä kertominen ja arkeen liittyvät kielenkäyttötilanteet. Opetuksessa harjoitellaan kohteliasta kielenkäyttöä vuorovaikutustilanteissa. Osana vuorovaikutusta harjoitellaan sanastoa ja rakenteita fraaseina esimerkiksi laulujen, leikkien, draaman ja pelillistämisen avulla.

L1, L2, L4, L6, L7

T7 ohjata oppilasta hyödyntämään non-verbaalisia keinoja ja käyttämään erilaisia keinoja päätellä sanojen merkityksiä. Rohkaista oppilasta ilmaisemaan omia oivalluksiaan sekä viestin ymmärtämiseen liittyviä vaikeuksia.

Oppilas oppii hyödyntämään erilaisia apukeinoja kuten eleitä, ilmeitä, sanastoja ja TVT-taitoja selviytyäkseen vuorovaikutustilanteista. Oppilas oppii arvaamaan tai päättelemään yksittäisten sanojen merkityksiä. Oppilas oppii ilmaisemaan, onko ymmärtänyt kuulemansa. Oppilas oppii tuomaan esille omia oivalluksiaan.

S3 Pohditaan, miten voi toimia, jos osaa kieltä vain vähän. Harjoitellaan erilaisten viestinnässä tarvittavien apukeinojen, kuten eleiden ja piirtämisen käyttöä. Harjoitellaan sanojen merkitysten päättelyä asiayhteyden, yleistiedon tai muiden kielten osaamisen perusteella. Harjoitellaan ilmaisuja, joita tarvitaan, kun viestin ymmärtämisessä on ongelmia.

L1, L2, L3, L4, L5, L7

T8 rohkaista oppilasta käyttämään kieltä viestintätilanteeseen ja kulttuuriin sopivalla tavalla

Oppilas oppii käyttämään joitakin kielelle ja kulttuurille tyypillisiä kohteliaisuu-den ilmauksia

S3 Totutellaan käyttämään kielelle ja kulttuurille tyypillisimpiä kohteliaisuuden ilmauksia arjen vuorovaikutustilanteissa, kuten tervehtiminen, hyvästely, kiittäminen ja avun pyytäminen. Harjoitellaan luontevaa reagointia vuorovaikutustilanteissa.

L2, L4, L6, L7

Kehittyvä kielitaito, taito tulkita tekstejä

T9 ohjata oppilasta ymmärtämään kohdekielen tavallisimpia sanoja ja ilmauksia oppilaille tutuissa tilanteissa

Oppilas oppii ymmärtämään muutamia kuulemiaan ja näkemiään sanoja ja ilmauksia.

S3 Sisältöjen valinnan lähtökohtana ovat oppilaiden arki ja kiinnostuksen kohteet. Sisältöjä valitaan yhdessä oppilaiden kanssa. Oppilas tutustuu ensisijaisesti puhuttuihin teksteihin ja vähitellen myös kirjoitettuihin teksteihin sekä arjessa kuuluvaan ja näkyvään kieleen. Kuunnellaan ja havainnoidaan kohdekielen ääntämistä sekä sana- ja lausepainoa, puherytmiä ja intonaatiota. Ymmärtämistä harjoitellaan esimerkiksi laulujen, leikkien, lorujen, tarinoiden ja kuvien avulla.

L1, L2, L3, L4, L5, L7

Kehittyvä kielitaito, taito tuottaa tekstejä

T10 ohjata oppilasta käyttämään kohdekielen tavallisimpia sanoja ja ilmauksia oppilaille tutuissa tilanteissa erityisesti puheessa ja harjoittelemaan ääntämistä

Oppilas oppii käyttämään tavallisimpia sanoja ja ilmauksia puheessa sekä ääntämään niitä ymmärrettävästi.

S3 Sisältöjen valinnan lähtökohtana ovat oppilaiden arki ja kiinnostuksen kohteet. Sisältöjä valitaan yhdessä oppilaiden kanssa. Harjoitellaan runsaasti ja monipuolisesti kohdekielen ääntämistä sekä sana- ja lausepainoa, puherytmiä ja intonaatiota. Sanastoa ja rakenteita harjoitellaan osana vuorovaikutusta erilaisissa oppilaille tutuissa tilanteissa sekä esimerkiksi kuvien, laulujen, leikkien, lorujen, tarinoiden, draaman ja pelillistämisen avulla. Tarjotaan mahdollisuuksia tutustua vähitellen kirjoittamiseen.

L1, L2, L3, L4, L5, L7

Vieraan kielen/saamen kielen A1-oppimäärän työtapoihin ja oppimisympäristöihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 1–2

Työtapojen valinnassa tulee ottaa huomioon erilaiset ja eri taustoista tulevat oppijat sekä oppilaiden ikäkausi ja kehitysvaihe. Työtapojen tulee olla monipuolisia, oppilaslähtöisiä ja oppilaita osallistavia. Työtapoja valittaessa lähtökohtana on toiminnallisuus ja tutkiva oppiminen. Opetusta voidaan eheyttää niin, että kohdekielen taitojen oppiminen nivotaan muiden oppiaineiden opetukseen.

Työtavoilla ohjataan oppilaita monipuoliseen vuorovaikutukseen, yhteiseen pohtimiseen, kielelliseen uteliaisuuteen ja päättelyyn sekä yhteistyötaitojen kehittämiseen. Työtavoissa yhdistyy leikinomaisuus, musiikki, draama, pelit ja liike sekä eri aistien hyödyntäminen. Oppilaille tarjotaan suullisen vuorovaikutuksen lisäksi mahdollisuuksia tutustua kohdekieleen ja oppia sitä myös kirjoitetun kielen kautta. Oppilaita ohjataan pohtimaan kielen oppimistaan esimerkiksi Eurooppalaisen kielisalkun tai vastaavan työvälineen avulla sekä vähitellen ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan.

Opetuksessa voidaan hyödyntää koko koulua ja koulun lähiympäristöä oppimisympäristöinä. Monikielisyys, kulttuurinen moninaisuus ja kielitietoisuus ovat näkyvissä oppimisympäristöissä. Kohdekieli kuuluu ja näkyy oppimistilanteissa ja oppilaalle tutuissa vuorovaikutustilanteissa. Oppimisympäristöjä voidaan muuttaa erilaisiin kielenoppimistilanteisiin sopiviksi ja siten mahdollistaa monipuoliset työtavat sekä työskentely ryhmissä ja itsenäisesti. Oppimisympäristöjä suunnitellaan yhdessä oppilaiden kanssa. Oppimisympäristöt tukevat oppilaan luontaista uteliaisuutta ja kokeilunhalua sekä leikillisyyttä ja mielikuvitusta, jotta oppilas rohkaistuu käyttämään vähäistäkin kielitaitoaan alusta asti. Oppimisympäristöjen avulla vahvistetaan oppilaiden monilukutaidon kehittymistä hyödyntämällä opetuksessa esimerkiksi kuvia, liikettä, ääntä ja erilaisia didaktisia välineitä. Opetuksessa tarjotaan oppilaille mahdollisuuksia tutustua kohdekieleen ja kohdekieleen liittyvään kulttuuriin hyödyntämällä erilaisia oppimisympäristöjä sekä mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi verkkoyhteyksiä muiden kohdekieltä puhuvien kanssa.

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki vieraan kielen/saamen kielen A1-oppimäärässä vuosiluokilla 1–2

Oppilaita ohjataan käyttämään kielitaitoaan rohkeasti. Runsas viestinnällinen harjoittelu, kielenopiskelutaitojen vahvistaminen sekä toiminnalliset, luovuutta ja osallisuutta edistävät työtavat tukevat oppilaiden kielitaidon kehittymistä. Oppilaille tarjotaan tilaisuuksia tutustua myös muihin koulun tarjoamiin kieliin. Heille kerrotaan monipuolisen kielitaidon merkityksestä ja heitä kannustetaan opiskelemaan monipuolisesti kieliä.

Opetus tulee järjestää oppilaiden lähtökohdat huomioon ottaen ja opetusta tulee tarvittaessa eriyttää. Oppilaalla on oikeus saada oppimisen tukea tuen tarpeen ilmetessä. Oppilaan vapauttamiseen kielen opiskelusta tulee olla erityisen painavat syyt ja sen tulee perustua jokaisen oppilaan osalta yksilölliseen harkintaan. Oppimisen ja koulunkäynnin tuesta määrätään perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 luvussa 7. Opetus suunnitellaan niin, että se tarjoaa haasteita myös muita nopeammin edistyville tai kohdekieltä entuudestaan osaaville oppilaille. Oppilaita ohjataan löytämään itselleen sopivaa ja kiinnostavaa oppimista edistävää aineistoa esimerkiksi verkosta tai kirjastosta.

Oppilaan oppimisen arviointi vieraan kielen/saamen kielen A1-oppimääräss vuosiluokilla 1–2

Lukuvuoden aikana toteutettavan arvioinnin ensisijainen tehtävä on ohjata oppimista kannustavan palautteen avulla. Opettajan antama palaute antaa oppilaille mahdollisuuden tulla tietoiseksi oppimisen tavoitteista sekä omista taidoista ja niiden kehittämisestä. Opinnoissa edistymisen kannalta on keskeistä, että opettaja antaa oppilaille mahdollisuuksia osoittaa osaamistaan eri tavoin. Oppilaat harjoittelevat opettajan ohjaamana itse- ja vertaisarvioinnin taitoja osana kielten opiskelua.

Lukuvuoden päätteeksi A1-kielen sanallista arviota tai arvosanaa antaessaan opettaja arvioi tekemiensä havaintojen perusteella oppilaiden osaamista suhteessa kaikkiin opetussuunnitelman perusteissa oppimiselle asetettuihin tavoitteisiin. Opettajan arvioidessa oppilaan oppimista on huolehdittava siitä, että oppilaat voivat osoittaa osaamistaan eri tavoin.


Jyväskylän paikalliset opetussuunnitelmaratkaisut: Goals and Contents for English speaking classes 1-6

1st grade

Goals

Speaking and listening: Learn to speak and pronounce words clearly and get their ideas across to others when working in a group. To be able to listen and follow simple instructions. (A1.3)

Reading: Students begin to enjoy reading and can read simple words and understand what they are reading. Students are able to answer simple questions about stories. (A1.3)

Writing: Students know the sounds and letters and know how to write them. Students learn to spell the most common words used in English. They also learn to write short sentences. (A1.1)

Contents

Structure of the language

  • Phonics (Jolly Phonics)

  • Two letter sounds (digraph)

  • Letter sounds (grapheme)

  • Segmenting and blending

  • Spelling of phonetical words

  • Spelling of frequently used words that can't be spelt phonetically (tricky words)

  • Alphabetical order

Literature
  • stories
  • completing simple book reports
  • instructions
  • lists

2nd grade

Goals

Speaking and listening: Students learn to participate more in discussions (sustaining concentration, taking turns and asking relevant questions). (A2.1)

Reading: Students read fluently and understand the stories read. (A2.1)

Writing: Students can spell the most common words. They learn to use capital letters, full stops and other punctuation marks (?, !). Students learn to write short stories and other texts. Students learn to use simple dictionaries and put words into alphabetical order. (A1.3)

Contents

Structure of the language

  • Continue to learn phonetics (digraphs, graphemes)

  • Spelling of the most common words

  • Rhyming words

  • Plurals

  • Sentence structure

  • Simple punctuation (capital letter and full stop)

  • Proper nouns

  • Alphabetical order

  • Using simple dictionaries

  • Using past simple of 'be'

  • Syllables

  • Speech marks

Literature

  • Reading of different kinds of texts

  • Beginning, middle and end

  • Characters and settings

  • Completing book reports

  • Instructions

  • Simple letters

  • Labels for diagrams

  • Captions

3rd grade

Goals

Speaking and listening: Students learn to speak more fluently and to ask relevant questions to make sure they understand. When working in a group, students know how to listen everyone's ideas. (A2.2)

Reading: Students read with more fluency and accuracy and understanding of the texts. (A2.2)

Writing: Students can spell more complex words. Their writing has a clear structure. Students understand the purpose of different kinds of texts. (A2.2)

Contents

Structure of the language

  • Punctuation (comma)

  • Simple sentences

  • More complex graphemes

  • Nouns

  • Verbs

  • Adjectives

  • Plurals

  • Past tense

  • Comparative and superlative

  • Synonyms

  • Gender words

  • Speech marks

Literature

  • Reading of different kinds of texts

  • Book reports

  • Poems

  • Setting, plot and characters

  • Index

  • Simple reports

  • Letters

4th grade

Goals

Speaking and listening: Students know how to express their opinions and give reasons for those opinions. (B1.1)

Reading: Students are independent readers who choose appropriate books for their level and show interest in reading. Students learn to read a variety of texts. They can retell stories to others. (B1.1)

Writing: Students spell more accurately in their own writing. They are able to write longer texts and use simple punctuation correctly. Students can make notes and use those notes to write their own reports. (B1.1)

Contents

Structure of the language

  • synonyms and antonyms

  • homonyms

  • commas in a list

  • speech marks

  • conjunctions

  • identifying order (first and last/ now and next)

  • use of dictionary

  • comparative and superlative

Literature

    • Play scripts

    • First/ third person account

    • Setting for own stories

    • Structure of story writing

    • Book reports

    • Writing reports

    • Key words

    • Contents pages

    • Instructions

    • Sequencing

5th grade

Goals

Speaking and listening: Students speak clearly and with intonation. They are able to listen and participate in group discussions taking into account what others say. (B1.2.)

Reading: Students read with expressions and appropriate intonation. They are able to read a wide variety of texts and are able to predict what will happen next. Students are also able to discuss stories. (B1.2)

Writing: Students are able to review their own writing and edit it. They know how to use a text as a model for their own writing. (B1.2)

Contents

Structure of the language

  • Using a thesaurus

  • Synonyms and antonyms

  • Homophones/homonyms

  • Root words, prefixes and suffixes

  • Past and present

  • Comparative and superlative

  • Auxiliary verbs ('helper' verbs)

  • Apostrophes

  • Parts of speech

  • Conjunctions

  • Clauses and phrases

  • Collective nouns

Literature

    • Main stages of the story (introduction, build-ups, climaxes or conflicts and resolutions)

    • Writing play scripts

    • Book reports

    • News paper report writing

    • Instructions

    • Summaries

    • Persuasive letter writing

    • Making notes

    • Presentations

6th grade

Goals

Speaking and listening: Students are able to use more complex vocabulary in their speech. (B2.1)

Reading: Students are active readers who are able to read more challenging texts independently and look for the hidden meanings in the texts (“reading between the lines”). (B2.1)

Writing: Students are able to plan and edit their writing to improve on it. Students understand the structure of written English and know how to use it. They write longer and more complex texts using paragraphs to make the text more coherent. Students are able to write and adapt for a variety of audiences. (B1.2)

Contents

Structure of the language

  • Idioms

  • Figures of speech

  • Metaphors and similes

  • Word order

  • Direct and reported speech

  • Noun and verb agreement

  • Prepositions

  • Complex sentences

  • Common and abstract nouns

  • Possessive nouns

  • Main and subordinate clauses

Literature

  • Presentations

  • Book reports

  • Writing poems

  • Myths and legends

  • Summary writing

  • First- and second-hand accounts

  • Report writing

  • Formal letter writing

  • Balanced argument

  • Writing an advertisement