Kuvia Porareiden toiminnasta

Viikko 21

Tällä viikolla kävimme kuuntelemassa Lohjan musiikkiopiston sello ja haitari konsertin liikuntasalissa. Muutoin olemme tehneet äikkää ja askarrelleet kukkia.Lisäksi olemme ulkoilleet paljon.

Viikko 20

Huh hellettä! Viikko alkanut lämpimissä merkeissä ja me olemme nauttineet hyvistä säistä ulkoilun merkeissä. Viikolla kävimme loppuja numeroita läpi ja hieman äidinkieltä. Perjantaina oli viimeinen jumppasalivuoro ja siitä nautittiin kovin mm. Toffee-leikin merkeissä.

Viikko19

Alkuviikko meni seikkailujen eskarin ja äidinkielen merkeissä. Keskiviikkona kävimme katsomassa Nuorisotyöpaja Tuuman ja Kanneljärven opiston yhteistyönä tehdyn Päiväperho- nukketeatteri esityksen. Siinä pupu halusi isona tulla pelleksi tai poliisiksi, mutta susi ja kettu häntä siitä asiasta kiusasivat. Loppujen lopuksi kaikki ystävystyivät. Esitys oli linja-autossa, joka oli muunnettu nukketeatteriksi. Perjantaina kävimme Lahokallion metsässä. Teimme mm.luontotaidetta parityöskentelynä.

Viikko 18

Viikon alkupuolella leikittiin ja juhlittiin vappua, sekä salaisuusaskarreltiin. Torstaina kävimme Lastaajissa pelaamassa golfia, ratoja, jotka Lastaajat olivat itse rakentaneet. Perjantai jumppa sujui tällä kertaa lelujen kanssa koko isossa jumppasalissa. Viikko on sujunut kivojen oppimistehtävien ja leikkien tuoksinassa.

Viikko 17

Tiistai aamuna odotti kaikkia suuri yllätys, lunta. Ulkoilussa lumileikit veivät voiton, oli pulkan kanssa touhuamista ja erinäisiä rakennushommia mm. yksisarvisen tekoa. Olemme harjoitelleet kelloa ja askartelimme omat kellot. Keskiviikkona ja torstaina kuunneltiin seikkailujen eskarista tarina Kaisan kevätkirjeestä. Lisäksi olemme paljastaneet viimeisen kirjaimen, Ö sekä harjoiteltu numeroa 6. Perjantaina tuttuun tapaan oli liikuntasalissa jumppaa pallojen kanssa. Saimme myös tällä viikolla päätökseen Ronja Ryövärintytär kirjan.

Viikko 16

Hei. Viikko alkoi musikaalin pyörteissä. 45 minuutin esitys oli Timo Parvelan Keinulauta-kirjan innoittama. Tiistaina ja keskiviikkona käytiin seikkailujen eskarin tarinaa läpi sekä opeteltiin vierasperäisiä kirjaimia.
Loppuviikosta kävimme mielikuvitusmatkalla Japanissa. Perjantaina tavalliseen tapaan jumppaa jumppaalissa, mm.sukkulaviestiä ja kuningaspalloa.

Viikko 14

Heti pääsiäislomalta palattuamme aloimme suunnitella Topi-siilin syntymäpäiviä. Lapset saivat kertoa omia ideoita siitä miten syntymäpäiviä vietettäisiin. Lapset toivoivat mm. Discoa, herkkuja, kirjojen lukemista Topille, ulkoilua yhdessä siili ystävämme kanssa sekä korttien ja kakun askartelua. Ensi viikon maanantaina aloitamme valmistelut ja keskiviikkona juhlitaan synttäreitä!

Matematiikassa tutustuimme lukuun viisi. Miltä numero viisi näyttää ja miten se kirjoitetaan oikein? Leikimme matikka leikkejä ”kadonnut ystäväni” ja ”yhteensä viisi”. Tässä leikissä harjoitellaan luvun viisi hajontaa. Valitaan pari ja lapset istuvat vastakkain. Toinen näyttää sormilla esim. 2 ja toisen pitää näyttää 3, jotta saadaan yhteensä viisi. Vaikeutimme leikkiä lukuun 10 asti.

Seikkailujen eskarin tarinassa selvisi vihdoin kuka oli kumma kiljuja, jonka ääni kuului jo syyslukukaudella Viikuna-aholla. Kiljuja oli ryhmän uusi eskari, pöllö nimeltä Henrik. Tämän viikon tarinassa puhuttiin myös tarinoista ja kirjoista. Porarit keksivät, askartelivat, piirsivät ja kirjoittivat ihan omat kirjat. Lapset pitivät kirjailijan roolista ja teoksista tuli hienoja. Tällä viikolla esikouluun on voinut tuoda myös kotoa kirjan. Ensi viikolla jatkamme puurtamista tämän aiheen parissa.

Perjantaina olimme koulun jumppasalissa. Alkuverryttelimme nalle-jumpan tahdissa. Leikimme ankka leikkiä, jossa kuljettiin kyykyssä nilkoista kiinnipitäminen. Tarkoituksena oli saada muut ankat kellahtamaan kumoon, eli tönimällä kevyesti kaveria, ihan luvan kanssa! Viimeinen salissa vaaputtava ankka oli voittaja. Tässä leikissä harjoitettiin tasapainoilua, voimanhallintaa ja vastustamista/työntämistä.
Lopuksi pelasimme Kuningas-palloa. Lapset halusivat itse jakaa joukkueet: tytöt vastaan pojat. Pelin jälkeen tunteet kuohahtivat ja mietimme yhdessä miltä tuntuu hävitä ja miltä tuntuu voittaa? Kuningas-pallossa lapset osasivat jo taktikoida ja peliä pelattiin reiluilla säännöillä. Porareihin palatessamme teimme rentoutusharjoituksen nimeltä vuori.

Perjantaina pidimme myös lelupiirin ja pitkän leikkihetken.

Viikko 13

Maanantaina pelasimme yhdessä lasten kotoa tuomia lautapelejä.

Tiistaina pidimme Hiiri-ryhmän kanssa Ateljee-tuokion. Luimme yhdessä kirjan ”MY SHADOW IS PURPLE”. Tarinassa pojilla on siniset varjot ja tytöillä pinkit. Mutta mitä jos sinun varjosi onkin violetti? Kirja antaa meille luvan rakastaa kaikenlaisia asioita ja leikkejä: moottoreita ja junia, glitteriä ja tanssia. Eikö maailma olekin ihana kun kaikki saavat olla omanlaisiaan? Leikkiä niillä leluilla, joista pitää ja käyttää niitä värejä joita rakastaa! Kirja kertoo kauniisti tarinan sukupuolineutraalisuudesta ja kaikkien oikeuteen olla tasa-arvoinen ja oma itsensä.
❤🧡💛💚💙💜

Ateljee-tuokion lopuksi tutustuimme kolmeen pääväriin: siniseen, punaiseen ja keltaiseen. Kokeilimme sekoitella pullovärejä. Mitä niistä tuli? Violetteja, oransseja ja vihreitä! Lapset saivat maalata haluamallaan värillä.

Matematiikassa kuuntelimme muurahaisten tarinan ja tutustuimme lukuun neljä. Tutkimme miltä luvun neljä numeromerkki näyttää ja mikä on sen oikea kirjoitussuuntia. Etsimme luvun neljä myös nopasta, lukusuoralta, kellosta, sormista, huoneesta jne. Lopuksi leikimme matikkapeili-leikkiä.

Tämän viikon päättelytehtävässä harjoiteltiin käsitteitä vasen ja oikea sekä järjestysnumeroita ja suunnan/paikanmääreitä. (Ensimmäinen rivi. Kolmas kuva vasemmalta.) Tehtävässä kuvakortit oli käännetty nurinpäin ja lapset saivat vuorollaan arvata mikä ja minkä värinen kuva kortissa voisi olla? Käännettyjen kuvien avulla lapset saivat vihjeitä, joiden avulla tehtävä ratkaistiin.

Viikon uusi kirjain oli V ja matkalaukku oli täytetty vitsikirjoilla. Luimme vitsejä ja harjoittelimme V-kirjaimen oikea kirjoitussuunnan.

Torstaina eskarin ulkoilussa oli pihasuunnistusta, jossa etsittiin pääsiäismunia. Iltapäivällä pakkasimme pääsiäisaskartelut reppuihin ja lähdimme loman viettoon. Hyvää pääsiäistä!

Viikko 12

Aloitimme viikon pienryhmien pääsiäisaskarteluilla. Lapset saivat itse valita mieleisen askartelumallin ja ryhtyä itsenäiseen työskentelyyn. Nyt luokkahuonetta koristaa pitkäjalkaiset tiput sekä pääsiäismunista kurkistelevat tiput. Kaikki ihanan värikkäitä ja persoonallisia!

Tiistaina soittorasiasta nousi jälleen nippu kuvia. Jokainen kuva liittyi yhdessä kokemaamme asiaan. Katsoimme samalla pedanettia ja lasten omia kasvunkansioita ja muistelemme menneitä. Lauloimme laulut Piio-piio, Tuomaksen opetuslaulut/pääsiäinen, Aa tuuti lullaa, Muurahaisten muori, Aakkoset ja Kieli nupun Vuorokausi.

Keskiviikkona kävelimme Vivamon Särkyneen sydämen kirkkoon. Pääsiäiskirkossa kerrottiin Jeesuksesta ja pääsiäisen tapahtumista. Pääsiäisen tarinaa väritti rouva Kana ja hänen neljä munaansa, joiden sisältä paljastui pääsiäiseen liittyviä asioita. Tunnustuksellisessa kirkkohetkessä Paula pappi sammutti kynttilän Jeesuksen kuolemaan viitaten ja lopuksi sytytti sen kuvaamaan Jeesuksen ylösnousemusta ja elämää. Kirkossa rukoiltiin ja laulettiin laulut Jumalan kämmenellä ja Lensi maahan enkeli.

Torstaina pidimme Siili-ryhmän kanssa Ateljee-tuokion. Luimme yhdessä kirjan ”MY SHADOW IS PURPLE”. Tarinassa pojilla on siniset varjot ja tytöillä pinkit. Mutta mitä jos sinun varjosi onkin violetti? Kirja antaa meille luvan rakastaa kaikenlaisia asioita ja leikkejä: moottoreita ja junia, glitteriä ja tanssia. Eikö maailma olekin ihana kun kaikki saavat olla omanlaisiaan? Leikkiä niillä leluilla, joista pitää ja käyttää niitä värejä joita rakastaa! Kirja kertoo kauniisti tarinan sukupuolineutraalisuudesta ja kaikkien oikeuteen olla tasa-arvoinen ja oma itsensä.
❤🧡💛💚💙💜

Ateljee-tuokion lopuksi tutustuimme kolmeen pääväriin: siniseen, punaiseen ja keltaiseen. Kokeilimme sekoitella pullovärejä. Mitä niistä tuli? Violetteja, oransseja ja vihreitä! Lapset saivat maalata haluamallaan värillä.

Perjantaina meillä oli salissa mielikuvitusjumppaa. Lapset liikkuivat tarinan mukaan eri tavoilla ja eri tempoilla. Tarina kertoi pienestä pörröisestä pääsiäispupusta nimeltä Pekka. Leikimme myös Kuka pelkää mörköä sekä Kuningaspalloa. Rentoutushetkellä väritimme pääsiäismunien kuvia.

Viikko 11

Aloitimme viikon kertaamalla sääntöjä ja sopimalla koko ryhmän yhteisestä itsesäätelyharjoituksesta, jossa kerätään palkintotähtiä (5kpl). Palkintona viidestä onnistumisesta leikimme taskulamppuhippaa pimeässä salissa, tämä palkinto oli lasten yhdessä keksimä.

Pidimme myös lastenkokouksen, jossa lapset saivat itse kertoa mitä haluaisivat tehdä esikoulussa. Tällaisia toiveita keväälle tuli: kevätjuttuja jumppasalissa, trampoliini, omat kynät mukaan eskariin, eväsretki, kerättäisiin kukkia, leikitään itse keksimiä yhteisleikkejä, eväät pimeässä jumppasalissa, vettä kengässä, jalkapallon pomputtelun harjoittelemista, pipo kankaasta, lelun vaihtoa.

Tämän viikon uusi kirjain oli Y ja matkalaukku oli täynnä Porareiden ystäväkuvia.

Matematiikassa kertasimme mittaamista. Jokainen lapsi sai mitata saman pituisella nauhan pätkällä oman pehmolelunsa pituuden ja leveyden. Pehmolelujen punnitsemisessa käytimme henkarivaakoja. Seuraavaksi tutustuimme tilavuuden mittaamiseen. Pöydällä oli kolme eri kokoista mitta-astiaa, joissa oli pieniä nalleja. Lasten piti arvioida oliko jossain mitta-astiassa nalleja enemmän, vähemmän vai yhtä monta. Lasten yllätykseksi kaikissa mitta-astioista oli 12 nallea. Pohdimme yhdessä mistä johtuu, että näytti kuin toisissa astioista olisi ollut enemmän ja toisissa vähemmän nalleja. Tulimme siihen tulokseen, että mitta-astioiden tulisi olla saman kokoisia, jotta niitä voi tarkasti vertailla. Lopuksi piirsimme ryhmän isoimman ja pienimmän pehmolelun.

Kädentaidoissa piirsimme kuvan omasta kädestä, leikkasimme, taittelimme, piirsimme, väritimme ja TA DAA! Niistä tulikin pääsiäispupuja.

Jumpassa leikimme kuka pelkää mörköä, kurki ja sammakko-leikkiä sekä taikuri-leikkiä ( Samalla harjoittelimme kiipeämään, nousemaan, laskeutumaan ja roikkumaan puolapuissa, laukkasimme, taitoimme ja ponnistimme).

Viikko 10

Matematiikassa tutustuimme lukuun kolme ja harjoittelimme numeron kolme oikeat kirjoitussuunnat. Lopuksi pelasimme yhdessä numeropokkaa.

Kädentaidoissa askartelimme oman mäkihyppääjän.

Tiistaina Porarit vierailivat ”aika ja avaruus-tuokiolla” Mylläreiden ryhmässä. Mitä tapahtuu aamulla, päivällä, illalla ja yöllä? Mitä tarkoittaa vuorokausi? Kauanko aikaa kuluu kun maa kiertää auringon ympäri? Entäpä kun maa kierähtää itsensä ympäri?

Keskiviikkona Vahvuus varis vieraili ryhmässämme. Vahvuus varis ja ystävät esittivät pienen näytelmän. Ensimmäisessä esityksessä Vahvuus varis kantoi tarjotinta, jossa oli hernekeittoa. Tarjotin kaatui ja ystävät nauroivat. Toisessa esityksessä Vahvuus varis kantoi tarjotinta, tarjotin kaatui ja ystävät riensivät auttamaan ja lohduttamaan häntä. Miltä variksesta tuntui? Miltä ystävistä tuntui? Mietimme mitä tarkoittaa myötätunto ja miten voit myötäelää joko ikäviä tai kivoja asioita. Seuraavaksi lattialle oli laitettu kaksi kulhoa. Jokainen lapsi sai vuorollaan nostaa kulhoista kaksi paperisuikaletta. Toisessa suikaleessa luki jokin ikävä juttu, toisessa taas kiva asia. (Esim. Osaat kesyttää lohikäärmeen! Pääset uimaan delfiinien kanssa! Eksyt metsäretkellä. Unohdat unilelusi kotiin.) Pohdimme yhdessä millaisia tunteita tuli suikaleen nostaneelle lapselle ja entäpä muille? Surullisia, pelottavia, kateellisia, iloisia, onnellisia ja kannustavia. Mietimme millaista on olla surullinen jonkun toisen puolesta ja millaista taas on iloita toisen onnistumisesta.

Perjantaina liikuimme salissa ja pidimme mäkihyppykisat (askartelemillamme mäkihyppääjillä). Sääntöinä oli reilu peli ja kannustaminen. Mäenlasku, jännitys ja hyppy! Mittasimme jokaisen hypyn ja lopulta lapset onnittelivat mäkihyppykisojen voittajaa. Lopuksi leikimme hännänryöstöä.

Perjantaina sovimme ryhmässä uusia sääntöjä ja kertasimme vanhoja.

Viikko 9

Talviloman jälkeen jatkoimme siitä mihin jäätiin. Matematiikassa Hiiri-ryhmä harjoitteli itsenäistä työskentelyä ja samalla kertasimme muotoja (ympyrä, kolmio ja neliö), värejä sekä kokoeroja geometristen palojen avulla. Oikeaa muotoa, väriä ja kokoa arvuuteltiin samaan tapaan kuin ”Arvaa kuka-pelissä”.

Seikkailujen eskarissa Siili-ryhmä kuunteli tarinan Kaisan kirjeestä ja ryhmätyönä kirjoitimme yhdessä kirjeen Hiirille.

Äidinkielessä tutustuimme yhdyssanoihin. Kuvakorttien avulla muodostimme kahdesta sanasta yhden yhdyssanan. Esim. tuli ja tikku = tulitikku. Kun lapset oivalsivat mistä on kyse, korteista keksittiin hienoja yhdistelmiä. Tavutimme myös talveen liittyviä sanoja. Lapset keksivät itse erilaisia tyylejä tavuttaa esim. Kävelemällä kyykyssä tai iskemällä silmää.

Kädentaidoissa tarvittiin tarkkoja silmiä ja sormia. Teimme tehtävä monisteen, jossa laskettiin ja väritettiin lintuja.

Keskiviikkona salossa liehui Suomen lippu ja vietimme Kalevalan päivää. Lapset pääsivät seuraamaan tarinaa Suomen kansalliseepoksesta, Kalevalasta. Tarina kerrottiin pöytäteatteriesityksenä Mauri Kunnaksen Koirien Kalevalan hahmoilla. Kuulimme tarinan Pohjolan neidon tavoittelusta ja sammon rakentamisesta. Meillä suomalaisilla on jännittävä ja värikäs kansalliseepos, jossa seikkailee sankarillisia hahmoja. Oli ihana nähdä lasten eläytyvän tarinaan ja sen yllättäviin käänteisiin. Kalevalan jännittäviä tarinoita voimme ylpeästi kuunnella ja kertoa.

Perjantaina sanoimme hyvästit talvelle ja toivotimme kevään kuukaudet tervetulleiksi! Koska talviloman jälkeinen ilma on ollut hyvin epävakainen, pidimme talviolympialaiset liikuntasalissa. Alkuverryttelynä toimi jäädyttäjä Janne ja sulattaja Sanna hippa. Harjoittelimme talvisten lajien liikeratoja esim. luistelu ja hiihto. Talviolympialaisissa leikimme myös raekuuroa pingispalloilla, mäenlaskua, lumipallon heittoa- ja pyörittelyä sekä pujottelua. Yläkoululaiset olivat rakentaneet upean liikuntaradan, jota pääsimme myös kokeilemaan. Lopuksi jokaiselle jaettiin kultainen mitali osallistumisesta talviolympialaisiin, se löytyy eskarirepusta.

Perjantaina ruoan jälkeen pidimme lelupiirin ja leikimme eskarin loppuun saakka. Sen pituinen se eskari viikko. :)

Viikko 7

Matematiikassa Siili-ryhmä harjoitteli itsenäistä työskentelyä ja samalla kertasimme muotoja (ympyrä, kolmio ja neliö), värejä sekä kokoeroja geometristen palojen avulla. Oikeaa muotoa, väriä ja kokoa arvuuteltiin samaan tapaan kuin ”Arvaa kuka-pelissä”.

Seikkailujen eskarissa Hiiri-ryhmä kuunteli tarinan Kaisan kirjeestä ja ryhmätyönä kirjoitimme yhdessä kirjeen Siileille.

Keskiviikkona juhlistimme ystävänpäivää askartelemalla ja maalaamalla sydämiä. Pidimme myös ystävänpäivä discon, joka oli lasten toive.

Torstaina harjoittelimme mediataitoja.

Viikko 6

Matematiikassa kuuntelimme Outi ja Anita muurahaisen tarinan piknicretkelle lähdöstä. Retkikoriin pakattiin kaikkea mukaan kaksi, molemmille muurahaisille (2 pillimehua, 2 croisanttia, 2 päärynää jne.). Tutustuimme siis lukuun kaksi. Mietimme mitä omassa kehossa meillä on kaksi? Silmiä, korvia, jalkoja ja jokaiselle sormellekkin löytyy pari! Tutkimme lukujonoa ja nalle-leikin avulla mietimme mitä tarkoittaa parillinen ja pariton. Opettelemme matematiikkaa päivittäin lasten kanssa eri tilanteissa. Mietimme esim. aamupiirissä onko luku parillinen vai pariton kun laskemme läsnäolijat. Matikka tuokiot ovat vain osa päivän pedagogiikkaa.

Seikkailujen eskarissä luimme tarinan hiihtoretkestä. Tarinassa seikkaili Heikki ja Helmi hämähäkit. Leikimme leikkiä, jossa yhteistyössä rakennettiin hämähäkin verkko.

Äidinkielessä kertasimme leikkien avulla tähän asti opittuja kirjaimia: AIN OUS LET MÄR. Luimme myös hetken kirjaa, ihan hiljaa omassa kuplassa, lapsen itse valitsemalla paikalla. Tämä onnistui upeasti ja lapset itsekin huomasivat nappi suorituksen!

Lasten suureksi riemuksi tällä viikolla matkalaukusta paljastui K niinkuin KÄÄRIJÄ! Tanssimme CHA, CHA, CHA:ta ja harjoittelimme K-kirjaimen oikean kirjoitussuunnan.

Kädentaidoissa piirsimme puuväreillä perhekuvan. Mietimme keitä omaan perheeseen kuuluu ja minkä näköisiä ja kokoisia perheenjäsenet ovat.

Viikko 5 1.2.2024 Vesikaivos ja vesikartano

Torstain historian tuokion jälkeen lähdimme hiiri-ryhmän kanssa ulos. Oi ihana tammikuu! 😆🌧 Kuravaatteet eivät menoa haitanneet, sillä veden kanssa oli kiva pläträtä. Lasten leikkiä oli mukava katsella ja kuunnella, sillä Ojamo-tuokiosta oli selvästi jäänyt asioita mieleen. Lapset leikkivät vesikaivosta ja vesikartanoa. (Puhuimme Ojamon rauta- ja kalkkikivikaivoksesta sekä Ojamon kartanosta)

Viikko 5

Maanantaina askartelimme lumisadepalloja. Käytimme paljon kimalleliimaa, paljetteja ja vanua. Jokainen sai itse päättää mitä halusi askarrella lumisadepallon sisälle ja niinpä palloissa oli esim. Lumiukkoja, autoja ja puu.

Tiistaina aloitimme päivän musiikkituokiolla. Laulu-rasiasta löytyi monta talvista laulua sekä ystävänpäivään liittyvä, varmasti vanhemmille tuttu, ”ystäväni tuttavani”. Leikimme myös leikkiä ”pii, pii hiiret”, se on tällä hetkellä kovin suosittu leikki ryhmässämme. Hiiristä on hurjan jännittävää kun kissa herää pyydystämään heitä!

Keskiviikkona ja torstaina teimme kädentaidoissa liitu-vesivärityön ”talvipipot”.

Uutena kirjaimena matkalaukusta tuli R niinkuin Risto Räppääjä. Kuuntelimme Risto Räppääjän ”Kyllä pärjätään” kappaleen.

Aiheenamme oli myös Ojamon historia. Mietimme missä olemme tällä hetkellä? Planeetalla nimeltä maa. Maassa nimeltä Suomi. Kaupungissa nimeltä Lohja. Kaupunginosassa nimeltä Ojamo ja Ojamonharjun yhtenäiskoulussa. Niissä kaikissa yhtä aikaa! Mietimme millaista elämä Ojamolla on ollut ennen vanhaan, silloin kun täällä ei ollut koulua tai kerrostaloja, vaan metsää ja peltoja ja vain vähän asutusta. Puhuimme Suomen ensimmäisestä rautakaivoksesta, joka sijaitsi Ojamolla. Katsoimme kuvia Ojamon kartanosta ja Ojamon kalkkikivikaivoksesta. Keitä kaivoksissa työskenteli? Mitä ihmettä, porareita ja lastaajia! Ja kauan sitten Myllylammen myllyssä työskenteli mylläri. Näistä ammateista eskariryhmät ovat saaneet nimensä. Katsoimme kuvia Liessaarensillan rakennusvaiheista ja tutuista paikoista Ojamolla, joita lapset tunnistivat hyvin. (Citymarket, Pandora ja Ojamon liikekeskus, Voudinpuiston ranta jne.) Olimme kaikki sitä mieltä, että koulumme sijaitsee upealla paikalla ja että alueella on hieno ja kiinnostava historia. Lopuksi teimme kaivostoimintaan liittyviä kynätehtäviä.

Perjantaina jumpassa teimme motoriikkaharjoituksia metsäretki-mielikuvitustarinan mukaan. Leikimme lelupäivänä eskariin tuoduilla leluilla ja ulkoilimme aurinkoisessa säässä.

Viikko 4

Aloitimme viikon pajatehtävillä, joissa harjoiteltiin hahmottamisen taitoja. Itsenäinen pajatyöskentely on Porareille tuttua. Tehtävien parissa puurtaminen sujui hienosti ja työrauha oli hyvä. Kädet nousivat ripeään tahtiin merkiksi siitä, että aikuinen voi tulla tarkistamaan tehtävän. (Geo-lauta, jätskitikut, rekka-peli, multilinkit, Legot ja kynätehtävät)

Tiistaina koitti vihdoin päivä, jolloin akvaarioon laitettiin 100-kala! Olemme oppineet yhdessä jo sata päivää! Lapset olivat tuoneet kotoa 100 jotain asiaa. Kotona oli keksitty mainioita asioita ottaa mukaan sata: kuvio makaroneja, pumpulipuikkoja, sadasta silmukasta virkattu naru, pluspaloja, tulitikkuja jne. Laskimme niitä sata alustoilla, joihin jokainen sai lopuksi piirtää oman 100-kalan. Kuuntelimme Tuomaksen opetuslaulun ”Sadassa on kymmenen kymppiä” ja tietysti Antti Tuiskun ”Sata salamaa” biisin. Teimme myös 100 ompelutyön.

Keskiviikon luistelu siirtyi loskaisen kelin vuoksi toiselle viikolle. Aamupäivällä mietimme mitä tarkoittaa vastakohta ja etsimme vastakohtia kuvakorttien avulla. Kaikkia sanoja ei ollutkaan niin helppo löytää esim. pitkä-pieni? Ei vaan pitkä-lyhyt. Rikas-ei oo rahaa? Ei vaan rikas-köyhä. Vastakohtia oli kiva pohtia ja harjoittelemme niitä vielä lisää.

Keskiviikkona avasimme pitkästä aikaa matkalaukun. Vihjeenä oli lasten selkään kirjoitettu Ä-kirjain. Yritimme arvata mitä Ä:llä alkavaa matkalaukusta voisi avautua.. äiti, ämpäri, ääni, älä? Laukusta löytyi tietoa äänestyksestä. Pohdimme yhdessä mitä tarkoittaa äänestäminen ja milloin olemme äänestäneet. Lapset muistivat ennen joulua olleen piparkakkutalo äänestyksen, taloyhtiön remontista äänestämisen, putous-hahmojen äänestämisen ja tulevat presidentin vaalit. Teimme helpon äänestys harjoituksen ja kysyimme jokaiselta lapselta koira vai kissa? Koirat voittivat 6/4. Tästä nousi tunteita pintaan ja mietimme onko äänestäminen reilua. Miltä tuntuu hävitä ja miltä tuntuu voittaa?

Torstaina kuuntelimme Seikkailujen eskarin tarinan Topin esiäidistä Tellervo Tuhinasta. Hän oli ammatiltaan ompelija. Teimme myös yhdessä digitehtävän, jossa piti tunnistaa vanhoja esineitä. Pohdimme mikä oli niiden käyttötarkoitus ja korvaako tavaran joku uusi esine? Esim. Sulkakynän ja mustepullon korvaa kuulakärkikynä. Osa lapsista oli tuonut kotoa pienen paperin, johon oli kirjoitettu vanhojen sukulaisten ammatteja. Todella hienoja ja tärkeitä ammatteja oli kaikkien suvuissa! (Suutari, sotilas, maanviljelijä, kotirouva, ompelija jne.) Lapset viittasivat ja kertoivat mitä näissä ammateissa tehdään. Esim. Suutari tekee ja korjaa kenkiä. Entä mistä teidän perhe hankkii kengät? Lapset kertoivat, että kaupasta ja netistä. Ammateista syntyi hyvää keskustelua ja jos joku haluaa, lappuja voi toki tuoda ensiviikollakin eskariin.

Viikko 3

Maanantaina matikka-muurahaiset ja me Porarit tutustuimme lukuun yksi. Lukumäärä ilmaistaan luvulla ja luku kirjoitetaan numeromerkein. Tätä asiaa pohdimme kun etsimme nopasta lukua yksi. Myös omasta kehosta löytyi monia asioita yksi esim. pää, nenä, napa. Hiiri-ryhmälle nousi navasta paljon kysymyksiä mieleen. Miksi se on olemassa, mihin sitä käytetään, onko kaikilla napa ja miltä se näyttää? Eksyimme hieman sivuraiteille, mutta tärkeää tietoa oli tämäkin ;) Mietimme mitä asioita luokkahuoneessamme on vain yksi? Miten ovat kellon viisarit kun kello näyttää yhtä? Lopuksi harjoittelimme kirjoittamaan luvun yksi numeromerkin.

Alkuviikosta teimme talvista taidetta ja maalasimme sormiväreillä lumiukot. Ne ovat hauskan näköisiä ja ilahduttavat kaikkia sisälle astujia Porareiden ryhmässä.

Loppuviikolla harjoittelimme matematiikassa käsitteitä enemmän, vähemmän ja yhtä monta. Tutkimme matikkamuurahaisten muodostamia tammenterho-jonoja. Kun jonot olivat tasan ja vierekkäin, niitä oli helpompi laskea. Magneeteista lapset muodostivat itse laskettavia ryhmiä ja jonoja. Lopuksi kisasimme joukkueina enemmän, vähemmän vai yhtä monta- peliä pikalukukorteilla.

Päättelytaitoja harjoittelimme Logigo pelialustojen avulla. Logigo tehtäviä lapset tekevät itsenäisesti, omassa tahdissaan ja taitotasossaan.

Tällä viikolla juhlimme myös oikein urakalla syntymäpäiviä! Ensin joululomalla täyttäneen synttärit ja sitten tammikuun tällä viikolla syntyneiden lasten synttärit. Poissa olleiden lasten juhlat juhlitaan heidän palatessa taas esikouluun.

Viikko 2

Hyvää alkanutta vuotta! Tämän viikon ohjelmassa oli hieman muutoksia.

Maanantaina palailimme rauhassa pitkältä joululomalta ja vaihdoimme kuulumisia porina piirissä. Ulkoilimme ja leikimme yhdessä.

Tiistaina pelasimme joukkueina kalapeliä. Kalapelissä harjoittelimme paikan- ja sijainninmääreitä sekä treenasimme muistia. Lapset ottivat hyvin vastaan voitot ja häviöt. Peli oli reilu ja meillä kaikilla oli mukavaa.

Keskiviikkona puhuimme revontulista. Mietimme millaisia ne ovat ja missä niitä voi nähdä? Opettelimme revontulien hienon latinankielisen nimen: Aurora borealis. Tanssimme revontulitanssin ja heilutimme hurjasti värikkäitä liinoja (revontulia) ja paukutimme reisiin pakkasen rytmiä. Tanssin jälkeen rentouduimme revontuli satuhieronnan avulla. Lopuksi teimme mustalle paperille väriliitujen ja sabluunojen avulla revontulen värejä.

Sadutimme ja videoimme joulukuussa lasten kertomia joulutarinoita. Torstaina katsoimme ja kuuntelimme niitä pedanetin kasvunkansioista tv:n kautta. Satujen kuunteluhetki oli tunnelmallinen, sillä koristelimme huoneen valoilla ja istuimme yhdessä pöytien ääressä ja söimme pipareita ja joimme mehua. Lapsista oli hauskaa ja jännittävää nähdä itsensä tarinan kertojana. Katsoimme myös kasvunkansioiden valokuvia ja muistelemme menneitä. Osalla lapsista on kansiossa kuvia päiväkodin 0-3-vuotiaiden ryhmästä asti, ne naurattivat lapsia kovasti.

Perjantaina liikuimme salissa ja tämänkertaisena liikuntavälineenä toimi hernepussit. Kuljetimme hernepusseja eri tyyleillä esim. pään päällä ja jalkaterällä, tämä vaati hyvää tasapainoa. Harjoittelimme juoksemaan viestiä ja lopuksi leikimme ”pidä puolesi puhtaana” leikkiä hernepusseilla.

Jumpan jälkeen pidimme lelupiirin, jossa jokainen sai vuorollaan esitellä oman lelun ja kertoa siitä muille. Aika monella oli joulupukilta tulleita lahjoja mukana. :)

Viikko 51

Maanantaina kävelimme Vivamon Särkyneen sydämen kirkkoon. Joulukirkossa Paula-pappi kertoi joulun sanomasta ja urkujen säestyksellä lauloimme yhdessä mm. tutun joululaulun ”Joulupuu on rakennettu”. Lähtiessä lapset saivat katsoa seimeen Jeesus lasta ja tunnustella oikeita heiniä.

Viikko 50

Aloitimme viikon joulujuhla esityksen harjoituksilla ja videoinnilla. Lapset pääsivät kokeilemaan miltä tuntuu olla Green screen kuvassa.

Seikkailujen eskarissa jatkettiin kierrätys teemaa. Harjoittelimme ihan oikeasti lajittelemaan jätteitä. Minne kuuluu jogurttikippo, entä paristo tai pilttipurkki? Minne laittaisit lahjapaperin, entä mehutölkin? Minne viedään pullot ja lääkkeet? Lopuksi teimme kynätehtävän, jossa yhdistettiin roskat oikeisiin roskiksiin.

Viikolla lapset valitsivat jouluisista kuvista yhden itselle mieleisen ja kertoivat kuvasta tarinan. Videoimme sadutukset ja laitamme ne lasten omiin kasvunkansioihin.

Kahdeksasluokkalaiset olivat tehneet piparkakkutaloja ja talot ovat esillä koulun vitriinissä. Jokainen lapsi sai kirjoittaa arvontalappuun omasta mielestä parhaan piparkakkutalon numeron ja laittaa sen äänestys laatikkoon.

Keskiviikkona koodauksen alkeita. Robotti Ruttuselle suunniteltiin aamujumppa käyttämällä muotokieltä, eli koodikieltä. Sen jälkeen kuuntelimme Fröbelin patikoiden Robotti rockin. Tämän jälkeen pistetyöskentelyä, kynätehtävänä koodinpurku-tehtävä, jossa oli tarkoitus nuolia seuraamalla johdattaa eläin ruuan luokse. Muotoradassa johdatettiin kaveria nuolien avulla johdattajan valitsemaan maaliin. Legojen rakennuksessa annettiin kaverille rakennusohjeita ja vertailtiin onnistuiko ohjeiden anto ja tuliko rakennelmista samanlaiset.

Keskiviikkona oli jouluruokailu, jossa Lucia neito kulkueineen jakoi lapsille pipareita.

Viikko 49

Alkuviikosta askartelimme jouluisia lyhtyjä. Lyhdyt on laitettu porareiden ikkunaan ja näkyvät koulunkäytävälle. Harjoittelimme myös joulujuhlaesitystä yhdessä Mylläreiden ja Lastaajien kanssa.

Katsoimme lasten uutisista tietoiskun heijastimista. Testasimme heijastimien toimivuutta pimeässä huoneessa taskulampun valossa. Lopuksi piirsimme vahaliiduilla kuvan ihmisestä, jolla on hyvin näkyvä heijastin.

Ateljee-tuokio alkoi lattialle levitetyistä kengistä. Mietimme miksi meillä on erilaisia kenkiä. Milloin käytät saapasta? Milloin korkokenkää tai lenkkareita? Onko kenkä sinulle sopiva vai liian pieni tai suuri? Seuraavaksi pohdimme: Miten valita sopiva kirja? Luetko kirjaimia vai kuvia? Kenelle on tarkoitettu vahvat, pahvisen kirjat, joissa on kirkkaita kuvia? Milloin tarvitset tietokirjaa? Milloin voit lukea sarjakuvia? Aiheesta syntyi hyvää keskustelua ja lopuksi jokainen sai valita itselleen sopivan kirjan ja lukea ”omassa kuplassa”.

Seikkailujen eskarin tarina kertoi Topin rikki menneestä lelusta. Puhuimme korjaamisesta ja kierrättämisestä. Lapset värittivät mitä haluaisivat ostaa kirpputorilta ja piirsivät mitä haluaisivat myydä kirpputorilla.

Viikko 48

Matematiikassa harjoittelimme lukumäärien hahmottamista, tunnistamista ja lukemista. (Lapsista oli hauska huomata, että pisteitä pystyi hahmottamaan ryhmissä esim. 2 ja 4 = 6 ja tämähän on jo oikeaa laskemista!) Nopeaa lukumäärien pikalukutaitoa harjoittelimme lukumääräkorttien avulla. Pelasimme matikkamuurahaisten lautapeliä, jossa edettiin lukumääräkorttien avulla.

Kädentaidoissa valmistimme yhteistyöllä joulukalenteria. Jokaisen askartelu on yksi osa kalenteria. Seinälle muodostui upea joulukuusi, jonka alla on odottamassa pieniä paketteja. Olisipa jo perjantai!

Itsenäisyyspäivän konsertissa Laurenttius-salissa oli juhlava tunnelma! Lohjan kaupunginjohtaja Pasi Perämäki piti puheen esikoululaisille ja Lohjan kaupunginorkesterin kokoonpano soitti kauniisti. Lapsia ilahdutti erityisesti tähän tilaisuuteen sovitettu ”Cha, cha, cha” ja Angry Birdsin tunnusmusiikki.

Matkalaukusta paljastui kirjain M, niinkuin musiikki. (Hyviä arvauksia olivat mm. mato, mansikka, meri, mummu, mamma) Leikimme yhdessä orkesteri leikkiä ja harjoittelimme M-kirjaimen oikean kirjoitussuunnan.

Torstaina leivoimme avoimen päiväkodin tiloissa joulupipareita. Taikina maistui hyvälle ja muoteilla painettiin ihania pipareita. Ruoan jälkeen maistoimme yhdet ja perjantaina koristelimme ja söimme loput. Itse leipomat piparit maistuivat herkullisilta!

Perjantaina salissa oli tontturata ja tonttujumppaa. Tontut harjoittelivat tarkkailua (puolapuut), lahjojen rekeen heittämistä (hernepussit), lahjojen käärimistä (patjarulla), hiipimista (jalanjäljet lattialla) jne. Rentoutuksena oli satuhieronta ”Tontut joulusaunassa”.

Avasimme myös joulukalenterin ensimmäisen luukun. Joulukalenterin paketista löytyi kaunis joululaulu.

Viikko 47

Lapsen oikeuksien viikko 2023 : ”LAPSELLA ON OIKEUS VOIDA HYVIN”

Lapsen oikeuksien viikko alkoi Tiukun kirjeellä (lapsen oikeuksien viikon maskotti) ja Porareiden lasten kokouksella. Kokouksessa lapset suunnittelivat torstaina pidettävää lapsen oikeuksien juhlapäivää. Jokainen lapsi sai kertoa omia toiveita ja mielipiteitä. Pöydässä kiersi puheenvuoro timantti ja kokous päätettiin koputukseen pöytää vasten.

Lapsella on oikeus riittävään lepoon ja voida hyvin. Tiistaina harjoittelimme pysähtymistä, hengittämistä ja rauhoittumista satuhieronnan avulla. Tarina kertoi Humpsis-metsän jäniksestä.

Keskiviikkona matkalaukkuun oli piiloutunut Tiuku! Tiuku esitteli meille ystävänsä huolisyöpön. Huolisyöpölle voi piirtää, kirjoittaa tai kertoa kaikki omat murheet ja pahan mielen. Huolisyöppö syödä rouskuttaa ne pois. Lapset piirsivät omia pelkoja ja huolia ja syötimme piirrustukset huolisyöpölle. Kerroimme, että kaikilla on joskus huolia. Lasten ei tarvitse kantaa aikuisten murheita, mutta aikuisten tehtävä on auttaa lapsia käsittelemään omia huolia. Ja vaikka huolisyöppö syö huolet pois, niistä on aina hyvä jutella tutun ja turvallisen aikuisen kanssa.

Torstaina vietimme lapsen oikeuksien juhlapäivää ja nautimme Lohja 700v. juhlalounaasta. Maanantain kokouksessa lapset kertoivat toiveita, joista toteutimme osan torstaina ja osan perjantaina jumpassa. Juhlissa herkuteltiin, tanssittiin discossa Käärijän tahtiin ja piirrettiin pimeässä (kotoa sai halutessa tuoda oman penaalin ja väritys/tehtäväkirjan). Lasten toiveiden mukaisesti ulkoilimme päiväkodin pihalla.

Perjantaina jumpassa oli Humpsis-metsä rata. Suoritimme rataa pimeässä salissa, joka oli lasten suurin toive!

Viikko 46

Maanantaina lähdimme kirjastoon. Kirjaston Viivi piti meille eskarileikki-tuokion. Pohdimme yhdessä: Mitä kirjastosta voi lainata? (kirjoja, lehtiä, äänikirjoja, elokuvia, pelejä ja lautapelejä) Miten kirjoja käsitellään? ( Ei revitä, heitellä, leikata, sotketa, taitella jne.) Lapset saivat ottaa valokuvan itselle mieleisestä asiasta kirjastossa. Jokainen lapsi sai valita itselleen kirjan ja lainata sen kirjaston koneen avulla. Lähtiessä lapset koskettivat haluamaansa taikapulloa. Pulloissa oli Iloa ja onnea, rohkeutta ja viisautta.

Lauluhetkellä soittorasia aukesi ja meitä alkoi laulattaa! Lauluhetken laulut liittyivät esikoulun syksyn toimintaan. Katsoimme pedanettia, lauloimme ja muistelemme samalla menneitä. (Pimeässä pelottaa=Halloween juhlat, Tuiki, tuiki tähtönen=Vahvuusvaris tähdet, Sinnikkyys tanssi=Vahvuusvaristuokio, Pii-paa auto=palomiesten vierailu, Laulava kynä=kirjainharjoitukset) Uutena leikkinä Kapelimestari-leikki ja tonttuloru.

Matematiikassa kuuntelimme matikkamuurahaisten tarinan ja katsoimme Seikkailujen eskarin videon mittaamisesta. Mietimme mitä kaikkea voi mitata ja miten? (Pituutta, painoa, lämpöä, aikaa, nopeutta jne.) Lopuksi lapset mittasivat pareittain automaton leveyden ja pituuden käyttämällä valitsemiaan mittavälineitä (esim. Kirja ja legopalikka).

Seikkailujen eskarissa Topi mietti mitä talvella pitää pukea päälle. Mitä tarkoittaa lämpötila? Miten sitä mitataan? Askartelimme ikiomat pakkasmittarit.

Keskiviikkona Topi-siili heijasti meille varjokuvana uuden kirjaimen, joka oli E. Arvuuttelimme mitä E-kirjaimella alkavaa matkalaukusta voisi löytyä? Ehkä etana, elokuva, Elli, etelä jne. Tällä kertaa matkalaukku oli täynnä elokuvalippuja. Katsoimme elokuvan Joulupukki ja noitarumpu. Herkuttelimme popcorneilla. Aakkosvihkon E-kirjain harjoituksia teimme loppuviikosta.

Perjantaina teimme jumppasalissa väri-kirjain suunnistusta. Harjoittelimme tunnistamaan kirjaimia, värejä ja alkuäänteitä. Suunnistusrataa kuljettiin liikkumalla eri tyyleillä esim. Tasajalkahypyt, hiipiminen, kirahvikävely jne. Jumpan jälkeen satuhierontapiiri (eläintarhassa).

Viikko 45

Vahvuusvariksen tämän viikkoinen tarina kertoi sinnikkyydestä. Esitimme tarinan pöytäteatterina. Pikkunaakka oli taitava palapelien tekijä, mutta Vahvuusvaris ei ollut vielä harjoitellut palapelien tekoa ja se tuntui vaikealta. Avuksi riensi ystävät. Lapset keksivät ystävien kannustavat puheenvuorot. Esim. ”Älä vielä luovuta!” ”Hyvä, hyvä!” ”Tee rauhallisesti ja mieti ensin.” ”Ei saa luovuttaa!” ”Hyvin se menee, tee vaan.” Mietimme yhdessä: Millaiset ajatukset auttavat sinnikkyydessä? Missä sinä olet ollut sinnikäs? Mitä haluaisit seuraavaksi oppia? Lopuksi teimme sinnikkäästi palapelejä.

Kädentaidoissa askartelimme omat kirjanmerkit. Niitä tarvitsemme ensi viikolla.

Äidinkielessä kertasimme leikkien (myrkkykirjain, kosketa kehonosilla kirjainta) avulla jo opittuja kirjaimia: A,I,N,O,U,S. Harjoittelimme kirjoittamaan kirjaimien oikeita kirjoitussuuntia yksisarvisen taikapölyyn, liiga-riisiin ja tablettiin. Muodostimme myös langoista kirjaimia lattialle ja kävelimme niitä pitkin oikeat kirjoitussuunnat huomioon ottaen.

Tämän viikon uusi kirjain oli L. Matkalaukusta paljastui Lotto-peli ja pelasimme sitä joukkueina.

Seikkailujen eskarissa Topi-siilille tuli riitaa ystävän kanssa. Katsoimme videon ”vahingolle nauraminen”. Puhuimme tunteista ja lopuksi piirsimme ilmeitä eri tunteista.

Viikko 44

Aloitimme viikon lukemalla kummitussadun taskulampun valossa. Kirjan nimi oli päiväkummitus kohtaa yökummituksen.

Maanantaina Porareissa oli hiirenhiljainen työskentelyrauha. Ainoa ääni mitä ryhmästä kuului oli pistelyneulojen naputus ja saksien suhina. Lapset askartelivat Halloween kurpitsa tuikkulyhtyjä. Lyhdyistä tuli jännittävän näköisiä ja testasimme niitä pimeässä. Askartelimme myös naamioita.

Tiistaina juhlimme Halloweenia. Kiersimme naamiaisasuissa Halloween rastitehtäviä. Pieni Halloween lepakko oli lentäessään sekoittanut noidan tavarat. Autoimme lepakkoa ja etsimme taskulamppujen valossa häviksissä olleita esineitä. Lohikäärme oli harjoitellut niin paljon syöksemään tulta, että hänen hajuaistinsa oli turtunut. Autoimme lohikäärmettä haistamaan oikeat tuoksut (kahvi, hammastahna, kardemumma, oregano, havunneulaset ja appelsiininkuori) Jos uskalsi sai kokeilla laittaa kätensä lohikäärmeen aivastamaan limaan! (perunajauhoja ja vettä) Lisäksi tanssimme discossa, väritimme halloween kuvia ja herkuttelimme ruoan jälkeen.

Keskiviikkona ja torstaina pelasimme yhdessä lautapelejä, leikimme ja ulkoilimme. Lapset olivat tuoneet kotoa mukavia lauta- ja korttipelejä. Pelien omistajat opettivat toisille sääntöjä ja niin opittiin yhdessä uutta! Pelaaminen kehittää monia taitoja kuten ongelmanratkaisutaitoa, muistia, tarkkaavaisuutta, häviämisen- ja voittamisen vastaanottamista, yhteistyötä, laskemista, numero-lukumäärä vastaavuuden tunnistamista, värien tunnistamista, sääntöjen noudattamista, oman vuoron odottamista jne. Pelaaminen on siis loistavaa treeniä!

Salaisuus askartelussa leikattiin ja liimattiin huopakangasta… Töistä tuli ihania, jokaisen isä varmasti ilahtuu!

Topi-siilin tunnustelupussista löytyi U-kirjain. (ehdotuksia olivat myös C, J ja sateenkaari) Sitten aloimme arvuuttelemaan mitä U:lla alkavaa matkalaukusta voisi tänään löytyä? Ukko, uuni, uimarengas? Mutta matkalaukusta paljastuikin ukkoskone. Soitimme ukkoskonetta ja lauloimme kielinupun laulun ”Millainen sää on tänään?”. Lopuksi harjoittelimme U-kirjaimen oikean kirjoitussuunnan.

Perjantaina eskarissa vierailivat palomiehet ja paloauto. Tutustuimme paloauton varustukseen ja juttelimme palomiesten kanssa turvataidoista.

Viikko 43

Maanantaina katsoimme lasten kanssa Pikkukakkosen turvataito-ohjelman. Puhuimme lasten kanssa turvataidoista, kehonosista, kosketuksen säännöstä, uimapukusäännöstä ja kolmen kohdan säännöstä. Jos joku tilanne näyttää, kuulosta tai tuntuu sinusta pahalle toimi silloin näin: 1.) sano: EI! 2.) Kävele pois 3.) Mene kertomaan asiasta tutulle ja turvalliselle aikuiselle. Lopuksi askartelimme paperinukkeja.

Tiistaina hyppäsimme bussin kyytiin ja matkasimme kohti Lohjan kuvataidekoulua. Tänään materiaalinamme oli punasavi ja aiheena sarvipöllö. Työrauha ateljeessa oli hiirenhiljainen kun kaikki lapset muovailivat savea kuvataideopettajan ohjauksessa. Saimme valmiiksi upeita ja persoonallisia pikku pöllöjä. Pöllöt jäivät odottamaan polttamista ja saamme ne eskariin myöhemmin syksyllä. Kolmiulotteisten savitöiden jälkeen pirisimme vielä omat pöllöt, joiden höyhenien värit saivat olla taitelijan itsensä valitsemia. Hu-huu!

Seikkailujen eskari jatkui sopivasti pöllö teemalla. Tämän viikon tarina kertoi yö- ja päiväeläimistä (talitiais- ja pöllöperheestä). Mietimme mitä ihmiset tekevät öisin? Nukkuvatko kaikki? Ketkä valvovat öisin? Katsoimme videon petolintujen ja mäyrien puuhista päivällä ja yöllä. Lopuksi teimme aiheeseen liittyvän kynätehtävän.

Topi-siilin tunnustelupussista tuli esiin S-kirjain. Pohdimme mitä S-kirjaimella alkavaa voisi löytyä matkalaukusta? (Ehdotuksia oli mm. Super sipuli ja seitsemän siiliä) Yllätys oli suuri kun matkalaukku oli täynnä suklaata! Herkuttelimme ja harjoittelimme S-kirjaimen oikean kirjoitussuunnan.

Matikka muurahaisten tarinassa laskettiin: ”Kuinka monta?” Leikimme kellotorni-leikkiä, jossa kellonsoittaja näytti aikuiselle valitsemansa numeron numeromerkkinä ja lukumääränä. Sen jälkeen lausuimme lorun: Kuulin kerran illalla, kellon soivan keolla, paljonko se löi? Kellonsoittaja soitti sermin takana triangelilla sovitun lukumäärän ja toiset yrittivät tarkasti kuunnella ja laskea mikä on oikea vastaus. Lopuksi Kilipukki-leikki, jossa harjoiteltiin käsitteitä enemmän ja vähemmän.

Perjantaina olimme jumppasalissa jo Halloween tunnelmissa… Leikimme kurpitsa- ja zombihippaa, kuka pelkää muumioita sekä limaklönttiö-leikkiä.

Viikko 41

Tällä viikolla Porareissa oli matematiikan ja äidinkielen pajapäivät. Niissä kerrattiin tehtävien ja matikkavälineiden avulla tähän asti käsiteltyjä aiheita. Matematiikan tehtävät liittyivät mm. sarjoittamiseen, hahmottamiseen, muotoihin ja lukujonotaitoihin. Äidinkielen tehtävissä harjoiteltiin mm. tavutusta, riimittelyä, alkuäänteiden ja kirjaimien tunnistusta sekä paikanmääreitä. Pienryhmissä oli hyvätyörauha ja lapset viittasivat hienosti saadessaan tehtävän valmiiksi.

Kädentaidoissa aloitimme pitkäkestoisen käsityön. Lapset saivat tehdä haluamansa pehmolelun huopakankaasta ja puuvillalangasta. Tästä moni innostui kovasti ja käsitöitä jatkettiin myös leikkihetkillä. Vaikka itsetehdyt pehmolelut ovat vielä keskeneräisiä, niistä tuli nopeasti rakkaita ja niitä käytiin moikkaamassa heti kun kun saavuttiin eskariin. :)

Seikkailujen eskarissa lumi oli satanut Viikunalaaksoon ja Topi-siilillä oli kylmä. Mitä luonnolle ja eläimille tapahtuu ilmojen kylmetessä? Miten kylmään ilmaan pukeudutaan? Katsoimme Luonto-livestä syksyyn liittyviä videoita ja tehtäviä. Puhuimme suojaväristä.

Syksyisiä sadepäivinä on aivan erityisen kiva lukea. Kävimme tällä viikolla kirjastossa lukemassa ja pelaamassa lautapelejä.

Matkalaukusta paljastui tällä viikolla O-kirjain. Ongimme O:lla alkavia sanoja.

Perjantaina jumppasalista löytyi pienien leijonien sirkuskoulu. Päivän teemana oli vanteet. Liikuimme vanteiden avulla mm. tasapainoilemalla ja kuljettamalla vanteita monin eri tavoin. Lisäksi sirkuskoulun leijonat kierivät, hyppivät, taittoivat ja heittivät. Aloitimme juoksemalla vanneradalla kivi, paperi, sakset-viestiä.

Perjantaina oli kansainvälinen käsienpesupäivä. Eskarissa käärittiin hihoja, saippuoitiin ja vaahdotettiin oikein kunnolla. Jokainen sormenvälipestiin tarkasti. Käsipaperia otettiin vain yksi pala ja kuivattiin tosi tarkasti. Nyt on ohjeet taas kirkkaasti mielessä!

Viikko 40

Äidinkielessä arvuuttelimme kysymyksillä. Kaikkien kysymysten vastaukset alkoivat I-kirjaimella. Mietimme sijainti- ja suhdekäsitteitä matkimisleikin avulla. Leikissä piti osata kertoa sanallisesti, kokonaisilla lauseilla, miten matkit Vahvuusvarista. Esim. Varis seisoo tuolin vieressä ja pitää oikealla siivellä kiinni tuolin selkänojasta. Kaikki lapset toimivat mallin mukaan ja yksi sanoitti ohjeen. Tavutuskilpailussa lapset nostivat vuorollaan kuvakortteja, tavuttivat sanoja ja kisasivat siitä kumpi joukkue ehtii ensimmäisenä maaliin.

Seikkailujen eskarissa oli sadonkorjuujuhlien aika. Keskustelimme ennakkoluuloista ja maistamisesta sekä terveellisestä ruoasta. Pelasimme Papunetin ruokapyramidi-peliä ja teimme kynätehtäviä.

Matematiikassa muurahaiset ja me tutkimme erilaisia sarjoja. Lapset tekivät magneeteilla omia sarjoja, jatkoivat toisten sarjoja ja etsivät sarjoista virheitä. Magneeteista muodostui mm. Jono jossa toistui sarja: kissa, koira, poika, poika, kissa, koira, poika, poika… Lopuksi teimme rytmin jossa toistui sarja: kuppi, kuppi, jalat, jalat, kädet, kädet, ristiin, ristiin. Soitimme rytmiä muovikupeilla ja omalla keholla.

Kädentaidoissa maalasimme vesiväreillä syksyisiä auringonkukkia.

Keskiviikona Topi-siili toi piiriin tunnustelupussin ja matkalaukun. Tunnustelupussista löytyi uusi kirjain nimeltään N. Keksimme N-kirjaimella alkavia sanoja ja yritimme arvata mitä matkalaukusta voisi tällä viikolla paljastua? Kaikkien yllätykseksi matkalaukku oli täynnä noppia. Pelasimme noppapeliä, harjoittelimme Molla ABC:lla N-kirjaimen oikean kirjoitussuunnan ja teimme aakkoskirjan kynäharjoituksen.

Torstaina oli kaunis syyssää ja lähdimme Kartanonpuiston päiväkodille liikkuvat pihat-tapahtumaan. Pihalla oli paljon erilaisia rasteja ja suoritimme liikuntaratoja sekä leikimme yhteisleikkejä. Rasteilta löytyi mm. leikkivarjo, puihin kiinnitetyt liinat, tasapainoilurata, häntäpalloja, tarkkuusheittoa, kepparirata, jumppalaulu, taikurileikki, Nurkka-Jussi leikki jne. Kovasta liikkumisesta tuli jano, mutta mehupisteellä olo virkistyi!

Torstaina oli kaunis syyssää ja lähdimme Kartanonpuiston päiväkodille liikkuvat pihat-tapahtumaan. Pihalla oli paljon erilaisia rasteja ja suoritimme liikuntaratoja sekä leikimme yhteisleikkejä. Rasteilta löytyi mm. leikkivarjo, puihin kiinnitetyt liinat, tasapainoilurata, häntäpalloja, tarkkuusheittoa, kepparirata, jumppalaulu, taikurileikki, Nurkka-Jussi leikki jne. Kovasta liikkumisesta tuli jano, mutta mehupisteellä olo virkistyi!

Perjantaina koitti vihdoin kauan odotettu oman lelun päivä!

Viikko 39

Ateljeessa luimme kirjasta ”Pöllön koti” kappaleet: Kyynelvesitee, Kummat kuhmut sekä Ylhäällä ja alhaalla. Pohdimme kuulemamme ja ymmärtämäämme sekä tarinan syy- ja seuraussuhteita. Tarinan pöllö on omalaatuinen lintu, joka eläytyy kaikkeen kokemaansa tunteella. Eläydyimme pöllön tunteisiin ja ratkaisimme pöllön ongelmia. Maistoimme myös kyynelvesiteetä. Lopuksi harjoittelimme itsenäistä lukemista omassa kuplassa.

Askartelussa leikkasimme saksilla paperinuket, joille liimasimme vaatteet huopatilkuista. Hiukset tehtiin langoista ja hauskat ilmeet piirrettiin kynällä. Hahmoista tuli näyttävän näköinen porukka!

Matematiikassa autoimme muurahaisia lajittelemaan lankakerät oikeisiin koreihin. Mietimme asioiden erilaisia ominaisuuksia ja ryhmittelimme tavaroita niiden mukaan. Esim. Väri, koko, käyttötarkoitus.

Käsitöissä valmistimme langoista ja helmistä ystävyysrannekeita. Samalla harjoittelimme solmimaan solmuja.

Perjantaina lähdimme metsäretkelle. Rakentelimme majoja ja söimme eväät. Tämän kertaisena retkitehtävänä oli vertailu luonnonmateriaaleilla. Esim. Etsi pitkä ja lyhyt keppi, etsi jotain kovaa, jotain pehmeää, jotain märkää jne.

Viikko 38

Matematiikassa vertailimme ja tutkimme eroavuuksia ja yhtäläisyyksiä. (matikkamuurahaisten tarina, portinvartija-leikki ja kynätehtävä) Lauloimme Seikkailujen eskarin numerolaulua ja soitimme lukujono-pianoa.

Seikkailujen eskarin tarinassa Kaisaa jännitti.

Keskiviikkona valokuvaaja ja Pertti-nalle saapuivat eskariin. Kaikki lapset poseerasivat hienosti kuvaustilanteessa. Kun odottelimme Porareiden valokuvausvuoroa riimittelimme ja leikimme yhteisleikkiä nimeltä Salapoliisi. Iltapäivällä oli yllätyksen vuoro. Topi-siili toi ryhmään vanhan matkalaukun, jonka sisällä oli arvoitus. Matkalaukun sisällä olevat asiat antoivat lapsille vihjeitä uudesta kirjaimesta A. Keksimme A:lla alkavia sanoja ja harjoittelimme A-kirjaimen oikean kirjoitussuunnan. Tästä lähtien kurkkaamme matkalaukkuun joka keskiviikko.

Torstaina istuimme kaikki pitkän pöydän ääressä ja pidimme ensimmäisen lasten kokouksen. Kokouksessa päätettiin ryhmän yhteiset säännöt. Lasten keksimiä sääntöjä olivat mm. ketään ei saa satuttaa, uhkailla, kiroilla jne. Harmituksen tullessa lapset ehdottivat rauhalliseksi paikaksi pöydän alustaa. Jos siellä on joku, muut eivät saa tulla pöydän alle vaan annetaan toisen rauhoittua rauhassa. Lapset saivat kertoa myös omia toiveitaan siitä mitä voisimme eskarissa tehdä. Lasten toiveita olivat mm. Koulun tutkiminen yhdessä, enemmän lukemista, Disco ja naamiaiset. Jatkossa noudatamme yhdessä tehtyjä sääntöjä ja toteutamme esille nousseita toiveita. Kokous julistettiin loppuneeksi nyrkin koputuksella pöytään.

Perjantaina lähdimme kaikki koulun liikuntasaliin. Siellä meitä odotti autorata. Lapset olivat kilpa-autoja, jotka kulkivat salissa 30-kymppiä, tuhatta ja sataa, peruuttivat, mutkittelivat, kaarsivat (yhdellä jalalla hyppiminen) ja hyppelehtivät muhkuraisella tiellä (renkaita pitkin). Välillä tuli kolari (tukkipyörintä) ja tarvittiin hinausautoa (köyden veto). Välillä vastaan taas tuli tunneli (ryömiminen) ja yöllä tarvittiin pitkät valot päälle (kirahvikävely). STOP! (nopea pysähdys) Lopulta bensa loppui ja lähdimme varikolle. Liikuntasalin jälkeen oli vuorossa autopesula rentoutus.

Viikko 37

Musiikkituokiolla katsoimme kuvia soittorasiasta sekä pedanetista. Kaikki soittorasian laulut liittyivät asioihin mitä olemme syksyn aikana eskarissa tehneet. Metsäkuva liittyi metsäretkeen ja lauloimme laulun ”Suomalainen metsä”. Haamukuva liittyi omien pelkojen piirtämiseen ja lauloimme/soitimme laulun ”Pimeässä pelottaa”. Varis kuva liittyi tietenkin Vahvuusvarikseen, jonka lempi laulu on ”Kolme varista”. Elokuussa askartelimme matoja, joten lauloimme laulun Manne-madolle. ”Harjoitellaan muotoja” laulun avulla kerrattiin matematiikan tuokiossa opittuja asioita. Lopuksi leikimme pii-pii hiiret leikkiä Hiiri-ryhmän kunniaksi. Myllyyn hiipivät hiiret ja nukkuva kissa olivat kaikista hauska leikki.

Äidinkielessä tutustuimme ylä- ja alakäsitteisiin ”laiva on lastattu” leikin avulla. Esim. Laiva on lastattu huonekaluilla: Pöydillä, tuoleilla, sängyllä jne. Lisäksi riimittelimme ja ratkoimme arvoituksia.

Seikkailujen eskari jatkui tarinalla ”Eskarietsivät kiljujan jäljillä”.

Loppuviikolla vesivärimaalausta ja pöllöaskartelua (materiaalina ja tekniikkana kertakäyttölautaset, maalit ja taittelu)

Viikko 36

Viikko alkoi leikeillä ja palapelien rakentamisella. Ryhmässä palapelien rakentelu on monelle lapselle juuri nyt mieleinen juttu. Palapelejä on kiva koota yhdessä kaverin kanssa ja samalla sinnikkyys ja hahmottamisen taito lisääntyy.

Matematiikassa kuvailtiin paikkoja. Matikkamuurahaisten tavoin muodostimme erilaisia jonoja ja pohdimme: Kuka on jonon ensimmäinen? Kuka on jonon viimeinen? Kuka on jonon keskimmäinen? Entä toinen, kolmas, toiseksi viimeinen jne. Mitä tarkoittaa jos olet kaveria vastapäätä? Miltä näyttää jos kaverukset ovat selät vastakkain? Ryhmään tuli kyläilemään Saksasta asti pikku-robotti. Robotit toimivat aina tarkasti ohjeen mukaan ja robottileikin avulla niin toimivat myös eskarilaiset. Leikissä käytimme omaa kehoamme ja harjoittelimme käsitteitä pystysuora ja vaakasuora. (Esim. Laita oikea käsi pystysuoraan, laita vasen käsi vaakasuoraan. Seiso pystysuorassa, makaa vaakasuorassa jne. Tuokion lopuksi teimme kuullun ymmärtämisen harjoituksen.

Seikkailujen eskarin tämän kertainen tarina oli nimeltään ”Pelottava ääni”. Katsoimme siihen liittyvän videon, jossa esikouluikäiset lapset kertovat omista peloistaan. Aihe herätti paljon keskustelua ja lapset kertoivat omia kokemuksiaan pelottavista asioista ja tilanteista. Miltä pelon tunne tuntuu ja mikä siihen voisi auttaa? Lopuksi lapset piirsivät kuvan: ”Mikä minua pelottaa.”

Torstai aamu käynnistyi koko koulun poistumisharjoituksella. Harjoitus tuntui monesta jännittävältä, sillä kaikki oli uutta ja ihmisiä kokoontui pihalle paljon. Olimme kuitenkin puhuneet asiasta jo etukäteen lapsille ja siirtyminen pelastautumispaikalle sujui hienosti.

Torstaina Vahvuusvaris ystävineen esittäytyi lapsille. (Huomaa hyvä! - materiaali, joka pohjautuu positiiviseen pedagogiikkaan ja luonteenvahvuuksien tunnistamiseen) Luimme Vahvuusvariksen tarinan ystävällisyydestä ja keskustelimme lasten kanssa ystävällisistä teoista. Mitä ystävällistä sinä olet tehnyt? Mitä ystävällistä joku toinen on sinulle tehnyt? Miltä ystävällisyys tuntuu? Ryhmässä on esillä ystävällisyyden tähtitaulu, johon lapset saavat liimata tähtiä tehdessään ystävällisiä tekoja. Ryhmässä käynnistyi heti ilo auttaa muita ja hyvä tunne omasta onnistumisesta. Samalla lapset oppivat itsearviointia.

Viikko 35

Matematiikassa harjoittelimme tunnistamaan ja nimeämään geometrisia muotoja: kolmio, nelikulmio ja ympyrä. Mitä tarkoittaa kulma ja sivu? Laskimme kulmia ja sivuja. Etsimme muotoja luokkahuoneesta ja väritimme tarkasti tehtävämonisteesta kaikki kolmiot. Lapset saivat rakentaa lattialle isoista muotokuvioista oman taideteoksen.

Kädentaidoissa teimme oman marmorikuulatoukan. Tässä askartelussa tarvittiin tarkkaa leikkaamista saksilla.

Ateljee-tuokiolla tutustuimme tapaan lukea kirjaa ( ”Kuka jää yksin?” Kirjailija: Stina Wirsén ) kolmella eri tavalla. Ensin luimme vain kirjan kuvat ja mietimme mitä kirjassa tapahtuu. Seuraavaksi luimme kirjan tekstin ja pohdimme uudestaan mitä kirjassa tapahtuu. Siili-ryhmän mielestä kirjan päähenkilö näytti marsulta ja hiiri-ryhmä ajatteli päähenkilön taas olevan hamsteri. Kaikkien yllätykseksi kirjassa seikkaileva kaveri olikin nalle! Kuvia lukiessa lapset huomasivat että tällä tavalla kaikki osaavat lukea kirjaa. Ensi viikolla palaamme saman kirjan ääreen ja luemme kirjaa kolmannella tavalla, jolloin lapsi kertoo aikuiselle mitä kirjassa tapahtuu. Teimme myös itsenäisen lukemisen/työskentelyn harjoituksen. Jokainen lapsi lukee ”omassa kuplassaan” ihan hiljaa. Kupla ei saa rikkoontua äänillä eikä muulla toiminnalla. Tässä asiassa lapsia tuli kannustamaan ryhmän pienen pieni lukutoukka. Puhaltelimme myös saippuakuplia. Ensin annoimme saippuakuplien leijailua ihan itsekseen loppuun asti, mutta sitten kuplia sai rikkoa villisti.

Seikkailujen eskarissa aiheena oli leikkiloki (pedanet). Palaamme aiheeseen vielä uudestaan lasten kanssa.

Perjantaina koitti vihdoin jumppasalivuoro ja lelupäivä!

Viikko 34

Matematiikassa kuuntelimme Matikka-muurahaisten tarinan hillokellarista. Hillokellari oli sotkuinen eikä siivous onnistunut ilman tarkempia ohjeita ja paikkasanoja. Kokeilimme lasten kanssa myös konkreettisesti miten tehtävä onnistuu ilman tarkkoja ohjeita. Esim. ”Hae tuo tuolta!” (Mikä pitää hakea ja mistä!?) ”Hae Topi-siili hyllyn päältä.” (Helppo juttu!) Lopuksi harjoittelimme sijainti- ja suhdekäsitteitä leikin avulla, jossa lapset rakensivat kuvien avulla itselleen toimintaohjeen. Kuvat: muurahainen, tuoli, pöytä, pallo.

Kädentaidoissa jatkoimme satupuun rakentamista. Leikkasimme ja liimasimme lehtiä.

Äidinkielessä rytmitimme ”Eskarimetrolla” laulua omalla keholla sekä soittimilla. Myös sanoissa on oma rytmi - tavutus. Tavutimme kuvakortteja ja lopuksi teimme hyppyradan jossa laskimme tavuja.

Seikkailujen eskarin tarinassa Topi-siilin esikouluryhmä lähti metsäretkelle. Keskustelimme lasten kanssa luonnon kunnioittamisesta ja siitä miten metsässä kuljetaan. Sovimme yhteiset säännöt tulevaan metsäretkeen.

Perjantaina teimme metsäretken Lahokalliolle. Tutkimme ympäristöä, leikimme ja söimme eväät. Jokainen lapsi sai vuorollaan ottaa iPadilla kuvan mielenkiintoisesta asiasta metsässä. Kuvia otettiin mm. kolosta jossa voisi asua tonttu, kissankellosta ja kastehelmistä. Retken jälkeen lapset tekivät itsearviointi tehtävän: Miten liikuit metsässä?

Perjantaina teimme metsäretken Lahokalliolle. Tutkimme ympäristöä, leikimme ja söimme eväät. Jokainen lapsi sai vuorollaan ottaa iPadilla kuvan mielenkiintoisesta asiasta metsässä. Kuvia otettiin mm. kolosta jossa voisi asua tonttu, kissankellosta ja kastehelmistä. Retken jälkeen lapset tekivät itsearviointi tehtävän: Miten liikuit metsässä?

Viikko 33

Ensimmäisellä matematiikan tuokiolla tutustuimme Matikka-muurahaisiin (Anita, Outi, Mika ja Aki). Matikka-muurahaiset ovat sinnikkäitä, rohkeita ja uteliaita. Yhteistyöllä he ratkaisevat ongelmia, ihan niinkuin me eskaritkin aiomme tänä vuonna tehdä. Matikka- muurahaisten tarinaa ja tehtäviä seuraamme läpi vuoden. Ensimmäisellä tuokiolla harjoittelimme hahmottamista sekä sijainti- ja suhdekäsitteitä leppäkertun piilottamisleikin avulla. (Yksi lapsista menee huoneen ulkopuolelle ja toiset piilottavat leppäkertun. ”Saa tulla!” ja lapsi lähtee toisten lasten vihjeiden avulla etsimään leppäkerttua. Kun lapsi on löytänyt kertun hän kertoo tarkasti muille missä se sijaitsi. Esim. Leppäkerttu on nojatuolin takana lattialla, kaapin ylimmällä hyllyllä, keskellä jne. Lukujonotaitoja harjoittelimme leikkimällä rakettileikkiä 1-5 ja 5-0.

Ensimmäisellä äidinkielen tuokiolla tutkimme omaa nimeä. Etsimme oman nimen kirjaimia, tavutimme nimen eri tyyleillä ja maalasimme sormiväreillä oman nimi taulun. Leikimme myös leikkiä ”Anteeksi, mutta sinulla on minun nimeni!”

Seikkailujen eskarissa hahmot tutustuivat toisiinsa ja mietimme minkälainen minä olen? Piirsimme omakuvat.

Kädentaidoissa jatkoimme askartelua. Ryhmään on pikkuhiljaa kohoamassa lasten tekemä satupuu.

Elo-syyskuun liikunnan aiheina ovat: Nopea juokseminen, pysähtyminen, väistäminen/suunnanmuutokset. Näitä harjoittelimme viestin, hirven metsästys-leikin, limaklöntti-leikin ja hipan avulla. Loppu rentoutuksena mielikuvarentoutus omassa ryhmässä.

Ensimmäinen viikko esikoulussa, Porareiden ryhmässä

Jännitystä oli ilmassa kun esikoulu alkoi!

Torstaina tutustuimme toisiimme, tutkimme kalenteria ja oppimisympäristöä sekä opettelimme uusia sääntöjä. Esikoulupäiviä laskemme akvaarion avulla ja torstaina akvaarioon uiskenteli ensimmäinen vaaleanpunainen pallokala. Torstaina aloitimme myös Seikkailujen eskari-tarinat. Ensimmäisen tarinan nimi oli Eskarikutina.

Perjantaina lähdimme liikkumaan koulun liikuntasaliin. Suuri tila innosti lapsia juoksemaan. Leikimme perinteistä maa/meri/ilma-leikkiä, polttopalloa sekä patsas- ja banaanihippaa. Ihmettelimme yhdessä liikuntavälinevaraston tavaroita ja lapsilta tulikin jo toiveita seuraaviin jumppahetkiin. Jumpan jälkeen rauhoitumme hengitysharjoitusten ja mielikuvarentoutuksen avulla. Perjantaina äänestimme myös pienryhmien nimet. Pienryhmien nimiksi tuli Hiiri-ryhmä ja Siili-ryhmä. Kysykää eskarilaiselta muistaako hän mihin ryhmään kuului?