Viikko 4

Aloitimme viikon pajatehtävillä, joissa harjoiteltiin hahmottamisen taitoja. Itsenäinen pajatyöskentely on Porareille tuttua. Tehtävien parissa puurtaminen sujui hienosti ja työrauha oli hyvä. Kädet nousivat ripeään tahtiin merkiksi siitä, että aikuinen voi tulla tarkistamaan tehtävän. (Geo-lauta, jätskitikut, rekka-peli, multilinkit, Legot ja kynätehtävät)

Tiistaina koitti vihdoin päivä, jolloin akvaarioon laitettiin 100-kala! Olemme oppineet yhdessä jo sata päivää! Lapset olivat tuoneet kotoa 100 jotain asiaa. Kotona oli keksitty mainioita asioita ottaa mukaan sata: kuvio makaroneja, pumpulipuikkoja, sadasta silmukasta virkattu naru, pluspaloja, tulitikkuja jne. Laskimme niitä sata alustoilla, joihin jokainen sai lopuksi piirtää oman 100-kalan. Kuuntelimme Tuomaksen opetuslaulun ”Sadassa on kymmenen kymppiä” ja tietysti Antti Tuiskun ”Sata salamaa” biisin. Teimme myös 100 ompelutyön.

Keskiviikon luistelu siirtyi loskaisen kelin vuoksi toiselle viikolle. Aamupäivällä mietimme mitä tarkoittaa vastakohta ja etsimme vastakohtia kuvakorttien avulla. Kaikkia sanoja ei ollutkaan niin helppo löytää esim. pitkä-pieni? Ei vaan pitkä-lyhyt. Rikas-ei oo rahaa? Ei vaan rikas-köyhä. Vastakohtia oli kiva pohtia ja harjoittelemme niitä vielä lisää.

Keskiviikkona avasimme pitkästä aikaa matkalaukun. Vihjeenä oli lasten selkään kirjoitettu Ä-kirjain. Yritimme arvata mitä Ä:llä alkavaa matkalaukusta voisi avautua.. äiti, ämpäri, ääni, älä? Laukusta löytyi tietoa äänestyksestä. Pohdimme yhdessä mitä tarkoittaa äänestäminen ja milloin olemme äänestäneet. Lapset muistivat ennen joulua olleen piparkakkutalo äänestyksen, taloyhtiön remontista äänestämisen, putous-hahmojen äänestämisen ja tulevat presidentin vaalit. Teimme helpon äänestys harjoituksen ja kysyimme jokaiselta lapselta koira vai kissa? Koirat voittivat 6/4. Tästä nousi tunteita pintaan ja mietimme onko äänestäminen reilua. Miltä tuntuu hävitä ja miltä tuntuu voittaa?

Torstaina kuuntelimme Seikkailujen eskarin tarinan Topin esiäidistä Tellervo Tuhinasta. Hän oli ammatiltaan ompelija. Teimme myös yhdessä digitehtävän, jossa piti tunnistaa vanhoja esineitä. Pohdimme mikä oli niiden käyttötarkoitus ja korvaako tavaran joku uusi esine? Esim. Sulkakynän ja mustepullon korvaa kuulakärkikynä. Osa lapsista oli tuonut kotoa pienen paperin, johon oli kirjoitettu vanhojen sukulaisten ammatteja. Todella hienoja ja tärkeitä ammatteja oli kaikkien suvuissa! (Suutari, sotilas, maanviljelijä, kotirouva, ompelija jne.) Lapset viittasivat ja kertoivat mitä näissä ammateissa tehdään. Esim. Suutari tekee ja korjaa kenkiä. Entä mistä teidän perhe hankkii kengät? Lapset kertoivat, että kaupasta ja netistä. Ammateista syntyi hyvää keskustelua ja jos joku haluaa, lappuja voi toki tuoda ensiviikollakin eskariin.