Föräldrakvällar

Föräldrakväll för kommande sjuors föräldrar 6.5.2024, information, frågor och funderingar

Rektorns information i korthet: 

Källhagen erbjuder grundläggande utbildning i årskurserna 7-9. Eleverna, kommer från Lojo och de omkringliggande kommunerna, främst Ingå, Sjundeå och Vichtis. Vi delar fastighet med Virkby gymnasium.

Elevantalet nästa läsår är ca 270 elever. Vi har 14 klasser i Källhagen, sjuorna är 87st. indelade i 4 klasser: A-D.

Vi har 35 gemensamma lärare i huset. Vi har dessutom skolgångshandledare, skolkurator, skolhälsovårdare, vaktmästare etc.

Vi har en hel del samarbetspartners som besöker skolan varje vecka; ungdomsarbetet i Lojo och Sjundeå, Ingå ordnar kaffe för eleverna, HUS ungdomspsykiatriska sjukskötare har mottagning hos oss, för att nämna några.

Den grundläggande utbildningen är väldigt långt lagstadgad och läroplanen styr vårt dagliga arbete. För att allt skall fungera enligt lagen och läroplanen och för att trygga trivseln behövs klara strukturer och regler; allt från läsårsplan, schemaläggning, handlingsplaner, ordningsregler osv. Man kan säga att vi erbjuder ett lagstadgat paket, en paketlösning, dvs. man kan inte köpa valda delar eller byta ut något mot något annat. Ni får mera information om våra handlingsplaner på hösten. Vårdnadshavarnas uttryckliga skyldighet enligt lag är att se till att läroplikten uppfylls, vilket innebär att vårdnadshavarens skyldighet är att se till att eleven kommer till skolan.

Sjuorna får en dagbok. Tanken är att eleverna får handledning i att planera och utvärdera sitt skolarbete. Det betyder att vi har klasshandledarlektioner varje vecka i första perioden. Vi följer med skolarbetet noga för att bygga upp en bra skolstart och goda arbetsrutiner. Det betyder även det att läxorna följs upp, man får handledning i bland annat läxarbete och är läxorna fortfarande ogjorda så sitter man efter skoldagen med handledande lärare och gör dem. Vi erbjuder dessutom läxläsningshjälp alla morgnar i veckan. 

Vi jobbar enligt principen snabbt ingripande, oberoende av situation!

Vi använder fostrande samtal under skoldagen eller efter skoldagen som första åtgärd ifall någon elev gjort skyldig till någon förseelse. Syftet med fostrande samtal är att direkt och på ett konkret sätt komma åt det oönskade beteendet. 

Läxläsningsstöd erbjuds alla dagar 8-9. Även annat stöd erbjuds. Provskrivning kl 8-9 då man varit bortrest tex.

VI vill betona vikten av ett gott och öppet samarbete med hemmen, vi jobbar för en ömsesidig dialog mellan föräldrar och skola. Vi önskar att föräldrarna tar kontakt direkt med skolan om något är oklart eller oroar. Vi kan ta tag i saker endast om vi får reda på olägenheter. 

Hur vi gör klassindelningen? Speciallärare och lärare har åkt ut till skolorna. De får den pedagogiska information som är nödvändig för att kunna skapa en så god vardag som möjligt för våra elever. Elevvårdsinformation överförs via kurator, alltid med vårdnadshavares tillåtelse. Vi har alltså fått information av respektive skola, och på basen av detta gör vi upp grupperna. Det brukar ibland bli frågor om gruppbildning då man får veta klasserna. Men ytterst sällan har vi gjort ändringar i detta skede i klassfördelningen. Om det visar sig att en elev av olika orsaker behöver byta klass så tar vi sedan tag i det efter att vi börjat på hösten enligt de processer vi har på skolan, det vill säga vi skapar en grupp som sköter arbetet.



Era frågor och funderingar samt våra svar:

Mobbning i bussen, i synnerhet då alla inte ryms och sitta
- Meddela alltid om mobbning till skolan och skicka gärna ett meddelande till bussbolaget om att alla inte får sittplats.

Lärarna stämplar yngre syskon på basen av äldre syskon
-Det får inte hända, alla barn är unika.

Utrfrysning/mobbning
-Vi reagerar direkt på all mobbning, det viktiga är att eleverna och hemmen meddelar oss om något osakligt händer.

Möjligheter för stöd i ämnen som är svåra även om man inte är en "stökig" elev
- Alla får stöd om behov finns, eleven eller hemmet kan be om stöd av ämnesläraren. Vi har även alla dagar läxhjälp kl.8-9.

Hoppeligen blir ingen utanför, oberoende hurdan du är
-Vi i personalen och väneleverna följer med situationen och reagera om vi ser att någon är utanför.

Finns det en elevkår. Hur många? Hur komma med? Vad sysslar elevkåren med?
- Ja, vi har en aktiv elevkår. Eleverna på sjuan får ansöka till elevkåren på våren. Elevkåren påverkar trivseln i skolan genom olika jippon och ställningstaganden. Elevkåren ordnar dagsverke. Skolan hör elevkåren i ärenden som påverkar elevernas skolgång och trivsel.

Hur lång är matrasten? Äter vuxna med eleverna? Lämnar många skollunchen helt bort?
- Matrasten är 30 min. Personalen äter med eleverna i matsalen men vi sitter inte i samma bord med eleverna, dessutom kustodierar lärare i matsalen. De flesta elever äter skollunchen men visst lämnar en del elever bort skollunchen. Vi försöker följa med situationen och tar det till tals med eleven och hemmet.

Mobbingen... kommer den att fortsätta och åtgärdas det tillräckling?
- Vi reagerar direkt på all mobbning, det viktiga är att eleverna och hemmen meddelar oss om något osakligt händer. 

Oron över hur livat det är i skolskjutsarna
- Meddela skolan om ni hör något som oroar, oron kan även meddelas bussbolaget.


Era önskemål till skolan:

  • Skofri och doftfri skola
  • Ordentliga och tydliga läsordningar som man förstår (gärna på wilma)
  • Genast kontakt via wilma om det är något krångel
  • Smågruppsarbeten
  • Temaveckor
  • Det skulle vara jättefint om det fanns bra mellanmål att köpa ens någongång i veckan?
  • Mobilfri skolgång
  • Tillräckligt med krav på uppgifterna de gör
  • Lektioner/stöd om vad som är just den elevens bästa sätt att lära sig (studieteknik)
  • Mellanmålsförsäljning
  • Att ni har koll på den verbala mobbningen som sker mellan raderna
  • Klara regler för mobilanvändning- mobilfria skoldagar så långt det är möjligt
  • Tydliga anvisningar varifrån läxor kan kollas (inte för många ställen att ha koll på)
  • Whatsapp-grupper för föräldrar där man kan ha kontakt med varandra
  • Hoppas att skolan regelbundet skulle ordna föräldrakväll och att föräldrarna skulle lätt få kontakt med de andra elevernas föräldrar
  • Hoppas att elever med celiaki tas till hänsyn på hushållstimmarna och att hela gruppen lär sig viktigheten gällande kontamination och hur nogrannt det är för dem med glutenfri diet


TACK FÖR ATT NI DELTOG I MÖTET! 
Vi ser fram emot ett gott samarbete!
Hälsningar
Monica Lemberg, rektor