Tietoa eri uskonnoista

Shintolaisuus

Sintolaisuus kansallisuskontona

shutterstock_69531274_uskonto_p.jpgVaikka myös uskonnottomien määrä kasvaa Japanissa, on sintolaisuudesta muodostunut japanilaisen elämäntavan perusta ja kansallisen identiteetin ydin. Sitä pidettiin virallisena valtionuskontona vielä 1800-luvun lopulla, mutta toisen maailmansodan jälkeen valtionuskonto lakkautettiin. Tämän jälkeen Japani on alkanut kansainvälistyä kovaa vauhtia. Samalla omista juurista on alettu pitää kiinni entistä enemmän, ja sintolaisuudesta on muodostunut Japanin kansallisuskonto.

Keskeistä sintolaisuudessa on yhteys luontoon. Luonnossa oleva pyhä paikka, kuten vuori, on erotettu muusta ympäristöstä ovettomalla portilla, toriilla. Pyhään paikkaan kuljetaan toriin läpi, ja näin japanilainen puhdistuu ja tuntee luonnon ja elämän pyhyyden.

euskonto7-Toei_Uzumasa-0347-792x594.jpgToinen merkittävä piirre sintolaisuudessa on lukuisat kamit eli henget tai jumaluudet. Kami on muinaisjapanilainen jumalaa tai näkymätöntä voimaa tarkoittava sana, joka alun perin tarkoitti eräänlaista alkuvoimaa maailmassa. Kami voi olla myös kokonainen vuori, kuten Fujii, jonka huipulle kiivettyään japanilainen tuntee kohdanneensa kamin.

Kameja arvioidaan olevan Japanissa 80 miljoonaa, mutta tärkein niistä on auringonjumalatar Amaterasu, sillä hän hallitsee taivasta. Ensimmäisen keisarin uskottiin polveutuvan Amaterasuksesta, ja siksi keisarikultti oli pitkään vahvana Japanissa. Edelleen esivallan kunnioitus on tärkeää japanilaiselle.

Luonnossa ja luonnon lähellä harjoitettava hartaus on tärkeä osa sintolaisuutta. Temppeleitä eli pyhäkköjä Japanissa on tuhansia, ja jokaisella niistä on jokin syy olemassa oloonsa. Syynä voi olla erityinen luonnonpaikka, kuten vuori tai vesiputous tai vaikkapa jokin historiallinen merkkitapahtuma.

Pyhäkössä on yleensä torii erottamassa sen muusta ympäristöstä. Itse pyhäkkö taas on yksinkertainen puurakennus, johon kuuluvat sisähuone ja sen edustalla oleva rukoushuone. Sisähuone on kamin asuinpaikka, eikä sinne ole ihmisillä asiaa. Eri kameille omistettuja sintopyhäkköjä on Japanissa arviolta lähes 100 000.

Kamien kunnioitus näkyy myös japanilaisessa kodissa. Monissa kodeissa on seinälle, lähes katon rajaan kiinnitetty jumalhylly, kamidana. Sinne sijoitetaan tärkeitä uskonnollisia esineitä kuten pieni pyhäkkö tai kivi- ja paperilyhtyjä. Hyllyyn voidaan myös kirjoittaa esi-isien nimiä. Perheen pää tai suvun vanhin jäsen rukoilee päivittäin sen äärellä. Kameille uhraaminen tapahtuu ruoka-aineilla, kuten riisillä, vedellä tai suolalla. Palvontamenot ovat yksinkertaiset kumarruksineen ja rukouksineen.

Kungfutselaisuus

Tiivistelmä

Kungfutselaisuus

  • syn­ty­paik­ka­na Kii­na
  • kir­ja­us­kon­to ja uni­ver­saa­li us­kon­to, maailmanuskonto
  • pe­rus­ta­ja­na Kungfutse 551–479 eKr.
  • py­hät kir­jat: Vii­si klas­sik­koa sekä Kes­kus­te­lut
  • val­lit­se­va­na us­kon­to­na Kii­nas­sa yli 2000 vuo­den ajan
  • le­vin­nyt Kii­naan, Itä-Aa­si­aan ja Ja­pa­niin
  • ei us­ko­ta per­soo­nal­li­seen ju­ma­laan, vaan moraaliseen maailmankaikkeuteen

Perustajana Kungfutse

kungfutse.jpg”Jalo ihminen asettaa vaatimuksia itselleen, itsekäs muille.” (Kungfutse)

Kungfutselaisuus on Kiinan perinteinen valtauskonto, sillä sitä noudatettiin maassa pääoppina yli 2000 vuoden ajan. Sillä on samoja elementtejä kuin muilla uskonnoilla Kiinassa, mutta omaleimaiseksi uskonnon tekee kaksi asiaa: korostettu auktoriteettien ja esivallan kunnioitus sekä se, että uskonnossa ei uskota varsinaisiin jumaliin vaan hyveisiin ja moraaliseen maailmankaikkeuteen.

Kungfutselaisuus syntyi sen perustajan, Kungfutsen, oppien ympärille. Kungfutse eli vuonna 551–479 eKr. Tuolloin Kiinassa olot olivat epävakaat ja vallasta taisteli useita kuningaskuntia. Rappio nosti esiin useita filosofeja, joista Kungfutse nousi kaikkein merkittävimmäksi. Hänen kunniakseen rakennettu Kungfutsen temppeli on nykyään myös Unescon maailmanperintökohde. Katso lisätietoa tästä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kungfutsen_temppeli

Kungfutsen syntymästä on lukuisia kertomuksia. Yhden mukaan hän syntyi köyhään perheeseen ja joutui töihin jo nuorena. Nuoruusvuosina hän sai myös kutsun toimittamaan rituaaleja kylän temppeliin. Vartuttuaan 19-vuotiaaksi Kungfutse meni naimisiin ja hänelle syntyi poika ja tytär.

22-vuotiaana Kungfutse päätti ryhtyä opettajaksi. Hän opetti musiikkia, runoutta, historiaa ja elämäntapaohjeita. Hän opetti niin hyvin, että hänen maineensa levisi ympäri maakuntaa. Oppilaita alkoi virrata hänen luokseen, ja parhaimmillaan heitä oli jopa 3000. Heistä kaksitoista seurasi mestariaan kaikkialle.

Kungfutse pyrki hallitsijan virkaan, mutta siinä hän ei edennyt muuta kuin kaupungin käskynhaltijaksi. Arvonimen ”mestari” hän saikin vasta paljon omaa aikaansa myöhemmin, jolloin hänen opetuksensa nousivat suureen maineeseen. Suosio oli niin suurta, että Kungfutsea on joskus kutsuttu myös Kiinan kruunaamattomaksi keisariksi.


Kungfutsen opit

shutterstock_19399507_uskonto_p.jpgKungfutselaisuus nousi vähitellen niin suureksi opiksi, että sen on katsottu olevan osittain uskonnollinen, vaikka Kungfutse itse ei halunnut perustaa uskontoa. Kungfutselaisuudesta tuli valtionuskonto Kiinassa 100-luvulla, ja sen asema ja arvomaailma säilyivät Kiinan johtavana aatteena aina 1900-luvulle asti. Tänä aikana keisari uhrasi taivaalle ja virkamiehet paikallisille jumaluuksille. Kungfutselainen elämänkatsomus antoi kiinalaisille lujuutta ja kestävyyttä parintuhannen vuoden ajan. Sen sääntöjä noudatettiin tarkasti ja kaikelle kumarrettiin.

Kungfutselaisuuden kuten muidenkin uskontojen asema muuttui täysin ja hankaloitui keisarikultin loputtua ja kommunistien päästyä valtaan 1949. Virallisia uskontoja ei enää hyväksytty tämän jälkeen Kiinassa. Tilanne alkoi kohentua vasta hallitsija Maon kuoltua vuonna 1976.

Kungfutsen mukaan yleinen tottelevaisuus auktoriteetteja kohtaan on ihmisen perushyve. Jokaisella ihmisellä on oma roolinsa, ja hänen tulee elää mahdollisimman hyvin siinä. Kungfutse korostaa ihmissuhteita, joissa ilmenee miehen ylemmyys naista kohtaan, vanhemman ylemmyys nuorempaa kohtaan, mutta myös ylempiarvoisen oikeudenmukaisuus alempaa kohtaan.

Kungfutsen näkemysten pohjalla olivat muinaiset kiinalaiset pyhät kirjat. Hänen mukaansa yhteiskunnan rappiotila syntyi, koska perinteitä ei kunnioitettu eikä ohjeita noudatettu. Kungfutse uskoi vanhaan kiinalaiseen oppiin, jonka mukaan maailmankaikkeutta hallitsee persoonaton, mutta tahtova Taivas. Taivaan tahto on se, että ihmiset elävät onnellisina ja sopusoinnuissa keskenään. Eläminen on tällöin taon mukaista.

Kungfutse kirjoitti vanhana ohjeita muistiin, jotta rappiotilasta päästäisiin jalon ihmisen tavoitteeseen ja taon mukaiseen elämään. Kiinan menneiden aikojen viisauksia hän kokosi teokseen Viisi klassikkoa. Kungfutsen tärkeimmät opetukset ja elämänohjeet taas löytyvät teoksesta Keskustelut, jotka hänen oppilaansa tallensivat kirjalliseen muotoon.

Kungfutsen tärkein ohje on se, että ”Älä tee toisille sitä mitä et tahtoisi toisten tekevän itsellesi.” Hän uskoi, että kun ihmiset alkavat kunnioittaa toisiaan, samalla he häpeävät omaa itsekkyyttään. Kun kaikki ihmiset elävät näin, myös yhteisön on hyvä olla. Kohteliaisuus, soveliaisuus ja itsehillintä ovat tärkeitä tavoiteltavia ominaisuuksia. Hyvää elämää varten ihmisen tuli arvostaa viittä erilaista suhdetta:

  1. Miehen oikeudenmukaisuus ja vaimon kuuliaisuus
  2. Isän rakkaus ja pojan kunnioitus
  3. Vanhemman veljen hyväntahtoisuus ja nuoremman veljen nöyryys
  4. Hallitsijan hyvyys ja alamaisen lainkuuliaisuus
  5. Ystävän tai opettajan uskollisuus ja ystävän/ oppilaan luottamus

Muut suhteet ovat hierarkkisia eli ylempiarvoisen kunnioitukseen liittyviä paitsi ystävyyssuhde, joka on tasa-arvoinen. Pääperiaate on se, että ylemmän tulee suojella alempaa ja alemman kunnioittaa ylempää. Sopusointuisen maailman tärkein perusta on tyytyväinen perhe. Tyytyväisyys taataan, jos ohjeita noudatetaan. Vanhempien tulee opettaa näitä hyveitä ja ohjeita lapsilleen, jotta lapset kunnioittavat heitä.

Lasten kunnioitus vanhempiaan kohtaan ei pääty tässä elämässä, vaan sitä on jatkettava heidän kuoltuaankin. Myös esi-isien kunnioitus on ihmisen perusvelvollisuus, ja sitä varten kungfutselaisuudessa on rakennettu erityisiä alttareita koteihin ja temppeleihin. Tämänpuoleinen elämä on kuitenkin kaikkein tärkeintä ja siksi kungfutselaiset juhlistavat erityisellä tavalla syntymää ja avioliittoon vihkimistä.

Jainalaisuus

Jainalaisuus on kaiken elävän kunnioittamista korostava intialainen uskonto. Jainalaisuus on dharmalainen uskonto, jonka mukaan ei ole olemassa mitään korkeampaa voimaa, jonka puoleen ihmiset voisivat kääntyä. Se on pienimpiä maailmanuskonnoista, ja sen kannattajia on muutama miljoona, joista suurin osa asuu Intiassa.

Historian 23 pyhää miestä eli Tirthankaraa. Kunnioitetaan pyhymyksinä ja temppeleissä heidän patsaitaan. 
Jainalaisuuden varsinainen perustaja Prinssa Mahavira "suuri sankari". 500-luvulla eaa. 
Väkivallattomuuden oppi, yhteiskunnan vääryyksien korjaaminen. 
Periaatteessa ateistinen, mutta hindulaisuuden vaikutuksesta on omaksuttu jumalia mukaan. 64. Temppeleissä ei ole jumalkuvia. 
Sykslinen aikakäsitys. 12 aikatasoa. Nyt meneillään 5. taso. Mahavira eli 4:lla aikatasolla. 

Jainalaiset pyrkivät puhdistamaan sielun siihen eri elämien varrella kertyneestä karmasta.  Karmasta päästään eroon nirjara-menetelmällä. Siihen kuuluu paasto, rajoitettu ruokavalio, mieltymysten hallinta, vetäytyminen, ruumiin nöyryyttäminen, syntien sovitus, vaatimattomuus, palvelu, opiskelu, mietiskely ja minän hylkääminen. Jainalaiset eivät tavoittele välitöntä valaistumista, vaan harjoittamalla kurinalaista ja ansiokasta väkivallattomuutta he tavoittelevat uudelleensyntymistä, joka vie heidät lähemmäs valaistumista.

Kasvissyönti ja äärimmäisyyksiin viety elämän kunnioittaminen. Esim. kasvomaski, ettei hengitä mitään pikku ötökkää. Lakaistaan tie kulkiessaan. 
Temppeleissä mietiskellään. Kuvia Tirthankaroista. 
Munkkiluostarit, joissa eletään erittäin kurinalaisesti. Munkit elävät almuilla. 
Siddhanta-kirjoitukset sisältävät 45 tekstiä. 

Taolaisuus

 

Taolaisuus tiivistelmä:

  • syntypaikkana Kiina
  • kirjauskonto ja universaali uskonto
  • luonnonmukaisuus ja yksinkertainen elämä vaihtoehtona valtaan perustuvalle kungfutselaisuudelle
  • perustajana Laotse n. 500 eKr.
  • kannattajia 20–50 miljoonaa
  • tavoiteltava mutta määrittelemätön tao on kaiken yläpuolella
  • kuolemattomuuden tavoittelu

 

Mikä on uskonnon ydin oppi?

 Taon tarkoituksen on löytää yinin ja yangin avulla sopusointu koko maailmankaikkeutta ohjaavan periaatteen kanssa. Harmonialla ja yksinkertaista elämäntapaa noudattava ihminen löytää taon polun. Epäitsekkyys muiden kunnioittaminen sekä nöyryytys ovat aina kuuluneet taolaisuuden ihanteisiin. Sen sijaan rituaaleja ja seremonioita taolaiset eivät pidä tärkeänä. Tao ei tule tavoitella laskelmoiduin pyrkimyksin vaan normaalilla elämällä ja unohtamalla kaikki turha ja ylimääräinen tekeminen. Tärkeää on vaatimattomuus ja koruton elämä.Papit auttavat ihmisiä elämässä erilaisten loitsujen ja rituaalien avulla millä tarjoavat heille terveyttä ja pitkää ikää. Samalla karkottavat pahat voimat.Terveyttä ja pitkää ikää tavoitellaan ravinnon avulla. Sopusointua haetaan astrologiasta ja horoskoopeista. Pitköikäisyyden lisäksi tavoitellaan koulemattomuutta mm. akupunktion ja joogan avulla

Taolainen filosofia

yinyang.jpgLaotsen ajattelu pohjautuu näkemykseen kahdesta maailman alkuvoimasta – yinista ja yangista. Näiden alkuvoimien alkuperää ei tarkkaan tiedetä, mutta ne ovat olleet esillä Kiinan kulttuurissa jo muinoin. Myös kungfutselaisuus on ottanut käyttöönsä tämän opin.

Yin ja Yang ovat vastakkaisia voimia, jotka pyritään saamaan tasapainoon. Yin (varjo) edustaa feminiinistä ja pimeää, yang (valo) maskuliinista ja valoisaa puolta. Ajattelun periaate on kehämäinen, jossa aktiivisuus ja passiivisuus, pehmeys ja kovuus sekä kärsivällisyys ja kilpailu vuorottelevat keskenään.

Taolaisuuden filosofia eli viisaus ja oppi perustuvat siihen, että kaiken keskellä on tao. Tao voidaan tulkita tien lisäksi elämäksi, jumalaksi sekä asioiden luonnolliseksi järjestykseksi. Todellista taoa ei voida edes tavoittaa sanoin, vaan se on kaikkien määrittelyjen yläpuolella.

Taon tarkoituksena on löytää yinin ja yangin avulla sopusointu koko maailmankaikkeutta ohjaavan periaatteen kanssa. Harmonialla ja yksinkertaista elämäntapaa noudattaen ihminen löytää taon polun. Epäitsekkyys, muiden kunnioittaminen sekä nöyryys ovat aina kuuluneet taolaisuuden ihanteisiin.

Sen sijaan rituaaleja ja seremonioita taolaiset eivät pidä tärkeänä. Joidenkin mielestä ne voivat olla jopa vaarallisia, koska tällöin tao hukkuu niiden alle. Taoa ei tulekaan tavoitella laskelmoiduin pyrkimyksin, vaan normaalilla elämällä – ja usein jopa unohtamalla kaikki turha ylimäärinen tekeminen. Taolaiset käyttävät tästä nimitystä Wu-Wei eli ei-tekeminen, joka tarkoittaa elämään heittäytymistä ilman suuria päämääriä ja tavoitteita.

 

Taolainen elämäntapa

shutterstock_167583239_peda.jpgTaolaisuudessa tärkeää on vaatimattomuus ja koruton elämä. Ihmisen tulee miettiä, pohtia ja kuunnella omaa sisintään, jotta hän osaa suuntautua ulospäin myös muihin. Ihmisen ei pidä arvostaa maallista omaisuutta. Taolaiset papit auttavat ihmisiä elämässä erilaisten loitsujen ja rituaalien avulla, jolloin he pyrkivät tarjoamaan heille terveyttä ja pitkää ikää. Samalla he karkottavat pahat voimat pois.

Taolaiset papit käyttävät toisinaan Feng shui -ennustustekniikoita. Feng shuissa pyritään löytämään rakennetun ympäristön tasapaino sancain (kolme aarretta) – taivas, maa ja ihminen, avulla. Näin voidaan löytää kodille suotuisa paikka tai saadaan sisustettua koti tasapainoiseksi ja elämänvoimaa lisääväksi.

Terveyttä ja pitkää ikää tavoitellaan myös ravinnon avulla, johon liittyy uskonnollinen ulottuvuus. Erilaiset ruuat ja ruoka-aineet edustavat yinia ja yangia, joiden avulla säädellään kehon tasapainoa. Liha- ja maitotuotteet ovat yin-ruokia, kun taas kasvikset ja juurekset yang-ruokaa. Hyvän terveyden saavuttamiseksi perheissä myös uhrataan ruokaa: esimerkiksi aamulla maajumalille voidaan viedä teetä, keksejä ja suitsuketikkuja.

Maailmankaikkeuden sopusointua etsitään astrologiasta ja horoskoopeista. Perheenjäsenet voivat katsoa aamuisin horoskoopista, millainen päivä on tulossa. Matkalle lähtö voidaan myös ajoittaa horoskoopin korostaman suotuisan ajan mukaan. Myös monet länsimaalaiset uskovat kiinalaisiin horoskooppeihin.

Pitkäikäisyyden lisäksi ihminen tavoittelee kuolemattomuutta, johon pyritään ruumiillisten harjoitusten avulla. Akupunktion ja joogan tiedetään edistävän energioiden kiertokulkua kehossa ja siten ehkäisevän sairauksien syntyä. Akupunktiohoidoissa kehon akupunktiopisteisiin pistellään neuloja, jolloin ne muun muassa vähentävät kipuja. Jooga on mietiskelyn muoto, jossa mieli tyhjennetään kaikesta turhasta vaativien venytysten avulla. Perinteinen kiinalainen lääketiede onkin omaksunut monia taolaisuuden käytäntöjä osakseen. Menetelmät ovat levinneet ja saaneet suurta suosiota myös eri puolilla maapalloa.


 

Sikhiläisyys

Sikhiläisyys eli sikhismi on 1500-luvulla alkunsa saanut intialainen uskonto. Sana sikh merkitsee oppilasta. Sikhi uskoo yhteen jumalaan ja kymmenen gurun opetuksiin, jotka on kerrottu sikhien pyhässä kirjassa Guru Granth Sahibissa

Usko sielunvaellukseen. 

Usko yhteen jumalaan, jolla ei ole mitään aiheellista muotoa. 

Tasa-arvon korostaminen maailmassa. 

Vahva soturiperinne tulee historiasta, Heillä on ollut oma Sikhi-valtio.

pitää seurata viittä k:ta.

kesh: ei pitäisi leikata hiuksia tai muita ihokarvoja.

kanga: puu kampa muistuttaa puhtaudesta ja sitä käytetään pitkien hiusten kampaamiseen.

kaccha: puuvillaiset alushousut symboloivat itsekuria.

kara: metallinen rannerengas muistuttaa hyvien tekojen tekemisestä. Se on myös toiminut käsien suojana taisteluissa. Se kuvastaa myös yhteyttä Jumalaan.

kirpan: tikari symboloi taistelua totuuden ja oikeudenmukaisuuden puolesta sekä muistuttaa sikhejä heikompien suojelusta.

he ei myös saa käyttää huumeita tupakkaa tai juoda alkoholia.

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä