MoMo -valmennukset työyhteisölle

Momo 4 ja MoMo 5 työyhteisön kanssa

Momo 4 ja MoMo 5 ovat toteutuneet opettajien kokouksien yhteydessä korona-käytäntöjä miettiessä. Olemme pitäneet eri palaverit ala- ja yläkoululle ja miettineet näissä olennaisimpia korona-ajatuksia ala- ja yläkouluun liittyen. 

MoMo4-valmennuksen tärkein anti oli selventää työyhteisölle yhteiset käytänteet ja ohjeet etäopiskeluun. Mitä sähköistä alustaa käytetään ja miten, minkä verran etäopetusta milläkin luokka-asteella annetaan, miten oppilaiden osallisuutta seurataan ja mihin huomio kiinnitetään.

MoMo5-valmennuksen tärkein anti oli miettiä tulevia, viimeisiä viikkoja. Miten lähiopiskelu saadaan koulussa järjestettyä turvallisesti ja mitkä käytännöt koulussamme on. Tähän käytettiin apuna myös Innoduel-työkalua, jossa opettajat saivat kertoa ajatuksia ja ideoitaan viimeisiä kouluviikkoja varten.

MoMo3 purkaminen työyhteisön kanssa

26.2.2020

Jaoimme opettajat sekaisin neljään tiimiläisten vetämiin ryhmiin. Otimme jokaiselle ryhmälle oman aiheen:

  • Kohti kasvuyhteisöä → lasten ja nuorten välisten suhteiden tukeminen ja ryhmäprosessit
  • Osallisuuden kehittyminen ja kehittäminen (esim. vanhempien osallisuus, eri toimijoiden osallisuus) → aito osallisuus on sitoutumisen edellytys (sosiaalinen osallisuus oppijuudessa, toimijuuden kannalta ja ryhmään kuulumisen kannalta, kouludemokratia)
  • Toimijuuden ja toiminnallisuuden tukeminen
  • Uudenlainen aikuisrooli → mitä aikuisuutta kouluyhteisössä tarvitaan, että kasvu on mahdollista? 

Alkuun perehdyimme ryhmissä aiheisiin lukemalla pätkiä Koulu on enemmän-materiaalista. Näitä aiheita pohdimme ongelman määrittely-harjoituksen avulla. Saimme aikaiseksi hyvää keskustelua ja aiheita pohdittiin monesta eri näkökulmasta. Oli hauska huomata, että osa ryhmistä päätyi samanlaisiin ehdotuksiin, vaikka aihe oli eri. Ryhmät tekivät konkreettisia ehdotuksia ja näitä pääsemme käymään läpi oman tiimimme kesken.

Toisen MoMo-valmennuksen purkaminen työyhteisön kanssa

30.10.2019 Teemana haastavan oppilaan kohtaaminen ja yhtenäisen toimintakulttuurin luominen


Jakaannuimme taas pienempiin ryhmiin ja ryhmänvetäjinä toimivat Paras koulu-hankkeen tiimissä olevat henkilöt. Tällä kertaa halusimme luoda keskustelua haastavan oppilaan kohtaamisesta ja luoda yhteiset toimintaohjeet kaikille. Lisäksi pohdimme, miten saisimme koulumme toimintakulttuuria enemmän yhtenäiseksi ala- ja yläkoulun välillä. 

Aloitimme keskustelun käymällä läpi erilaisia tilanteita, jolloin oppilas häiritsee tunnilla. Lisäksi mietimme omaa käytöstämme tällaisissa tilanteissa: milloin olemme onnistuneet hoitamaan tilanteen hyvin ja onko joidenkin tilanteiden hoitamisessa herännyt esille jotain kehitettävää. Tämän jälkeen pohdimme, miten tilanteisiin voisi puuttua ja mikä olisi minimi, jonka jokainen opettajaa tekee. Tarkoituksena on luoda yhteiset pelisäännöt kaikille aikuisille, miten näissä tilanteissa toimitaan. Näin jokainen oppilas saisi aikuisilta vuorovaikutustaitoja tilanteiden käsittelemisessä.

Lopuksi mietimme vielä erilaisia keinoja, miten ala- ja yläkoulua saataisiin yhtenäisemmäksi. Ideoita olisi varmasti paljon, mutta meillä loppui aika tässä kesken. Jatkamme tämän asian pohtimista myöhemmin. 

Seuraavalla MoMo-kerrallamme lähdemme kohti ryhmäprosesseja yleisen tuen muotona.

Ensimmäisen MoMo-valmennuksen purkaminen työyhteisön kanssa

25.9.2019 Teemana dialogi

Aloitimme ensimmäisen MoMo-valmennuksen purkamisen oman työyhteisömme kanssa esittelemällä Paras koulu-hankkeen. Kävimme läpi pää- ja sivupolut sekä esittelimme MoMo-mallin.
Teemamme tälle kerralle oli dialogi. Työyhteisömme jäsenet jaettiin viiteen tiimiin ja jokaiselle tiimille tuli oma vetäjä (Paras koulu-hankkeessa mukana oleva henkilö). Rehtori oli valmistellut jokaiselle tiimille avustavia kysymyksiä oppimiskäsityksiin liittyen. Keskustelimme tiimeissä dialogi-salmiakkikuvio huomioiden. 

Keskustelu sujui mukavasti ja dialogi oli onnistunutta. Työyhteisöltä tuli palautetta, että oli mukavaa kun kerrankin oli aikaa keskustella asioista ilman kiirettä ja kaikille jäi hyvä mieli. Tällaista toimintatapaa toivottiin jatkossakin käytettävän. Ensimmäisen yhteisen MoMo-kerran purkamisen jälkeen Paras koulu-hankkeen tiimin jäseniä jäi mietityttämään tiimityöskentelyn ja tiimimallien kehittäminen sekä miten saada yhtenäiskoulua yhdistettyä enemmän.