Rakentava vuorovaikutus ja ryhmäprosessit

Draama

27.11 Suonenjoen yhtenäiskoulun opettajat pääsivät ensimmäisen kerran osallistumaan Johanna Hopian ja hänen työparinsa vetämään draamakoulutukseen. Koko porukka lähti innolla ja hyvin mukaan erilaisiin harjoituksiin. Nauru raikui ja monet olivat sitä mieltä, että puolitoistatuntia hurahti aivan liian nopeaan. 
Seuraavan kerran Johanna vieraili koulullamme 29.1 ja meillä oli taas oikein mukavaa! Kaikki opet osallistuivat aktiivisesti harjoituksiin. Jes! Päivä oli mahtava lopettaa, "Puhu hyvää selän takana"-hetkeen. Olimme noin 5 hengen ryhmissä. Yksi ryhmäläisistä käänsi selän muille ja muut puhuivat hänestä pelkkää hyvää. Kaikille jäi varmasti oikein hyvä mieli!

6.2.2020 Johanna vieraili 1lk ja 4lk. (2lk ope osallistui 1lk harjoituksiin ja veti samat harjoitteet omalle luokalleen). Oppilaat lähtivät innoissaan harjoituksiin mukaan. Päivän päätteeksi kokoonnuimme draamatiimin kesken. Alakoulun puolella tavoitteenamme on jalkauttaa draamaa mahdollisimman moneen luokkaan ja pyrimme järjestelemään niin, että esim. rinnakkaisluokan ope tulisi seuraamaan Johannan vetämiä harjoituksia. Tavoitteenamme on tehdä myös koontia kaikista harjoituksista ja jakaa ne kaikille opettajille. Mietimme myös, että opekokouksien alussa voisimme vetää ainakin silloin tällöin jonkin harjoituksen ja esimerkiksi tänään vedimme koko alakoululle aamunavauksen ohessa pupu, porkkana, pyssy- leikin.

Ohessa 1lk ja 4lk tehdyt harjoitukset. 

Draamaharjoituksia 6.2.2020 

Esittelyä ja alkulämmittelyä

Fiiliksien kyselyä peukuilla. Millainen olosi on? Nukuitko hyvin? Söitkö aamupalan? Tuliko kiire? Tuliko riitaa perheenjäsenten kanssa? Istutaan piirissä ja näytetään peukuilla vastaukset.

Istutaan piirissä ja esitellään vierustoveri nimeltä ja kerrotaan, mistä hän pitää. (Voi myös arvata ja kaveri voi korjata esim. Tässä on Minna ja hän pitää karkeista…)

Laitetaan musiikkia soimaan, kun musiikki lakkaa, otetaan pari vierestä (jokaisella kierroksella eri pari) aikuinen sanoo kysymyksen, joka esitetään parille (muista silmiin katsominen!), joka vastaa kysymykseen ja esittää saman kysymyksen parille. (esim. Mikä on lempivärisi? Missä olet taitava? Minkä taidon haluaisit oppia? Milloin sinua on kehuttu viimeksi ja mistä?) Lopuksi voidaan istua piirissä ja jokainen saa kertoa vaikkapa, minkä taidon haluaisi oppia.

”Kosketa, sitä joka on” -leikki. (4lk)Esimerkiksi kosketa kädellä olkapäähän sitä henkilöä, joka on hyvä päässälaskuissa, pallonkäsittelyssä, englannin kielessä, hyvä kuuntelija, kärsivällinen, sinnikäs…

Pupu, porkkana ja pyssy -leikki. Idea on sama kuin kivi-sakset-paperi- leikissä. Pupu=kädet ylös korviksi, porkkana=kädet alhaalla vartalon jatkeena, pyssy= käsistä tehdään pyssy. Kaverin kanssa laitetaan selät vastakkain ja sanotaan än-yy-tee-nyt ja nyt-sanan kohdalla hypätään kasvot vastakkain valitussa asennossa. Pupu voittaa porkkanan, porkkana aseen ja ase pupun. Voittaja saa yhden pisteen ja jokainen laskee omat pisteensä. Pari vaihdetaan joka kerta. Aikuisen voittamisesta voi saada vaikkapa kaksi pistettä.

Robotin kuljetus (1lk): Työskennellään pareittain. Toinen pareista kuljettaa toista, joka on maailman hienoin robotti. Kuljetettava on silmät kiinni (ykkösillä oli silmät auki) ja kuljettaminen tapahtuu kosketuksella. Robotti käynnistyy koskettamalla päälakeen. Pari kääntyy joko oikeaan tai vasempaan riippuen kumpaan olkapäähän kosketetaan. Koskettamalla lapaluiden väliin robotti kääntyy 180 astetta ja sammuu samalla tavalla kuin käynnistettiin. Variaationa voi robotille tehdä tilaan esteitä. Robottia voi ohjata myös sanallisesti lyhyillä ohjeilla. Esim. esitä kanaa, kävele kyykyssä…ym

Patsaat ja still-kuvat: (1lk versio) Laitetaan esimerkiksi elokuvamusiikkia soimaan ja oppilaat liikkuvat musiikin tahdissa. Musiikin sammuessa aikuinen huutaa esim. että tehkää 3/4/5 hengen ryhmä ja patsas auringonkukasta tai tehkää kolmio tai tehkää timantti tai tehkää mökki ym.

(4lk) Jaetaan ryhmä pareihin tai 3-4 hengen ryhmiin. Opettaja ”syöttää” aiheita patsaille, josta parit muodostavat omanlaisensa kuvan. Työskentely on haastavampaa, jos puhetta ei saa käyttää. Kannattaa painottaa ensimmäisen mieleen tulevan ajatuksen ja ratkaisun tärkeyttä. Myös aikarajoitusta (n. 15 sek) voi käyttää, jos näyttää että liikaa lähdetään pohtimaan aihetta. Aluksi tehdään ilman katsomista, loppua kohti voi jo esitellä ryhmän tuotoksen muille, jolloin tehtävästä tulee jo pieni esitys. Esimerkkiaiheita: vesisade, jääkiekko-ottelu, hampurilainen, auringonkukka, tulipalo, nälkä, kateus jne. Still -kuvat voivat olla myös jonkun tilanteen ”valokuva” tai kohtaus jostain tarinasta jne. Useammasta peräkkäisestä still -kuvasta voi jo tehdä sarjakuvateatteria.

Seuraavan kerran Johanna vierailee koulullamme 20.3. Tällöin hän vierailee yläkoulun puolella ja kakkosluokassa. 

Draamahetkiä innolla odottaen Minna

Draamatiimin kokoontuminen Suonenjoella 15.9.2020

Johanna Hopia tuli koulullemme kouluttamaan draamatiimimme jäseniä neljäksi tunniksi. Paikalla meitä oli Krista, Riikka, Minna, Tuula ja Leena.
Neljä tuntia hurahti todella nopeaan ja meillä oli kyllä superkivaa. Johanna oli koonnut draamapaketin, jonka harjoituksia pääsimme yhdessä kokeilemaan. Saimme myös monistaa paketit itsellemme "raakeliversiona".
Kokeilimme mm. seuraavia harjoituksia: Tutti frutti, Lännen nopein, Olenko ainoa?, ritaritaistelu, magneetti, jyrä, laava ja tyhjiö, Swish, bäng, boing, Herra Haaraparta, suomalaiset bussipysäkillä, tunneseinä ym. Nauru raikui ja hauskaa oli. Harjoitukset olivat kivoja ja helposti toteutettavia myös eri-ikäisten oppilaiden kanssa. 
Ajatuksenamme on, että jalkautamme näitä harjoituksia myös muille opettajille. Kokoonnumme tiimeissä kahden viikon välein ja aina tiimin alkuun voisimme vetää jonkin näistä harjoituksista.
Koulutus oli todella hyvä ja antoisa. Kaikille jäi oikein hyvä mieli. Kiitos!