6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Oppimiskeskustelut

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) toteuttamisen periaatteet

Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2023 - 2024 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on kieli- ja kulttuuritietoisuus. Koulukohtaisen monialaisen oppimiskokonaisuuden koulu päättää itse oppilaita osallistaen. Vähintään toinen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona.

- MOK-viikolle voidaan tehdä oma työjärjestys
- Oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä (esim 3. luokka 23 tuntia, 8. luokka 29 tuntia)
- Opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu työmäärä

Mikäli koulukohtainen MOK jakautuu pitemmälle ajanjaksolle, tulee huolehtia että
- oppilaalla on MOKia oma vuosiviikkotuntimäärä
- oppilaalla on mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa
- MOK tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön
- MOK vahvistaa tiimiopettajuutta

Lukuvuosisuunnitelmaan merkitään MOKien ajankohta ja kesto, aihe ja oppilaiden osallisuus. Tarkempi kuvaus MOKeista on koulujen kotisivulla ennen MOKien alkamista.


Joustava esi- ja alkuopetus

Esi- ja alkuopetuksen aikuistiimi tekee joustavan esi- ja alkuopetuksen tiimisopimuksen. Tiimisopimukseen kirjataan, kuinka toiminnan periaatteet toteutuvat käytännössä, kuinka oppimispolkuja toteutetaan ja kuinka lapsiryhmien yhteistoimintaa on mahdollista järjestää.

Tiimisopimus liitetään koulun lukuvuosisuunnitelmaan.
Joustava esi- ja alkuopetus perusopetuksen opetussuunnitelmassa
Kuopion joustava esi- ja alkuopetus


Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäyttöä edistetään kouluissa kehittämällä seuraavia osa-alueita:

  • opetushenkilöstön digipedagoginen osaaminen
  • oppilaiden digitaidot
  • digitaalisten laite- ja oppimisympäristöjen käyttö

Opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään koulutusten sekä kouluilla toimivien pedagogisten tukihenkilöiden ja kiertävien digimentoreiden avulla. Osaamisen kehittymistä, koulutusta ja tuen tarpeita kartoitetaan vuosittain tehtävillä kyselyillä.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet digitaitojen oppimiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä. Opetussuunnitelman toteuttamisen tukena käytetään kaupungin omia digitaitokalentereita vuosiluokille 1 – 6 ja 7 – 9. 

Laite- ja oppimisympäristöjen käyttöä edistetään kiertävien digimentoreiden, koulukohtaisten teknisten tukihenkilöiden sekä oman tietohallinnon avulla. Varmistetaan, että kaikilla opettajilla on työtä varten käytössä henkilökohtainen päätelaite. Oppilaslaitemäärää kasvatetaan taloudellisten resurssien puitteissa. Lisäksi huolehditaan riittävistä tietoliikenneyhteyksistä jokaisessa koulussa. Laajennetaan ja syvennetään digitaalisten oppimisympäristöjen käyttömahdollisuuksia. Koulujen tekniset tukihenkilöt huolehtivat toimenkuvansa mukaisista tehtävistä.

Kuopio osallistuu useisiin perusopetuksen kehittämishankkeisiin, joissa digitalisaatiolla on keskeinen rooli. Kouluja digitalisaation kehittymistä tuetaan hankkeiden ja vuosittain toteutettavien kartoitusten avulla. Kartoituksen yhteydessä kukin koulu määrittelee itselleen kehittämistavoitteet seuraavalle lukuvuodelle ja seuraa tavoitteidensa toteutumista.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa.

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151
koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

Koulukohtainen pedagoginen toiminta ja erityispiirteet 
 
Koulussamme on kolme oppimisympäristöä, joissa jokaisessa toimii kolme yhdysluokkaa. Jokaisessa oppimisympäristössä toimii 3 opettajaa sekä yksi ohjaaja. Lisäksi resurssiopettaja toimii vuosiluokilla 1-4. Oppimisympäristön aikuiset suunnittelevat yhdessä viikoittain oppimisympäristön toimintaa ja opetusta. Myös arviointi tehdään yhdessä. Oppimiskeskustelut pidetään marras-tammikuun aikana oman opettajan kanssa. Opettajat ja ohjaaja sopivat keskenään oman oppimisympäristönsä toimintatavat ja kehittävät oman oppimisympäristönsä toimintaa. Kaikki koulumme tilat ovat käytössä koko ajan ja jokaiseen tilaan tehdään oma lukujärjestys lukuvuoden alussa. 
 
Syksyn alussa tarkastellaan luokittain tuen tarvitsijoiden määrä ja sen mukaan koulun yhteisiä resursseja jaetaan luokittain. Koulussa työskentelee laaja-alainen erityisopettaja, jonka tunnit jaetaan luokittain tukea tarvitsevien oppilaiden mukaan. Erityisopetus toteutetaan pääasiassa pienryhmäopetuksena. Laaja-alainen erityisopettaja pitää tukea tarvitseville oppilaille interventiojaksoja ja tukikerhoja, joissa keskitytään tietyn aihealueen vahvistamiseen, esim. äidinkielessä luetunymmärtämisen vahvistamiseen ja esim. matematiikassa kymmenjärjestelmän hallinnan taitojen vahvistamiseen. Tuen tarvetta tarkastellaan säännöllisin väliajoin. Rehtorin opetusvelvollisuus täyttyy pääsääntöisesti samanaikaisopettajana.  
 
 
Koulussamme opiskellaan muuntuvissa oppimisympäristöissä, joissa tiloja voi jakaa ja myös oppilaita voidaan jakaa joustaviin opetusryhmiin. Ryhmäjakoihin vaikuttaa käytössä olevien aikuisten määrä. Lukujärjestyksen suunnittelussa huomioidaan tilojen tehokas käyttö. Oppimisympäristöissä oppilaat työskentelevät ryhmissä eikä luokissa ole oppilaille vakituisia paikkoja. Myös käytävätiloja hyödynnetään opetuksessa “luottamuksen kehä”-periaatteella. 

Oppimisympäristöissä koulupäivän rakenne havainnollistetaan taululla. Aamuisin oppilaat lasketaan ja kirjataan ylös poissaolijat ja oppilasmäärä. Oppilaat eivät saa tulla oppimisympäristöihin ilman aikuista. Oppimisympäristön kaikki aikuiset toimivat tiiminä yhteistyössä ja oppimisympäristön kaikki oppilaat ovat kaikkien oppimisympäristön aikuisten yhteisiä. 

 

Tuntijako vuosikursseina menevissä aineissa 

 

Oppimisympäristöissä oppilaat ovat yhdysluokissa, joten reaaliaineet (ym, yh, ue, hi) opiskellaan siten, että parillisina vuosina opiskellaan vuosiluokkien 2, 4 ja 6 sisällöt ja parittomina vuosina 1, 3 ja 5 vuosiluokkien sisällöt. 

 

Monialaiset oppimiskokonaisuudet

Syksy 2023:  

Koulun oma monialainen oppimiskokonaisuus: Digihiki 

  • Mok-kokonaisuus pidetään yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona, kukin oppimisympäristö toteuttaa MOK:n omana ajankohtanaan. Oppilaalla on oppimiskokonaisuutta oman vuosiviikkotuntimääränsä verran. 
  • 1. lk: 25.-31.10. 
  • 2. lk: vko 46 
  • 3.-4. lk: vko 45 
  • 5.-6. lk: vko 41 
  • Tavoitteet: 
  • Oppilaita rohkaistaan ja ohjataan myönteiseen vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön 
  • Yhteisöllisyyden lisääminen; yhteistyön tekeminen eri-ikäisten oppilaiden kesken. Hyödynnetään OppilasAgentti-toimintaa  
  • Oppilaat tutustuvat Kuopion kaupungin Digitaitokalenterissa oleviin oppisisältöihin. Tavoitteena on oppilaiden omien digitaitojen vahvistaminen. 
  • Arviointi: vertais- ja itsearviointi 

 

Syksy 2023 - kevät 2024: 

Kieli- ja kulttuuritietoisuus 

  • Kuopion kaupungin yhteinen monialainen oppimiskokonaisuus 
  • Kukin oppimisympäristö suunnittelee oman MOK-kokonaisuutensa ja pitää sen joko yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona tai yksittäisinä päivinä. Oppilaalla on oppimiskokonaisuutta oman vuosiviikkotuntimääränsä verran.  
  • MOK:ssa hyödynnetään koulun omaa Von Wrightin polut -oppikokonaisuutta 
  • Tavoitteet:  
  • Oppilaita rohkaistaan ja ohjataan myönteiseen vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön. 
  • Koulutyössä tutustutaan läheiseen kulttuuriympäristöön sekä kulttuuriseen monimuotoisuuteen (oppilaat voivat ilmaista itseään ja itselleen merkityksellisiä asioita monipuolisia esittämisen tapoja käyttäen) 
  • Oppilaat oppivat tunnistamaan vanhaa, oman alueen sanastoa. Lisäksi tavoitteena on ymmärtää kielen merkitys oppimisessa, vuorovaikutuksessa ja yhteistyössä. 
  • Arviointi: vertais- ja itsearviointi 

 Tarkempi toiminnan kuvaus luokkatasoittain julkaistaan koulun peda.net sivustolla tarkemmin ennen mok-kokonaisuuden alkua.

Monialaiset oppimiskokonaisuudet Von Wright

Joustava esi- ja alkuopetus 

Jatkamme joustavan esi- ja alkuopetuksen toteuttamista ja kehittämistä. Tänä lukuvuonna toimintaa järjestetään viikoittain kaveriluokkatoimintana. Yhteistyötoimintaa on viikossa kolme oppituntia kolmen koulupäivän aikana (keskiviikkona, torstaina ja perjantaina). Jokainen ekaluokkalainen, tokaluokkalainen ja esikoululainen osallistuu yhteistyötoimintaan kerran viikossa yhden oppitunnin ajan.  

Esi- ja alkuopetuksen tiimillä on kiinteä, yhteinen suunnitteluaika kerran viikossa tiistaisin. Kuopion kaupungin esi- ja alkuopetuksen hanketyöntekijät vierailevat koululla syys- ja kevätlukukauden aikana. 

 

Von Wrightin koulun esi- ja alkuopetuksen tiimisopimus 2023 - 2024.docx.pdf

 

Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)  

 

Koulukohtainen tvt-suunnitelma  

Olemme asettaneet lukuvuoden 2023-2024 tavoitteeksi OppilasAgentti-toiminnan jatkamisen ja jalkauttamisen arjen käytänteeksi, digitiimin organisoinnin ja osaamisen jakamisen. Tavoitteena on myös digitaitokalenterin tuominen koulun arkeen. Digitiimi vastaa siitä, että jokaiselle opettajalle on riittävästi tukea digitaitokalenterin vaatimusten opettamiseen omalle luokka-asteelleen. Tavoitteiden toteutuminen arvioidaan kevätlukukauden loppupuolella toukokuussa.  

Koulussamme toteutetaan OppilasAgentti-toimintaa, jonka suunnitteluun ja toteutukseen oppilaat saavat osallistua. OppilasAgentti-toimintaa toteutetaan kouluumme laaditun vuosikellon mukaisesti. Viidesluokkalaiset OppilasAgentit auttavat ja opettavat nuorempia oppilaita tietokoneiden käyttöön liittyvissä asioissa niin oppitunneilla kuin arjen ongelmatilanteissakin. OppilasAgentiksi ryhtyminen on vapaaehtoista. Toiminnassa noudatetaan Kuopion kaupungin Digitaitokalenterin luokkakohtaisia sisältöjä. Tarvittaessa OppilasAgentit auttavat koulun henkilökuntaa tietoteknisten pulmien kanssa. 
 
Koulun digipedagogiikan kehittämisestä vastaa digitiimi, joka saa tarvittaessa tukea tvt-mentorilta. Digitiimiin kuuluu kaksi teknistä tukihenkilöä ja yksi digitutor. Tekniset tukihenkilöt huolehtivat myös koulun av-laitteista. Tekniset tukihenkilöt tarjoavat teknistä tukea tai selvittävät tietoteknisiä ongelmia tarvittaessa tvt-mentorin, Istekin tai tietohallinnon kanssa. Digitutor toimii pedagogisena tukena oppimisympäristöissä sekä huolehtii OppilasAgentti-toiminnasta. Digitiimin jäsenet käyvät kaupungin järjestämissä koulutuksissa mahdollisuuksien mukaan sekä kannustavat myös muuta henkilökuntaa päivittämään osaamistaan. Digitiimin jäsenet jakavat tietotaitoaan muulle henkilökunnalle ja ovat tukena arjessa pedagogisissa asioissa.  
 
Jokaisessa oppimisympäristössä on aina saatavilla laitteita oppilaskäyttöön. Koulun laitekanta on hyvällä mallilla (noin 1:2). Laitteet ovat myös pääosin melko uusia ja toimintavarmoja. Jokaisen luokan opettaja vastaa, että digitaitokalenterin vaatimat asiat tullaan harjoittelemaan lukuvuoden aikana. Jos opettaja ei itse jotain näistä sisällöistä hallitse, hän pyytää apua digitiimistä ja tarvittaessa digitiimin jäsen/jäsenet tulevat opettamaan asian kyseiselle luokalle tai pyytää tukea digimentorilta.