7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Monialainen oppilashuollon yhteistyö

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Opiskeluhuoltopalvelut

Opiskeluhuollon henkilöstö osallistuu omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. He voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.


Linkkejä:
Opiskeluhuoltopalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa tarjotaan 1. luokan ja erityisopetuksen oppilaille arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita toimintapaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa vapaita kerhopaikkoja voidaan tarjota myös vanhemmille oppilaille.

Toimintamaksut ovat 120 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 3 h/päivä tai 1-15 h/viikko ja 160 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 4 h/päivä tai yli 15 h/viikko. Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai sen puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet. Maksuvapautuspäätöksiä ei tehdä takautuvasti.

Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai toimintamaksun puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet.

Tulostettavat ohjeet ja -lomakkeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto


Kirjastopalvelut

Koulun ja Kuopion kaupunginkirjaston yhteistyö perustuu perusopetuksen ja kirjaston yhteistyösuunnitelmaan (linkki). Yhteistyösuunnitelman keskeisenä tavoitteena on tiedonhallintataitojen oppiminen, lasten ja nuorten lukuharrastuksen lisääminen ja monilukutaidon tukeminen. Suunnitelmassa kuvataan yhteistyön toteuttaminen ja sisällöt vuosiluokilla 0 - 9.

Kuopion kaupunginkirjaston ja Kuopion perusopetuksen yhteistyösuunnitelma
Kuopion kaupunginkirjaston verkkokirjasto

Lisätietoja:
lasten ja nuorten kirjastopalveluiden päällikkö Anu Parviainen 044 718 2309


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.

Liikkuva koulu -toimintamallin mukaiset toimenpiteet ja kehittäminen suunnitellaan toteutetaan koulun nykytilan arvioinnin pohjalta.

Lisätietoja:
koululiikunnan koordinaattori Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Jusa Ruotsalainen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

Koulukohtainen opiskeluhuoltosuunnitelma 
 
Von Wrightin koulun oppilashuoltosuunnitelma päivitetään lukuvuosittain ja käsitellään yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä. Suunnitelma löytyy koulun peda.net- sivuilta. 
 

Koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut 

Koulupsykologin- ja kuraattorin yhteystiedot ovat esillä koulun kotisivulla. Koulun koulukuraattorina toimii Emma Hirvelä ja konsultoivana koulupsykologina toimii Klaus Julkunen. 

Koulupsykologi on mukana sekä yhteisöllisessä että yksilökohtaisessa oppilashuoltotyössä. Lisäksi hän on mukana kolmiportaisen tuen moniammatillisessa käsittelyssä. Koulupsykologin vastaanotolle ohjaudutaan erityisopettajan, terveydenhoitajan tai koulukuraattorin yhteydenoton kautta.  

Koulukuraattori on mukana sekä yhteisöllisessä ja yksilökohtaisessa oppilashuoltotyössä. Kuraattorilta saa apua, kun lapsella on pulmia koulunkäynnissä (esim. levottomuus, poissaolot, koulumotivaatio), kaverisuhteissa tai hänen elämässään tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat koulunkäyntiin. Kuraattori tarjoaa keskusteluapua lapsille sekä ohjausta ja neuvontaa vanhemmille erilaisissa ongelmatilanteissa. 

Koulukuraattori Emma Hirvelä on tavattavissa koululla maanantaisin ja joka toinen keskiviikko. Tapaamisajat varataan etukäteen. Kuraattorin tavoittaa numerosta 044 718 4604. 
 
Friends-ohjelma 
 
Tänä lukuvuonna koulussamme toteutetaan Friends-ohjelmaa 4.-luokalla koulukuraattorin toimesta. Friends-ohjelmalla tuetaan lasten, nuorten ja vanhempien mielen hyvinvointia. Ohjelma ehkäisee tutkitusti ahdistusta ja masennusta. Tapaamiskertoja on yhteensä 9 syksyn aikana. 
 
"Ohjelma opettaa lapsia, nuoria ja vanhempia tunnistamaan ja käsittelemään tunteita, kannustaa myönteisiin ajattelumalleihin sekä tarjoaa selviytymiskeinoja vastoinkäymisten ja pettymysten kohtaamiseen. Friends-ohjelma vahvistaa minäkuvaa ja itsetuntoa sekä lisää uskoa omaan pärjäävyyteen." (https://asemanlapset.fi/toimintamuotomme/friends/, 27.9.2022) 

 

Kouluterveydenhuoltopalvelut 

Koulun terveydenhoitaja on Niko Hämäläinen. Kouluterveydenhoitaja on koulullamme tiistaisin ja keskiviikkoisin. Terveydenhoitajan tavoittaa numerosta . 

Koululääkäri käy koululla erikseen sovittuina päivinä. 

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta 

Aamupäivätoimintaa ei järjestetä kouluissamme. Iltapäivätoimintaa järjestetään koulun tiloissa ensimmäisen luokan oppilaiden koulupäivän jälkeen kello 17 asti. Iltapäivätoiminnasta vastaavat Petra Karhunen ja Riitta Niiranen. Iltapäiväkerhon ohjaajien numerot ovat 044 718 1209 (Petra) ja 044 718 4885 (Riitta). 

 

Kulttuuripalvelut 

Koulut osallistuvat kulttuuripolun tarjoamiin tapahtumapolkuihin kaupungin suunnitelman mukaisesti mahdollisuuksien mukaan. Koulu huomioi kalenteri- ja kirkkovuoden juhlapäivät mm. liputuspäivät, päivänavauksissa ja mahdollisuuksien mukaan teemapäivissä. 

Koulu toimii kulttuuripolun suunnitelman mukaisesti: 

-1. lk:n Kirjastopolku 

-2. lk:n Taidepolku 

-3. lk:n Museopolku 

-4. lk:n Mediapolku 

-5. lk:n Ympäristöpolku 

-6. lk:n Tanssipolku 

 

Koulussamme on käytössä Von Wrightin oppimispolut, joiden aihepiirit määräytyvät luokittain. Polkujen aiheet liittyvät Von Wrightin veljeksiin ja paikallishistoriaan. Oppimispolkuja voi toteuttaa myös vapaammin omien ideoiden pohjalta. Polut toteutetaan vuorokurssiperiaatteella. Tehtyjen oppimispolkujen pohjalta keräämme ideoita ja yhteistyökumppaneita.  

Polkujen aiheet lukuvuonna 2023–2024: 

  1. luokka: tarinan kirjoittaminen, satujen kirjoittaminen, historiaa pienille
  2. luokka: retki Haminalahteen
  3. luokka: kuvataide/käsityö -taidenäyttely

 

Kirjastopalvelut 

Koulullamme käy Kuopion kaupungin kirjastoauto kerran viikossa keskiviikkoisin. Oppilailla on mahdollista lainata oppitunneille luettavaa myös koulun omasta kirjastosta. 
 

Liikunnan lisääminen oppitunteihin 

Koululiikunnan aihealueet sovitaan koulun yhteiseen liikuntakalenteriin. Kuopion koulut ovat osana Liikkuva koulu -toimintaa. Liikuntaa pyritään lisäämään oppitunteihin ja opetukseen pyritään lisäämään toiminnallisuutta. Osallistutaan mahdollisuuksien mukaan seuraaviin kaupunkitasoisiin tapahtumiin. Osallistutaan mahdollisuuksien mukaan myös muihin koululaisturnauksiin, esimerkiksi jalkapallo- ja sählyturnauksiin. Koulu järjestää lukuvuoden aikana omia liikuntatapahtumia. 

 

Koulu-uinnit 

Koulumme 2.-4. luokkalaiset osallistuvat koululaisuintiin Kuopion kaupungin liikuntasuunnitelman mukaisesti toukokuussa 2024. Näistä tiedotetaan luokkakohtaisesti lähempänä ajankohtaa. 

 

Kouluruokailu 

Kouluruokailu järjestetään koulun ruokalassa klo 10.20 - 11.30. Oppilaiden on mahdollista syödä tai ostaa välipalaa klo 13.15–13.30 välitunnin aikana. Opettajat valvovat oman luokkansa ruokailun. Kouluruokailun toimivuutta arvioidaan yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä. 

 

Koulukuljetukset 

Koulukuljetusten aikataulu suunnitellaan yhteistyössä Kuopion kaupungin kuljetussuunnittelijan kanssa. Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.