4 Resurssit

Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu

Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.

Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuksen ohjetta.

Koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista seurataan säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.

Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.


Lisätietoja:
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221


Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Tekniset järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.


Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat pääsääntöisesti tilakeskukselta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.

Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen, jos kyse ei ole välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, jolloin ilmoitus tehdään puhelimitse LVIS-päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteidenosalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Ilmoitusten pohjalta tilakeskus suorittaa kiinteistön ylläpitoon liittyviä korjaustoimenpiteitä.

Tilakeskus laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.

Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään tilakeskuksen, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö.

Käytettävissä olevien resurssien puitteissa tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilakeskus on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.

Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.

Kouluviraston lainattavien kirjasarjojen kokoelmaa on täydennetty Celia-kirjaston CD-äänikirjoilla, joita opettajat voivat lainata kirjasarjojen mukana lukemisen tukea tarvitsevien oppilaiden käyttöön.

Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tanja Karpasto 044 718 4130
tietopalveluasiantuntija Riitta Nevalainen 044 718 4133
työsuojeluvaltuutettu Isto Karjalainen 044 718 4020


Tieto- ja viestintätekniikka


Kehittämissuunnitelman kärkihankkeena opettajien tvt-osaamista kehitetään koulutusten sekä tvt-mentoreiden ja tutoropettajien avulla. Koulutuksen ja tukihenkilöiden kautta varmistetaan osalle opettajista laajempi ja syvempi digiosaaminen. Tvt-opsin tavoitteiden saavuttamiseksi on koottu tukimateriaali. Osaamisen kehittymistä seurataan keväällä 2018 ja 2020 toteutettavien kyselyjen avulla.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä.

Kaikille opettajille on hankiittu henkilökohtaiset tietokoneet vuoden 2016 aikana. Tavoitteena on hankkia oppilaille kannettavia tietokoneita tai vastaavia laitteita vuoden 2018 loppuun mennessä siten, että kahta oppilasta kohden on yksi kone. Toisena keskeisenä tavoitteena on saada peruskoulujen tietoverkot toimintavarmoiksi ja kapasiteetiltään riittäviksi vuoden 2017 aikana.

Perusopetuksessa hyödynnetään Peda.netin tai Office 365 -ympäristön mahdollisuuksia ja muita digitaalisia sovelluksia oppimisen tukena sekä kodin ja koulun välisessä tiedottamisessa. Koulut ostavat kaikki täysin digitaaliset oppimateriaalit Edustoresta. Digitalisten oppimateriaalien käyttöä seurataan Edustore-järjestelmän ja kyselyjen kautta vuosittain.

Kolme kouluilla kiertävää täysipäiväistä tvt-mentoria on resursoitu opettajien ja oppilaiden tvt-osaamisen pedagogiseksi tueksi koko lukuvuodeksi 2017-2018. Yhden tvt-mentorin työajasta resursoidaan osa tvt-koordinaattorin tehtäviin. Atk-vastaavien toimenkuva on määritelty vuonna 2016.

Kuopio osallistuu useisiin Uusi peruskoulu -hankkeisiin. Kooste hankkeista löytyy tästä.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa. Tvt-suunnitelmassa otetaan kantaa ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  1. Miten koulun henkilöstön tvt-osaamista kehitetään?
  2. Miten hyödynnetään koulun tutoropettajan ja kiertävän tvt-mentorin tunteja ja miten varmistetaan tuen tasapuolinen jakautuminen?
  3. Miten koulun tvt-laitekantaa kehitetään ja varmistetaan näiden laitteiden tehokas käyttö?
  4. Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat saavat opetusta tvt-opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti?
  5. Kuka tai ketkä koulussa vastaavat seuraavista tvt:n osa-alueista:
  • Tekninen tuki
  • Pedagoginen tuki
  • Tvt-pedagogiikan kehittäminen, opetuskäytön seuranta sekä digitaalisiin sovelluksiin ja oppimateriaaleihin tutustuminen

Lisätietoja:
tietohallintopäällikkö Jarkko Karhemaa 044 718 4007
lukio-opetuspäällikkö Antti Kervinen 044 718 4040

Koulun toimenpiteet

Rehtori vastaa siitä, että koulukohtaisessa käyttösuunnitelmassa pysytään. Määrärahan seurantaa rehtori ja koulusihteeri tekevät yhteisesti. Koulun hankinnoista ja määrärahan käytöstä keskustellaan ja sovitaan yhdessä henkilöstön kanssa.

Koulun työskentely- ja opetustilat pidetään toimivina ja turvallisina. Koulun opetustilat ovat päivittäin maksimaalisessa käytössä. Esikoululle on varattu vuoro liikuntasalin käyttöön torstaisin 1 1/2 tunnin ajaksi.
Koulun tiloille on runsaasti käyttäjiä arki-iltaisin.
Palotarkastus pidetään joka toinen vuosi. Seuraava tarkastus on syksyllä -18.
Pelastussuunnitelma päivitetään vuosittain. Poistumisharjoitus pidetään joka syksy.
Opetus- ja työskentelytilojen ilmanlaatua tarkkaillaan jatkuvasti ja tarvittaessa tehdään sisäilmailmoitus.

Oppilaiden välituntivalvonta on järjestetty säännölliseksi. Koulukuljetuksessa olevien oppilaiden kyytivalvonta on myös hoidettu suunnitelmien mukaisesti.

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKKA

Tvt-suunnitelma

1. Osallistutaan mahdollisuuksien mukaan erilaisiin koulutuksiin mm. Ipad tutuksi- ja 0365-koulutuksiin. Sanna aloitti kaksivuotisen Itä-Suomen yliopistossa järjettävän Opettaminen ja oppiminen digitaalisissa ympäristöissä -koulutuksen.

2. Alueellinen tvt-tukihenkilö, Sinikka Leivonen, on koulullamme syksyllä kaksi viisituntista päivää. Kevätlukukauden tvt-päivistä ei ole vielä sovittu. Näitä päiviä käytämme luokkien kanssa työskentelyyn. Jokainen luokka saa n. kaksi Sinikan tuntia.

Koulun oma tutor-tunti on maanantaisin 9-10. Yhteensä 38 tuntia. Ne on jaettu tasapuolisesti kaikille luokka-asteille.

3. Koulun kannettaviin tietokoneisiin (16+3 kappaletta) on varauslista, joka mahdollistaa niiden tasapuolisen käytön kaikille luokille. Myös uusille iPadeille (10 kpl) on oma listansa. Siitä voi varata luokalleen vakiovuoron. Vuoroja käytetään sovitellen. Isommat kummioppilaat auttavat 1.- ja 2.- luokkalaisia koneiden kuljettamisessa ja avaamisessa. Tarvittaessa he toimivat myös apuopettajina.

4. Hyödynnämme tvt:n opetuskäyttöön perehtyneiden opettajien tietotaitoa ja aktiivisuutta. Joustamme tietokoneden varausvuoroista.

5. Tekninen tuki: Sanna Nenonen (koulun tvt-vastaava)
Pedagoginen tuki: Sanna ja Sinikka (alueellinen tvt-tukihenkilö)
Tvt-pedagogiikan kehittäminen, opetuskäytön seuranta ja digitaalisiin sovelluksiin ja oppimateriaaleihin tutustuminen: yhteisvoimin, Sanna mahdollisesti esittelijänä