6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Oppimiskeskustelut

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) toteuttamisen periaatteet

Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2023 - 2024 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on kieli- ja kulttuuritietoisuus. Koulukohtaisen monialaisen oppimiskokonaisuuden koulu päättää itse oppilaita osallistaen. Vähintään toinen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona.

- MOK-viikolle voidaan tehdä oma työjärjestys
- Oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä (esim 3. luokka 23 tuntia, 8. luokka 29 tuntia)
- Opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu työmäärä

Mikäli koulukohtainen MOK jakautuu pitemmälle ajanjaksolle, tulee huolehtia että
- oppilaalla on MOKia oma vuosiviikkotuntimäärä
- oppilaalla on mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa
- MOK tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön
- MOK vahvistaa tiimiopettajuutta

Lukuvuosisuunnitelmaan merkitään MOKien ajankohta ja kesto, aihe ja oppilaiden osallisuus. Tarkempi kuvaus MOKeista on koulujen kotisivulla ennen MOKien alkamista.


Joustava esi- ja alkuopetus

Esi- ja alkuopetuksen aikuistiimi tekee joustavan esi- ja alkuopetuksen tiimisopimuksen. Tiimisopimukseen kirjataan, kuinka toiminnan periaatteet toteutuvat käytännössä, kuinka oppimispolkuja toteutetaan ja kuinka lapsiryhmien yhteistoimintaa on mahdollista järjestää.

Tiimisopimus liitetään koulun lukuvuosisuunnitelmaan.
Joustava esi- ja alkuopetus perusopetuksen opetussuunnitelmassa
Kuopion joustava esi- ja alkuopetus


Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäyttöä edistetään kouluissa kehittämällä seuraavia osa-alueita:

  • opetushenkilöstön digipedagoginen osaaminen
  • oppilaiden digitaidot
  • digitaalisten laite- ja oppimisympäristöjen käyttö

Opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään koulutusten sekä kouluilla toimivien pedagogisten tukihenkilöiden ja kiertävien digimentoreiden avulla. Osaamisen kehittymistä, koulutusta ja tuen tarpeita kartoitetaan vuosittain tehtävillä kyselyillä.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet digitaitojen oppimiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä. Opetussuunnitelman toteuttamisen tukena käytetään kaupungin omia digitaitokalentereita vuosiluokille 1 – 6 ja 7 – 9. 

Laite- ja oppimisympäristöjen käyttöä edistetään kiertävien digimentoreiden, koulukohtaisten teknisten tukihenkilöiden sekä oman tietohallinnon avulla. Varmistetaan, että kaikilla opettajilla on työtä varten käytössä henkilökohtainen päätelaite. Oppilaslaitemäärää kasvatetaan taloudellisten resurssien puitteissa. Lisäksi huolehditaan riittävistä tietoliikenneyhteyksistä jokaisessa koulussa. Laajennetaan ja syvennetään digitaalisten oppimisympäristöjen käyttömahdollisuuksia. Koulujen tekniset tukihenkilöt huolehtivat toimenkuvansa mukaisista tehtävistä.

Kuopio osallistuu useisiin perusopetuksen kehittämishankkeisiin, joissa digitalisaatiolla on keskeinen rooli. Kouluja digitalisaation kehittymistä tuetaan hankkeiden ja vuosittain toteutettavien kartoitusten avulla. Kartoituksen yhteydessä kukin koulu määrittelee itselleen kehittämistavoitteet seuraavalle lukuvuodelle ja seuraa tavoitteidensa toteutumista.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa.

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151
koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

 

Palonurmen koulun toimintaa kuvaa hyvin ajatus Lapset lähellä luontoa. Luonnonläheisyys ja kyläkoulukiinteistö tarjoavat välittömän ja rikkaan oppimisympäristön itsessään, joka ottaa huomioon lapsen kokonaiskasvun, eettisyyden ja ekologisuuden. Oppimisen keskiössä on oppilas, ja kyläkoulun ryhmädynamiikka tukee sosiaalisten taitojen kehittymistä. Koulun lähiympäristö tarjoaa myös hyvät puitteet ilmiöpohjaiseen oppimiseen. Koulussa myös kannustetaan oppilaita aktiiviseen osallistumiseen ja oman oppimistyylin löytämiseen. 

Oppilasarvioinnissa noudatetaan opetussuunnitelmaa ja Kuopion kaupungin antamia ohjeita arvioinnista. Koulu tiedottaa arvioinnista ja huolehtii oppilasarvioinnin monipuolisuudesta, ja yhdenmukaisuudesta sekä noudattaa jatkuvan arvioinnin periaatetta. Luokanopettajat tiedottavat arviointikäytänteistä avoimesti ja aktiivisesti oppilaita ja huoltajia. Rehtori vastaa siitä, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arviointia yhdessä.

Monialaiset oppimiskokonaisuudet Palonurmen koulussa lukuvuonna 2023-2024 

Lukuvuonna 2023–2024 Palonurmen koulussa toteutetaan kaksi monialaista oppimiskokonaisuutta: syksyllä Kuopion kaupungin MOK (Kieli- ja kulttuuritietoisuus) ja keväällä koulun oma MOK (Kirjallisuus). 

 

Kuopion kaupungin yhteinen monialainen oppimiskokonaisuus 

Syyslukukaudella 2023 järjestetään kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus Kieli- ja kulttuuritietoisuus. MOK-viikolle tehdään oma lukujärjestys. Tarkempi kuvaus tulee koulun kotisivulle ennen MOK-viikon alkamista.  

Tavoitteena on tutustuttaa oppilaita Euroopan maihin, kieliin sekä joulun ja uuden vuoden viettotapoihin. Ajatuksena on, että oppilaat valitsevat pienissä ryhmissä oman maan kiinnostuksensa mukaan, etsivät ja tuottavat sisältöä kyseiseen maahan liittyen. MOK-viikon loppuhuipennus on “matkustaminen” Euroopan eri maihin, toisten tuotoksiin tutustuen. Oppilaiden osallisuus toteutuu niin suunnittelussa, toteutuksessa kuin dokumentoinnissakin. MOK-viikko toteutetaan viikolla 51.

 

Koulukohtainen monialainen oppimiskokonaisuus 
 
Palonurmen koulun oma MOK-kokonaisuus on Kirjallisuus. Tämä MOK toteutetaan kevätlukukaudella. MOK-päiviä on kerran viikossa, viikon eri päivinä. Tavoitteena on tutustua kirjallisuuden eri lajeihin ja tuottaa omia tuotoksia. Omat teokset tehdään mm. digitaalisia keinoja hyödyntäen ja eri oppiaineisiin integroiden. Tarkempi kuvaus tulee koulun kotisivulle ennen tämän MOK-jakson alkamista. 

Menetelmänä tässä MOK-kokonaisuudessa on lukemalla ja tekemällä oppiminen, jossa lasten ideat ohjaavat etsimään sopivat (digitaalinen esitys, näytelmä ym.) keinot toteutukseen. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta eri kirjallisuuden lajeista, innostaa oppilaita lukemiseen sekä vahvistaa luetun ymmärtämisen taitoja - unohtamatta itseilmaisua ja lukemisesta nauttimista. Kokonaisuuteen läheisesti liittyvät mm. tvt:n, taito- ja taideaineiden sekä äidinkielen ja kirjallisuuden oppiainesisällöt. Laaja-alaisina tavoitteina tässä kokonaisuudessa ovat erityisesti ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1), kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2), monilukutaidon kehittäminen ja tiedon hakemisen oppiminen (L4) sekä osallistuminen ja vaikuttaminen (L7). MOK:n aikana oppilaat tekevät itsearviointia oppimistaan asioista, työskentelytaidoista ja ryhmätyöskentelytaidoista jne.
MOK-kokonaisuuden tavoitteena on tuottaa oppilaiden omista tuotoksista kevätnäyttely. Tämä MOK-Kevätnäyttely on avoin huoltajille (toteutetaan iltatapahtumana koululla).

 

Kuopion joustava esi- ja alkuopetus

 

TIIMISOPIMUS, Palonurmen koulu ja Palonurmen esiopetus ja ryhmäperhepäivähoito

 

Osa 1

AIKUISTIIMI

 

Tiimiimme kuuluvat

 

Minna Ruoho, Heidi Airaksinen ja kiertävä erityisopettaja Anne Korhonen.

 

Tiimisopimuksen päivämäärä

 

18.9.2023

 

Tiimisopimuksen päivitys ja arviointi

 

 

Koulu arvioi omissa rakenteissaan ja esiopetus arviointipäivässä. Arviointi yhteisesti toukokuussa 2024.

 

Tiimimme kokoontumisajat ja -paikat

 

 

Opettajat suunnittelevat toimintaa yhdessä viikoittain. Seuraava yhteinen arviointikokous pidetään toukokuussa 2024.

 

Lapsiryhmämme

 

 

Palonurmen esiopetuksessa 3 lasta, koulussa ykkösiä 3 ja kakkosia 8 oppilasta.

 

Oppimisympäristömme

 

 

Palonurmen koulu ja esikoulu ympäristöineen. Kota koulun lähellä.

 

 

Osa 2

TOIMINNAN PERIAATTEET

Kuvaus toiminnan periaatteiden toteutumisesta

 

PITKÄKESTOISET HETEROGEENISET PIKKUTIIMIT  

(Tähän kirjataan ryhmittelytavat, kestot ja ryhmien nimet, mutta ei lapsien nimiä.)

Ulkoluokkatoiminta yhteisellä eskarien ja 1. - 2.-luokkalaisten ryhmällä joka keskiviikko (3 oppituntia) läpi lukuvuoden 2023 - 2024.

Tiistaisin yhteiset liikuntatunnit eskarit yhdessä 1.- ja 2.-luokkalaisten kanssa.

Mahdollisuuksien mukaan myös leikki-/lukuryhmät vierailulla eskarissa.

 

LEIKKI, LEIKILLISYYS, TOIMINNALLISUUS

Leikki on esi- ja alkuopetuksen toimintatapana. Ulkoluokkatoiminnassa toteutuvat mm. ruokailu ja yhteiset lauluhetket ajankohtaisine lauluineen sekä pihapelit ja leikkiminen yhdessä. Välituntileikit ovat tärkeä osa koulupäivää, jolloin yhteisillä leikkipaikoilla ollaan varhaiskasvatuksen kanssa ilman ikärajoja.

 

 

OMATAHTISUUS

Toiminta suunnitellaan jokaiselle oppilaalle sopivaksi. Eritasoisuus huomioidaan toiminnan suunnittelussa.

 

OMA OPPIMISPOLKU

Polkujen ja Montako tähteä väritetään –open opas tulostusversioihin: https://peda.net/kuopio/ejky/kaveri

Esiopetusvuonna käytössä lukemisen polku

Ekaluokalla käytössä kirjoittamisen polku

Tokaluokalla käytössä matematiikan polku

 

 

Miten kahdenkeskinen aika lapsen kanssa järjestyy?

Ketä tarvitsen/tarvitsemme avuksi?

 

 

Toiminnan lomassa esiopetuksessa arvioidaan ja väritetään tähtiä onnistumisesta lasten kanssa.

Esikoulussa vihkon käyttö mahdollistuu helpommin kuin koulussa, koska aikuisia on enemmän ja yksilöllinen hetki oppilaan kanssa on helpompi järjestää.

1.- ja 2.-luokkalaisten kanssa tehdään tähdittämistä tunnin/tuntien aikana pienissä osissa aikuisen lukiessa auki tavoitteita.

 

 

Miten huoltajat ovat osallisia?

 

 

 

Esiopetuskeskustelussa ja oppimiskeskusteluissa/arvioinnissa esitellään onnistumisia sekä oppimispolku-vihkonen.

Miten huoltajat ovat osallisia?

 

Koulun puolella vihko annetaan nähtäväksi oppimiskeskustelussa.

 Osa 3

ESI- JA ALKUOPETUKSEN RYHMIEN YHTEISTOIMINTA

 

Käytettävissä oleva aikuisresurssi

 

Ykkös-kakkosilla yksi opettaja ja esiopetuksessa yksi opettaja.  

Suunnitelma yhteisestä tekemisestä

 

 

Ulkoluokkatoiminta käynnistyy lukuvuoden alussa. Lisäksi järjestetään yhteisiä oppimistuokioita sekä peli-, leikki- ja laulutuokioita. Syyslomalle lähtiessä yhteiset lomalle läksiäiset. Yhteinen lipunnosto itsenäisyyspäivänä ja muina juhlapäivinä. Eskareiden vierailu sadonkorjuunäyttelyssä alkuopetuksessa tiistaina 19.9.2023. Yhteiset metsäretket (riistanhoitoasiaa ja onkimista) lukuvuoden aikana. Yhteinen joulupolku ja joulujuhla tiistaina 12.12.2023.

Arviointi

 

Toukokuussa 2024.

 

Pohjana Kuopion kaupungin esi- ja alkuopetuksen yhteistyökäytänteet: https://peda.net/kuopio/ejky/lomakkeita

 

 Muita tiimissämme esille nousseita ideoita, huomioita, asioita:

Tänä lukuvuonna toteutettava ulkoluokkatoiminta mahdollistaa hienosti monipuolisen oppimisen, liikkumisen ja ulkoilun esiopetuksessa ja alkuopetuksessa.

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä