4 Resurssit

Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu

Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.

Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuksen ohjetta.

Rehtori seuraa koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.

Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.

Lisätietoja:
talouspäällikkö Jusa Ruotsalainen 044 718 4221


Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Teknisten järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa ilmanvaihdon, lämmityksen, sähkön ym. osalta.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.


Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat Kuopion Tilapalveluilta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.

Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen. Jos kyse on välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, ilmoitus tehdään puhelimitse huollon päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteiden osalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Huollon tehtävänä on arvioida korjaustarpeen kiireellisyys, jonka perusteella korjaukset toteutetaan.

Tilapalvelut laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.

Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään Tilapalveluiden, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii Tilapalveluiden asiakkuuspäällikkö.

Käytettävissä olevien resurssien puitteissa toiminnallisia tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilapalvelut on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.

Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.

Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tarja Hosionaho 044 718 4130
asiakkuuspäällikkö Simo Hiltunen 044 718 5248
työsuojeluvaltuutetut Isto Karjalainen 044 718 4020 ja Saija Kekäläinen 044 718 4062

Tieto- ja viestintäteknologia

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea.

Lisätietoja:
tietohallintopäällikkö Ilkka Kukkonen 044 718 4007
koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

Talous

Rehtori vastaa koulun talouden seurannasta, ja henkilöstön kanssa seurataan yhdessä budjetin toteutumista. Oppimateriaalitilauksista, kirjatilauksista ja muista hankintatarpeista, kuten kalusto- ja laitteistotarpeista keskustellaan säännöllisesti henkilöstökokousten yhteydessä.


Fyysinen oppimisympäristö

Koulun henkilökunta seuraa aktiivisesti kouluympäristön terveellisyyteen ja turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja on velvollinen ilmoittamaan ongelmista koulun turvallisuusvastaavalle ja rehtorille. Turvallisuusvastaavana toimiva apulaisjohtaja Minna Ruoho seuraa tilojen käytön päivittäistä turvallisuutta ja päivittää koulun turvallisuussuunnitelman. Myös koulun työhyvinvointiparina toimiva Minna Ruoho huolehtii yhdessä rehtorin kanssa koulun työsuojeluun ja työhyvinvointiin liittyvistä tekijöistä. Rehtori ilmoittaa terveyttä ja turvallisuutta uhkaavista tekijöistä asianomaisille tahoille (Tilakeskus, terveysviranomaiset, pelastusviranomaiset; sisäilmailmoitukset; vaara- ja riskitilanteet WPro-ilmoituksina ym.).

Koulun kiinteistössä jatketaan peruskorjaustöitä myönnettävien määrärahojen puitteissa. 


Palonurmen koulun tvt-suunnitelma

Koulun henkilöstön tvt-osaamista kehitetään ensisijaisesti kaupungin tarjoaman täydennyskoulutuksen kautta. Henkilöstöä kannustetaan käyttämään monipuolisesti tvt-laitteita osana työtään. Kokeileva oppiminen sallitaan niin henkilöstön kuin oppilaidenkin osalta.

Kiertävän tvt-mentorin (Merja Pehkonen) resurssin käyttötarvetta kartoitetaan oppilaiden tarpeiden ja henkilöstön havaintojen osalta ennakkoon, jotta resurssi pystytään käyttämään mahdollisimman tehokkaasti hyväksi. Tvt-mentori vierailee koulussa sovittuina ajankohtina ja osallistuu mahdollisuuksien mukaan sekä opettajien että oppilaiden kouluttamiseen

Koulullamme on käytössä Peda.net, Microsoft 365 -työskentely-ympäristö ja useita sähköisiä oppimateriaaleja. Tänä vuonna lisäksi otamme oppilaiden käyttöön ja opetuksen tueksi Classroomin (yläluokilla syksystä alkaen ja alaluokilla kevätlukukaudella), sekä kehitämme Oppilasagenttitoimintaa. Alaluokilla otetaan Näppistaituri käyttöön syyslukukaudella. Opetussuunnitelman tavoitteiden mukainen tvt-opetus oppilaille taataan noudattamalla opetuksessa Kuopion kaupungin tvt-suunnitelmaa ja digitaitokalenteria sekä pitämällä koulun laitekanta määrällisesti ja laadullisesti riittävän hyvänä. Kannettavien tietokoneiden kanta on uusittu syksyllä 2021 (25 kpl Chromebookeja), ja opetuskäytössä on myös tabletteja (10 kpl). Kaupungin tvt-suunnitelmaa hyödynnettäessä opettajien ja opetuksen hyvänä apuvälineenä on kaupungin opetustoimelle laadittu digitaitokalenteri.

Teknisestä ja pedagogisesta tvt-tuesta koulussa vastaa Kaija Nevalainen. Kukin opettaja osaltaan vastaa omien taitojensa kehittämisestä ja kiinnostuneesta asenteesta tvt-taitojaan kohtaan. Digitaitokalenterin avulla pyritään varmistamaan, että oppilaiden tvt-taidot karttuvat ja kehittyvät suunnitelmallisesti vuosi vuodelta. Digioppimismateriaalien ja -sovellusten osalta koulussa käydään yhteisiä keskusteluja, jaetaan osaamista ja käyttökokemuksia ja saadaan näin vinkkejä toinen toisiltaan.