5 Asiakkuudet ja kumppanuudet

Osallisuuden ja yhteisöllisyyden toteuttaminen

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, joilla edistetään oppilaiden osallisuutta ja vaikuttamista.

Oppilaiden osallisuudella tarkoitetaan oppilaiden mahdollisuutta vaikuttaa koulun kehittämiseen ja heitä itseään koskevaan päätöksentekoon ja keskusteluihin koulussa. Koulussa tulee tietoisesti luoda ja tarjota oppilaille osallisuuden kokemuksia ja osallistumismahdollisuuksia heitä koskevista asioista päätettäessä.

Kaupungissa on luotu ja vakiinnutettu asianmukaiset lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen toimintatavat osaksi lapsia ja nuoria koskevaa päätöksentekoa.

Oppilaiden osallistumisessa yhtenä toimintamuotona on oppilaskuntatoiminta. Kaikki koulun oppilaat kuuluvat koulun oppilaskuntaan. Oppilaat valitsevat keskuudestaan oppilaskunnan hallituksen hoitamaan yhteisiä asioita. Oppilaskuntatyötä koordinoi vastuuopettaja. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa nivotaan kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulun oppilaskunnan toimintaa.

Oppilaiden osallisuuden kokemisen kehittymistä arvioidaan joka toinen vuosi kouluterveystutkimuksella.

Linkit:
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri


Kodin ja koulun yhteistyö

Vanhempien kuulemiseksi koulujen tulee kehittää kodin ja koulun yhteistyötä. Koulun tulee olla aloitteellinen ja aktiivinen yhteistyön kehittämisessä. Siihen kuuluvat yhteiset keskustelut lapsen ja nuoren kasvusta ja kehityksestä, oppimisen ohjaamisesta ja oppilaan arvioinnista. Yhteistyöhön kuuluvat myös koulun kehittämiseen ja toiminnan arviointiin osallistuminen.

Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti.

Vanhemmille tulee antaa tietoa ja välineitä, jotta he voivat osallistua opetussuunnitelman kehittämiseen. Kodin ja koulun yhteistyö auttaa molempia osapuolia vastaamaan oppilaan kasvua ja oppimista koskeviin haasteisiin. Kodin ja koulun yhteistyö edistää yhteisöllisyyden ja luottamuksen rakentumista.

Henkilöstöä tuetaan kodin ja koulun yhteistyössä. Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään yhdessä huoltajien kanssa.

Koulu kuvaa kodin ja koulun yhteistyön vuosittaiset toimenpiteet ja ohjeistaa Wilman käytön periaatteet.

Kodin ja koulun yhteistyön keskeisenä tavoitteena on oppilaan, opetuksen ja kasvatuksen tukeminen yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajia tiedotetaan riittävästi koulun toiminnasta. Huoltajille luodaan yhteistyömahdollisuuksia osallistua luokan, luokkatasojen ja koko koulun toimintaan.

Esimerkkejä yhteistyön järjestämiskäytänteistä:
- koulun tiedottamisen ja yhteistyökäytänteiden tulee olla suunniteltua ja laadukasta (viestintäsuunnitelma)
- yhteisölliset oppilashuoltoryhmät
- vanhempainyhdistys
- luokkatoimikunnat
- vanhempainillat ja muut yhteiset tapahtumat vanhempien kanssa
- oppimiskeskustelut
- koulun tapahtumiin osallistuminen

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan kodin ja koulun yhteistyön muodot.

Muut kumppanuudet ja sidosryhmät

Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan koulun muut merkittävät yhteistyökumppanit ja sidosryhmät sekä kuvataan toimintaa.

Opettajia kannustetaan yhteistyöhön muiden opettajien kanssa alueellisesti ja eri kouluasteiden välillä. Muun sidosryhmäyhteistyön tulee olla pedagogisesti perusteltua, koulun opetus- ja kasvatustyötä yhteisöllisesti tukevaa.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen

Oppilaskunnan hallituksen toiminta Palonurmen koulussa lukuvuonna 2023 - 2024

Palonurmen koulun oppilaskunnan jäseniä ovat kaikki koulun oppilaat. Oppilaskunnan hallituksen vaalit järjestetään Palonurmen koulussa elo-syyskuussa 2023. Oppilaskunnan hallitukseen valitaan yksi edustaja kultakin vuosiluokalta. Oppilaskunnan hallituksen ohjaavana opettajana toimii Kaija Nevalainen. Oppilaskunnan hallitus kokoontuu noin kerran kuukaudessa ja tarvittaessa useamminkin.

Koulusta valitaan kaksivuotiskaudeksi 2022-2024 Kuopion Lasten Parlamenttiin uudet edustajat 4-luokkalaisista oppilaskunnan hallituksen jäsenistä syys-lokakuussa sekä kerrotaan mahdollisesta hallitusjäsenyydestä. Lasten Parlamentti järjestää tutustumistapaamisen marras-joulukuussa, jolloin valitaan hallitus. Lisäksi parlamentti kokoontuu Teamsin kautta. Kuopion Lasten Parlamentin toiminta ja mahdollinen hallitustyöskentely on koulun vakuutusten piirissä.

Oppilaskunta on mukana järjestämässä jälleen hyväntekeväisyystempauksia (esim. Nälkäpäivä-keräys). Oppilaskunta järjestää kouluviihtyvyyttä lisäävää toimintaa ja suunnittelee toimintaansa oppilailta tulleiden ehdotusten pohjalta kehittäen muun muassa koko koulun yhteisiä tapahtumia. Lisäksi oppilaskunta on mukana järjestämässä juhlaruokailua, jossa se tarjoaa kahvit, teet ja mehut.

Oppilaat ovat mukana suunnittelemassa koulun monialaisia oppimiskokonaisuuksia sekä mahdollisen opintoretkikohteen valitsemisessa (ideat kohteista, kohteen valinta ja toiminnot kohteessa eri tavoin äänestäen ja valiten). Vanhempaintoimikunta on aktiivisesti mukana edelleen hyvässä yhteistyössä koulun kanssa oppilaiden iloksi ja avuksi muun muassa hankkimalla varoja koulun mahdollisia opintoretkiä varten.



Kodin ja koulun yhteistyö

Koulu tekee avointa yhteistyötä kotien kanssa. Tämä tapahtuu vanhempainiltojen, oppimiskeskustelujen, vanhempaintoimikunnan sekä tavanomaisen koulun ja kodin välisen yhteydenpidon kautta.

Kodin ja koulun välisessä yhteydenpidossa ensisijaisina käytetään Wilmaa sekä puhelinyhteyttä. Huoltajille painotetaan Wilman seuraamisen tärkeyttä. Myös koulun Peda.net-sivusto kertoo koulun toiminnasta ja tarjoaa koulu- ja kaupunkikohtaista tietoa perusopetuksesta ja ajankohtaisista asioista.

Lukuvuoden aikana järjestetään tarpeen tullen luokkakohtaisia vanhempaintapaamisia ajankohtaisten asioiden tiimoilta.

Vanhempaintoimikunta valitsee toimikuntaansa jäsenet vuosittain. Vanhempaintoimikunnan edustaja on myös aina mukana koulun yhteisöllisessä opiskeluhuoltoryhmässä.

Marras-tammikuussa pidetään oppimiskeskustelut, joihin osallistuvat oppilas, hänen huoltajansa ja luokanopettaja.


Muu yhteistyö

VESO-koulutuksia järjestetään mahdollisuuksien mukaan alueellisena yhteistyönä muiden Kuopion koulujen kanssa.

Lähiyhteistyötä tehdään Nilsiän alueen järjestöjen sekä seurakuntien kanssa. Yhteistyötä tehdään lisäksi muun muassa paikallisen nuorisoseuran, riistanhoitoyhdistyksen ja partion kanssa. 

TET-harjoittelijat ovat edelleen tervetulleita tutustumaan kasvatusalan ammatteihin. Meillä on hyvät kokemukset harjoittelijoista, jotka useimmiten ovat koulumme entisiä oppilaita. Eri-ikäisten oppilaiden toimiminen yhdessä kasvattaa yhteisöllisyyttä ja on antoisaa molemmin puolin.