6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Oppimiskeskustelut

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) toteuttamisen periaatteet

Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2023 - 2024 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on kieli- ja kulttuuritietoisuus. Koulukohtaisen monialaisen oppimiskokonaisuuden koulu päättää itse oppilaita osallistaen. Vähintään toinen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona.

- MOK-viikolle voidaan tehdä oma työjärjestys
- Oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä (esim 3. luokka 23 tuntia, 8. luokka 29 tuntia)
- Opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu työmäärä

Mikäli koulukohtainen MOK jakautuu pitemmälle ajanjaksolle, tulee huolehtia että
- oppilaalla on MOKia oma vuosiviikkotuntimäärä
- oppilaalla on mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa
- MOK tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön
- MOK vahvistaa tiimiopettajuutta

Lukuvuosisuunnitelmaan merkitään MOKien ajankohta ja kesto, aihe ja oppilaiden osallisuus. Tarkempi kuvaus MOKeista on koulujen kotisivulla ennen MOKien alkamista.


Joustava esi- ja alkuopetus

Esi- ja alkuopetuksen aikuistiimi tekee joustavan esi- ja alkuopetuksen tiimisopimuksen. Tiimisopimukseen kirjataan, kuinka toiminnan periaatteet toteutuvat käytännössä, kuinka oppimispolkuja toteutetaan ja kuinka lapsiryhmien yhteistoimintaa on mahdollista järjestää.

Tiimisopimus liitetään koulun lukuvuosisuunnitelmaan.
Joustava esi- ja alkuopetus perusopetuksen opetussuunnitelmassa
Kuopion joustava esi- ja alkuopetus


Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäyttöä edistetään kouluissa kehittämällä seuraavia osa-alueita:

  • opetushenkilöstön digipedagoginen osaaminen
  • oppilaiden digitaidot
  • digitaalisten laite- ja oppimisympäristöjen käyttö

Opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään koulutusten sekä kouluilla toimivien pedagogisten tukihenkilöiden ja kiertävien digimentoreiden avulla. Osaamisen kehittymistä, koulutusta ja tuen tarpeita kartoitetaan vuosittain tehtävillä kyselyillä.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet digitaitojen oppimiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä. Opetussuunnitelman toteuttamisen tukena käytetään kaupungin omia digitaitokalentereita vuosiluokille 1 – 6 ja 7 – 9. 

Laite- ja oppimisympäristöjen käyttöä edistetään kiertävien digimentoreiden, koulukohtaisten teknisten tukihenkilöiden sekä oman tietohallinnon avulla. Varmistetaan, että kaikilla opettajilla on työtä varten käytössä henkilökohtainen päätelaite. Oppilaslaitemäärää kasvatetaan taloudellisten resurssien puitteissa. Lisäksi huolehditaan riittävistä tietoliikenneyhteyksistä jokaisessa koulussa. Laajennetaan ja syvennetään digitaalisten oppimisympäristöjen käyttömahdollisuuksia. Koulujen tekniset tukihenkilöt huolehtivat toimenkuvansa mukaisista tehtävistä.

Kuopio osallistuu useisiin perusopetuksen kehittämishankkeisiin, joissa digitalisaatiolla on keskeinen rooli. Kouluja digitalisaation kehittymistä tuetaan hankkeiden ja vuosittain toteutettavien kartoitusten avulla. Kartoituksen yhteydessä kukin koulu määrittelee itselleen kehittämistavoitteet seuraavalle lukuvuodelle ja seuraa tavoitteidensa toteutumista.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa.

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151
koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

KOULUN TOIMINTAKULTTUURIN, OPPIMISYMPÄRISTÖJEN JA TYÖTAPOJEN KEHITTÄMISEN TAVOITTEET

Lukuvuoden 2023 - 2024 tärkein kehittämisen tavoite on päivittää koulun arvopohja, jonka pohjalta mm. laaditaan uudet järjestyssäännöt. Tähän työhön osallistetaan huoltajia ja tietysti oppilaita. Yhteinen arvopohja viitoittaa kehittämistyötä myös työtapojen sekä käytännön toiminnan osalta. Muita lukuvuoden tavoitteita ovat koulua ympäröivän luonnon hyödyntämisen lisääminen, toiminnallisuuden ottaminen kiinteäksi osaksi opetusta sekä tiimityöskentelyn edistäminen. Koulukohtaisesta osallistamisesta on kerrottu tarkemmin osiossa 5 Asiakkuudet ja kumppanuudet.

KOULUKOHTAISIA ASIOITA LUKUVUODELLE:
  • Neljä opetusryhmää: 1. lk, 2. lk, 3. - 4. luokat ja 5. - 6. luokat
  • Koko koulun tavoitteena on ruokailutapojen ja monipuolisen sekä terveellisen ruokailun edistäminen, huoltajien ja oppilaiden osallisuuden lisääminen, luontokasvatuksen lisääminen koulun ympäröivää luontoa hyödyntäen, tiimitoiminnan sekä toiminnallisuuden lisääminen.
  • Vuorokurssit: 1.- 2 lk ympäristöoppi 1. luokka, uskonto 1 lk, 3. - 4. lk 3 lk ympäristöoppi, uskonto ja 5. - 6. luokka ympäristöoppi ja uskonto 6, historia 5 
  • Valinnaiset aineet: 5 lk Palloilu ja 5. - 6. luokat Luontoliikunta
  • Kaupungin lisätunnit: 1. - 3. lk matematiikka, 3 lk kuvataide, 4 lk kuvataide ja liikunta 
  • Kummitoimintaa toteutetaan eskari - 1 - 2 luokkien ja 4 - 6 luokkien kesken. Isommat oppilaat esimerkiksi ohjaavat pieniä tietokoneasioissa, auttavat liikuntatunneilla ja liikuntavarusteiden kanssa sekä osallistuvat äidinkielen taitojen harjoitteluun (esim. kirjojen lukeminen, sadutus). 
  • Suomen harrastamisen mallit kerhotoiminnan varaukset: 1. - 2. lk eläinkerho, 5. - 6. lk eräkerho ja 3. - 4. lk jalkapallokerho, tällä hetkellä toiminnassa vain eläinkerho.
  • Koulun omat kerhot: , Iloista liikuntaa ja kädentaitoja
  • Puhelimet säilytetään repussa koulupäivän ajan, myös koulukuljetusta odottaessa.
  • Koululla on käytössä jakotilana kuvataide/käsityö/musiikkiluokka.
  • Luokkajärjestäjätoiminnan kehittäminen aloitettiin koko koulun projektina tänä syksynä. Luokissa toimivat tuntiavustaja, käytävä- ja kenkäjärjestäjä jne.
  • Arviointimenetelmistä tiedotetaan sekä koulu- että luokkakohtaisesti. Arvioinnissa hyöydynnetään viime lukuvuoden Arviointimestari -koulutuksesta saatuja ideoita.

Tuntijako:

Kuopion perusopetuksen tuntijako
Pajulahden koulun tuntijako


Lukuvuoden 2023-2024 MOKIT

Kaupunkikohtainen MOK on Kieli- ja kulttuuritietoisuus. Tämä MOK alkaa koulullamme perjantaina 13.10.2023 ja se jatkuu päivä/viikko aikataululla; to 26.10., ke 1.11., ti 7.11. ja ma 13.11. MOKin aikana tutustumme Afrikan kieliin ja kulttuureihin. Jakson aikana pyrimme edistämään myös lukemista, lukutaitoa ja innostusta lukemiseen. Lukemisen määrää seurataan aktiivisesti. Mokin aikana oppilaiden tuntimäärä on sama kuin viikkotuntimäärä, eli 1. - 2. lk 21 h, 3. lk 23 h, 4. lk 24 h ja 5. - 6. lk 25 h. Koulupäivät alkavat MOK -päivinä klo 8.20 ja päättyvät luokittain siten, että viikkotuntimäärä täyttyy. MOK -päivinä oppilaat työskentelevät eri-ikäisten muodostamissa ryhmissä. Tarkempi kuvaus MOKista (sisällöt, työskentelytavat ja koulupäivien pituudet) tiedotetaan ennen MOKin alkamista viimeistään 9.10.2023.

Koulukohtaiseksi MOK-aiheen valitsevat oppilaat oppilaskunnan organisoiman kyselyn perusteella. Oppilaat vaikuttavat MOKin sisältöihin ja työtapoihin mm. valitsemalla heitä kiinnostavia aiheita MOKin sisällöistä sekä työtapoja aiheen käsittelyyn. Koulukohtainen MOK järjestetään 1. - 7.2.2024. Tarkempi suunnitelma tiedotetaan huoltajille ja oppilaille viimeistään 26.1.2024.

JOUSTAVA ESI- JA ALKUOPETUS

Joustavan Esi- ja alkuopetuksen suunnitelma ja tiimisopimus laaditaan syksyisin yhdessä alkuopettajien ja esikoulun opettajan kanssa. Suunnitelman toteutumista arvioidaan lukuvuoden aikana ja lukuvuoden lopuksi.

Esi- ja alkuopetuksen tiimisopimus 2023-2024

1. Toiminnan periaatteet
pajapäivät, sekaryhmät, esi- ja alkuopetuksen opsit pohjana, toimintavuoden aiheet määritellään tarkemmin tiimisopimuksessa

2. Rakenteet ja resurssit ja vastuut
Toiminnassa ovat mukana yksi esikoulun opettaja, lastenohjaaja, kaksi luokanopettajaa sekä yksi koulunkäynniohjaaja. Ryhmän yhteissuunnitteluaika on joka toinen perjantai klo 13.20-14. Toimintaan osallistuu 18 ykkösluokan, 10 kakkosluokan oppilasta ja 9 esikoululaista eli yhteensä 27 oppilasta ja 6 aikuista. Toimintapäivinä osallistetaan myös kummioppilaita ja oppilasagentteja tarpeen mukaan.

3. Oppimisympäristöt ja työskentelytavat
Toiminta tapahtuu pääosin esi- ja alkuopetuksen luokkatiloissa. Myös iltapäiväkerhon tilaa, ruokalaa, koulun pihaa, mu/ks/ku -luokkaa sekä lähiympäristöä käytetään aina toiminnan tarpeen mukaan. Työskentely on toiminnallista yhdessä oppimista. Oppimismenetelminä käytetään paljon leikkiä ja toiminnallisuutta, sekä pari- ja pienryhmätyöskentelyä. Pajoissa hyödynnetään leikkejä, pelejä, sadutusta, kuvataiteita, musiikkia, tietotekniikkaa jne.
Oppimispolut ovat käytössä 1.-2. luokilla. Joustavan esi- ja alkuopetuksen toimintatuokioissa tehdään yhteistyötä joka toinen viikko noin 2 h kerrallaan. 

4. Tavoitteet ja arviointi 

Alkuopetuksen oppilasarvioinnissa noudatetaan opetussuunnitelmaa ja Kuopion kaupungin Joustavaa esi- ja alkuopetus -mallia. Arvioinnin pohjana ovat monipuoliset työtavat sekä oppimistehtävät ja aikuisten tekemät havainnot lasten toiminnasta. Formatiivista arviointia toteutetaan jatkuvana suullisena palautteena, pieninä itse- ja vertaisarviointitehtävinä ja oppimispolkumateriaalilla. Esikoulussa käydään syksyllä opettaja -oppilaskeskustelu oppimiskeskustelulomakkeen pohjalta. Tässä keskustelussa määritellään lapselle henkilökohtaiset tavoitteet oppimiseen, myös huoltajaa kuullaan tavoitteiden asettelun yhteydessä. 1. - 2. luokkien oppimiskeskustelut käydään marras - tammikuussa. Oppimiskeskustelu on pohjana alkuopetuksen keväiselle lukuvuosiarvioinnille. Opettajat antavat lisätietoa vanhemmille arvioinnin perusteista. Oppilaiden lukuvuositodistukset taltioituvat Primuksen rekisteriin ja kokeet säilytetään koululla vaaditun ajan.

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNOLOGIA (TVT)

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaamisella on tärkeä osa tämän päivän koulutyössä. Jokaisella luokka-asteella käytetään uudistettua Digitaitokalenteria. Koulumme panostaa tänä lukuvuonna Oppilasagenttitoiminnan kehittämiseen, joka edistää oppilaiden taitoa ohjata toista oppilasta tvt -taitojen oppimisessa. Koulukohtaisena tavoitteena on saada jokaiselle oppijalle hyvät digitaitokalenterin mukaiset taidot, jotka ovat nykypäivän yhteiskunnan edellyttämiä kansalaistaitoja. Tvt -taidot ovat työvälineitä, joita käytetään koulussamme aktiivisesti oppimisen tukena ja välineenä.  Jokainen luokanopettaja vastaa oman luokkansa tvt -tavoitteiden saavuttamisesta. 

Digipedagogiikan kokonaisvaltainen kehittäminen edellyttää koulun henkilöstön tiivistä yhteistyötä. Jokainen opettaja velvoitetaan huolehtimaan omasta kehittymisestään ja kouluttautumisestaan. Opettajien digipedagogista osaamista edistetään sekä tukihenkilöiden (tutor ja mentor) ohjauksen, veso - koulutusten että täydennyskoulutuksen kautta. 

Käytössä olevat laitteet ja ympäristöt

  • Oppilailla on 1:1 suhteessa Chrome Bookeja sekä iPadeja suhteessa noin 3:1.
  • Jatkamme sähköisten oppimisympäristöjen ja -materiaalien käyttöä lukuvuoden 2023 - 2024 aikana. Sähköiset ympäristöt ja materiaalit ovat käytössä kaikissa luokissa vähintään viikottain. 
  • Kaikille oppilaille pyritään takaamaan sellaiset taidot, että he pystyvät opiskelemaan mahdollisimman itsenäisesti luokkatasonsa o365 -ympäristössä. Lisäksi käytämme Pedanettia, Villeä, Seppoa jne.
  • Laitteiden ja sovellusten käytön lisäksi korostetaan turvallista ja asianmukaista laitteiden, ohjelmien ja internetin käyttöä.


Koulukohtainen tvt-suunnitelma:
1. Mitä tavoitteita asetitte koulullenne kevään 2023 Digitaalinen ekosysteemi –hankkeen palaverissa? Mitä toimenpiteitä aiotte tehdä tavoitteen saavuttamiseksi? Miten näiden tavoitteiden saavuttamista seurataan?

Tavoitteet ovat:
Kevään 2023 Digitaalinen ekosysteemi –hankkeen palaverissa asetettiin tavoitteeksi OppilasAgentti -toiminnan käynnistäminen, iPadien käytön tehostaminen, henkilökunnan kouluttaminen ja hyvien käytänteiden jakaminen sekä digitaalisen ympäristön luominen henkilökunnan käyttöön. 

Tavoitteiden edistämiseksi käytämme puolet kolmannesta vesosta sekä iPadien käyttökoulutukseen että yleiseen digikoulutukseen. 
Tavoitteiden saavuttamiseksi hyödynnämme digitutorin antamaa koulutusta. Digitutorille ei ole varattu lukujärjestykseen kiinteää tuntia tutoroinnille. Henkilöstölle tarjotaan myös kaupungin sisäisiä koulutuksia ja digimentorin koulutuksia. Hyviä käytänteitä jaetaan myös henkilökunnan kesken. Ipadeihin liittyvää koulutusta on tulossa myös oman koulun sisäisessä koulutuksessa. Syyslukukauden 2023 alussa luotiin henkilöstölle oma tallennussivusto o365 - ympäristöön. Oppilasagenttitoimintaa käynnistetään, toiminnan ohjaajana toimii Eero Toroi ja hän laatii tarkemman suunnitelman toiminnan toteuttamisesta. Kunhan digiagentit saadaan koulutettua, niin sitten he kouluttavat muita oppilaita. 

Tavoitteiden toteutumista arvioidaan digitiimin johdolla sekä koko ajan että lukuvuosisuunnitelman arvioinnin yhteydessä lukuvuoden loppupuolella. 

2. Miten koulunne digipedagogiikan kokonaisvaltainen kehittäminen ja sen vastuut on määritelty? Miten pedagoginen ja tekninen tuki koulussanne organisoidaan ja resursoidaan niin, että se hyödyttää kaikkia opettajia?

Opettajia velvoitetaan kehittämään omaa opetustaan digipedagogiikan vaatimusten mukaisesti. Henkilökunnan apuna toimii tutor-opettaja Eero Toroi. Yhdessä kaupungin tvt -mentorin kanssa hän kouluttaa ja tukee opettajia tvt:n opetuskäytössä. Luokissa on käytössä dokumenttikamerat ja videotykit. Kaikilla oppilailla on mahdollisuus käyttää Chromebookeja tai kierrätettäviä iPadeja. Oppilaiden laitteita pyritään hyödyntymään mahdollisimman monipuolisesti. TVT- opetussuunnitelma ja materiaalit löytyvät osoitteesta https://peda.net/kuopio/tvt-tuki. 

Henkilökunta voi varata tutorilta henkilökohtaisen ohjausajan.
Opettajien digitaitokyselyn tulosten pohjalta tutoropettaja tarjoaa palveluitaan niitä tarvitseville. Tutoropettaja kouluttaa opettajia oppituntien jälkeen, välituntisin tai yhteissuunnitteluajalla. Lisäksi tutoropettajan vastuulla on oppilasagenttitoiminnan käynnistäminen johon liittyy uusien oppilasagenttien kouluttaminen. 

Tvt -koulutuksista ilmoitetaan sähköpostilla ja ne ovat myös nähtävissä pedanetissä https://peda.net/kuopio/pjt. Henkilöstöä kannustetaan käymään koulutuksissa ja kehittämään monipuolisesti osaamistaan. Teknistä tukea tarjoaa Olli Sihvonen ja pedagista tukea Eero Toroi. Digitiimi eli Eero Toroi ja Olli Sihvonen vastaavat pedagogiikan kehittämisestä ja toiminnan arvioinnista. 

3. Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat oppivat riittävät digitaidot? 
Oma luokanopettaja huolehtii siitä, että oppilaille opetetaan uudistetun digitaitokalenterin mukaiset tiedot ja taidot. 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä