7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Monialainen oppilashuollon yhteistyö

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Opiskeluhuoltopalvelut

Opiskeluhuollon henkilöstö osallistuu omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. He voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.


Linkkejä:
Opiskeluhuoltopalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa tarjotaan 1. luokan ja erityisopetuksen oppilaille arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita toimintapaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa vapaita kerhopaikkoja voidaan tarjota myös vanhemmille oppilaille.

Toimintamaksut ovat 120 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 3 h/päivä tai 1-15 h/viikko ja 160 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 4 h/päivä tai yli 15 h/viikko. Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai sen puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet. Maksuvapautuspäätöksiä ei tehdä takautuvasti.

Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai toimintamaksun puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet.

Tulostettavat ohjeet ja -lomakkeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto


Kirjastopalvelut

Koulun ja Kuopion kaupunginkirjaston yhteistyö perustuu perusopetuksen ja kirjaston yhteistyösuunnitelmaan (linkki). Yhteistyösuunnitelman keskeisenä tavoitteena on tiedonhallintataitojen oppiminen, lasten ja nuorten lukuharrastuksen lisääminen ja monilukutaidon tukeminen. Suunnitelmassa kuvataan yhteistyön toteuttaminen ja sisällöt vuosiluokilla 0 - 9.

Kuopion kaupunginkirjaston ja Kuopion perusopetuksen yhteistyösuunnitelma
Kuopion kaupunginkirjaston verkkokirjasto

Lisätietoja:
lasten ja nuorten kirjastopalveluiden päällikkö Anu Parviainen 044 718 2309


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.

Liikkuva koulu -toimintamallin mukaiset toimenpiteet ja kehittäminen suunnitellaan toteutetaan koulun nykytilan arvioinnin pohjalta.

Lisätietoja:
koululiikunnan koordinaattori Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Jusa Ruotsalainen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

Opiskeluhuoltopalvelut

Pajulahden koulun opiskeluhuoltosuunnitelma päivitetään syyslukukauden aikana, kunhan saamme uuden kaupunkikohtaisen hyväksytyn suunnitelman. Lukuvuoden 2022-2023 oppilashuollon suunnitelma löytyy koulun kotisivuilta. 

Koulupsykologi- ja koulukuraattoripalvelut sekä kouluterveydenhuoltopalvelut on kuvattu koulun kotisivuilla ja resurssit kerrottu opiskeluhuoltosuunnitelmassa.

Opiskeluhuolto jaetaan koulutasolla
yhteisölliseen oppilashuoltoon ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon. Yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä kokoontuu 4 kertaa lukuvuodessa ja sen pääasiallinen tehtävä on keskittyä koulukohtaisiin käytäntöihin ja suunnitelmiin (esim. koulukohtainen oppilashuoltosuunnitelma) sekä ennaltaehkäisevään oppilashuoltoon. Oppilashuoltoryhmään kuuluvat rehtori (pj),apulaisjohtaja (sihteeri), erityisopettaja, koulukuraattori, koulupsykologi sekä terveydenhoitaja, mahdollisesti koululääkäri sekä opetushenkilöstön, oppilaiden ja huoltajien edustaja. Näiden kokousten ajat sovitaan hyvissä ajoin lukuvuoden aikana. Kokouksesta tehdään muistio/pöytäkirja, joka kirjataan soveltuvin osin Wilmaan. Tämän lukuvuoden yhteisöllisen opiskeluhuollon tavoitteena ovat sekä oppilaiden että huoltajien osallistamisen lisääminen, vuorovaikutustaitojen ja mielenterveyden edistäminen sekä päiväkodin ja koulun yhteistoiminnan laajentaminen.
 
Yksilökohtainen oppilashuolto on jokaisen oppilaan lakisääteinen oikeus, jonka avulla taataan hänen mahdollisuutensa osallistua opetukseen. Ryhmä kokoontuu tarvittaessa oppilaan psyykkisten, fyysisten tai sosiaalisten syiden vuoksi. Palvelujen tulee olla saatavilla helposti ja määräaikojen puitteissa. 

Yksilökohtainen asiantuntijaryhmä kootaan yksittäisen oppilaan tuen tarpeen selvittämiseksi. Ryhmän kokoaa se opettaja tai oppilashuollon edustaja, jonka työtehtäviin asia kuuluu. Tapauskohtaisesti harkitaan, ketä ryhmään kutsutaan. Ryhmän kokoonpanoon ja asian käsittelyyn on saatava oppilaan ja tarpeen vaatiessa huoltajan suostumus. Työskentelyyn osallistuvilla on salassapitovelvollisuuden estämättä oikeus saada toisiltaan välttämättömät tiedot. Ryhmän kokoontumisesta kirjataan oppilashuoltokertomus. 
 
Perusopetuslain mukainen moniammatillinen oppilashuolto (pedagoginen oppilashuolto) takaa eri ammattiryhmiin kuuluvien työntekijöiden konsultaatiomahdollisuuden. Oppilashuollosta tiedottamisella ja oppilaan ja huoltajan osallisuudella autetaan palveluiden piiriin hakeutumisessa. Moniammatillisessa oppilashuoltoryhmässä pyritään etsimään ratkaisu oppilaan koulunkäynnissä tai oppimisessa ilmeneviin ongelmiin. 

Ryhmään voivat kuulua rehtori (pj.), erityisopettaja (siht.), koulukuraattori, koulupsykologi, kouluterveydenhoitaja, luokanopettaja sekä tietenkin oppilas ja hänen huoltajansa.

Psykologin, kuraattorin, terveydenhoitajan ja koululääkärin yhteystiedot ja vastaanotolle hakeutuminen ovat nähtävissä koulun kotisivuilla yhteystiedot ->oppilashuollon henkilöstö -kohdassa.  Kouluterveydenhoitaja käy koulullamme joka toinen tiistai, koulupsykologi ja -kuraattori sovittavina aikoina. Hammastarkastuksia toteutettiin koulullamme elokuun lopussa. 

Oppilaille pidetään laajempi terveystarkastus tiettyjen vuosiluokkien aikana (1.lk ja 5.lk.) Yhteydenotot oppilashuoltohenkilöstöön tapahtuvat puhelimen, sähköpostin tai Wilman kautta. Koulun tiloissa on ensiapukaappi, jonka sisällön terveydenhoitaja sekä koulun ensiapuvastaava tarkistavat säännöllisesti. 
 
Koulussamme panostetaan tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoitteluun sekä terveellisen ruokailun edistämiseen. Myös muiden ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osatekijöiden tärkeyttä korostetaan esimerkiksi MOKkien yhteydessä. Oppilaiden osallisuudesta on kerrottu tarkemmin osiossa 6. 

Erityisopetus ja oppimisen tuki 
 
Pajulahden koulussa työskentelee laaja-alainen erityisopettaja kolmena päivänä viikossa. Erityisluokkia tai pienryhmiä koulussa ei ole. Kaikki oppilaat toimivat yleisopetuksen ryhmissä. Koulun opetusta on tukemassa koulunkäynninohjaaja, joka työskentelee pääasiassa alkuopetuksessa.  

Mikäli oppilaalla ilmenee jostain syystä pulmia koulunkäynnissä tai oppimisessa, pyritään niihin puuttumaan varhaisessa vaiheessa, jotta tukitoimet voidaan aloittaa mahdollisimman pian. Tuki voi olla esimerkiksi opetuksen eriyttämistä, tukiopetusta, koulunkäynninohjaajan tukea tai koulun erityisopettajan oppituntien aikana antamaa opetusta. Tuki jaetaan yleiseen, tehostettuun ja erityiseen tukeen. Yleinen tuki on osa kaikkea kasvatusta, opetusta ja ohjausta. Kaikkia tuen muotoja on mahdollista saada kaikissa tuen vaiheissa. 

Tuen tarpeen kasvaessa siirrytään tehostettuun tukeen. Tehostetun tuen päätöksen tekee rehtori moniammatillisen ryhmän esityksen pohjalta. Tehostettu tuki on yleistä tukea pitkäjänteisempää, vahvempaa ja yksilöllisempää. Tehostettua tukea annetaan oppilaalle laaditun oppimissuunnitelman mukaisesti. Oppimissuunnitelmaan kirjataan suunniteltu - ja toteutunut tuki sekä oppilaan henkilökohtaiset tavoitteet.
 
Erityisen tuen päätöksen tekee perusopetuspäällikkö rehtorin esityksen pohjalta, jota valmistellaan moniammatillisesti pedagogisen selvityksen muodossa. Oppilaalle laaditaan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma HOJKS. HOJKS:sta on käytävä ilmi oppilaan henkilökohtaiset tavoitteet sekä suunniteltu ja toteutunut tuki. Tavoitteet voivat olla yksilöllistettyjä. Ensisijaisena tavoitteena on, että oppilas voisi mahdollisuuksien mukaan käydä koulua omassa lähikoulussaan. Erityisen tuen päätökset ovat määräaikaisia ja ne tarkistetaan ennen toisen luokan loppua ja viidennen luokan keväällä tai kuudennen luokan syksyllä.   

Kulttuuripalvelut
Koulullamme käy tiistaisin klo 9-12 Koillis-Savon kirjastoauto. Kaikilla oppilailla on kirjastokortti ja heille järjestetään mahdollisuus käydä kirjastoautossa koulupäivän aikana.

Koulumme oppilaat osallistuvat kaupungin järjestämiin Kulttuuripolun tapahtumiin mahdollisuuksien mukaan. Koulumme kaikilla luokka-asteilla on käytössä lukudiplomit, joiden avulla pyrimme innostamaan oppilaita lukuharrastukseen.

Kulttuuripolun palvelut luokittain:

0. luokka Tarinapolku
1. luokka Kirjastopolulle
2. luokka Taidepolulle
3. luokka Museopolulle
4. luokka Mediapolulle
5. luokka Ympäristöpolulle
6. luokka Tanssipolulle.

Aamu-ja iltapäivätoiminta

Koulussamme toimii iltapäiväkerho koulupäivisin klo 12.20-17. Iltapäiväkerhotoiminta järjestetään pääasiassa 1. luokkalaisille, jos tilaa on mukaan pääsee myös 2. luokkalaisia. Iltapäiväkerhotoiminta on maksullista toimintaa, josta peritään kaupungin määrittämä osallistumismaksu. Maksuun sisältyy välipala. Koulumme iltapäiväkerhon toimintasuunnitelma lisätään syyskuussa koulumme kotisivulle.

Koululiikunta

Pajulahden koulu on liikunnallinen koulu, jossa liikkumista edistetään mm. kahdella pitkällä välitunnilla ja oppilaiden itsensä ohjaamalla kerhotoiminnalla. Koulun 2.-4.- luokat osallistuvat Kuopion kaupungin järjestämään uimaopetukseen. Koulu pyrkii mahdollisuuksien mukaan osallistumaan erilaisiin urheilutapahtumiin tai turnauksiin. Lisäksi pidämme säännöllisesti koulussamme liikuntapainotteisia retki- tai hiihtopäiviä. 
 

Kouluruokailu  

Kouluruokailun valmistaa Servica. Kouluruokailun ravitsemus- ja tapakasvatus toteutetaan opetussuunnitelman mukaisesti läpäisyperiaatteella yhteistyössä Servican kanssa. Luokanopettaja (1 opettaja/luokka) ruokailee oppilaiden kanssa ja samalla valvoo oppilaita. Oppilaita ohjataan ja opastetaan ruokaympyrän mukaisessa ruokailussa sekä hyvissä ruokailutavoissa. Olemme mukana tänäkin vuonna KOKOAVA-hankkeessa (Kokonaisvaltainen ruokakasvatus), jonka tavoitteena on huomioida ruokakasvatus ja sen merkitys koulun arjessa. Aiemmin olimme mukana Maistuva koulu -projektissa. 

Servican maksullinen välipala on tarjolla päivittäin klo 13.20. Oppilaat voivat tuoda myös omia välipaloja, joita saa syödä sovittuina välitunteina ruokalassa. Omissa välipaloissa tulee huomioida terveellisyys.
 
Koulukuljetukset

Koulukuljetus järjestetään niille oppilaille, joilla on siihen oikeus joko perusopetuslain tai kaupungin määrittämien ohjeiden mukaisesti. Oppilaiden koteihin tiedotetaan keväällä seuraavan lukuvuoden koulukuljetusten hakemisesta. Päivitetyt koulukuljetusohjeet löytyvät heti syyslukukauden alusta koulun kotisivuilta. Koulunkäynninohjaaja huolehtii kyyditysoppilaiden valvonnasta aamulla kyytien saavuttua ja päivällä oppilaiden odottaessa koulukyytejä. Koulukuljetusperiaatteista- ja aikatauluista tiedotetaan koulun nettisivuilla, Wilmassa ja syksyn vanhempainillassa. Rehtori, opettaja tai kyydityksen järjestäjä ovat tarvittaessa yhteydessä oppilaan huoltajiin. Huoltajat sopivat koulukuljetuksiin liittyvistä muutoksista suoraan koulutakseille.

Kiusaamisen ehkäiseminen 
Koulullamme on oma toimintaohje kiusaamistapausten käsittelyyn.