6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Oppimiskeskustelut

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) toteuttamisen periaatteet

Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2023 - 2024 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on kieli- ja kulttuuritietoisuus. Koulukohtaisen monialaisen oppimiskokonaisuuden koulu päättää itse oppilaita osallistaen. Vähintään toinen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona.

- MOK-viikolle voidaan tehdä oma työjärjestys
- Oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä (esim 3. luokka 23 tuntia, 8. luokka 29 tuntia)
- Opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu työmäärä

Mikäli koulukohtainen MOK jakautuu pitemmälle ajanjaksolle, tulee huolehtia että
- oppilaalla on MOKia oma vuosiviikkotuntimäärä
- oppilaalla on mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa
- MOK tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön
- MOK vahvistaa tiimiopettajuutta

Lukuvuosisuunnitelmaan merkitään MOKien ajankohta ja kesto, aihe ja oppilaiden osallisuus. Tarkempi kuvaus MOKeista on koulujen kotisivulla ennen MOKien alkamista.


Joustava esi- ja alkuopetus

Esi- ja alkuopetuksen aikuistiimi tekee joustavan esi- ja alkuopetuksen tiimisopimuksen. Tiimisopimukseen kirjataan, kuinka toiminnan periaatteet toteutuvat käytännössä, kuinka oppimispolkuja toteutetaan ja kuinka lapsiryhmien yhteistoimintaa on mahdollista järjestää.

Tiimisopimus liitetään koulun lukuvuosisuunnitelmaan.
Joustava esi- ja alkuopetus perusopetuksen opetussuunnitelmassa
Kuopion joustava esi- ja alkuopetus


Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäyttöä edistetään kouluissa kehittämällä seuraavia osa-alueita:

  • opetushenkilöstön digipedagoginen osaaminen
  • oppilaiden digitaidot
  • digitaalisten laite- ja oppimisympäristöjen käyttö

Opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään koulutusten sekä kouluilla toimivien pedagogisten tukihenkilöiden ja kiertävien digimentoreiden avulla. Osaamisen kehittymistä, koulutusta ja tuen tarpeita kartoitetaan vuosittain tehtävillä kyselyillä.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet digitaitojen oppimiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä. Opetussuunnitelman toteuttamisen tukena käytetään kaupungin omia digitaitokalentereita vuosiluokille 1 – 6 ja 7 – 9. 

Laite- ja oppimisympäristöjen käyttöä edistetään kiertävien digimentoreiden, koulukohtaisten teknisten tukihenkilöiden sekä oman tietohallinnon avulla. Varmistetaan, että kaikilla opettajilla on työtä varten käytössä henkilökohtainen päätelaite. Oppilaslaitemäärää kasvatetaan taloudellisten resurssien puitteissa. Lisäksi huolehditaan riittävistä tietoliikenneyhteyksistä jokaisessa koulussa. Laajennetaan ja syvennetään digitaalisten oppimisympäristöjen käyttömahdollisuuksia. Koulujen tekniset tukihenkilöt huolehtivat toimenkuvansa mukaisista tehtävistä.

Kuopio osallistuu useisiin perusopetuksen kehittämishankkeisiin, joissa digitalisaatiolla on keskeinen rooli. Kouluja digitalisaation kehittymistä tuetaan hankkeiden ja vuosittain toteutettavien kartoitusten avulla. Kartoituksen yhteydessä kukin koulu määrittelee itselleen kehittämistavoitteet seuraavalle lukuvuodelle ja seuraa tavoitteidensa toteutumista.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa.

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151
koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

Opetussuunnitelma 
Neulamäen koulussa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Koko henkilökunta osallistuu opetussuunnitelman mukaisen opetuksen ja kasvatuksen kehittämiseen. Opetus suunnitellaan monipuolisia opetusmenetelmiä käyttäen huomioiden oppilaiden yksilölliset tarpeet. 
 
Koulun toimintakulttuuri 
Koulun henkilökunta on sitoutunut opetuksen kehittämiseen ja erilaisten oppijoiden huomioimiseen. Kehittämistyötä tehdään tiimeissä, joissa huomioidaan oppilaiden ikätaso. Varhaisen puuttumisen kulttuuri on tärkeä. 
Koulun koon vuoksi koko koulun yhteisöllinen toiminta ja tapahtumakulttuuri on vahvaa. 
Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että oppilaat ovat suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan jatkuvasti oppiaineissa sekä oman, luokan että koko koulun toiminnan suunnitteluun. 
 
Lukuvuoden painopistealueet  
Tiimit ovat laatineet suunnitelman lukuvuoden painopistealueiden toteuttamisesta 
seuraaville osa-alueille   
 * Oppilaan oppimisen tuen kehittäminen
Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä ja koko esiopetus- ja kouluyhteisöä tuke-vana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona. Tämän lisäksi oppilailla on lakisääteinen oikeus yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon. Monialainen yhteistyö on opiskeluhuollossa keskeistä. Opiskeluhuollon toteuttamista ohjaa lapsen edun ensisijaisuus, luottamuksellisuus ja osallisuus. Yhteisöllinen opiskelijahuolto on ensisijaista, ehkäisevää toimintaa ja kuuluu kaikille kouluyhteisön jäsenille. Yksilökohtainen opiskelijahuolto on ehkäisevää ja tukea antavaa. Kuopion kaupungin esi- ja perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelman käyttöönotto ja koulukohtainen tarkistus ovat alkaneen lukuvuoden kehittämisen painopisteitä Neulamäen/Särkiniemen koulussa.

 * Oppilaan hyvinvoinnin tukeminen 
 * Oppilaan ohjaaminen 
 * Monipuolinen arviointi, erityisesti formatiivinen arviointi 
 * Oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittäminen 
 * Oppilaiden osallistaminen 

Samoissa tiimeissä tehdään monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelu. 
 
Oppilasarvioinnin yhdenmukaisuus 
Opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin opetussuunnitelman mukaisesti keskustellen aine- ja luokkatasoryhmissä. 
Yhteissuunnitteluun ja keskusteluun arvioinnista varataan aikaa ja arviointia käsitellään yhteisissä kokouksissa ja koulutuksissa. 
Opettajat tiedottavat opettamiensa aineiden osalta arvioinnista oppimiskeskusteluissa, vanhempainilloissa ja koulun kotisivulla. 
Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa kaupungin yhteisen aikataulun mukaisesti. 

Monialaiset oppimiskokonaisuudet (MOK)

Monialaiset oppimiskokonaisuudet ovat opetusta eheyttäviä ja oppiaineiden yhteistyöhön perustuvia opiskelujaksoja. Tavoitteena on ohjata ja tukea oppilaiden laaja-alaisen osaamisen kehittymistä sekä auttaa oppilaita hahmottamaan eri oppiaineiden välisiä yhteyksiä. Samalla monioppimiskokonaisuuksien kautta vahvistetaan opettajien tiimiopettajuutta sekä yhteyksiä koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa.

   

KUNTAKOHTAINEN MONIALAINEN OPPIMISKOKONAISUUS: Kieli- ja kulttuuritietoinen koulu  

   

Suunnitelma  

Arviointi  

Oppilaiden osallistaminen   

- aiheen valintaan  

- toteutuksen suunnitteluun  

- arviointiin   

- Oppilaskunta ideoi ennen MOK:n aloitusta kunkin teeman toteutusta.  

- Oppilaiden kanssa keskustellaan jälkikäteen onnistumisista ja kehittämistarpeista.   

 

- Mitä on tarkoitus oppia? 

Palautelaatikko joulujuhlaan huoltajille 

   

Tiimi-opettajuus 

Opettajat valitsevat itselleen työparin ennen jokaista MOK-päivää, jolloin myös eri luokka-asteiden oppilaat työskentelevät yhdessä. 

 

Ajankohta 

Syksy:  

Ti 10.10. (3h) Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivä  

Pe 3.11. (3h) Pyhäinpäivä 

To 7.12. (3h) Itsenäisyyspäivä - leikit, laulut, muut perinteet 

Ke 20.12. (6h) Joulujuhla ja myyjäiset illalla  

  Kevät:  

Ma 5.2. (3h) Runebergin päivä  

Ti 13.2. (3h) Laskiainen  

Ke 28.2. (3h) Kalevalan päivä  

Ti 30.4. (3h) Vappu 

To 30.4. (3h) Minna Canth ja muut merkittävät naiset Suomesta tai ulkomailta 

 

Toteutus  

Toteutus pitkin lukuvuotta lukujärjestyksen mukaisesti oppituntien sisällä. Oppilaat kulkevat oman lukujärjestyksensä mukaisesti.  

  Tuntimäärät eri luokka-asteilla:  

1.-2. lk  21 tuntia  

3. lk       23  tuntia

4. lk       24  tuntia

5.-6. lk  25  tuntia

7.-8. lk  29  tuntia

9. lk       30  tuntia

Jokaisella luokka-asteella opettajat päättävät miten jakavat tunnit eri aiheiden kesken.  

Isompien oppilaiden kohdalla opettajien on varmaan hyvä varmistaa, ettei samalle luokalle tule samaa ohjelmaa kahta kertaa.  

  

  

  

 20.12. tapahtuman jälkeen kaikki opettajat toimittavat omansa ja oppilaiden kommenttien pääpointit MOK-vastaaville.  Onnistumiset ja kehittämisideat kirjataan tähän.  

· Toimintatapa on edellisenä vuonna sopinut koulullemme mainiosti ja palaute on ollut positiivista.  

  

Linkkejä 

Liittäkää tähän löytämiänne hyviä linkkejä!  

Alla jo muutamia. 

Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivä:  

http://vintti.yle.fi/yle.fi/opettajatv/opettajatv.yle.fi/aleksis_kivi.htm  

https://www.sanomapro.fi/opevinkit-aleksis-kiven-paivaan/ 

Ruotsalaisuuden päivä  

  http://vintti.yle.fi/yle.fi/opettajatv/opettajatv.yle.fi/ruotsalaisuuden_paiva.htm  

https://www.sanomapro.fi/opevinkit-ruotsalaisuuden-paivan-viettoon/  

Runebergin päivä  

· Tässä paljon kivoja tehtäviä: https://ryhmarenki.fi/runebergin-paiva/  

· Runeberg kahdessa minuutissa: https://areena.yle.fi/1-3295704  

· Runebergin vaiheet lyhyenä tekstinä: J.L. Runebergin päivä 5.2. | Ihminen ja yhteiskunta | Oppiminen | yle.fi  

· Runebergin tortun historia: Kansallisrunoilija rakasti leivoksia – runebergintortun lyhyt historia – Oppiminen – yle.fi  

· Kymmenen kysymystä Runebergista:10 kysymystä J.L. Runebergistä | Ihminen ja yhteiskunta | Oppiminen | yle.fi  

Saamelaisuuden päivä  

· Rauhankasvatusinstituutti: https://maailmankoulu.fi/saamelaisten-kansallispaiva/  

· Saamelaistietoa opetukseen: https://www.oktavuohta.com/kansallispaeivae  

· Aihe kahdessa minuutissa: Suomen juhlapäivät: Saamelaisten kansallispäivä | Suomen juhlapäivät | Yle Areena  

· Saamelaislasten historiaa satavuotiaassa Suomessa | AGON  

  YK:n päivän käsittely - kaikilla koulun kielillä kyltit luokkien oviin “historia, history,..” tai tervetuloa eri kielillä. + Vuosituhattavoitteet ovat hyvä materiaali!  

https://maailmankoulu.fi/ykn-paiva/  

https://www.ykliitto.fi/kestava-kehitys  

http://vintti.yle.fi/yle.fi/opettajatv/opettajatv.yle.fi/YKn_paiva.htm  

https://kulttuurinvuosikello.fi/yk-paivat-tehtavia-kouluille/  

https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/kansainvalinen-ykn-paiva 

  

  

  

 

   

KOULUKOHTAINEN MONIALAINEN OPPIMISKOKONAISUUS: Kuopio tutuksi  

 

   

Suunnitelma  

Arviointi  

 Oppilaiden osallistaminen  

- aiheen valintaan  

- toteutuksen suunnitteluun  

- arviointiin   

   Suunnitelma laaditaan kevätlukukautta varten ja liitetään koulun PedaNet-sivulle.

   

Ajankohta 

27.5.-1.6.2024 

   

Toteutus 

Koko koulu:   

Ma 27.5. Ystävyysottelu ulkokentällä koko koulun voimin.  

To 30.5. Yhteinen kevätjuhla klo 9.00 

Alakoulu:   

Luokkien omaa Kuopio-aiheista ohjelmaa.  

Ke 29.5. Kevätjuhlan harjoittelua  

La 1.6. klo 9.00 kevätkirkko ja todistusten jako   

Yläloulu:  

Ti 28.5. Ysien päivä - iltajuhla 

Ke 29.5. Pyöräretki Pölhön laavulle - Kuopion saaristokatu tutuksi 

To 30.5. Neulamäki tutuksi aamupäivä ja Ysien potkiaiset iltapäivä 

Pe 31.5. Kuopio-päivä kaupungilla (ohjelma luokka-asteittain) ja iltapäivällä luokkien omaa ohjelmaa  

Tarvittaessa vielä luokkien omaa Kuopio-aiheista ohjelmaa  

https://www.savonsanomat.fi/paikalliset/2926641 

https://kuopiontaidemuseo.fi/kuopion-patsaat/ 

   


Esi- ja alkuopetus

Joustavan esi- ja alkuopetuksen tiimisopimus:Tiimisopimus2023-24 Neulamaenkoulu - Kopio.pdf

Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)


Taulukossa on kuvattu TVT-käyttöön ja AV-laitteistoihin liittyvät suunnitelmat tulevalle lukuvuodelle. 


TVT-suunnitelma

 

Suunnitelma 

Väliarviointi syyslukukauden jälkeen 

Arviointi 

Pedagoginen tuki (TVT-tutorointi) 

TVT-tutoreita on 2. TVT-tutoropettajien työnkuva jakautuu samanaikaisopettajuuden, pedagogisen tuen sekä ohjelmien hallinnan kehittämisen kesken tarpeen mukaan. Toimitaan joustavasti oppilas- ja opettajalähtöisesti. 

 

 

Digitaitokalenteri 

Vakiinnutetaan digitaitokalenteri opettajan työvälineeksi ja osaksi oppilaan tvt-osaamisen kehityskaarta. Käydään luokkatasoittain ja aineryhmittäin tavoitteet läpi opettajien ja oppilaiden kanssa sekä opastetaan sisältöjen hallinnassa. Tutorit jalkautuvat luokkiin sekä antavat apua opettajan henkilökohtaisten digitaitojen kehittämisessä. Digitaitokalenteri ohjaa oppilaan oppimista ja auttaa oppilasta hahmottamaan osaamisen tavoitteet. 

 

 

Oppilasagenttitoiminta 

Alakoulun puolella varsinaista agenttitoimintaa ei järjestetä, mutta 6A-luokka opastaa alkuopetusluokkia mahdollisuuksien mukaan Digikalenterin tavoitteiden toteuttamisessa. Yläkoulun oppilasagenttitoimintaa valmistellaan seuraavalle lukuvuodelle. Samalla vahvistetaan oppilaiden kokemusta yhteisöllisyydestä ja luodaan oppilaille mahdollisuus vahvistaa osallisuutta koulun arjessa. 

 

 

Koulutus 

Rohkaistaan osallistumaan sidosryhmien järjestämiin koulutuksiin. 

 

 

Tekninen tuki (ATK-vastaavat) 

Jaetaan 2 opettajalle. Autetaan tietoteknisissä haasteissa ja toimitaan linkkinä Istekkiin ja tietohallintoon ongelmatilanteissa. Päivitetään koulun laiterekisteri ja uusitaan osa henkilökunnan puhelimista tietoturvasyistä. 

 

 

AV-laitteet 

AV-laitteiden ylläpito ja huolto jaetaan kahden opettajan kesken. Tavoitteena on saada päivitetyksi laitteita luokkatiloissa sekä laitteistojen yksinkertaistaminen ja yhdenmukaistaminen osassa luokkia. Tämä on jo toteutunut peruskorjatuissa luokkatiloissa. Vanha keskusradiolaitteisto on tiensä päässä. Uusiminen on ollut pitkään suunnitelmissa. Laitteiston vikaantuminen aiheuttaa turvallisuusriskin.  

 

 

Henkilökohtaiset Chromebookit 8. luokkalaisille 

Jatketaan aiemmin pilottikäyttöä varten saatujen Chromebookien hyödyntämistä oppilaskäytössä henkilökohtaisina koneina 8. luokkalaisille, joilloin heillä on henkilökohtaiset laitteet käytössään kahden vuoden ajan.