7 Opiskeluhuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen opiskeluhuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen opiskeluhuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Opiskeluhuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Opiskeluhuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Opiskeluhuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen opiskeluhuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen opiskeluhuollon järjestäminen
4. Opiskeluhuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Opiskeluhuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Monialainen oppilashuollon yhteistyö

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Opiskeluhuoltopalvelut

Opiskeluhuollon henkilöstö osallistuu omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. He voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.


Linkkejä:
Opiskeluhuoltopalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa tarjotaan 1. luokan ja erityisopetuksen oppilaille arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita toimintapaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa vapaita kerhopaikkoja voidaan tarjota myös vanhemmille oppilaille.

Toimintamaksut ovat 120 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 3 h/päivä tai 1-15 h/viikko ja 160 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 4 h/päivä tai yli 15 h/viikko. Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai sen puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet. Maksuvapautuspäätöksiä ei tehdä takautuvasti.

Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai toimintamaksun puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet.

Tulostettavat ohjeet ja -lomakkeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto


Kirjastopalvelut

Koulun ja Kuopion kaupunginkirjaston yhteistyö perustuu perusopetuksen ja kirjaston yhteistyösuunnitelmaan (linkki). Yhteistyösuunnitelman keskeisenä tavoitteena on tiedonhallintataitojen oppiminen, lasten ja nuorten lukuharrastuksen lisääminen ja monilukutaidon tukeminen. Suunnitelmassa kuvataan yhteistyön toteuttaminen ja sisällöt vuosiluokilla 0 - 9.

Kuopion kaupunginkirjaston ja Kuopion perusopetuksen yhteistyösuunnitelma
Kuopion kaupunginkirjaston verkkokirjasto

Lisätietoja:
lasten ja nuorten kirjastopalveluiden päällikkö Anu Parviainen 044 718 2309


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.

Liikkuva koulu -toimintamallin mukaiset toimenpiteet ja kehittäminen suunnitellaan toteutetaan koulun nykytilan arvioinnin pohjalta.

Lisätietoja:
koululiikunnan koordinaattori Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Jusa Ruotsalainen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

Opiskeluhuolto

Neulamäen koulun opiskeluhollon toimintasuunnitelma ja vuosikello lukuvuodelle 2023-2024
Neulamäen koulun opiskeluhuollon toimintasuunnitelma ja vuosikello lukuvuodelle 2023_2024.docx

Kaupungin oppilashuoltosuunnitelmaa on täydennetty koulukohtaisella tarkennuksella ja se on nähtävissä koulun kotisivuilla.
Lukuvuoden kehittämisen kohteena on oppimisen tuen kehittäminen kokonaisuutena. Hyvinvointia tukevat elämäntavat, osallisuus ja yhteisöllisyys sekä mielen hyvinvointi ja ahdistuneisuuden vähentäminen ovat huomion kohteena edelleen. Alle on kirjattu, kuinka nämä teemat näkyvät eri vuosiluokilla ja miten niitä huomioidaan koulun toiminnassa.

Painopiste 

Suunnitelma 

Väliarviointi 

Arviointi 

Oppimisen tuen kehittäminen lukuvuonna 2023-2024


















Hyvinvointia tukevat elintavat 
 

Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä ja koko esiopetus- ja kouluyhteisöä tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona. Tämän lisäksi oppilailla on lakisääteinen oikeus yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon.

Monialainen yhteistyö on opiskeluhuollossa keskeistä. Opiskeluhuollon toteuttamista ohjaa lapsen edun ensisijaisuus, luottamuksellisuus ja osallisuus.

Lukuvuoden tavoitteena on ottaa kaupungin uusi opiskeluhuoltosuunnitelma haltuun ja tehokkaaseen käyttöön.
Yhteisöllinen opiskeluhuolto on ensisijaista, ehkäisevää ja siihen osallistuminen kuuluu kaikille.

Yksilökohtainen opiskeluhuolto on oppilaan oikeus ja sisältää ehkäisevän oppilashuollon toimet ja tukea antavat toimenpiteet.


- Kannustetaan osallistumaan kouluruokailuun, valvotaan kouluruokailua, jotta kaikilla on turvallinen olo.
 

- Kannustetaan opettajia hyödyntämään RuokaTutkaa. 

- Tuetaan välituntiliikuntaa, liikkuvia välitunteja kehitetään oppilasvoimin. 

- Keskustellaan unen ja levon tärkeydestä.  

- Kouluterveyskyselyn läpikäyminen oppilaiden kanssa. 

- Liikennekasvatusta, mahdollisesti myös ulkopuolisten tahojen (Liikenneturva) tuella.  

  

  

Osallisuus ja yhteisöllisyys  

 - Koulussa kehitetään ja täydennetään lukuvuoden aikana oppilashuollon vuosikelloa yhteisöllisen työn tueksi ja tarkoituksenmukaisen Arki-ohr-rytmityksen löytämiseksi.

- Verkostotyötä kehitetään koulun yhteistyötahojen (kirjasto, nuorisotoimi, seurakunta, urheiluseurat ja yritykset) kanssa.  

- Oppilaiden osallisuutta tehdään näkyväksi oppilaskunnan ja tukioppilaiden avulla. 

- Oppilaskunnan ja tukioppilaiden aktiivinen rooli uusien oppilaiden vastaanottamisessa ja lukuvuoden aikaisessa toiminnassa. 

- Yhteiset juhlat ja tapahtumat. 

  

  

Mielen hyvinvointi/ 
ahdistuneisuus 

- Hyvinvointikysely oppilaille kaksi kertaa lukuvuodessa ja tulosten läpikäyminen myös oppilaiden ja huoltajien kanssa.
- Oppilashuoltohenkilöstö jalkautuu mahdollisuuksien mukaan koulun arkeen ja oppilaiden keskuuteen.
 
 - Mielenhyvinvoinnin teeman ylläpitoa ja näkyvyyttä koulun arjessa läpi lukuvuoden.  
- Aito kohtaaminen ja läsnäolo arjessa kaikkien koulun aikuisten esimerkillä. 
- Jaetaan tietoa info tv:n kautta hyvinvoinnista ja saatavilla olevista palveluista. 

  

 

 

Oppilaanohjaus

Oppilaanohjauksella on keskeinen merkitys sekä oppilaiden, koulun että yhteiskunnan näkökulmasta. Ohjaustoiminnan tulee muodostaa koko perusopetuksen ajan kestävä, perusopetuksen jälkeisiin opintoihin ulottuva jatkumo. Oppilaanohjauksella edistetään oppilaiden koulutyön onnistumista, opintojen sujumista sekä koulutuksen tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta. Ohjaus on erityisen tärkeätä koulunkäynnin nivelvaiheissa, oppilaan siirtyessä toiseen kouluun ja opintoihin liittyviä valintoja tehtäessä. Kaikkien perusopetusta antavien opettajien tehtävänä on yhteistyössä vastaanottavan oppilaitoksen sekä oppilaan huoltajien kanssa ohjata oppilasta oppiaineiden opiskelussa, kehittää oppilaiden valmiuksia selviytyä muuttuvissa elämäntilanteissa, opintojen nivelvaiheissa sekä tulevissa työuran siirtymissä sekä ehkäistä ennakolta opintoihin liittyvien ongelmien syntymistä. 

Neulamäen koulun ohjaussuunnitelma: 
Neulamäen koulun ohjaussuunnitelma.pdf

Alla olevassa liitteessä on luettavissa konkreettiset toimet perusopetussuunnitelman laaja-alaisten tavoitteiden toteuttamiseksi oppilaanohjauksessa.
Oppilaanohjauksen toteuttamistavat Neulamäen koulussa.docx

Koulun työelämäyhteistyö sekä työelämään tutustumisen järjestelyt vuosiluokilla 7 - 9

  • Taksvärkkipäivät
  • Yrityskylä
  • 7. lk koulun sisäinen TET (kouluravintola, laitoshuolto, kiinteistönhoito, esikoulu, ip-kerho )
  • 8.lk TET-jakso viiden päivän pituisena (lähipiirin/vanhempien mukana tai avoimilla työmarkkinoilla)
  • 9.lk TET-jakso kahden viikon pituisena siten, että se tukee uranvalinnan suunnittelua.
  • Tarpeen ja tilanteen mukaan työelämään tutustuminen/ työelämäpainotteisuus osana tehostettua henkilökohtaista oppilaanohjausta.


Kiusaamisen ennaltaehkäiseminen ja kiusaamistilanteiden selvittäminen

Koululla on kiusaamisen ennaltaehkäisemisen ja kiusaamistilanteiden selvittämisen malli, joka sisältyy oppilashuoltosuunnitelmaan. Kiusaamistilanteissa täytetään aina kiusaamisselvityslomake, joka on myös liitteenä alla.
Kiusaamisen ehkäisysuunnitelma.pdf

Kiusaamistilanteen käsittely - lomake.doc



Sitoutumisen portaat-porrasmalli: KouluunSitouttamisenPortaat_PAIVITETTY23.pdf

Koululiikunta

  

Suunnitelma 

Väliarviointi 

Arviointi 

Toiminnan kuvaus 

Mitä tämän lukuvuoden aikana on tavoitteena tehdä ja toteuttaa? 

  • Liikuntapäivät 
  • Välkkäritoiminta ja sen kehittäminen 
  • Välituntivälineistä huolehtiminen (välituntikori) 
  • Kerhotoiminta 1-4 luokille 
  • Suomen mallin mukaisen kerhotoiminnan jatkaminen sekä ala- että yläluokilla
  • Pitää huolta liikuntavälineistä 
  • Kartoittaa liikuntavälineiden tarve ja hoitaa hankinnat 
  • Kannustaa hyvinvointia ylläpitävään liikuntaan vapaa-ajalla 

  

  

Muu toiminta (vierailijat, vierailut) 

Tehdään yhteistyötä alueen urheiluseurojen kanssa. Pyydetään seuroja mahdollisuuksiensa mukaan esittelemään ja opettamaan lajiaan koulumme oppilaille. Liikuntatunneilla hyödynnetään monipuolisesti kaupungin eri liikuntapaikkoja. 

  

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä