7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen


Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Yhteistyö kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten kanssa

Lisätietoja:
kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Psykologi- ja kuraattoripalvelut

Psykologit ja kuraattorit osallistuvat omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun ja arviointiin. Psykologit ja kuraattorit voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.

Lukuvuoden 2018 - 2019 painopisteet:
  • Monialaisen yhteistyön kehittäminen
  • Ennaltaehkäisevän yhteisöllisen oppilashuoltotyön vahvistaminen osana koulun toimintaa
  • Sähköisten palvelujen kehittäminen
Linkkejä:
Peruskoulujen koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Lisätietoja:
Kasvun ja oppimisen tuen päällikkö Miia Uotinen 044 718 4066
Kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008


Kouluterveydenhuoltopalvelut

Kuopion kaupungin kouluterveydenhuollon perustehtävänä on tukea jokaisen koululaisen mahdollisimman tervettä kasvua ja kehitystä sekä vahvistaa oppimisen ja terveen aikuisuuden edellytyksiä. Kouluterveydenhuolto edistää terveyttä terveysneuvonnan keinoin, tunnistaa ja vahvistaa terveyttä suojaavia tekijöitä sekä pyrkii puuttumaan ongelmiin mahdollisimman varhain. Tavoitteena on koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen yhteistyössä oppilaiden ja heidän perheidensä, oppilashuollon, opettajien ja muun koulun henkilöstön kanssa.

Valtioneuvoston antaman asetuksen (338/2011) mukaan kunnan on järjestettävä oppilaalle terveystarkastus jokaisella vuosiluokalla. Oppilaalle tehdään peruskoulun aikana yhteensä yhdeksän terveystarkastusta. Laajat terveystarkastukset järjestetään oppilaille koulun alkaessa 1. luokalla, murrosiän alkaessa 5. luokalla ja peruskoulun loppuvaiheessa jatko-opintoihin valmistauduttaessa 8. luokalla.

Terveystarkastuksissa kiinnitetään tehostetusti huomiota oppilaan ja koko perheen hyvän arkirytmin hallintaan (riittävä uni, lepo, liikunta ja ulkoilu sekä terveelliset ja säännölliset ateriat), riskikäyttäytymiseen (päihteiden käyttö) ja painonhallintaan (ylipaino ja syömishäiriöt).

Myös moniammatillista yhteistyötä syvennetään oppilashuollon muun henkilöstön, etenkin koulukuraattoreiden ja – psykologien kesken. Tavoitteena on erityistä tukea ja ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä tarvitsevien oppilaiden tunnistaminen, tukeminen ja seuraaminen. Lisäksi toiminnan kehittämisessä hyödynnetään vuoden 2017 valtakunnallisia Kouluterveyskyselyn tuloksia.

Lisätietoja:
kouluterveydenhoidon palveluesimies Sanna Niinimäki 044 718 5940

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa pyritään järjestämään 1. luokan ja erityisopetukseen otetuille tai siirretyille oppilaille. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita kerhopaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Mikäli vapaita paikkoja jää, yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa voidaan vapaita kerhopaikkoja tarjota myös vanhemmille oppilaille.

Iltapäivätoimintaa järjestetään arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Kuopion kaupungin ohjeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.

Linkkejä:
Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4 114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.

Lisätietoja:
koululiikunnanohjaaja Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

Laaja-alainen erityisopetus

Osa-aikainen (laaja-alainen) erityisopetus 

Tavoitteena on ennaltaehkäistä oppimis- ja koulunkäyntivaikeuksien syntymistä sekä tukea oppilaan oppimista ja kehitystä. 

Tähän pyritään mahdollisimman varhaisella puuttumisella. Käytössä on kolmiportainen tuki: yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Yleinen tuki on lyhytaikaista tukea esim. tukiopetus. Tehostetussa tuessa oppilaalle tehdään oppimissuunnitelma ja erityisessä tuessa henkilökohtainen oppimisen järjestämistä koskeva suunnitelma (Hojks) yhdessä oppilaan ja huoltajan kanssa. Tuen tarpeen muuttuessa tuen tasoa lisätään tai vähennetään. 

 

Osa-aikaisen erityisopetuksen keinoja ovat esimerkiksi 

- mahdollisimman aikainen tukeminen ja puuttuminen tilanteeseen yhteistyössä kodin ja ko. opettajien kanssa 

- luokkakohtaisia kartoituksia lähinnä äidinkielessä ja matematiikassa 

- samanaikaisopetus, pienryhmäopetus, yksilöopetus 

- artikulaatio-opetus, äänteiden r, s ja l korjaamista pääasiassa 1-2 -luokille  

- sosiaalisten taitojen opettaminen 

- pedagogiset ratkaisut tuen mahdollistamiseksi 

 Koulussamme on myös luokkamuotoista erityisopetusta (VAIKE). 

Ela
-tiimin toimintasuunnitelma 

Tiimin tehtävät: 

Ela-tiimi huolehtii koulun laaja-alaisen erityisopetuksen käytännön järjestelyistä. Tiimi vastaa resursoinnin tasapuolisuudesta, läpinäkyvyydestä ja tiedottamisesta. Tiimi huolehtii, että laaja-alaisen erityisopetuksen käytänteistä tiedotetaan säännöllisesti jokaisessa siipitiimissä. Tiimi huolehtii pedagogisten asiakirjojen arkistoinnista ja pitkäaikaissairauskansion päivittämisestä. Tiimi huolehtii laaja-alaisten erityisopettajien jaksamisesta sekä koulutuksista tiedottamisesta.  

Lukuvuonna 2018-2019 tavoitteena on erityisesti laaja-alaisen erityisopetuksen asioista kootun ABCe-kirjan julkaisu ja tiedottaminen siipitiimeissä, vuosikellon laatiminen tiedotusasioista sekä koulun Pedanet-sivuston erityisopetusosuuden laatiminen. 

Laaja-alaisten erityisopettajien työnjako: 

Kolme laaja-alaista erityisopettajaa huolehtivat luokkiensa oppimisen tuesta. Yksi laaja-alainen erityisopettaja huolehtii käyttäytymisen tuesta koko koulussa. 

Sirpa Nousiaisen luokat: kaveriluokka, ystäväluokka, 1C, 1D, 1E 

Auli Siikasen luokat 2C, 2D, 3A, 3B, 3C, 3D, 4A 

Leena Korhosen luokat 4B, 4C, 5A, 5B, 5C, 6A, 6B, 6C, 6D 

Päivi Rimpiläinen, käyttäytymisen tuki 

Jetta Pääskyvuori (tiistaisin): 1-2-luokat artikulaatiopetus, käyttäytymisen tuki 

Tiimin kokousaika: 

Tiimi kokoontuu säännöllisesti maanantaisin klo 13.-13.45 

 
Kulttuurikuriirina toimii Inka- Mari Pikkarainen

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Aamupäivähoito järjestetään erityisluokkien oppilaille tarvittaessa luokan koulunkäynninohjaajien toimesta, pyritään yhteiseen toimintakulttuuriin ja toimintatapoihin luokan kanssa. yhteistyön sujumiseen ja yhteisiin toimintatapoihin kiinnitetään huomiota. Pyritään mahdollisuuksien mukaan toimimaan niin että oppilalle tutut ohjaajat ovat tukena myös aamu- ja iltapäivähoidossa.

Tavoitteet: Kuopion kaupungin kasvun ja oppimisen palvelualueen aamu- ja iltapäivätoiminnan yleiset tavoitteet eli

  • Lapsen vapaa‐ajan toiminnan ohjaaminen
  • Lapsen kasvun ja kehityksen tukeminen
  • Lapsen koulunkäynnin ja oppimisen tukeminen
  • Varhainen puuttuminen ja sosiaalinen vahvistaminen

(Perusopetuksen aamu‐ ja iltapäivätoiminnan perusteet 2011)

Toiminta edistää lasten välisiä keskinäisiä suhteita ja kasvattaa lapsia yhteisön jäsenenä.

Tavoitteena on:

  • Järjestää mahdollisuus osallistua koulupäivän jälkeen ammattitaitoisten ohjaajien toteuttamaan turvalliseen ja ohjattuun toimintaan.
  • Järjestää koulunkäyntiä ja oppimista tukevaa suunnitelmallista vapaa‐ajantoimintaa, jonka ohessa on mahdollisuus rauhoittumiseen.
  • Luoda kiireetön, turvallinen ja monipuolinen kasvuympäristö, jossa korostuvat hyvät ihmissuhteet ja jossa jokaisen lapsen yksilöllisyyttä arvostetaan
  • Mahdollistaa hyvien vapaa‐ajanviettotapojen etsiminen ja löytäminen
  • Vahvistaa osallisuutta ja sosiaalisia taitoja
  • Edistää yhdenvertaisuutta ja tasa‐arvoa yhteiskunnassa

Toiminnan suunnittelussa tulee huomioida oppilaan yksilölliset ja yhteisölliset tavoitteet sekä tilojen käyttö. Toiminnassa tulee korostua vapaaehtoisuus ja myönteiset kokemukset.


Koulullamme toimii yhteensä kuusi ip -ryhmää:
Ahomansikat
Karhunvatukat
Mesimarjat
Pihlajanmarjat
KalPa -ip
Kuopion Puijo Setlementti -ryhmä

sekä Martin Kaakaotupa, joka on avointa kerhotoimintaa 2. -luokkalaisista ylöspäin. Martin Kaakaotupa järjestetään yhteistyössä Alavan seurakunnan kanssa. Kaakaotupa on tarkemmin esitelty kohdassa 5, sidosryhmät. 

Ip-kerhojen toimintasuunnitelmat:
https://edupalvelut-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/tuula_koivukangas_opedu_kuopio_fi/EsrVBECq4a9Ah6X2om5T_bsBHTHALqhdec9GICuWmHVm1w?e=yKQGXT


IP -toiminnassa noudatamme integraatioperiaatetta, eli yleisopetuksen ja erityisopetuksen ryhmät toimivat mahdollisuuksien ja lasten tarpeista lähtien yhteistyössä miettien yhteisiä toimintoja sekä käyttäen järkevästi yhteistä henkilöstöresurssia. 

Ip -kerhossa on aikaa lepoon, rauhoittumiseen, mahdollisuus läksyjen tekoon ja vapaaseen leikkiin. Liikumme ja ulkoilemme mahdollisimman paljon!

Kouluruokailu

Ruokalavastaavan tehtävänä on pitää yllä tiivistä yhteistyötä Servican henkilökunnan ja koulun välillä ja kehittää ruokalan toimintaa sekä käytänteitä. Ruokalavastaava myös huolehtii, että eri-ikäiset oppilaat otetaan koulussamme osaksi ruokalan toimintaa. Ruokalavastaavan tehtävänä on näin ollen ohjeistaa /auttaa eri luokkatasojen opettajia. Tänä vuonna koulumme ruokalavastaavana toimii Anna Pasanen.

Eri luokat osallistuvat lukuvuonna 2018-2019 ruokalan toimintaan seuraavasti:

  • Ykkösluokkaiset ruokailevat osittain kummien kanssa kuluvana vuonna.
  • Kakkosluokkalaiset pitävät huolta ruokalan viihtyisyydestä laittamalla ruokalan seinille kuvaamataidon töitään. Työt seinillä vaihtuvat eri vuodenaikojen mukaan. Kakkosluokkalaisten lisäksi myös muut koulun luokat saavat halutessaan töitään esille
  • Kolmosluokkalaiset huolehtivat ruokalan koristelusta juhlaruokailuissa. Tänä vuonna ruokala koristellaan itsenäisyyspäivänä, jouluna, pääsiäisenä sekä vappuna.
  • Viitosluokkalaiset toimivat ruokala-agentteina. Agenttien tehtävä on opastaa ruokailijoita hyvään käytökseen ruokalassa. Ruokalavastaava huolehtii heille liivit, aikataulut sekä ohjeet.
  • Kuutosluokkalaiset osallistuvat ruokalan siisteyden ylläpitämiseen pöytiä pyyhkimällä sovitun jakson verran.
  • Erityisluokkien oppilaat pääsevät halutessaan osallistumaan ikäryhmänsä toimintaan.

Koko koululle järjestetään kestävään kehitykseen liittyvä kilpailu kuluvana lukuvuonna. Tätä suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä kestävän kehityksen työryhmän kanssa.

 Koulukuljetukset

Koulukuljetuksessa tulevat oppilaat tuodaan lukujärjestyksen tai aamuhoidon tarpeen mukaan koululle. Koulunkäynninohjaajat ottavat vastaan ja valvovat koulun alkua odottavia kuljetusoppilaita.

Kotiinkuljetukset lähtevät koulun parkkipaikalta oppilaiden koulupäivän tai iltapäiväkerhon päätyttyä. Koulunkäynninohjaajat valvovat ja huolehtivat oppilaat kyyteihin.

Kuljetusvastaavana toimii koulunkäynninohjaaja: Jukka Niemi

  • ilmoittaa kuljetusyrityksille koulun kyytitarpeet alustavasti jo keväällä/kesällä
  • ilmoittaa kyytimuutoksista sekä toimii yhteyshenkilönä koulun ja kuljetusyritysten välillä
  • huolehtii oppilaiden väliaikaiset kyytitarpeet (esim. loukkaantumistapauksissa))
  • vastaa kyytilistojen laatimisesta ja toimittaa listat kyytifirmoille sekä rehtorille

Opettaja ja muu henkilökunta ilmoittaa oppilaansa kyytimuutoksista kuljetusvastaavalle. Vanhemmat ilmoittavat poissaolot/kyytimuutokset suoraan lapsensa kuljettajalle ja kouluun. Kyytilista oppilaista sekä lukujärjestykset ovat kansliassa.

Koulu on järjestänyt valvonnan paikallisliikenteen bussipysäkille, sillä bussilla kulkevia oppilaita on runsaasti. Koulunkäynninohjaajat ovat valvojina. Oppilaille tulee opettaa turvallista pysäkkikäyttäytymistä.


Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä