1 Johtaminen

Koulun johtamisen periaatteet

Koulun johdon keskeisenä tehtävänä on edistää opetuksen arvopohjan ja koulun perustehtävän toteutumista. Johtamisessa on tärkeää tunnistaa kouluyhteisön vahvuudet ja kehittämishaasteet, vahvistaa itsearviointia sekä kehittää pedagogista johtamista. Koulun rehtorin velvollisuutena on kehittää myös itseään johtajana.

Johtamisessa tulee noudattaa hyvän hallinnon mukaisia toimintatapoja. Koulun johtaminen on vuorovaikutteista ja osallistavaa. Kouluissa on johto- tai suunnitteluryhmät (-tiimit), joiden tehtävänä on rehtorin tukena suunnitella ja kehittää toimintaa. Tiimien kokoonpanosta ja tehtävistä päättää koulun rehtori. Johtamista arvioidaan säännöllisesti.

Kouluissa käydään vuosittain kehityskeskustelut tai niitä vastaavat prosessit kaupungin linjausten mukaisesti. Johtamista kehitetään ja tuetaan pitkäjänteisellä johtamisosaamiskoulutuksella.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan, miten johtaminen on organisoitu (joryt, kehittämistiimit, henkilöstön työnjako, vastuut). Koulutyön suunnittelussa ja toteuttamisessa keskeistä on opettajien, ohjaajien ja muun henkilökunnan yhteistyö.

Ys-ajan käytöstä sovitaan ja sen toteutumista seurataan. Ys-ajan käyttö sekä suunnittelu- ja kokouskäytännöt kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan.

Sisäisen ja ulkoisen viestinnän suunnitelma päivitetään ja henkilöstö perehdytetään siihen.

Lisätietoja:
opetusjohtaja Leena Auvinen 044 718 4003
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun johtamisen toimenpiteet

 Koulun toiminnasta vastaa rehtori. Koulun apulaisjohtajana toimii Tuula Koivukangas. Hän toimii rehtorin sijaisena rehtorin poissaollessa. Apulaisjohtaja on yhteyshenkilö ja koordinaattori kerho- ja nuorisotyön kehittämishankkeissa. Rehtori ja apulaisjohtaja osallistuvat tiimeihin jäseninä tarvittaessa.

Apulaisjohtaja osallistuu johtoryhmään(Sury) ja TALOryhmään. Tuumaustunti rehtorin ja apulaisjohtajan kesken pyritään pitämään tiistaisin klo 13-15 sekä yhdessä koulusihteerin kanssa keskiviikkoisin klo 12-13.

Apulaisjohtaja on yhteyshenkilö koulukuvausjärjestelyissä. Koulutyön alkaessa apulaisjohtaja vastaa välituntivalvonta- ja ruokailuvuorojen laadinnasta.

Apulaisjohtaja pitää koulunkäynninohjaajien työkokoukset säännöllisesti ja osallistuu ohjaajien työn organisointiin (ohjaajien lukujärjestysmuutokset, resurssin pohdinta ja kohdentaminen, Regweb- työajan seuranta), lukuunottamatta rehtorin päätöstä vaativia tehtäviä. Apulaisjohtajan roolista kehityskeskusteluissa sovitaan yhdessä ohjaajien kanssa.

Apulaisjohtajalle kuuluu toisinaan myös päivittäiseen johtamiseen liittyviä erillisiä rehtorin määräämiä tehtäviä.

Apulaisjohtaja on koulun laatuvastaava. Laatutyöryhmä on velvoittanut koulut nimeämään laatuvastaavat. Työ on käytännössä CAF- arvioinnin toteuttaminen.

Apulaisjohtaja huolehtii äkillisten poissaolojen järjestelyistä ja sovitusti myös ennaltatiedettyjen poissaolojen järjestelyistä yhdessä siipitiimin johtajien kanssa. Poissaoloilmoitukset vastaanottaa rehtori.

SuRy, Martin työrukkanen, on koulun johtoryhmä joka kokoontuu perjantaisin klo 13.00. Työrukkasen tehtävänä on suunnitella ja kehittää koulun toimintaa. Rehtorin ja apulaisjohtajan lisäksi ryhmään kuuluvat siipitiimien vetäjät Riikka Varis, Varpu Voutilainen ja Päivi Rimpiläinen sekä Saija Kekäläinen (31.10. 18 asti). Tiimien vetäjät tai muut vastuuhenkilöt/ asiantuntijat osallistuvat kokouksiin tarvittaessa.

Esityslistan laatii rehtori mutta kuka tahansa henkilöstöstä voi ehdottaa asioita joita suryssä olisi syytä käsitellä. Jäsenet voivat tuoda asioita käsiteltäviksi siipitiimien terveisinä.

Siipitiimin vetäjän tehtäviin kuuluu siipitiimin johtajana toimiminen ja kokousten vetäminen, suunnitteluryhmän jäsenyys, ennalta tiedettyjen poissaolojen järjestely yhdessä opettajan kanssa, lähituki oman siiven arjen järjestelyissä, rehtorin ja apulaisjohtajan poissaollessa sijaisena toimiminen akuuteissa asioissa, siipitiimin oppikirja- ja materiaalihankintojen suunnittelu sekä sovitun budjetin suunnittelu- ja seuranta yhdessä opettajien ja rehtorin kanssa, 

Siipitiimit kokoontuvat joko ke 13.15- (pikkusiipi) tai ma klo 14.00- (yläsiipi) tai ti klo 14.00- (alasiipi) tai yhteisen kokouksen aikana ke 13.15- 15.15.

Pannu porisee- kokous, suunnitteluryhmä sekä siipitiimit noudattavat yhteisesti laadittuja kokousrakenteita. 

Muita toimivia tiimejä siipitiimien ja suryn ohella ovat tvt- tiimi, erityisopetuksen tiimit, VerSo-tiimi sekä kansainvälisyystiimi.

Vastuuhenkilö kutsuu tiimin koolle, kokoontumisista kirjataan muistiot jotka löytyvät henkilökunnan sivuilta.
Tiimeistä, henkilöstön työnjaosta ja vastuutehtävistä on sovittu henkilökunnan kesken. Osa korvataan TVA.n kautta. Vastuut ja toimenkuvat luetellaan peda.netin henkilökunnan sivuilla.

Martin koulun TALOryhmä kokoontuu tarvittaessa. Taloryhmä kehittää koulun kiinteistön yhteiskäyttöä eri toimialojen kesken ja pyrkii kehittämään talon yhteiskäyttöä ja käytänteitä toimiviksi. Taloryhmään kutsutaan Lemminkäisen kiinteistöpäällikkö Mika Kukkonen, tilahallintopäällikkö, päiväkodinjohtaja, nuorisotyöntekijä sekä kouluterveydenhuollon ja Servican ja iltakäytön edustaja sekä tarvittaessa muitakin kiinteistössä toimivien tahojen edustajia. Koululta ryhmään osallistuvat rehtori ja apulaisjohtaja. Sihteerinä toimii koulusihteeri. Martin koulun TALOryhmän voi korvata myös sisäilmantyöryhmän kokoontumiset, tälloin noudatetaan sisäilmatyöryhmän kokoonpanoa ja sihteerikäytänteitä. Koollekutsujana toimii rehtori.

YS- ja KiKy- ajankäyttösuunnitelmat kirjataan henkilökunnan sivuille peda.nettiin. Ne lähetetään kaikille tiedoksi sähköpostitse. 

Vesot 9.8 arviointikoulutus, 10.8.lukuvuoden suunnittelu ja ½veso 15.5 klo 13.15- 16.15 koulun toiminnan arviontia ja ½ veso24.4 klo 13.15- 16.15 Lukkarimarkkinat
Kiky- ajat Työn tueksi- koulutukset (Coronaria, Tietotaito) 4h sekä oman tiimin kanssa suunnitteluaika 2h, kiky-lauantai 6h kestävä kehitys MOKkiin liittyen 29.9 klo 8.30- 14.30.

Lukujärjestyksessä YS-aikavaraus keskiviikkoisin klo 13.15- 15.15 tai vaihtoehtoisesti omat siipitiimit maanantaina klo 14-15, tiistaina klo 14-15 ja keskiviikkona 13.15-14.15. 
Tarkempi aikataulutus löytyy ajankäyttösuunnitelmista.

Henkilökunnan iso kokous (pannu porisee) pidetään keskiviikkoisin klo 13.15 alkaen, tarvittaessa. Siipitiimien ja Pannu porisee- kokousten esityslistat käydään läpi suunnitteluryhmässä. Henkilökunnan kokousten ja siipitiimien pöytäkirjat ovat luettavissa henkilökunnan sivuilta, käytäntönä on kiertävä sihteerivuoro. Osa kokouksesta voidaan tarvittaessa työskennellä luokkatasoittain tai erilaisissa aine-yms. työryhmissä.

Maanantaisin 14- 15 on varattu myös aikaa tiimien, tai henkilökunnan kokouksiin sekä erityisesti oppilashuoltotyöhön.

ViikkoINFO- välituntikokous kaikille talossa työskenteleville (seuraavasta työviikosta) perjantaisin klo 8.45. ViikkoINFO lähetetään sähköpostitse kaikille.

Koulunkäynninohjaajien omat työkokouksetpidetään tarpeen mukaan n. kerran kuukaudessa. Kiertävä sihteerivuoro- käytäntö, muistiot säilytetään monistamossa, muistiot julkaistaan myös henkilökunnan sivuilla, lisäksi vihko johon kirjataan käsiteltäviä asioita ja tiedotettavat asiat opekokouksista, monistamossa oma fläppitaulu ohjaajien asioille.

Kehityskeskustelut järjestetään lukuvuosittain tai joka toinen vuosi. Jokaisella on halutessaan oikeus kehityskeskusteluun lukuvuosittain. Lisäksi elo- lokakuussa toteutetaan "tuunaa työsi"- vartit, kuulumiskierros rehtorin ja jokaisen henkilökunnan jäsenen kanssa erikseen. 

Sekä sisäisen- että ulkoisen tiedottamisen suunnitelmat löytyvät henkilökunnan sivuilta ja ne käydään yhdessä henkilöstön kanssa läpi.