6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Vuosiluokilla 1 - 6 noudatetaan uutta opetussuunnitelmaa. Uusi opetussuunnitelma otetaan tuntijaon ja oppiainesisältöjen osalta käyttöön porrastetusti:
- 7. luokan osalta 1.8.2017
- 8. luokan osalta 1.8.2018
- 9. luokan osalta 1.8.2019

Opetussuunnitelman perusteiden lukujen 1 - 12 mukaiset opetussuunnitelmat on otettu käyttöön kaikilla luokka-asteilla 1.8.2016 alkaen lukuun ottamatta lukuun 6 sisältyviä päättöarviointia ja todistuksia koskevia määräyksiä.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Ennen uuden opsin mukaista tuntijakoa käytössä on valtioneuvoston asetukseen 20.12.2001 perustuva tuntijako.

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan niiden laajuudet ja mukana olevat oppiaineet sekä oppilaiden osallisuus. Lisäksi kuvataan monialaisten oppimiskokonaisuuksien tavoitteet, sisällöt ja arviointikäytännöt, toteutumisen seuranta, toteutumisen arviointi sekä kehittäminen.

Lukuvuoden 2018 - 2019 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on Maailma2030. Lisäksi koulu valitsee vähintään yhden monialaisen oppimiskokonaisuuden. Työtapana on lähiyhteisön mukaan ottaminen.

Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea. Oppilaiden osaamisen tasoa seurataan säännöllisesti toteutettavilla kyselyillä.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Perusopetuksen ohjeita ja lomakkeita.

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

KOULUMME KIUSAAMISEN EHKÄISEMINEN:

Puuttumisen polku:
https://peda.net/id/cbe69b0aa0f


Yksilölliset oppimispolut Martti Ahtisaaren koululla:

Kaveri -ja Ystäväluokat
- lastentarhanopettaja, luokanopettaja ja koulunkäynnin ohjaaja tiiminä, ela -opettaja osana tiimiä
- 8 esikoululaista, 21-24 1-2 -luokkalaista
- yhteistoimintaryhmä, päivittäinen yhteistyö
- vahva aikuisten tiimityö
- yksilölliset oppimispolut, vuosiluokattomuus, vahvuuspedagogiikka, käänteisen oppimisen periaatteet toiminnan runkona

Polku -luokka:
- kaksi luokanopettajaa, koulunkäynnin ohjaaja, ela -opettaja osana tiimiä
- 12 3 -luokkalaista, 24 neljäsluokkalaista
- yhdysluokka, päivittäinen yhteistyö
- vahva aikuisten tiimityö
- yksilölliset oppimispolut, vuosiluokattomuus, vahvuuspedagogiikka, käänteisen oppimisen periaatteet toiminnan runkona

Esi- ja alkuopetuksen yhteistyö Martin koululla:

Martti Ahtisaaren koulun esi201819.docx

Monialaiset oppimiskokonaisuudet 2018-19

1. Agenda 2030 ja L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän kehityksen rakentaminen
2. Elokuva
Tasa-arvo- teeman käsittely jatkuu uhteisöllisen oppilashuoltotyöryhmän koordinoimana.
 

 Jätekukon kummikoulu ja Keke-kukot 

Koulumme haki ja se valittiin keväällä 2018 Jätekukon kummikouluksi. Kummikoulu on ympäristökasvatuskokonaisuus, joka pitää sisällään oppitunteja, opetusmateriaaleja sekä koulutusta ja apua koulun kestävän kehityksen työhön. Sen tavoitteena on saada ympäristötyö alkuun niin, että kummikoulu vuoden jälkeen työtä voidaan jatkaa saatujen tietojen ja opittujen taitojen avulla. Kummikoulu toiminnalla halutaan tukea kouluja jätteen määrän vähentämisessä, lajittelun ja kierrätyksen tehostamisessa ja kestävän kehityksen työn eteenpäin viemisessä. 

 Kummikouluvuoden teemana on kestävä kulutus, johon kuuluvat jätteen määrän vähentäminen, kierrätys ja lajittelu. Keväällä 2018 on pidetty suunnittelupalaveri ympäristökasvattajan kanssa. Syksyllä 2018 koululle on perustettu ympäristöryhmä, johon kuuluu neljä opettajaa ja yhdeksän oppilasta. Oppilasjäsenet ovat äänestäneet ympäristöryhmän nimeksi Keke-kukot. Keke-kukot tutkivat, millä mallilla kestävän kehityksen asiat koulussamme ovat, innostavat koulun väkeä toimimaan kestävän kulutuksen periaatteiden mukaisesti sekä tekevät yhteistyötä koulun muiden oppilaiden, opettajien ja henkilökunnan kanssa. He suunnittelevat ja toteuttavat vuoden aikana aamunavauksia, teemapäiviä, infoiskuja tai yllätystarkastuksia ja tekevät näin kestävän kulutuksen teemaa näkyväksi.  Keke-kukot kokoontuvat kerran kuussa ja he saavat opastusta Jätekukon ympäristökouluttajalta. Ympäristöryhmä antaa oppilaille mahdollisuuden vaikuttaa ja osallistua koulun yhteisiin asioihin ja sen toteutuksessa näkyy toiminnallisuus. Oppilaat pääsevät pohtimaan, mitä oikeudenmukainen ja kestävä tulevaisuus on omassa maassamme ja maailmassa ja mitä he voivat itse tehdä sen puolesta. 

 Ympäristöryhmä tekee alkukartoituksen, asettaa tavoitteet tulevalle lukuvuodelle syksyn 2018 aikana. Kaikille koulun opettajille järjestetään koulutuspäivä (VESO) 29.9.2018. yhteistyössä ympäristökouluttajan kanssa. Keväällä 2019 arvioidaan tavoitteiden toteutumista sekä suunnitellaan kestävän kehityksen työn jatkoa.   

 Elokuva 

Oppilaat äänestivät keväällä 2018 monialaiseksi oppimiskokonaisuudeksi elokuvan. Äänestämällä oppilaat pääsivät tutustumaan demokraattisen toiminnan sääntöihin ja toteutumiseen käytännössä. Luokissa luodaan oppiainerajoja rikkova kokonaisuus, jonka aiheena on elokuva. Lapset suunnittelevat ja toteuttavat kokonaisuuden yhdessä opettajan kanssa lukuvuoden aikana. Tarkoituksena on, että elokuvateema näkyisi koulussamme pitkin kouluvuotta.  

 Monialaisen oppimiskokonaisuuden toteuttamisessa voidaan käyttää projektioppimisen mallia, jonka vaiheita ovat aloitus, tiedonhaku, soveltaminen, esittäminen ja arviointi. Monialaisessa oppimiskokonaisuudessa harjoitellaan yhdessä projektityöskentelyä ja ryhmätyötaitoja. Opettajat työskentelevät työpareina tai tiimeinä. Oppimiskokonaisuuteen liitetään L7:n työskentelytavoite neljän taidon näkökulmasta. Ne ovat 1. Rakennan työrauhaa 2. Toimin tasa-arvoisesti 3. Käyttäydyn sovittelevasti 4. Toimin ympäristöystävällisesti. 

Arviointi Martin koululla lukuvuonna 2018- 2019:
https://sway.office.com/YG7xXYTa2Q988luC

Oppimiskeskustelulomakkeen tavoitteiden asetteluun Martin koulun ohjeistus:

Oppimiskeskustelut pidetään marras-tammikuussa. Tavoitelomakkeen tekemistä on syytä pohjustaa yhdessä. Lomakkeet pitää palauttaa luokanopettajalle 28.9 mennessä. Osassa luokkia käytetään myös ystävä- ja kaveriluokkien lomakkeita!

TIETOTAVOITE, pohjana vuosiluokan opetussuunnitelma
KÄYTTÄYTYMISTAVOITE, pohjana Martin koulun järjestyssääntöjen ”lehdykät”
TYÖSKENTELYTAVOITE L7 neljän taidon näkökulmasta:
1.  Rakennan työrauhaa
2.  Toimin tasa-arvoisesti
3.  Käyttäydyn sovittelevasti
4.  Toimin ympäristöystävällisesti

Arvioinnin vuosikellot (formatiivinen arviointi) vuosiluokkatasoittain:

https://edupalvelut-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/tuula_koivukangas_opedu_kuopio_fi/EvvEcDNgxRFHv7SRiU8rO9gBCNLSPNV6Q_2URGscYYKPsw?e=4NkNYF

Luokkatasotiimien pedagoginen yhteistyö:

Ahti- ja Rauha -luokat

Arjen yhteistyö ja pedagogiset ratkaisut
 
Teemme yhteistyötä viikoittain kulloinkin käsiteltävän teeman pohjalta. Meillä on yhteinen musiikkitunti joka kolmas viikko. Liikunnassa meillä on yhteinen salivuoro.
Pedagogisena ratkaisuna käytämme vertaistukea ja mallioppimista. 
Ilmiöprojekti viikoilla 40-41 aiheena ”Eläimet”
  • toteutus parityönä siten, että vertaisparin taidot täydentävät toisiaan
  • oppilasparissa toinen oppilas Rauha-luokasta, toinen Ahti-luokasta
  • lähtökohtana oppilaan oma kiinnostus, aikaisemmat tiedot ja kokemukset asiasta sekä heräävät kysymykset (Mitä haluan vielä oppia asiasta)
  • oppilas mukana valitsemassa aiheen käsittelyn toteutustavan (vierailut, opintokäynnit, luokkatyöskentely, tiedon kerääminen jne.)
  • Aiheen tuotokset esitetään eri tavoilla ensin omissa luokissa ja sitten muille erityisluokille (yhteisillä tunneilla)
  • Yhteisenä tuotoksena aiheesta tehdään elokuva, joka voi sisältää dokumentointia viikon tapahtumista
  • Ilmiöprojektin arvionnin ja siitä saatujen kokemusten perusteella suunnittelemme toisen yhteisen projektin kevätlukukaudella 2019.

Oiva- ja Saari -luokat

Arjen yhteistyö ja pedagogiset ratkaisut (yhteisopettajuus ja tiimityö, yhteinen suunnitteluaika, sisällöt, hyödyt) 

Oiva- ja Saari-luokat tekevät yhteistyötä viikottain. Yhteisinä tunteina ovat liikunta, musiikki, kotitalous, käsityöt ja äidinkieli sekä osittain myös ympäristöoppi. Oppikokonaisuudet suunnitellaan yhdessä ja toteutetaan joko yhdessä tai erikseen tilanteen mukaan.

Yhteinen suunnitteluaika on tiistaisin klo 14-15. 

Monialaisen oppimiskokonaisuuden toteuttaminen työpari/luokkataso. Agenda2030, elokuva, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus 

Monialaiset oppimiskokonaisuudet toteutetaan yhdessä Saari- ja Oiva luokkien kanssa. Suunnittelu tehdään yhdessä Saari- ja Oiva-luokkien tiimien kanssa myös oppilaat osallistuvat suunnitteluun omien kykyjensä mukaan.

Elokuva-teeman käsittelyä mm. Musiikissa tutustutaan elokuvamusiikkiin, äidinkielessä tutustutaan eri elokuvatyyppeihin. Kuvataiteessa tutustumme elokuvahahmoihin ja teemme ryhmissä taideteoksen. 

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuu luokissamme siten, että osallistumme koko koulun tapahtumiin tasavertaisina yhteisön jäseninä. Emme erottele tyttöjen ja poikien ammatteja ja työtehtäviä (opo) vaan kaikki saavat osallistua sukupuolesta riippumatta kaikkeen toimintaan. Kekeä käsittelemme kotitaloudessa yhteisen suunnitelman mukaisesti (kierrätys, ekologiset siivoustavat jne.)

Ystävä- ja Kaveriluokat: 

MOK 

ELOKUVA 

  • elokuvaretki Kuvakukkoon 
  • Valo-elokuvaprojekti 

KESTÄVÄKEHITYS 

  • vierailu vedenpuhdistamolle 
  • kierrätys/lajittelu 
  • kirpputori 
  • kulutuskäyttäytyminen (esim. veden ja sähkön säästäminen) 



1 CDE -luokat:

Arjen yhteistyö ja pedagogisen ratkaisut  

Toritunnit tiistaisin/keskiviikkoisin/torstaisin omassa luokassa. 

Torituntien sisältöjen suunnittelu yhteisesti; luokanopettajat, Sirpa ja ohjaajat.  

Sisällöt: Äidinkieli, matematiikka ja ympäristöoppi toiminnallisuutta painottaen 

Heterogeeniset ryhmät oman luokan sisällä. 

Hyödyt vertaisoppiminen ja -arviointi, opettajuuden jakaminen. 

Yhteinen suunnitteluaika torstaisin klo 13-14. 

VarE:n yhteissuunnittelu Jeff-ohjaajan kanssa 

Yhteisopettajuus erityisopettaja Sirpan kanssa oppimistaidoissa, Päivin kanssa sosiaalisissa ja tunnetaidoissa.  

 

Monialaisen oppimiskokonaisuuden toteuttaminen 

Agenda2030:

  • Joulujuhla kierrätysteemalla (GreenScreen)
  • Teemaviikko tasa-arvo

Elokuva:

  • Pieniä videointeja ja animaatioita
  • Ipad-sovellusten hyödyntäminen animaatioiden ja pienten videoiden tekemisessä (esim. Green Screen, Puppet Pals HD / Puppet Pals 2, iMotion/Stop Motion)
  • Luokkien ryhmänimet ovat elokuvateemaisia (herkkuja)
  • Luokan kalenteripohja on elokuvateemainen

2CD -luokat:

Arjen yhteistyö ja pedagogiset ratkaisut 

  • Suunnitteluaika maanantaisin klo 13-14, tiistaisin 14 jälkeen ja torstaisin klo 13 jälkeen aina tarpeen mukaan.  
  • Toritunnit torstaisin ja perjantaisin klo 9-10.30 
  • Lähes kaikki oppitunnit suunnitellaan ja osa myös toteutetaan yhdessä 
  • Mahdollisuuksien mukaan myös samanaikaisopetusta  

Monialaisen oppimiskokonaisuuden toteuttaminen työpareittain / Elokuva  

  • Pyritään katsomaan elokuvia lasten maailmasta useampaan otteeseen. Katsottavat elokuvat mietitään huolellisesti (esim. Lastenelokuvahistorian virstanpylväitä meiltä ja maailmalta) 
  • Tutkitaan jostakin elokuvasta elokuvan rakennetta mm. käsikirjoitusta tarkastellen. Tavoitteena oppia elokuvan rakenteesta ja kokonaissuunnittelusta - mitä kaikkea elokuvan tekemiseen liittyy. 
  • Pyritään yhdistämään äidinkielen tarinankirjoitusta elokuviin. 
  • Toteutetaan jonkinlaiset lyhytelokuvat/animaatiot mahdollisimman oppilaslähtöisesti.  

Agenda 2030 (kestävän kehityksen tavoitteet, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus) 

  • Kestävän kehityksen tiimin ehdotusten mukaista toimintaa.  
  • Teemaviikko kestävästä kehityksestä 
  • Teemaviikkoa tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta 
  • Teemaviikkoihin liittyen retki ja toimintaa luokissa

3. luokat:

Työparisuunnitelma 

- Sohvi (3C) ja Jussi (3D) suunnittelevat ti klo 14-15 tai to 14-15. 

- Ma-ke AI- ja MA- tunneilla Aulin kanssa luokat jaetaan kolmeen ryhmään  

(ohjaajan ollessa paikalla neljään, tarvittaessa) 

 
Vastuutehtävien kuvaukset 

Heikki: tvt 

Sohvi: Tyhy-hlö 

Jussi: tvt 

 
 MOK 

AGENDA 2030 Kestävän kehityksen tiimin ehdotusten mukaista toimintaa ja  

teemaviikot kestävästä kehityksestä sekä tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta 

ELOKUVA viikkoprojekti oppilaslähtöisistä teemoista 

 
4. luokat ja Polku -luokka:

Arjen yhteistyö ja pedagogiset ratkaisut (yhteisopettajuus ja tiimityö, yhteinen suunnitteluaika, sisällöt, hyödyt) 

  • Yhteissuunnitteluaika keskiviikkoisin klo 13 mikäli yhteistä kokousta ei ole.  
  • Polku-luokan yhteissuunnitteluaika maanantaisin klo 13-14 ja torstaisin klo 14-15. Yhteisopettajuus on Polku-luokan arkea. Saija ja Paula työskentelevät tiiminä sovittujen jaksojen aikana.  
  • Kiina-yhteistyö muotoutuu kouluvuoden aikana. Osallistumme aktiivisesti toimintaan. 
  • Ympäristötiedon Pohjoismaat-jakso suunnitellaan ja toteutetaan osittain yhdessä (Polku ja 4B ja 4C) pajatyöskentelynä. 
  • Elokuva- ja tasa-arvo –teema suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä (Polku ja 4B ja 4C). 
  • Polku-luokan tarkoitus on mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Jokaiselle lapselle pyritään rakentamaan oma, juuri hänen taitojaan tukeva polku. Esimerkiksi, jos kertotaulun idea on jäänyt vielä hataraksi, lapsi saa vahvistaa sitä, ennen kuin hänen odotetaan etenevän. Jos taas lapsi saa ideasta kiinni nopeasti ja tehtävät ovat hänelle helppoja, hän saa edetä opiskelussaan pidemmälle. Silloin, kun kaikki sujuu, saa edetä. Kun ei suju, saa tukea. Polku-luokka mahdollistaa lasten ja aikuisten vahvuuksien yhdistämisen, rikkoo luokkarajoja ja ikäsidonnaisuutta. Usean aikuisen tiimi mahdollistaa jokaisen lapsen huomioimisen ja yksilöllisen tukemisen. Lapset toimivat polku-tunneilla pääasiassa pienryhmissä aikuisen ohjauksessa. Se, että lapsi saa opettaa kaverille oivaltamansa asian, syventää vahvasti hänen omaa oppimistaan. 
  • Luokkiemme toimintatapa tukee lasten tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä sekä ryhmätyötaitoja 


5. luokat:

ARJEN YHTEISTYÖ JA PEDAGOGISET RATKAISUT (yhteisopettajuus ja tiimityö, yhteinen suunnitteluaika, sisällöt, hyödyt)

  • Matematiikan palkkitunnit tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin
  • Yhteissuunnittelu perjantaisin
  • Yhteisopettajuus Rasin (tuntiopettajan) kanssa
  • Opettajien osaamisen hyödyntäminen esim. pajoissa ja projekteissa
  • Vinkkien ja toimivien käytäntöjen jakaminen sekä yhteistyö opettajien kesken
  1. MONIALAISEN OPPIMISKOKONAISUUDEN TOTEUTTAMINEN TYÖPARI/LUOKKATASO

Agenda2030, elokuva, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus

  • Elokuvaan liittyvä projekti.

6AB:

Luokkatason yhteistyö ja pedagogiset linjaukset sekä monialaisen oppimiskokonaisuuden toteutus: 

Etenemme molemmissa luokissa samaa tahtia kaikissa aineissa. Suunnittelemme tuntien kulun pääosin yhdessä ja pidämme samat kokeet vuoden aikana. Suunnittelemme yhdessä tiistaisin, keskiviikkoisin tai perjantaisin seuraavan viikon tuntien sisällöt ja kokeet. Olemme pitäneet ys-ajan myös ke 22.8 klo 15-18. 

Toteutamme toiminnallisen oppimisen tunteja matematiikassa, äidinkielessä ja ympäristötiedossa. Tulemme eriyttämään molemmissa luokissa matematiikkaa ylöspäin matikkadiplomin muodossa. Äidinkielessä teemme lukudiplomit vuoden aikana ja ympäristötiedossa kokoamme digikasviot syksyn sekä kevään aikana. 

Monialainen oppimiskokonaisuudessa toteutamme dokumenttiprojektin, jossa oppilaat kuvaavat dokumentin ryhmissä yhdessä päätetyistä aiheista. Tähän projektiin voimme liittää mukaan myös englanninkieltä sekä mahdollisesti tasa-arvon teemaa. Projekti opettaa samalla oppilaille myös Kuopion TVT-opsin sisältöjä 6.luokkien osalta. Projekti toteutetaan marraskuussa 2018, sen jälkeen kun olemme tehneet Yrityskylä-projektin. 


Vuosiluokkatasojen yhteiset tapahtumat ja retket:
https://edupalvelut-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/tuula_koivukangas_opedu_kuopio_fi/Eu1_vh4xlChGjnUBZeHZ8c4BDyJmbtXJeCtgNvMndOy9BA?e=QpEWWI

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä