6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Oppimiskeskustelut

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) toteuttamisen periaatteet

Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2023 - 2024 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on kieli- ja kulttuuritietoisuus. Koulukohtaisen monialaisen oppimiskokonaisuuden koulu päättää itse oppilaita osallistaen. Vähintään toinen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona.

- MOK-viikolle voidaan tehdä oma työjärjestys
- Oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä (esim 3. luokka 23 tuntia, 8. luokka 29 tuntia)
- Opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu työmäärä

Mikäli koulukohtainen MOK jakautuu pitemmälle ajanjaksolle, tulee huolehtia että
- oppilaalla on MOKia oma vuosiviikkotuntimäärä
- oppilaalla on mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa
- MOK tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön
- MOK vahvistaa tiimiopettajuutta

Lukuvuosisuunnitelmaan merkitään MOKien ajankohta ja kesto, aihe ja oppilaiden osallisuus. Tarkempi kuvaus MOKeista on koulujen kotisivulla ennen MOKien alkamista.


Joustava esi- ja alkuopetus

Esi- ja alkuopetuksen aikuistiimi tekee joustavan esi- ja alkuopetuksen tiimisopimuksen. Tiimisopimukseen kirjataan, kuinka toiminnan periaatteet toteutuvat käytännössä, kuinka oppimispolkuja toteutetaan ja kuinka lapsiryhmien yhteistoimintaa on mahdollista järjestää.

Tiimisopimus liitetään koulun lukuvuosisuunnitelmaan.
Joustava esi- ja alkuopetus perusopetuksen opetussuunnitelmassa
Kuopion joustava esi- ja alkuopetus


Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäyttöä edistetään kouluissa kehittämällä seuraavia osa-alueita:

  • opetushenkilöstön digipedagoginen osaaminen
  • oppilaiden digitaidot
  • digitaalisten laite- ja oppimisympäristöjen käyttö

Opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään koulutusten sekä kouluilla toimivien pedagogisten tukihenkilöiden ja kiertävien digimentoreiden avulla. Osaamisen kehittymistä, koulutusta ja tuen tarpeita kartoitetaan vuosittain tehtävillä kyselyillä.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet digitaitojen oppimiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä. Opetussuunnitelman toteuttamisen tukena käytetään kaupungin omia digitaitokalentereita vuosiluokille 1 – 6 ja 7 – 9. 

Laite- ja oppimisympäristöjen käyttöä edistetään kiertävien digimentoreiden, koulukohtaisten teknisten tukihenkilöiden sekä oman tietohallinnon avulla. Varmistetaan, että kaikilla opettajilla on työtä varten käytössä henkilökohtainen päätelaite. Oppilaslaitemäärää kasvatetaan taloudellisten resurssien puitteissa. Lisäksi huolehditaan riittävistä tietoliikenneyhteyksistä jokaisessa koulussa. Laajennetaan ja syvennetään digitaalisten oppimisympäristöjen käyttömahdollisuuksia. Koulujen tekniset tukihenkilöt huolehtivat toimenkuvansa mukaisista tehtävistä.

Kuopio osallistuu useisiin perusopetuksen kehittämishankkeisiin, joissa digitalisaatiolla on keskeinen rooli. Kouluja digitalisaation kehittymistä tuetaan hankkeiden ja vuosittain toteutettavien kartoitusten avulla. Kartoituksen yhteydessä kukin koulu määrittelee itselleen kehittämistavoitteet seuraavalle lukuvuodelle ja seuraa tavoitteidensa toteutumista.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa.

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151
koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

Koulumme painotus on oppiaine Äidinkieli ja kirjallisuus.

Painotuksemme vahvistaa ja tukee äidinkielen ja kirjallisuuden opetussuunnitelman tavoitteiden (T1-T15) toteutumista. Kirjallisuutta opiskellaan erilaisia tekstejä lukemalla, kertomalla ja kirjoittamalla. Niitä myös kuunnellaan, kuvitetaan, esitetään ja katsotaan. Keskeisiä asioita ovat elämyksellisyys, ajatusten jakaminen, kirjallisuuden käsitteiden harjoittelu ja luova ilmaisu. Kirjallisuuden opiskelussa harjoitellaan systemaattisesti pari- ja lukupiirilukemista.  

Draamakasvatuksen tavoitteena on, että oppilas saa kokemuksia, tietoja ja taitoja draaman ja teatterin ilmaisukeinoista sekä työskentelytavoista. 

Kirjallisuusviikkoa vietämme viikolla 44, jolloin luemme liikunta-aiheisia kirjoja. Ilmaisutaitoviikkoa vietämme viikolla kahdeksan. Viikon aikana tutustumme vlogiin ja podcastiin. 

Koulukirjastomme Hippiäisen lukunurkka on koulumme sydän - se on lukemisen, tiedonhaun ja opiskelun paikka. 

Koulussamme on mahdollisuus suorittaa Kuopion kaupunginkirjaston Lentoon! -lukudiplomi 


Koulumme
opetussuunnitelmassa kuvataan mm. toiminta-ajatusarvotkasvatustavoitteet ja tuntijako.

Yhteisopettajuuteen kannustetaan ja sitä toteuttavat ykkös-, kakkos-, kolmos- ja nelosluokilla toimivat opettajaparit. Kutosluokalla toimii yksi yhteisopettajuusluokka. Osa erityisen tuen oppilaista opiskelee erityisluokassa, niitä ovat yhdysluokat 1-2 ja 3-6.

Opetustilat ovat tehokkaassa käytössä, jakotiloista on puutetta. Varasto- ja käytävätiloja hyödynnetään oppimisympäristöinä.

Oppilaita otetaan luokissa ja erilaisissa opetustilanteissa mukaan päätöksentekoon. Oppilaiden osallisuus ja koulun toiminnan suunnitteluun vaikuttaminen toteutuvat myös mm. oppilaskuntatoiminnan ja VL-raadin kautta.

Oppimiskeskustelut toteutetaan marras-tammikuussa. Ops-tiimi valmistelee ja tiedottaa arviointiin liittyvistä asioista, joista keskustelemme yhdessä.

Koulumme yhteiset käytänteet käsitellään oppilaiden kanssa säännöllisesti, neljä kertaa lukuvuoden aikana.


Kuopion joustava esi- ja alkuopetus

TIIMISOPIMUS

Osa 1

AIKUISTIIMI

 

Tiimiimme kuuluvat

 

Reetta Burtsov, Emilia Laitinen, Urpu-Maarit Bruun, Sari Turunen, Olli Laukkanen, Petri Pelkonen, Heli Pohjola, Pirjo-Liisa Komu, Johanna Kauhanen, Emilia Pasanen, Heli Lehtiniemi

 

Tiimisopimuksen päivämäärä

 

14.9.2023

 

Tiimisopimuksen päivitys ja arviointi

 

13.5.2024

 

Tiimimme kokoontumisajat ja -paikat

 

17.1.2024

 

Lapsiryhmämme

 

1A-D, 1-2E

 

Esiopetusryhmät: Kissankellot, Sananjalat, Kotaesikoulu, Runoratsut1

 

Oppimisympäristömme

 

Aurinkorinteen koulu ja sen lähiympäristö

 

Osa 2

TOIMINNAN PERIAATTEET

Kuvaus toiminnan periaatteiden toteutumisesta

 

PITKÄKESTOISET HETEROGEENISET PIKKUTIIMIT  

(Tähän kirjataan ryhmittelytavat, kestot ja ryhmien nimet, mutta ei lapsien nimiä.)

Ei ole toistaiseksi. Katsomme miten ryhmät muokkautuvat toiminnan edetessä.

 

 

 

Arviointi

 

 

LEIKKI, LEIKILLISYYS, TOIMINNALLISUUS

 

Toiminnalliset työtavat korostuvat sekä esikoulussa että koulussa.

 

Arviointi

 

 

 

OMATAHTISUUS

 

Esiopetuksessa aloitetaan joulun jälkeen lukemisen oppimispolku ja 1. luokalla aloitetaan kirjoittamisen oppimispolku syksyllä. Esi- ja alkuopetuksessa ryhmitellään oppilaita taitojen, aihepiirien ja mahdollisuuksien mukaan, jotta voidaan tukea oppilaiden oppimisen omatahtisuutta. Esiopetuksessa lapsi voi päättää ajoittain työskentelyjärjestyksen.

 

Arviointi

 

 

 

 

OMA OPPIMISPOLKU

Polkujen ja Montako tähteä väritetään –open opas tulostusversioihin: https://peda.net/kuopio/ejky/kaveri

Esiopetusvuonna käytössä lukemisen polku

Ekaluokalla käytössä kirjoittamisen polku

Tokaluokalla käytössä matematiikan polku

 

 

 

Miten kahdenkeskinen aika lapsen kanssa järjestyy?

Ketä tarvitsen/tarvitsemme avuksi?

 

Koulussa kahdenkeskisen ajan järjestämiseksi tarvitaan lisäresursseja (ohjaajia, resurssiopettajaa).

 

Esiopetuksen ryhmässä on kaksi opettajaa, joten kahdenkeskisen ajan löytäminen on mahdollista.

 

Miten huoltajat ovat osallisia?

 

 

Esiopetuksessa oppimispolkua esitellään vanhemmille vanhempainillassa ja tiedonsiirtopalaverissa käydään vanhemman kanssa läpi opiskeltuja asioita.

 

Koulussa oppimispolkua voidaan käydä läpi oppimiskeskustelussa.

 

Lapselle asetetaan tavoitteet syksyllä yhteistyössä vanhempien kanssa sekä esikoulussa että koulussa siihen varattuun lomakkeeseen.

 

Huomioita seuraavalle vuodelle

 

 

Lapsen tiedot välittyvät koululle keväällä 2024 tiedonsiirtopalaverissa.

 

Osa 3

ESI-JA ALKUOPETUKSEN RYHMIEN YHTEISTOIMINTA

(Tätä osaa ei tarvitse täyttää, jos esi- ja alkuopetusryhmät toimivat yhteistoimintaryhmänä)

 

 

Käytettävissä oleva aikuisresurssi

 

Esikoulun puolella ryhmässä toimii kaksi opettajaa. Koulun puolella 1. luokalla vain yksi resurssiopettajan tunti/vko (sekin jaettu kahden luokan kesken), muuten käytössä vain koulunkäynninohjaaja lisäresurssina.

 

 

Suunnitelma yhteisestä tekemisestä

 

 

Muodostetaan ”kummiluokat” esiopetusryhmistä ja ekaluokista. Mietitään yhdessä opetustuokioita ja tapahtumia mahdollisuuksien mukaan, painottuen keväälle.

 

Joululaulajaiset.

 

Koulun puolelta välitetään tieto koulumme MOK-viikoista esikouluun. Vko 40 syksyllä, aiheena Liikuntaharrastukset. Kevään aiheena Kieli- ja kulttuuritietoisuus). Myös kirjallisuus- ja ilmaisutaitoviikot ilmoitetaan esikoulun väelle. Mahdollisesti yhteistä tekemistä liikuntaviikkoon liittyen.

 

Koulumme painotusops (Äidinkieli ja kirjallisuus) myös esikoulun käytössä.

 

Kevään suunnitelmat laaditaan tammikuun palaverissa.

 

Arviointi

 

13.5.2024 Mukaan pyydetään mahdollisesti tulevia 1.luokan opettajia. -à Eivät mukana 13.5. On sovittu uusi palaveri 22.5., jossa tulevat 1.luokan opettajat ja esikoulun väki miettivät ensi lukuvuoden raameja. Tiedottamisessa esikoulun suuntaan oli puutteita. Kevään MOK-aihe ilmoitettiin liian myöhään, jotta esikoulun väki olisi ehtinyt mukaan suunnitteluun. Myös ilmaisutaitoviikko jäi ilmoittamatta. Muuten suunnitelmat kummiluokkien kanssa toteutuneet suunnitellusti.

 

Pohjana Kuopion kaupungin esi- ja alkuopetuksen yhteistyökäytänteet: https://peda.net/kuopio/ejky/lomakkeita

 

MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET (MOK)

1. Liikuntaharrastukset
Oppilaat valitsivat toiseksi MOK-aiheeksi liikuntaharrastukset oppilaskunnan järjestämässä äänestyksessä, jossa oli kerättynä luokista tulleita aiheita.

Ajoitus
MOK toteutetaan viikolla 40.  Jokainen luokkataso työskentelee vuosiviikkotuntimääränsä mukaisesti.  

Tavoitteet
- tutustutaan erilaisiin liikuntaharrastuksiin
- kannustetaan liikunnalliseen elämäntapaan "Askelviikko-teemalla"
- tutustutaan liikunnan hyötyihin (oppiminen, hyvinvointi)
- kokeillaan erilaisia / uusiakin liikuntaharrastuksia
- yhteistyö ja opiskelu erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskentely useiden eri aikuisten kanssa
- projektityöskentely


Sisällöt
-Otetaan liikunta-aihe huomioon mahdollisimman monessa oppiaineessa
esim. liikuntatarinan kirjoittaminen, draamassa ja ilmaisussa kehontuntemuksen kehittäminen, kuvataiteessa unelmien liikuntapaikan suunnittelussa/ tekemällä teos liikuntaharrastukseen liittyen, käsitöissä harrastevälineen suunnittelu/toteutus, matematiikassa liikunta-aiheisia laskuja

Digitaitojen kehittäminen ikätason/luokkatason mukaisesti: videoesittely, julisteen suunnitteleminen, liikuntaharrastuksen sääntöjen laatiminen sähköisesti

Arviointi
Työskentelyä arvioidaan itse- ja vertaisarvioinnin avulla
Luokkataso voi myös halutessaan laatia yhteisen arviointipohjan, jota hyödyntävät esim. palautekyselyn avulla. Kuinka moni lisäsi liikuntaa, kuka löysi uuden harrastuksen.


2. KIELI- JA KULTTUURITIETOINEN KOULU
 

Kaupungin yhteinen monialaisen oppimiskokonaisuuden aihe tänä lukuvuonna on Kieli- ja kulttuuritietoinen koulu. MOK toteutetaan kevätlukukaudella, jossa yhdistetään myös ilmaisutaidon oppimissisältöjä (painotukseemme liittyvä). 

Aika:  

MOK toteutetaan kevätlukukauden aikana helmikuussa. Jokainen luokkataso työskentelee vuosiviikkotuntimääränsä mukaisesti.   

Tavoitteet:  

-Suomen kulttuurihistoriaan ja suomen kieleen tutustuminen 

- yhteistyötaidot, opiskelu erilaisissa ryhmissä ja useiden eri aikuisten kanssa  
- projektityöskentely  
- ilmaisutaidot 

Arviointi  
Arviointi on jatkuvaa. Työskentelyä arvioidaan myös itse- ja vertaisarvioinnin avulla.   

 


TVT-SUUNNITELMA 2023-24

Lukuvuodelle 2023-2024 tavoitteeksi asetettiin: 

  • Luodaan digitutoreille vuosikello, jolloin tutoreiden työt jakaantuisivat paremmin koko lukuvuodelle.
  • OppilasAgenttien ohjaajien ja digitutoreiden työn organisointi uudelleen. 
  • Digitaalisen ympäristön käyttöönotto henkilökunnalle.

Toimenpiteet:  

  • Digitutorit suunnittelevat syksyn aikana yhdessä tutorin vuosikellon opettajien tuen tarpeiden perusteella.
  • Kuluvana lukuvuonna digitutoreiden määrä on kasvanut kahdesta kolmeen. Kaksi tutoria ohjaa OppilasAgentti –toimintaa, jonka lisäksi opettajien on mahdollista saada pedagogista tukea kaikilta kolmelta
  • Luodaan koulun henkilökunnalle Teams-ympäristö, jonne tallennetaan tärkeitä yhteisiä dokumenttejaja jossa henkilökunta voi tehdä yhteistyötä. 
  1. Miten koulunne digipedagogiikan kokonaisvaltainen kehittäminen ja sen vastuut on määritelty? Miten pedagoginen ja tekninen tuki koulussanne organisoidaan ja resursoidaan niin, että se hyödyttää kaikkia opettajia?

Digipedagogiikan kehittämisvastuu kuuluu pääsääntöisesti koulumme digitiimin jäsenille. Jäseninä ovat rehtori Esa Miettinen, digitutorit Elina Sipilä, Matti Haverinen ja Ossi Hyvönen sekä atk-vastaavat Marko Rissanen ja Olli Laukkanen. Digitutorit vastaavat ensisijaisesti digipedagogiikan kehittämisestä ja atk-vastaavat teknisistä ratkaisuista sekä niihin liittyvistä ongelmatilanteista. Tehtäviä hoidetaan yhteisesti omien taitojen ja kykyjen mukaan: digitutorit voivat auttaa teknisissä pulmissa ja atk-vastaavat digipedagogisissa kysymyksissä. Pedagogisen tuen tasainen jakaminen huomioidaan siten, että digitutorit pyrkivät käymään digiagenttien kanssa kaikissa luokissa kouluvuoden aikana vähintään 1-2 kertaa. Lisäksi digitutoreita voi varata erikseen omiin projekteihin. Teknistä tukea tarvitaan päivittäin ja henkilökunta tietää, että kysymällä keneltä tahansa digitiimin jäseneltä neuvoa, ongelmiin saa apua. 

  1. Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat oppivat riittävät digitaidot? 
     
    Opettajia rohkaistaan käyttämään opetuksessaan tieto- ja viestintätekniikkaa. Kaikki tietokoneet ja iPadit ovat varattavissa nettivarauskalenterin kautta. Tvt-mentori käy mahdollisuuksien mukaan luokissa antamassa opetusta/vinkkejä. Kouluttautumista ja tietokoneiden käyttöön kannustamista pidetään aktiivisesti esillä ja tutoropettajat toimivat opettajien tukena. Atk-vastaavat toimivat arjessa apuna sekä teknisissä että pedagogisissa haasteissa. Lisäksi oppilaiden vertaisoppimista hyödynnetään opetuksessa niin, että taidon jo osaavat oppilaat voivat toimia tutoreina toisille oppilaille ja ryhmille. 
     
    Ohjeistetaan ja koulutetaan opettajia käyttämään laitteita ja ohjelmistoja. 
     

Muistutetaan digitaitokalenterista https://peda.net/kuopio/tvt-tuki/digikalenteri. Pyydetään tarvittaessa digitutoria avuksi, jos opettajan omat digitaidot eivät riitä. Kalenteri on tulostettu luokkiin näkyville. Opettaja voisi merkitä siihen tvt-taidot, jotka on jo harjoiteltu ja mitä taitoja harjoitellaan. Asiaa pidetään esillä luokkatasopalavereissa. Digitaitokalenterin sisältämiä opiskelukokonaisuuksia jaksotetaan niin, että niitä opiskellaan tasaisesti koko lukuvuoden ajan. 

Koulumme digitiimin näkemysten sekä opettajille suunnatun kyselyn mukaan olemme edistyneet viime vuosina tvt:n käytössä ja aiemmin tavoitteeksi asetettuja käytäntöjä on saatu toimimaan. Koulussa seurataan laitteiden käyttöä ja pohditaan laitteiden sijoittelua ja käytettävyyttä. Koulussa on opettajia, jotka seuraavat uutta teknologiaa ja ovat kiinnostuneita kokeilemaan uusia ratkaisuja. Koululla on yleensä riittävästi ajanmukaisia päätelaitteita silloin, kun opettaja niitä tarvitsee opetuksessaan. Oppilaslaitteita hyödynnetään aktiivisesti ja niiden varaaminen on koettu sujuvaksi. Koulussa on pysyvä toimintamalli OppilasAgentti –toiminnasta. Oppilaiden osaamista kehitetään systemaattisesti ja heille on säännöllisiä kokoontumisia. OppilasAgenttien osaamista hyödynnetään laajasti koulussa sekä oppilaiden että koulun aikuisten digiosaamisen kehittämiseksi. 

Vuoden 2023 opettajille suunnatussa kyselyssä on kartoitettu opettajakohtaisesti, missä aiheessa opettajat kaipaavat lisätukea. Tätä kartoitusta käytetään pohjana, kun lisätuen kohdentamista suunnitellaan.