5 Asiakkuudet ja kumppanuudet

Osallisuuden ja yhteisöllisyyden toteuttaminen

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, joilla edistetään oppilaiden osallisuutta ja vaikuttamista.

Oppilaiden osallisuudella tarkoitetaan oppilaiden mahdollisuutta vaikuttaa koulun kehittämiseen ja heitä itseään koskevaan päätöksentekoon ja keskusteluihin koulussa. Koulussa tulee tietoisesti luoda ja tarjota oppilaille osallisuuden kokemuksia ja osallistumismahdollisuuksia heitä koskevista asioista päätettäessä.

Kaupungissa on luotu ja vakiinnutettu asianmukaiset lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen toimintatavat osaksi lapsia ja nuoria koskevaa päätöksentekoa.

Oppilaiden osallistumisessa yhtenä toimintamuotona on oppilaskuntatoiminta. Kaikki koulun oppilaat kuuluvat koulun oppilaskuntaan. Oppilaat valitsevat keskuudestaan oppilaskunnan hallituksen hoitamaan yhteisiä asioita. Oppilaskuntatyötä koordinoi vastuuopettaja. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa nivotaan kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulun oppilaskunnan toimintaa.

Oppilaiden osallisuuden kokemisen kehittymistä arvioidaan joka toinen vuosi kouluterveystutkimuksella.

Linkit:
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri


Kodin ja koulun yhteistyö

Vanhempien kuulemiseksi koulujen tulee kehittää kodin ja koulun yhteistyötä. Koulun tulee olla aloitteellinen ja aktiivinen yhteistyön kehittämisessä. Siihen kuuluvat yhteiset keskustelut lapsen ja nuoren kasvusta ja kehityksestä, oppimisen ohjaamisesta ja oppilaan arvioinnista. Yhteistyöhön kuuluvat myös koulun kehittämiseen ja toiminnan arviointiin osallistuminen.

Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti.

Vanhemmille tulee antaa tietoa ja välineitä, jotta he voivat osallistua opetussuunnitelman kehittämiseen. Kodin ja koulun yhteistyö auttaa molempia osapuolia vastaamaan oppilaan kasvua ja oppimista koskeviin haasteisiin. Kodin ja koulun yhteistyö edistää yhteisöllisyyden ja luottamuksen rakentumista.

Henkilöstöä tuetaan kodin ja koulun yhteistyössä. Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään yhdessä huoltajien kanssa.

Koulu kuvaa kodin ja koulun yhteistyön vuosittaiset toimenpiteet ja ohjeistaa Wilman käytön periaatteet.

Kodin ja koulun yhteistyön keskeisenä tavoitteena on oppilaan, opetuksen ja kasvatuksen tukeminen yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajia tiedotetaan riittävästi koulun toiminnasta. Huoltajille luodaan yhteistyömahdollisuuksia osallistua luokan, luokkatasojen ja koko koulun toimintaan.

Esimerkkejä yhteistyön järjestämiskäytänteistä:
- koulun tiedottamisen ja yhteistyökäytänteiden tulee olla suunniteltua ja laadukasta (viestintäsuunnitelma)
- yhteisölliset oppilashuoltoryhmät
- vanhempainyhdistys
- luokkatoimikunnat
- vanhempainillat ja muut yhteiset tapahtumat vanhempien kanssa
- oppimiskeskustelut
- koulun tapahtumiin osallistuminen

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan kodin ja koulun yhteistyön muodot.

Muut kumppanuudet ja sidosryhmät

Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan koulun muut merkittävät yhteistyökumppanit ja sidosryhmät sekä kuvataan toimintaa.

Opettajia kannustetaan yhteistyöhön muiden opettajien kanssa alueellisesti ja eri kouluasteiden välillä. Muun sidosryhmäyhteistyön tulee olla pedagogisesti perusteltua, koulun opetus- ja kasvatustyötä yhteisöllisesti tukevaa.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

Koulumme oppilaskunnan ohjaajina toimivat luokanopettajat Niina Kilpeläinen ja Satu Timonen.

Oppilaskunnan hallituksen oppilasedustajat valitaan äänestämällä syyslukukauden alussa. Oppilaskunnan hallitus tekee lukuvuoden toimintasuunnitelman, jonka keskeisiä toimintamuotoja ovat erilaisten kilpailujen ja teemapäivien järjestäminen sekä kaverikioskitoiminta. Oppilaskunta tekee yhteistyötä myös koulun muiden toimijoiden, kuten Vihreä Lippu-raadin ja Liikkuva koulu-ryhmän kanssa.

Oppilaat pääsevät vaikuttamaan oppilaskunnan edustajien kautta koulun toimintaan pitkin lukuvuotta.

Kummioppilastoiminta käynnistyy 4. ja 5. luokilla. Neljäsluokkalaiset ovat 1.luokkalaisten kummeja ja viidesluokkalaiset 2. luokkalaisten kummeja. Toiminta jatkuu samojen oppilaiden kanssa seuraavana lukuvuotena.

Koulumme on mukana KiVa Koulu -ohjelmassa. Syksyllä kiusaamisen vastainen toiminta käynnistetään koko koulun yhteisellä tapahtumalla. Pitkin lukuvuotta 1. ja 4. luokkien luokanopettajat pitävät luokkahenkeä kehittäviä sekä kiusaamista ennaltaehkäiseviä KiVa-oppitunteja. Tarvittaessa ko. oppitunteja pidetään myös muilla luokka-asteilla. Joissakin luokissa käytetään myös Mieli ry:n materiaaleja. Neljäsluokkalaiset osallistuvat kuraattorin pitämään Friends-ohjelmaan.

Koulussamme toimii Vihreä Lippu -raati, johon kuuluu oppilasedustajat 2.-6. -luokista. Raadin työskentelyä ohjaavat opettajat Teemu Turtiainen ja Sari Turunen. Raadin tehtävänä on koordinoida koulumme kestävän kehityksen toimintaa. Vihreän lipun periaatteisiin kuuluvat oppilaiden osallisuus ja vastuu toiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Vihreä lippu-raadin johdolla toteutamme lukuvuonna 2023-24 vuoden mittaisen projektin, jonka teemana on Lähiympäristö.

Elo-syyskuussa jokainen luokanopettaja järjestää luokkansa vanhempainillan. Yhteisinä asioina syksyn vanhempainilloissa käsitellään mm. opetussuunnitelmaa, arviointia, koulumme käytänteitä, painotusta ja KiVa-koulua. Lukuvuoden mittaan järjestetään muita vanhempainiltoja kunkin luokan tarpeiden mukaisesti.

Oppimiskeskustelut järjestetään kaikilla luokka-asteilla marras - tammikuussa. Siihen osallistuvat oppilas, huoltaja(t) ja luokanopettaja. Oppilaan tavoitteiden tarkastelu ja itsearviointi ovat oleellisia oppimiskeskusteluissa.

Vanhempainyhdistys toimii aktiivisesti tukien koulun toimintaa. Yhdistys kokoontuu muutaman kerran lukuvuoden aikana.

Koulu on avoin eri toimijoiden (kaupungin eri toimijat (esim. koulut, kirjasto, kulttuuripolku), vanhempainyhdistys, seurakunta, sanataidekoulu Aapeli, Sakky, Pohjois-Savon kansanopisto, Suomen Ympäristökasvatuksen seura ry, Yrityskylä jne) välisen yhteistyön kehittämisessä.