Millaista osaamista vapaaehtoistyössä syntyy?

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Juulia Mäkynen

Nuoret voivat oppia Suomen kieltä, työelämän perustaitoja, Suomen kulttuuria ja kommunikaatio osaamista. Nuoret voivat myös saada paljon itseluottamusta ja onnistumisen tunteita, sekä parhaimmillaan oppivat tunnistamaan vahvuuksiaan. He saavat paljon työkokemusta ja osallisuuden tunnetta. He tutustuvat myös moniin järjestöihin, oppivat niiden olemassa olosta ja lisää niiden toiminnasta. Myös työpaikoilla opitaan nuorten kautta moninaisemmasta työ- ja kulttuurielämästä.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Noora Kananen

Toiminnasta syntyvää osaamista: 

-Ryhmätaitoja ja muita sosiaalisia taitoja
-Kulttuurillista osaamista, sekä oman kieliryhmän kulttuurista että muista ryhmistä
-Suomen ja englannin kielen taitoa
-Liikunnallista ja luovaa osaamista

Miten osaamista tunnistetaan ja tunnustetaan? 

-Osa ryhmäläisistä on työllistynyt palkattuina ohjaajina kieliryhmissä
-Jadeen voi liittyä myös hallitukseen ja toimia jäsenenä, yhteisöjäsenenä ja kannatusjäsenenä
-Vapaaehtoistyötä tekevät saavat työtodistuksen 

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Suvi Rantanen

Partio

Partiotoiminnan kanssa kysymys ennemminkin on että mitä osaamista ei synny, partio tarjoaa huimasti mahdollisuuksia vaikka mihin jos henkilö vain itse on valmis niihin tarttumaan. 
Yleistetysty taitoja ovat ( etenkin aikuisilla )
  • Yhdessä toimimisen taidot
  • Projektijohtajuus
  • Ihmisjohtajuus

Partiossa osaamista tunnistetaan mm. sähköisillä osaamismerkeillä sekä perinteisillä ansiomerkeillä.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Nora Cassandra Dadi

Jotkut ominaisuudet, joita vapaaehtoistyö voi kehittää, ovat:

– Intohimo
– Myötätunto
– Vahva työmoraali
– Ryhmätyö
– Ajanhallinta
– Halu auttaa

Se saattaa olla ammatillista kehitystä, mutta vapaaehtoistyössä on tapahtunut myös henkilökohtaista ja psyykkistä kehitystä, ainakin minulle, jotka ovat:

– Se voi parantaa ryhmään kuulumisen tunnetta (en ole ainoa, joka käy / kävi läpi tämän).
– Se luo rakennetta ja rutiinia
– Se voi auttaa ihmisiä tuntemaan olonsa hyväksi
– Se voi parantaa itsetuntoa
– Se tarjoaa mahdollisuuksia ystävystyä ja osallistua sosiaaliseen toimintaan
– Se voi tarjota oppimismahdollisuuksia, jotka voivat suojella mielenterveyttä

Oma henkilökohtainen tunne, joka piti minut vapaaehtoisena, on nähdä, että kokemukseni ovat antaneet toivoa muille.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Anni-Riina Heimonen

Riippuen mitä vapaaehtoistyötä tekee voi oppia tekemään monenlaisia asioita, itse olen tehnyt vapaaehtoistyötä suomen kielen kieli kerhossa, siellä opin monenlaisia eri tekniikoita kielen opetukseen. Vapaaehtisena saatat oppia lastenhoitoa, ruuan suunnittelua isolle porukalle, tapahtuman järjestämistä, opit ottamaan vastuutehtäviä, saatat oppia kuuntelu ja keskustelu taitoja. Tosi paljon riippuu siitä mitä teet.

Vapaehtoisena on myös matala kynnys hankkia osaamista, joka voi myöhemmin hyödyttää työnhaussa. Ja esimerkiksi tämä voisi olla yksi syy miksi kannattaa vapaaehtoistyötä tehdä. Lähdet rakentamaan CV:tä.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Etti Kolehmainen

Työyhteisössäni syntyy monenlaista osaamista. Sosiaalisia taitoja tarvitaan jatkuvasti moninaisessa yhteisössä. Muuttuvat tilanteet, vuorovaikutus ja eri kulttuurien kohtaaminen synnyttää sekä tietoutta että taitoja toimia erilaisissa tilanteissa. On tärkeä osata kuunnella ja keskustella sekä toimia ryhmässä. Tietoutta palvelujärjestelmistä, kielellisistä haasteista ja digitaitoja syntyy myös. Myös vaikuttamistyön osaaminen kuuluu työhön ja eri verkostoista löytyvää tietotaitoa on mahdollista hyödyntää. Kielitaitoa voi kehittää. Luovuutta ja liikunnallista osaamista rakentuu erilaisista ohjaamiskokemuksista. Ohjaustyö tukee ja rakentaa esiintymistaitoja, kielellisiä taitoja ja johtamistaitoja.

Osaamista tunnistetaan ja tunnustetaan suullisen palautteen, työtodistusten ja mahdollisten työtehtävien muodossa. Myös työtehtävien vaatimustaso voi kertoa ja tunnustaa osaamista. Jäsenyys ja erilaiset luottamustehtävät tunnustavat osaamista.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Yolanda De León

Pitkä paussin jälken olen ollut mukana etsivä vanhustyö-toiminnassa, siis ulkoilukaveri (pandemia alusta lähtien). Tassa toiminnasta on syntynyt erilaista osaamista, kuten seniorin kohtaamistaidot, samanvertaisuus, kuuntelu ja seurustelu. Syntyy myös mahdollista miten toimii, jos huoli toisesta ihmistä. Toiminta tarjoaa myös mahdollisuus toimia pidempiaikaisena rinnalla kulkijana säännöllisten tapaamisten muodossa. 
 Etsivää vanhustyökaverin tarkoitus on tavoitteellista yksilötyötä tekemällä vahvistaa asiakkaiden osallisuutta sekä vähentää kokonaisvaltaisesti yksinäisyyden tunnetta.

Osaamista tunnistetaan ja tunnustetaan? 

  • koulutuksessa, meillä on jatkuvat koulutukset
  • yhteiset tapaamiset: pienet juhlat, yhteisiä hetkiä

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Fred Pehkonen

Prometheus-leirit
- Protun toiminnassa oppii kehittämään ohjaustaitojaan, ja toimimaan erilaisista taustoista tulevien ihmisten kanssa
- Tutustuu moniin eri ideologioihin ja arvomaailmoihin, sekä oppii kunnioittamaan niitäkin ihmisiä, jotka ajattelevat eri tavoin kuin itse
- Organisointitaidot kehittyvät, kun leiriohjelma suunnitellaan alusta asti itse
- Argumentointitaidot, sekä kriittinen ajattelu saavat tilaa kehittyä

Protun toiminnassa on mahdollista myös päästä tekemään jaostotehtäviä, josta voi olla myöhemmin työelämässä konkreettista hyötyä.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Ville Kirjava

Namikalla syntyy monenlaista osaamista riippuen siitä missäpäin namikalla ollaan töissä. Lasten kanssa työskennellessä osaamista syntyy lasta kasvattamalla, kasvattajalle sekä lapselle jokainen asiakas tässä tilanteessa on kuitenkin erilainen joten tämä valmentaa sinut erilaisia tilanteita varten. Namikalla syntyy myös monenlaista muuta osaamista esimerkiksi kielikaveri vapaaehtoistyössä uskoisin suomen kielen osaamisen nousevan ja itse kielikaveri oppii varmasti muista kulttuureista. Namikalla osaamista tunnistetaan varmaan aika hyvin jatkuva keskustelu koordinoivien tahojen kanssa auttaa tähän. Namikalla on myös mahdollista hyvästä tehdystä työstä saada kuukauden työntekijä palkintoja, palkan korotuksia tai siirtoja vastuullisimpiin tehtäviin.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Anna Kunnas

Harrastan partiota ja olen vertaisohjaajana HERO:n (Helsingin seudun erilaiset oppijat ry) oppimisvaikeuksisten nuorten vertaisryhmässä. 
Partiossa oppii monenlaisia taitoja. Tämä kommenttikenttä ei riitä niiden kaikkien kirjoittamiseen. Itse olen oppinut partiossa mm. eri ikäisten lasten ja nuorten ryhmien ohjaamista ja toiminnan suunnittelua sekä yhteistyötä. Osaamisen tunnistaminen partiossa lähtee jo nuoresta iästä. Partiojohtajan tehtävä on opettaa, kannustaa ja tukea lasta/nuorta kasvussa ja mielestäni on tärkeää myös kehua kun lapsi/nuori tekee jotain hyvin jotta hän oppii tunnistamaan omaa onnistumistaan. Lasten ja nuorten onnistumista tunnustetaan erilaisilla mm. hihamerkeillä ja meidän lippukunnassa annetaan kevätjuhlassa ryhmien tsemppareille tsemppari palkinto. Johtaja ikäisillä (yli 15-vuotiaat) osaamisen tunnustaminen on erilaista. Meillä on Kiitos-pinssi, joka on tarkoitettu kiittämisen helpottamiseen. Lippukunnassani on sovittu, että Kiitos-pinssiä saa pitää maksimissaan 0,5 vuotta ja antaa kiitos eteenpäin, jotta kaikki saa kiitosta. Koulutuksista tulee merkinnät jäsenrekisteripalvelu Kuksaan.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Pirta Viita

Toiminnassa voi syntyä, millaista toimintaa vain. Työskentelen yhdistyksessä, jossa tuemme nuoria toiminnan kautta oppimiseen (learning by doing). 
Osaamista voi syntyä esimerkiksi:
- Positiivisita kokemuksista
- Ongelmatilanteiden ratkaisemisesta
- Omien pohdintojen kautta
- Motivaatiosta tekemään asiaan

Osaamista voi tunnistaa ja tunnustaa erilaisilla tavoilla
- Itse pohdiskelulla
- Erilaisilla todistuksilla tai merkeillä
- Kysymyksiin vastailulla
- Oman motivoivan tekemisen kautta

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Anni Tuononen

Mieti jotain järjestöä tai yhteisöä jossa toimit. Millaista osaamista toiminnassa syntyy? Miten osaamista tunnistetaan ja tunnustetaan?

Eri ikäisten yhteisessä harrastusyhteisössä syntyy monenlaista osaamista, niin lasten kuin nuorten sekä aikuisten näkökulmasta.

Toiminnassa syntyy vahvasti yleisiä työelämäntaitoja kuten vuorovaikutusosaamista; neuvottelutaitoja, ongelmanratkaisukykyä, yhteistyöosaamista. Siinä syntyy taitoa ilmaista itseään ja olla eri mieltä sekä argumentoida. Taitoa ottaa sekä antaa tilaa, taitoa ymmärtää ilmiöitä sekä erilaisia näkökantoja, argumentoida. Toiminnan kautta syntyy johtamisosaamista, kykyä organisoida sekä viestiä. Kykyä ottaa vastuuta ja huolehtia sekä itsestä että kaverista ja koko yhteisöstä. Empatiakykyä, läsnäolo- sekä tunnetaitoja, luovuutta ja innovatiivisuutta.

Lisäksi toiminnassa muodostuu vahvasti tiedollista/yhteiskunnallista osaamista. Vastuullisosaamista kestävästä yksilön ja yhteisöjen tavasta toimia, yleissivistävää tiedollista osaamista sekä konkreettisesti vaikkapa ensiaputaitoja taikka muita luonnossa selviytymistaitoja, myöskin kv-osaamista.

Osaamista tunnistetaan varmastikin keskusteluiden ja kohtaamisten lomassa ja tunnustetaan ilmeisen avoimesti ja näkyvästi sekä suullisesti että erilaisin suoritusmerkein ja tunnustuksin ja todistuksin(?)

Tulipa tässä yhteydessä vastaan osaamista tunnistava ja näkyväksi tekevä ja hyödyntävä työkalukin, osaamiskiekko.fi, jonka kerrotaan vertailevan tekoälyn avulla partiokoulutusten ja tutkintoon johtavien koulutusten sisältöjä/yhtenevää osaamista, auttaen tunnistamaan sekä hyödyntämään sitä konkreettisesti opintopistein.

Osaamiskiekon avulla opiskelija pystyy tutkimaan, mitä järjestöosaamista hän voisi hyödyntää opinnoissaan. Tekoäly etsii vastaavuuksia sadoista koulutuksista ja auttaa opiskelijaa hoksaamaan, miten hän voisi yhdistää partiossa opittuja taitoja opintoihinsa. Se motivoi ja kannustaa opiskelijaa, kun hänen osaamisensa tulee esille”, Suomen Partiolaisten asiantuntija ja Osaamiskeskus Kentaurin päällikkö Laura Kalervo kertoo.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä