4. Kiinnostu ja kannusta: Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
Siirry
Johdanto
- Missä asioissa sinä olet hyvä?
- Onko joku muu huomannut osaamistasi? Millainen tilanne se oli?
Sisältö
- Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
- Esitys: Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen - Tiia Kontkanen, KSL-opintokeskus (kesto 20 min)
- Oppiminen vapaaehtoistyössä
- Esitys: Oppiminen vapaaehtoistyössä - Kaisu Tuominen, KSL-opintokeskus (kesto 15 min)
- Haastattelu: Kielitaitoa ja arvokkaita kokemuksia vapaaehtoistyöstä - Otto Rantanen ja Katri Hyrsky, Helsingin aikuislukio (kesto 12 min)
- Keskustelualue: Millaista osaamista vapaaehtoistyössä syntyy?
- Osaamismerkkitehtävä 3
- Lisämateriaali
Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
Osaamisen tunnistaminen tarkoittaa yksilön tai yhteisön osaamisen huomaamista ja esiin tuomista. Oman osaamisen tunnistaminen voi olla palkitsevaa ja voimaannuttavaa ja mahdollistaa oman osaamisen käyttöön ottamisen.
Osaamisen tunnustaminen on tunnistetun osaamisen näkyväksi tekemistä myös muille kuin itselle. Tunnustetusta osaamista voi olla hyöytyä esimerkiksi töitä tai opiskelupaikkaa hakiessa tai opintojen hyväksiluvussa.
KSL:n koulutustuottaja Tiia Kontkanen puhuu esityksessään osaamisesta ja sen tunnustamisesta ja tunnistamisesta. Esityksessä pohditaan osaamisen kuvaamista ja yksilö- ja rakennelähtöisiä näkökulmia osaamisen tunnustamiseen. Kontkanen esittelee esityksessä erilaisia työkaluja osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen, yhtenä esimerkkinä ovat digitaaliset osaamismerkit. Hän pohtii esityksessä myös osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen hyötyjä ja haasteita. Esityksessä käytetyt diat löytyvät sivun lopusta "Lisämateriaalit" -osiosta. Esityksen kesto on 20 minuuttia.
Oppiminen vapaaehtoistyössä
“Kokemus antoi itsevarmuutta ja rohkeutta toimia sekä puhua erilaisten ihmisten kanssa. “
“Mukavaa on ollut järjestöön tutustuminen, uusien ihmisten kohtaaminen ja yhdessä oleminen, sai näyttää omia taitojaan, tulla kuulluksi sekä sai esittää myös omia ehdotuksiaan ja mielipiteitään.”
(Nuorten kokemuksia vapaaehtoistyöjaksoista 2020–2021)
Vapaaehtoistyössä syntyy ja tulee näkyviin monenlaista osaamista. Vapaaehtoistyössä opitaan erilaisia taitoja kuten ryhmä- ja organisointitaitoja, kielitaitoja, vuorovaikutustaitoja, kädentaitoja sekä osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja. Vapaaehtoistyössä kertyvä ja esille tuleva osaaminen on lisäksi vahvuuksia kuten rohkeutta, sinnikkyttä ja uteliaisuutta. Vapaaehtoistyö voi olla oppimisympäristö myös osana kouluopintoja.Oman osaaminen tunnistaminen auttaa ottamaan osaamisen käyttöön opinnoissa, työelämässä, ihmissuhteissa sekä järjestö- ja harrastustoiminnassa. Tunnustamalla vapaaehtoistyössä osoitettua osaamisesta sitä voi hyödyntää esimerkiksi opinnoissa tai töitä hakiessa.
OppiJana-hankkeen asiantuntija Kaisu Tuominen KSL-opintokeskuksesta puhuu esityksessään oppimisesta vapaaehtoistyössä. Esityksessä tuodaan esille asioita, joita OppiJana-hankkeeseen osallistuneet nuoret ovat kokeneet oppineensa vapaaehtoistyöjakson aikana ja kerrotaan vinkkejä oppimisen tukemiseen vapaaehtoistyön aikana. Hän esittelee OppiJana-hankkeessa kehitetyn OppiJana vapaaehtoistyössä -digitaalisen osaamismerkin ja kertoo sen sisällöstä ja hakemisesta. Esityksessä käytetyt diat löytyvät sivun lopusta "Lisämateriaalit" -osiosta. Esityksen kesto on 15 minuuttia.
OppiJana-hankkeessa aikuisten perusopetuksessa opiskelevilla nuorilla oli mahdollisuus tutustua vapaaehtoistyöhön osana kouluopintoja.
Helsingin aikuislukion opettaja Otto Rantanen ja rehtori Katri Hyrsky kertovat videohaastattelussa kokemuksiaan osallistumisesta hankkeeseen. He keskustelevat muun muassa siitä, miten vapaaehtoistyön voi yhdistää osaksi opintoja, millaisia hyötyjä siitä on maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille esimerkiksi kielenoppimisen ja työkokemuksen näkökulmasta ja mitä haasteita siihen liittyi. Haastattelussa puhutaan myös vapaaehtoistyössä opitun tunnistamisesta ja tunnustamisesta sekä digitaalisten osaamismerkkien hyödyntämisestä. Haastattelun kesto on 12 minuuttia.
Millaista osaamista vapaaehtoistyössä syntyy?
Millaista osaamista vapaaehtoistyössä syntyy?
Osaamismerkkitehtävä 3
Lisämateriaali
Kaisu Tuomisen ja Jenni Hernelahden "Oppiminen vapaaehtoistyössä" -esityksessä käytetyt diat Oppiminen vapaaehtoistyössä.pdf
Lisätietoa
Osaaminen näkyviin! -video (kesto 1 minuutti) virittää ja kutsuu pohtimaan osaamisen huomaamista.
Sitran julkaisemaan Saatko osaamisen esiin? 7 havaintoa taitojen tunnistamisesta -artikkeliin on koottu havaintoja osaamisen tunnistamisesta eri puolella Suomea olevien ryhmien kanssa järjestettyjen ryhmäkeskusteluiden pohjalta.
Mikä on digitaalinen osaamismerkki? -video (kesto 2 minuuttia) esittelee lyhyesti digitaalisten osaamismerkkien mahdollisuuksia.
Jenni Hernelahti ja Kaisu Tuominen kertovat Osaaminen näkyväksi osaamismerkkien avulla -blogissaan Oppijana vapaaehtoistyössä -digitaalisen osaamismerkin taustoista, tavoitteista ja sisällöstä.
Oppaita ja työkaluja
Osaamiskiekko havainnollistaa harrastus- ja vapaaehtoistoiminnassa syntyvän osaamisen korvaavuuden eri oppilaitoksissa ja tarjoaa tukea järjestöille.
Sampo-ohjaussivuston Oma osaaminen ja vahvuudet -osio sisältää ammatillisiin oppilaitoksiin työstettyjä työkaluja omien vahvuuksien ja osaamisen tunnistamiseen. Työkalut ovat sovellettavissa myös vapaaehtoistoimintaan.Tyyli-hankkeessa toteutettu kokoava artikkeli erilaisista osaamisen sanoittamisen tavoista.
Kansalaisareenan Osaamista vapaaehtoistyöstä - opettajien opas vapaaehtoistoiminnan kurssille tarjoaa tukea ja työkaluja vapaaehtoistoiminnan kurssin toteuttamiseen esimerkiksi toisen asteen oppilaitoksessa.
Opintokeskus Visio Vapaaehtoistyö lukutaidon ja osallisuuden tukena – opas koulutuksen järjestäjille ja vapaaehtoistoiminnan organisaatioille tarjoaa tietoa ja käytännön vinkkejä vapaaehtoistoiminnan järjestämiseen vapaan sivistystyön oppilaitosten ja erilaisten vapaaehtoistoiminnan organisaatioiden yhteistyössä.