Ilo irti liikkuen yhdessä toimien

Kaksi vuotta aluehallintoviraston on myöntänyt Kotkan varhaiskasvatukselle hankerahaa Kielenkehityksen ja S2 opetuksen tukemiseen liikunnan keinoin. Pääasiallisesti on koottu LIKI-kasseja, joita on nyt 10 yksikössä ja toiset 10 kassia on valmistumassa yksiköiden käyttöön. Kassin kokoamisen lisäksi henkilökuntaa on koulutettu toiminnalliseen pedagogiikkaan, uusimaan tietoon fyysisen aktiivisuuden suosituksista, pedagogiseen kehittämiseen ja liikunnan sekä kielen kehityksen yhteyteen. Vuoden alusta käynnistyi liikunnanohjaajan ammattitutkinto-oppisopimuskoulutus. Kotkan varhaiskasvatuksesta koulutuksessa on 7 ammattilaista.

Uusi liikunnallisuuden lisäämiseen tähtäävä hanke "Ilo irti liikkuen yhdessä toimien" on saanut aluehallintovirastolta avustusta 11 000 euros. Hanke kestää maaliskuusta joulukuun loppuun 2018.

Ilo irti liikkuen yhdessä toimien tavoitteina ovat:

Vahvistaa ammattilaisten taitoa nähdä liikunta yhtenä osana lasten leikkejä, lapselle tyypillisenä tapana toimia sekä olennaisena tekijänä oppimis- ja ympäristöratkaisuissa. 

Hyödyntää Iloa, leikkiä ja yhdessä tekemistä kouluttajan osaamista koulutuksia järjestämällä. Mahdollistaa seutukunnallisesti toteutuva liikunnanohjaajan ammatitutkintokoulutus, jossa Kotka on yksi koulutuspaikkakunta.

Kielenkehityksen tukemista liikunnan keinoin ”toiminta”-kassi (LIKI-kassi) omaksutaan luontevaksi osaksi arjen varhaiskasvatusta samalla kehittäen sitä. Tukena tässä on syksyllä 2017muutamassa yksikössä tehty käyttökysely sekä keväällä 2018 toteutettu opinnäytetyö.

Liikuttaja-toimintaa rakennetaan Kotkalaisen varhaiskasvatuksen tavaksi tukea lapsen arjen liikkumista.

Luodaan malli perheiden liikkumisen lisäämiseksi. Tämä käynnistyy Karhuvuoren alueella avoimen varhaiskasvatuksen ja perhetyön arkeen sovitellen. Mallin käynnistymistä tukee Xamkin opiskelijan opinnäytetyö. Mallia seurataan, arvioidaan ja mallin käytön laajenemiseksi kootaan suunnitelma yhteistyössä perhepalveluiden kanssa. Käytännössä malli voisi sisältää esim. liikkumisvinkkejä tarjoavia ”mallikortteja” (kortti tai QR-koodi).. Liikkumisessa ei tarvita erityisiä liikuntavälineitä, vaan arjen välineet (mm. ilmapallot tai sanomalehdet) ovat apuna

 

Liitteet:

Perheliikuntakortit