5. luokka

Kirjaston palvelut

Viidennellä luokalla tutustutaan tiedonhaun kärkikaksikkoon: Googleen ja Wikipediaan. Opetusmateriaalia "googlauksesta" on tarjolla tällä sivulla. 

Lisäksi tarjolla on materiaalit rastirataan, jossa käsitellään erilaisia internetin ilmiöitä: lähteiden valitsemista, ikärajoja, lähteiden merkitsemistä ja valeuutisia. HUOM! Rastirataa ei ole pakko suorittaa kerralla, vaan siitä voi irrottaa yksittäisiä tehtäviä tehtäväksi tarpeen mukaan.

Rastirata mediakasvatuksesta

Tämä rastiratapaketti sisältää materiaalit neljään erilaiseen rastiin. Rastit käsittelevät ikärajoja, lähteiden merkitsemistä, lähteiden valitsemista ja valeuutisia. Rasteilla oppilaat pääsevät antamaan ikärajoja sarjakuville, kirjoittamaan feikkiuutisia, tekemään lähdeviitteitä ja miettimään, mitä lähdettä käyttää missäkin tilanteessa.

Rastit voidaan toteuttaa radan sijaan myös erillisinä tehtävinä ja opettajan ohjeessa on joihinkin ehdotettu myös vaihtoehtoista suoritustapaa. Rastitehtävien tekemiseksi on luotu oppilaille Mediakonkarin passi.

Yleiset ohjeet rastiradan valmistelusta, toteuttamisesta ja rastien sisällöstä löytyvät Rastiradan ohjeesta opettajalle. Oppilaille tulostettava tehtäväpohja on Oppilaan vastauslomake.

Jokaisen rastin "rastikäsky" on erillisenä tiedostona. Rasteille 1 ja 2 on lisämateriaalia, joka voidaan haluttaessa tulostaa rastin oheen. Rastilla 1 voidaan käyttää myös virallisia ikärajakriteerejä. Jos rastilla 1 halutaan käyttää ikärajamerkintöjä tulostettuina logoina, löytyvät ladattavat tiedostot täältä. Jollei rastilla 2 ole käytössä muita lähdevaihtoehtoja (esimerkiksi oppilaiden omia lähteitä tai tietokonetta, jolla niitä hakea), voidaan käyttää lisämateriaalia, jossa on esimerkkilähteitä. 

Rastille 4 tarvitaan kaksi julistetta. Alunperin IFLAn tekemä ja Suomen kirjastoseuran käännättämä Tunnista valeuutinen -juliste. Ja Mediataitokoulu.fi:n tekemä Pelkkää feikkiä -juliste, jonka web-version saat tästä.

Liitteet:

Ohje opettajalle
Rasti 1
Rasti 1 lisämateriaali
Rasti 2
Rasti 2 lisämateriaali
Rasti 3
Rasti 4
Oppilaan vastauslomake

Google ja Wikipedia

Opeta olennaiset (ja vähän siihen päälle) Googlen ja Wikipedian käytöstä tämän Powerpointin avulla. Haluttaessa myös kirjaston työntekijä voi tulla opettamaan oppilaille verkkotiedonhakua. Googlen opettelu on hyvä yhdistää johonkin käytännön tehtävään, esimerkiksi esitelmän tekemiseen.

Liitteet:

Google ja Wikipedia